Lista på topp tio bäst betalda jobb i Tyskland 2022

Flera väljer att flytta till och arbeta i Tyskland eftersom att det är ett land med stora möjligheter. Det ligger i hjärtat av Europa och har en stor mångfald, och landet har även en mycket hög levnadsstandard som många dras till.
bäst betalda jobb i Tyskland

Skapa ditt CV på några minuter

Innan du flyttar till och söker ett nytt arbete i Tyskland rekommenderar vi dig dock att ta en titt på de högst betalande jobben i landet. Flera väger in lönen som en stor faktor i valet av yrke, och det är extra viktigt om du vill bo i dyrare områden. Därför vill vi framföra en lista på topp tio bäst betalda jobb i Tyskland 2022 så att du kan göra ett begrundat och genomtänkt beslut.

I vår lista rangordnar vi de högst betalande yrkena med det främsta först, och vi går även i korthet in på vilka faktorer som kan påverka lönen ytterligare. Här anger vi årslöner snarare än månadslöner då de är enklare att hitta. Därefter framför vi ytterligare en kortfattad lista på andra högt betalande arbeten i Tyskland år 2022. Allt för att du ska få en så god bild av arbetsmarknaden som möjligt och för att du ska veta precis hur du bör tänka för att få ett jobb med en hög lön.

bäst betalda jobb i Tyskland

Table of Contents

1. Astronauter

Förstaplatsen i vår lista går till astronauter enligt vår källa, som för närvarande tjänar ungefär 55 000 euro per år under utbildningsfasen. Det motsvarar ca 586 600 SEK. När utbildningen är slutförd kan tyska astronauter räkna med att få 90 000 euro i snitt per år, vilket är ca 959 900 SEK.

Det finns inte mycket att göra åt lönen i detta fall, då astronauter knappast har många möjligheter gällande att välja olika arbetsplatser, arbetsgivare eller liknande. Dock kan du få mera beroende på vilken erfarenhet du har, om du har imponerande prestationer i ryggen samt om du har tur och söker arbete när det råder stor efterfrågan på just astronauter.

⚠️ Varning: För att bli astronaut måste du genomgå en lång utbildning och utsätta kroppen för hårda påfrestningar. Så det är inte ett enkelt yrke som passar alla, utan du måste ha ett stort engagemang för att lyckas.

2. Läkare

Näst på tur i listan följer yrket som läkare. Överläkare kan tjäna en ingångslön på hela 100 000 euro per år, vilket motsvarar ca 1 066 500 SEK. Men det kan bli mera än så då det inte finns några övre gränser. Specialistläkare som arbetar under överläkaren kan få i snitt 80 000 euro, vilket är ungefär 853 200 SEK, vilket alltså är lägre. Läkarna som är på ännu lägre nivåer tjänar mindre ändå, och därför hamnar läkaryrket på plats två i vår lista.

Det finns vägar att ta för att tjäna extra mycket pengar som läkare, och en har vi redan behandlat. Att arbeta sig upp i hierarkin av läkare och bli överläkare innebär en rejäl löneökning. Men du kan också tjäna mer om du arbetar inom ett fält som betalar extra mycket eller som efterfrågas, samt om du arbetar i rikare regioner och för den privata sektorn.

⚠️ Varning: Precis som för astronauter är det en lång väg för läkare att bli färdigutbildade och tjäna topplöner. Det tar i de flesta fall minst 15-20 år att bli överläkare från att vara helt outbildad.

3. IT-experter

Härnäst kommer jobbet som IT-expert eller datavetare, då de kan tjäna upp till 59 000 euro per år inom vissa sektorer. Det motsvarar ca 629 300 SEK och är en mycket imponerande siffra på en tysk arbetsmarknad.

Flygindustrin, finansindustrin och liknande rikare sektorer betalar ofta större löner än de mindre rika sektorer som exempelvis skola. Om du arbetar för privata företag och i rikare regioner får du chans att motta ännu större löner, och den ökar beroende på hur erfaren du är.

📌 Tips: IT-experter och datavetare utbildar sig ofta och arbetar sig upp i olika områden, men de kan också ha erfarenhet från ungdomen. Att ha programmerat eller ägnat mycket tid åt datorn kan vara en stor merit.

bäst betalda jobb i Tyskland

4. Chefer inom finans

Precis som på den svenska listan så finns chefer inom finans högt upp på den tyska listan. Snittlönen per år har ett stort spann mellan 52 000 och 100 000 euro, vilket blir ungefär 554 600-1 066 500 SEK. Det beror en hel del på företaget, din erfarenhet och de arbetsuppgifter du ansvarar över.

