Hur du skriver ett mäktigt och minnesvärt bankman CV som leder till ett jobb på en bank

Vill du skaffa jobb som bankman på en bank? Ska du använda ett CV för att göra det, men vet inte riktigt hur du bör lägga upp CV:t och vad för information som du ska ha med i det? Då har du kommit rätt. Vi har lång erfarenhet av att skapa snygga, funktionella och informerande CV:n som leder till jobb.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Vi kommer att försöka hjälpa dig att verkligen lyckas i den här guiden, så se till att ta nytta av och använda alla de tips som vi erbjuder.

Table of Contents

Vad är en bankman och vad för typ av jobb gör en sådan?

En bankman är någon som jobbar på olika banker med bland annat rådgivning och att ge ut lån. Dennes yrkestitel kan också heta “banktjänsteman”, men det är bara två olika benämningar för samma titel, då både en bankman och en banktjänsteman har samma arbetsuppgifter. Förutom att hjälpa de kunder som kommer till banken och vill ha hjälp, så hjälper bankmannen även med att göra analyser över omvärlden och och tar fram planer och strategier som är speciellt anpassade för olika behov.

För att börja jobba som bankman, eller banktjänsteman, behöver du ha en utbildning från ett universitet eller högskola. Det finns ingen utbildning som gäller för just yrket som bankman, utan du behöver en läsa en kandidatutbildning inom antingen ekonomi, juridik, data eller en kombination av dessa. Det finns alltså ganska många vägar till en karriär och en tjänst inom bankväsendet.

Bankman CV

Hur kan en bankman på ett bra och välskrivet sätt lägga upp sitt CV

Eftersom att bankman är ett yrke som är ganska spritt, och vägen som du kan gå för att komma ditt ganska bred, så bör du fokusera på det som du kan och dina kompetenser. Kanske har du goda ekonomiska kunskaper eller kvalifikationer eller så är du duktig på att hantera kunder och människor. Det är sådana kompetenser som du bör fokusera på i ditt CV och som är väldigt relevant.

Du bör även nämna vad för typ av utbildning du har och om du har läst ekonomi, juridik eller data och hur mycket av varje ämne som du har läst. Om du har tidigare arbetslivserfarenheter bör du även definitivt nämna dem, då arbetsgivaren alltid är intresserad av att höra hur du har varit på ett tidigare jobb.

📌Tips: Även om du inte har några erfarenheter inom just bankväsendet, så kan det ändå vara bra att nämna de erfarenheter som du faktiskt har. Det är bättre att nämna några erfarenheter än inga alls. Tänk dock på att skriva om dessa erfarenheter på ett sätt som gör att de blir relevanta för en tjänst som bankman. Du kanske kan nämna att jobbet gjorde så att du blev van vid hantera gäster eller något liknande.

Bankman CV

Ett exempel på hur ett CV för en bankman kan se ut

Sofia Kaspersen
1995-04-07
Banktjänsteman
071-4657648
sofia.kaspersen@exempel.com
Grengatan 14
32563, Skövde
linkedin.com/sofia.kaspersen

Introduktion
Efter tre års universitetsstudier med ekonomi, juridik och data, samt över sex års erfarenhet av bankväsendet så vet jag att jag har det som krävs för att hjälpa kunderna på bästa sätt. Jag är duktig på att analysera världsläget och sedan ge råd och hjälpa kunderna till tjänster som passar för just dem. Jag skulle beskriva mig som en driven och engagerad person och som alltid har ett leende på läpparna när jag bemöter kunderna.

Arbetslivserfarenhet
2017-pågående
Banktjänsteman
Swedbank, Skövde

 • Jag vägledde kunderna med deras ekonomiska besvär och frågor, godkände lån och öppnade upp tjänster för nya kunder.
 • Jag analyserade även hur världsläget såg ut och hjälpte till med att komma på nya lösningar som vi kunde erbjuda våra kunder.
 • Jag utvecklade min kunskap inom ekonomi och blev även mycket duktigare på att hantera de kunder som kom in på banken.

Utbildning
2014-2017
Kandidatprogram i ekonomi
Skövdes Universitet, Skövde

 • Läste även kurser inom juridik och data.

Kompetenser

 • Över sex års erfarenhet som banktjänsteman.
 • Kandidatexamen inom ekonomi.
 • Läst kurser inom juridik och data.
 • God förmågor att analysera och skapa lösningar.
 • Duktig på att ge råd till kunderna och vägleda dem rätt.
 • God datorvana.
 • God vana av att hantera Google-programmen och Office-programmen.
 • Talar och skriver svenska flytande.
 • Talar och skriver svenska flytande.
 • B-körkort.

Bankman CV

Vad bör en bankman ha med för typ av delar i sitt CV?

Som du kan se i CV:t ovan så finns det några viktiga delar att ta med i CV:t. Vi kommer att diskutera dessa lite mer ingående här och ta upp varför det är viktigt att ta med dessa.

Header

Först upp i CV:t kommer den viktiga headern. Som du kan se ska den inte ha någon rubrik, utan den ska bara vara en punktlista över dina kontaktuppgifter och övriga uppgifter. Anledningen till att det är så viktigt att den kommer högt upp i CV:t är för att det är information som arbetsgivaren bör då direkt när den tittar på ditt CV.

