Få nästa lediga jobb genom att skapa ett excellent CV för UX-designer

Begreppet UX-designer står för User Experience Designer, vilket innefattar uppgiften att optimera och utveckla produkter som passar extra väl för en viss kund.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Det kan medföra långvariga undersökningar och analyser som visar vad kunden har för önskemål eller förhoppningar, och att sedan praktiskt sett utveckla systemet eller produkten i fråga till att nå eller till och med överträffa de kraven.

För att få jobbet, och speciellt de särskilt givande och roliga tjänsterna, måste du ha särskilda kompetenser och erfarenheter i ryggen. De presenterar du bäst i form av ett CV för UX-designer, då det fungerar som ett första möte med rekryteraren eller arbetsgivaren och som en slags biljett till den första arbetsintervjun. Ditt CV kan dessutom få dig att verka minnesvärd och intressant som person, vilket kan öka dina chanser att få jobbet ytterligare.

Många anser det svårt att få till ett sådant fördelaktigt CV, trots att de har allt som krävs för att få den sökta tjänsten, och därför vill vi i denna artikel ge en guide i hur du bäst skriver CV för UX-designers. Vi kommer bland annat att behandla:

  • Ett tydligt exempel på CV för UX-designers.
  • Länkar till fler CV-exempel och liknande lärorika texter.
  • En genomgång i hur du får till utsidan av ditt CV för att skapa ett gott första intryck.
  • Guider i hur varje sektion av CV:t bör formuleras för att ge bäst resultat, med exempel, tips och varningar.
  • Svar på vanliga frågor om att söka en ledig UX-designertjänst.

Table of Contents

Exempel på CV för en UX-designer

Mirka Novák
19990503
UX-designer
073-1186651
m.novak@gmail.com
Måsvägen 51
22226, Lund
linkedin.com/mirka_novak

Introduktion
Har sedan två år tillbaka varit verksam UX-designer, men är även erfaren inom webbdesign och programmering i övrigt. Mitt evinnerliga tekniska intresse är min största styrka, men jag är dessutom en fena på kommunikation, samarbete, problemlösning och innovation. I framtiden hoppas jag få lägga mer tid och energi på det tekniska arbetet än det analytiska förarbetet, då jag drivs av att få se praktiska resultat och att få lösa potentiella trassel.

Arbetslivserfarenheter
2021-pågående
UX-designer
Axis Communications Lund

  • Arbetade med ett team på fem andra, och hade ansvaret över UX-designen i våra projekt.
  • Undersökte marknaden och efterfrågan genom testing, intervjuer och analyser, skapade UX-lösningar och arbetade med wireframing, mock-ups och prototyper, och utvecklade övriga finesser med teamet.
  • Fick särskilda lärdomar i att undersöka kundens önskemål samt att korrelera det till den färdiga produkten, samt att i grupp få fram och redovisa praktiska framsteg under tiden.

2018-2019
Webbutvecklare
Tula Studio Malmö

  • Jobbade extra och sedan på heltid som webbutvecklare i form av konsult, och tog mig an uppdrag för såväl lokala och små företag som större, internationella företag.
  • Skapade webbappar, webbplatser och kampanjsidor tillsammans med ett team kollegor via framför allt WordPress och PHP, och var extra ansvarig över UX-delen.
  • Lärde mig en hel del om att arbeta med ett projekt från koncept till färdig, testad produkt, att samarbeta med likasinnade och inspirerande kollegor, samt att lägga stort fokus på UX och den potentiella användaren.

2017-2018
Programmerare
Frilans

  • Utförde enklare programmering åt företag runt om i landet samt internationellt via min hemsida.
  • Använde exempelvis HTML, CSS och JavaScript i arbetet, men provade även på andra språk och verktyg.
  • Samlade på mig en massa lärdomar kring programmering, webbutveckling och optimering generellt, och fann ett stort intresse för just UX.

Utbildningar
2019-2021
UX-designer
EC Utbildning Malmö

2015-2018
Teknikprogrammet
Thoren Innovation School Lund

  • Inriktning Innovation.

Kompetenser

Yrkeskompetenser:

  • Avancerade förmågor inom kundanalys och undersökningar, samt att använda resultaten i slutgiltiga produkter.
  • Mycket goda förmågor inom wireframing, mock-ups och prototyper.
  • Dokumenterat framstående kommunikationsförmågor med såväl kunder som kollegor och samarbetspartners.
  • God vana i program såsom Figma, Adobe XD, PHP och WordPress.
  • Goda kunskaper i CSS, HTML och JavaScript.
  • Grundläggande programmerings- och webbutvecklingskunskaper.