För att få tag på de högre lönerna gäller det att du blir anställd hos de mest vinstdrivande och framgångsrika företagen, vilket ofta handlar om banker, försäkringsbolag och liknande. Om de verkar i rikare regioner av landet och är inom den privata sektorn så kommer du säkerligen också få en saftigare lön.

📌 Tips: Du behöver sällan en specifik chefsutbildning för att bli finanschef, utan det räcker att du bara är utbildad inom ekonomi eller företagsekonomi och att du arbetar dig upp till en chefsroll.

5. Piloter

Listan fortsätter med yrket som pilot, då den genomsnittliga årslönen ligger på mellan 18 000 och 120 000 euro beroende på yrkesroll och erfarenhet. Det motsvarar ca 191 850 till 1 279 000 SEK, och är alltså ett mycket brett spann.

Du kan få ut betydligt högre löner om du arbetar som kapten för privatägda och vinstdrivna företag som prioriterar piloternas löner, och betydligt mindre om du är nyexaminerad och precis fått jobb som exempelvis andrepilot på ett mindre framgångsrikt företag. Olika regioner och länder betalar dessutom mer eller mindre till sina piloter.

⚠️ Varning: Det speciella med att utbilda sig som pilot i Tyskland är att du inte får någon lön under utbildningstiden. Så det kan vara värt att ha i åtanke.

6. Flygledare

Precis som piloter har flygledare ett stort ansvar och det innebär en rejäl lön som hamnar på sjätte plats i vår lista. De tjänar i snitt mellan 60 000 och 96 000 euro om året, vilket är mellan 639 400 och 1 023 000 SEK.

Också här handlar det om att bli anställd på ett företag och en arbetsplats som går i stor vinst eller får stort stöd från statliga källor. Vissa regioner betalar dessutom mera och din lön ökar ju mer erfarenhet du har och ju större ansvar du får.

📌 Tips: Utbildningen till att bli flygledare är kortare än den för att bli pilot, och du kan utbilda dig i flera länder i världen. Frankrike, Sverige och Norge är exempel på sådana länder.

bäst betalda jobb i Tyskland

7. Professorer

Nästa yrke på listan är professorer, då de tjänar mellan 4 000 och 7 000 euro per månad. Det blir en årslön på mellan 48 000 och 84 000 euro, vilket motsvarar mellan 511 500 och 895 000 SEK.

Den högsta lönen du kan få som professor är inom ett område som efterfrågar professorer och som är populärt och bekostat av staten eller privata aktörer. Privata sektorer och vinstdrivande lärosäten betalar dessutom ofta mer, och dessa finns oftare än inte i de rikare delarna av landet.

📌 Tips: Många strävar efter att bli professorer då det tillåter den anställda att bara få arbeta med det hen gillar mest och bryr sig mest om, samtidigt som hen påverkar välfärden och kunskapsnivåerna i samhället.

8. Apotekare

Arbetet som apotekare kommer näst på tur i listan, då de tjänar mellan 60 000 och 84 000 euro om året i genomsnittlig lön. Det motsvarar ungefär mellan 639 400 och 859 000 SEK. Det finns dock inga övre gränser, så lönen kan bli långt mycket större än så.

Precis som de ovanstående yrkena kan apotekare tjäna mer om de arbetar i en rikare region, om de har mycket och imponerande erfarenhet samt om de blir anställda av företag som går i stor vinst och prioriterar att betala ut höga löner. Vissa öppnar därtill egna apotek och påverkar på så vis sin egen lön.

📌 Tips: Apotekare kräver inte lika långa utbildningar som exempelvis läkare, och får långt mycket bättre förmåner i arbetslivet. Så det är ett utmärkt alternativ för dig som önskar arbeta inom hälso- och läkemedelsindustrin.

bäst betalda jobb i Tyskland

9. Fondförvaltare

Nästa yrke i listan är fondförvaltare, och detta rankar högt i de flesta länders topplistor på högt betalda yrken. I Tyskland tjänar de en genomsnittlig årslön på 75 000 euro vilket blir ungefär 800 000 SEK.

Som fondförvaltare får du högre lön om du arbetar för företag som går i stor vinst eller som ger dig kunder som är villiga att göra affärer med stora summor pengar. Om du har bred erfarenhet eller dokumenterat goda prestationer och affärer i ryggen kan du också begära en högre lön.

⚠️ Varning: Fondförvaltare är ett riskfyllt yrke, vilket innebär att lönen kan påverkas om om du gör misslyckade affärer eller handlar med fel typ av aktier eller värdepapper.