Arbetsgivaren ska inte behöva leta efter sektionen med headern, utan det ska direkt vara synlig på CV:t och det första som man fäster blicken på. Anledningen till det är för att den grundläggande informationen om dig finns där och även den information som behövs om du ska rekryteras. Arbetsgivaren får direkt de grundläggande uppgifterna om dig utan att behöva gissa vem du är genom att läsa bland introduktionen eller arbetslivserfarenheterna.

⚠️Varning: Det räcker med dessa få uppgifter som står i headern. Byt helst inte ut dem eller lägg till extra uppgifter. Vi har noga valt ut dessa punkter för att det exakt svarar på vad arbetsgivaren vill ha. Du ska dock byta ut någon av dem eller lägga till en ny punkt om arbetsgivaren av någon anledning ber efter det. Följ deras krav i första hand och vår guide i andra hand.

Introduktion

Nästa steg är att skriva en introduktion. Som du kan se ovan så handlar introduktionen om att skriva en kort, sammanfattande text om ditt yrke och din karriär. Vi har valt att nämna lite om den sökandes erfarenhet och utbildning, men du kan egentligen nämna vad som helst. Det som är vitalt är att det är intressant information för arbetsgivaren som får denne att vilja veta mer om dig. Du kan t.ex. nämna drömmar eller ambitioner.

⚠️Varning: Nämn dock absolut ingenting som är av personlig eller privat karaktär. Det är bara information som är kopplat till din karriär som är intressant. Du kan med fördel nämna information om dina egenskaper eller någon förmåga som du har.

Arbetslivserfarenheter

Sedan skriver du om dina arbetslivserfarenheter. Det behöver absolut inte vara långt, utan du ska bara nämna när du arbetade på jobbet, vad arbetsgivaren hette och vart det låg och vad din yrkestitel var. Ta också med en lista med några punkter där du noggrant beskriver vad du fick göra och vad du har lärt dig av det.

Utbildning

Sedan så skriver du om din utbildning på samma sätt. Ta med tidsperiod, skolan namn, utbildningens namn och orten som du pluggade på. Det är dock inte nödvändigt att ta med en punktlista här, eftersom att det du gjorde på din utbildning inte är lika relevant som arbetslivserfarenheterna.

Kompetenser

Sedan gör du också en kort punktlista där du skriver upp de kompetenser som du har. Har du många kompetenser så får du gärna dela upp dem i flera listor för att göra dem lätt att läsa.

Det är också väldigt viktigt att ta med ett personligt brev för att göra dokumenten mer uttömmande

Det är också viktigt att ta med ett eget dokument med personliga brev. Du bör verkligen skriva ett personligt brev som du skickar med i ansökan, eftersom att det är en chans att berätta än mer fakta om din karriär och förklara hur du är som en anställd. Ett tips är därför att verkligen ta till vara på det personliga brevet och skicka med det med CV:t.

Bankman CV

Avslutning: Det här är sättet som du skriver ett riktigt fantastiskt bankman CV på

Nu har vi kommit till slutet och vi hoppas att det har varit väldigt lärorikt och intressant. Vi önskar att du genom den här guiden har fått lite fler tips om hur man skriver ett bra CV och att du nu kommer att kunna skriva ett riktigt framgångsrikt CV som leder till ett jobb som bankman. Här kommer några tips som är bra att tänka på när du söker jobb.

📌 Tips:

 • Ta med de arbetslivserfarenheter som du har, även om de inte verkar relevanta vid första anblick. Det är bättre att du i alla fall tar med några erfarenheter och du kan skriva om de på ett sätt som gör att de framstår som mer relevanta.
 • Skriv tydligt om de exempel som du ger. Om du t.ex. skriver om arbetslivserfarenheter bör du tydligt beskriva vad du gjort, så att arbetsgivaren får en bild av vad du kan.
 • Ta gärna med exakt vilka kurser som du har läst om du har läst ett kandidatprogram som du plockat ihop själv, det gäller bara om du läst relevanta kurser. Om du har en kandidatexamen inom ekonomi, men läst kurser i juridik bör du definitivt nämna det. Om du däremot har läst en kurs i biologi så är det inte lika relevant att nämna.

⚠️ Varningar:

 • Ta definitivt inte med information som är för privat eller personlig, det är bara saker om din utbildning som faktiskt är relevant här.
 • Följ i första hand råden i vår guide. Vi har koll på hur man skriver bra CV:n och vet vad som är relevant och ta med i ett CV och vad som inte är det. Nämner arbetsgivaren något annat bör du dock lyssna på denne.

Använd gärna några fler tips och trix som vi erbjuder

Om du ändå känner dig osäker på hur man skriver ett bra CV eller vill ha ännu fler smarta tips, så bör du kolla upp de andra guiderna som vi också har skrivit. Några tips är en guide med tips och CV-exempel om en karriär som bokhållare, som kontoansvarig eller som kontoförvaltare.

Vill du kan du även använda vår CV-byggare som finns på vår hemsida och som hjälper dig att bygga ett riktigt snygg och informativt CV. I annat fall har vi även en karriärblogg som du istället kan få generella tips från.

Liknande artiklar