Övriga kompetenser:

  • Svenska som modersmål.
  • Tjeckiska som modersmål.
  • Flytande i engelska.
  • B-körkort.

Läs ytterligare CV-exempel och liknande texter här

Vi förstår fullt ut om du anser att CV-exemplet ovan inte riktigt passade dig, då varje situation och kandidat ser olika ut och kräver olika typer av exempel. Som tur är erbjuder vi dock på vår hemsida flera ytterligare CV-exempel som kan ge dig inspiration och insikter inför ditt egna CV-skrivande. Läs förslagsvis våra CV-exempel för dataanalytiker, programmerare, programvaruutvecklare, datavetare eller ingenjörer. Om du ska söka jobb internationellt kan du därtill läsa vårt exempel för engelska CV:n.

Du kan dessutom ta del av våra andra lärorika texter som kommer i form av guider, artiklar och blogginlägg. De kan säkerligen komma till stor användning eftersom att de djupdyker i de olika aspekterna kring att söka en tjänst eller att skriva en fulländad och väl anpassad ansökan där CV:t ingår.

CV för UX-designer

Skapa ett CV med en intresseväckande utsida

När en rekryterare eller arbetsgivare får in en ansökan med ett CV så avgör hen på bara några sekunder om hen kommer att läsa CV:t eller inte. Därför är det viktigt att du redan i första intrycket väcker läsarens intresse och ger hen mersmak för dig som kandidat. Det gör du enklast genom dess utsida, eller layout som det också kallas, så det är ett bra första steg i processen att skapa ett CV.

Du som vill söka jobb som UX-designer behöver ha ett visst öga för design och förstås användarupplevelser, och det behöver synas redan i CV:ts layout. Försök därmed att göra den så lättillgänglig och tydlig som möjligt med med uppseendeväckande och minnesvärda designdetaljer. Ett lättläst typsnitt, markerade rubriker, punktlistor och raka linjer kan vara bra utgångspunkter, och sedan kan du implementera färgklickar eller detaljer som väcker lämpliga associationer hos läsaren. Färger såsom blått och grått medför exempelvis tankar om logik, intelligens, lugn och teknik.

📌 Tips: Din layout kan alltså visa hur kompetent du är i din yrkesroll och väcka läsarens intresse, men den bör samtidigt vara tillräckligt anpassad efter dig som person så att du verkar unik och minnesvärd.
⚠️ Varning: Akta dig för att spöka ut layouten alltför mycket då det kan störa läsningen och ge ett oseriöst intryck. Men nöj dig heller inte med ett vanligt och intetsägande Word-dokument som ofta uppfattas som ofärdigt och slarvigt.

Ladda ner en färdig CV-mall för UX-designers

För bästa resultat bör du vända dig till färdiga CV-mallar, då de är professionellt framtagna och granskade och därmed garanterar ett lämpligt intryck. På vår hemsida finns det helt gratis sådana i mängder, och samtliga går att specialanpassa så att de lämpar sig extra väl för dig och din situation. Du kan exempelvis ändra färg, typsnitt och struktur.

Våra mallar är superenkla och går att ladda ner i såväl PDF- som Word-format, beroende på vad som efterfrågas i rekryteringsprocessen. Och tack vare deras anpassningsbara aspekter så passar de både CV:n och personliga brev.

📌 Tips: Välj gärna en mall som du anser spegla eller matcha designen på företaget du söker dig tills hemsida. På så vis kan du få läsaren att undermedvetet anse dig extra passande för tjänsten.

Få till ett fördelaktigt språkbruk

Något som hänger samman med såväl layouten som innehållet av CV:t och som utgör en viktig del av intrycket är dessutom ditt språkbruk. Språkbruket ger nämligen en tydlig bild av vem du är och hur kompetent du är, och för en UX-designer är det en ännu viktigare aspekt då du ju kommer att behöva samarbeta med många inblandade personer och förstå dig på hur man anpassar en upplevelse efter situationen i fråga.