10. Ingenjörer

Yrket som tar sista platsen i vår lista men som trots det är ett otroligt lönsamt yrke är ingenjör. Ingenjörer har nämligen nästan alltid varit bland de som tjänat mest i Tyskland, och inom områden som kemi och processteknik är ingångslönen i snitt 65 000 euro om året. Det är närmare 693 200 SEK.

En ingenjör får ut mer pengar beroende på vilket område eller fält hen arbetar inom, precis som för läkare och andra specialinriktade yrken. Om du är anställd av ett privatägt företag som gör stora omsättningar och går i mycket vinst ökar dina chanser till höga löner ytterligare.

📌 Tips: Samtliga ingenjörer får relativt bra löner, så välj det område du är mest intresserad av. Att gilla jobben du får spelar trots allt större roll än några extra tusenlappar i månaden.

Andra arbeten som betalar över höga summor euro per år

Det finns även andra arbeten på den tyska marknaden som erbjuder bra löner till sina anställda. Dessa når inga rekord eller överträffar de i listan ovan, men de är värda att överväga trots det. Här presenteras ett urval:

 • Affärsutvecklingschefer, 70 000-85 000 euro.
 • Revisorer och skatterådgivare, 66 000-120 000 euro.
 • Key account managers, 41 000-115 000 euro.
 • Advokater, 62 000-100 000 euro.
 • Försäljningsingenjörer, 51 000-76 000 euro.
 • Regionala försäljningschefer, 90 000 euro.
 • Domare, 90 000 euro.

bäst betalda jobb i Tyskland

Sammanfattning: Lista på topp tio bäst betalda jobb i Tyskland 2022

Som avslutning önskar vi nu få återupprepa de bästa tipsen och varningarna vi kommit med under artikelns gång så att du får en bättre uppfattning om vad du bör ha i åtanke när du försöker hitta ett lämpligt och lönsamt yrke i Tyskland.

 • Lönerna i Tyskland är i snitt aningen lägre än de i Sverige, och yrkena på topplistan skiljer sig åt en hel del.
 • Du kan få stora förmåner och höga löner i Tyskland oavsett om du är tysk eller inflyttad från andra delar av världen, så länge du har rätt meriter.
 • Den senaste informationen om löner i Tyskland kan ändras över tid, så var beredd på att yrket du riktar in dig på inte nödvändigtvis förblir på en topp-tio-lista över de bästa betalande yrkena.
 • De flesta jobben på listan kräver utbildningar, en hel del erfarenhet och massor av engagemang. Så välj endast det yrke du är beredd att arbeta för.
 • Det är svårt att säga vilka arbeten som betalar flest euro per timme eller flest euro per månad, utan statistiken visar oftast de bästa generella årslönerna.

Skapa en utmärkt jobbansökan med vår hjälp

Vi hoppas att du fick lite kött på benen gällande vilket yrke du intresserar dig för på den tyska arbetsmarknaden efter att ha läst artikeln ovan. Dock slutar inte arbetet där, utan du måste därtill få jobbet du intresserar dig för. Det lyckas du med genom att skapa en utmärkt ansökan med både CV och personligt brev, och det kan du få hjälp med på vår hemsida. Vi erbjuder nämligen flera användbara och lärorika texter och exempel. Du kan därtill ladda ner våra gratis mallar och prova på vår superenkla CV-byggare.

Acceptera den hjälp som finns och se till att du lyckas med din ansökan och att du får jobbet du riktat in dig på så snart som möjligt. Lycka till!

Vanliga frågor och svar om att söka arbete i Tyskland

Fråga: När får man sin lön i Tyskland?

Svar: Det vanligaste är att man får lönen i början av nästkommande månad i Tyskland. De första dagarna brukar vara vanligast, och betalningen får inte ske efter den 15:e månaden efter arbetsperioden.

Fråga: Vad får en undersköterska i lön i Tyskland?

Svar: I Tyskland tjänar en undersköterska 99% av den genomsnittliga medellönen i landet, vilket är en av de högsta procenten i världen. Den tyska medellönen ligger på 3 703 euro per månad, och det motsvarar ca 39 500 SEK.

Fråga: Vad får en busschaufför i lön i Tyskland?

Svar: En busschaufför får i snitt 25 555 euro om året, vilket är ca 2 130 euro per månad. Det blir nästan 22 700 SEK i månaden. Det finns därtill chans att höja summan om du är erfaren och om du arbetar i rikare regioner i landet.

Liknande artiklar