För att lyckas med språket bör du börja med att lyfta fram din trevliga och tilltalande personlighet genom att uttrycka dig positivt, ödmjukt och objektivt. Då undviker du att framstå som skrytig eller krävande och lyfter fram din kommunikativa ådra. Du kan dessutom behålla språket okomplicerat och kortfattat så att ditt CV går snabbt och lätt att ta sig igenom.

Därefter kan du försöka få språket formellt och korrekt för att framstå som kvalificerad för din yrkesroll. Försök dessutom att ständigt ha kvar ett professionellt fokus snarare än privat, så att du visar läsaren att du kan förbli professionell även när du behandlar privatare information. Det kan därtill vara en god idé att implementera ord och begrepp som drar tankarna till yrket, då det kan få läsaren att associera dig med det jobb du söker redan under rekryteringsprocessen. Sådana ord kan bland annat vara:

  • Teknik.
  • Analys.
  • UX.
  • Kunder.
  • Innovation.
  • Kreativitet.
  • Utveckling.
  • Produkt.
  • System.
  • Program.
📌 Tips: Många rekryterare och arbetsgivare gillar även när kandidater lyfter fram sina personligheter i språket, då det visar att kandidaten är intressant och minnesvärd snarare än en intetsägande arbetare i mängden.

CV för UX-designer

Inled CV:t med en presentation

Nu börjar det bli dags för att skriva själva innehållet till CV:t, och då är det viktigt att du börjar i rätt ände – från början. På så vis undviker du upprepningar och underlättar samtidigt för dig själv att kunna hålla en röd tråd och ett lämpligt flöde i texten. I detta fall innefattar en sådan början ditt namn, precis som i andra första möten, då det presenterar vem du är och vem CV:t ska handla om.

Du kan välja mellan att skriva namnet i en rubrik över CV:t, som en sidfot högst upp på sidan eller som den inledande punkten i den första sektionen. I alla CV:n bör den första sektionen vara en header, vilken är en tydlig lista på dina viktigaste person- och kontaktuppgifter som läsaren kommer att behöva under rekryteringsprocessen. Uppgifterna brukar kunna skilja sig åt beroende på vad företaget eller rekryteraren efterfrågar, men i de flesta fall är följande punkter lämpliga att utgå ifrån:

  • Namn.
  • Födelsedatum.
  • Yrkesroll eller titel.
  • Telefonnummer.
  • E-post.
  • Adress.
  • Eventuell länk till professionell hemsida, portfolio eller LinkedIn-profil.
📌 Tips: Inkludera gärna ett fotografi av dig själv i headern, då det ger rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare en visuell referens till vem du är. Det kan göra det extra minnesvärd!
⚠️ Varning: Ödsla aldrig utrymme i headern åt information som inte är relevant, aktuell eller lämplig. Det är till exempel inte särskilt klokt att inkludera ett smeknamn, en gammal e-post, ett jobbtelefonnummer, länkar till privata sociala medier eller liknande.

Ett exempel på en header som följer råden ovan och som passar UX-designers kan vara:

KORREKT
Armin Sanari
2000-10-31
UX-designer
072-5256752
arminsanari@hotmail.com
Lidaleden 74A
60219, Norrköping
linkedin.com/armin.sanari

Introduktion

Den nästföljande sektionen, introduktionen, fortsätter att presentera dig, och bör därför följa headern. Förr skrev man en professionell sammanfattning snarare än en introduktion, men idag vill läsaren veta mer om dig som kandidat. Skriv därför på ett koncist och intresseväckande sätt, i löpande text, om aspekter såsom:

  • Tidigare erfarenheter.
  • Prestationer.
  • Kompetenser.
  • Styrkor.
  • Drivkrafter.
  • Mål.
  • Drömmar.
⚠️ Varning: Gör inte introduktionen för lång, då det kan orsaka läsaren att tappa fokuset, utan håll den kort på maximalt tre eller fyra meningar.
📌 Tips: Anpassa gärna innehållet i introduktionen efter vad som efterfrågas i jobbannonsen eller på företagets hemsida. På så vis illustrerar du redan från början att du passar in i den specifika yrkesrollen och att du är rätt person att anställa.

Introduktionsexemplet nedan använder ett bristande språkbruk, anger för få intressanta punkter och har ett för privat och negativt fokus, och det ser ut som följande:

FELAKTIG
Jag har alltid drömt om att få arbeta med teknik och utvecklingen i samhället då jag är en innovatör innan och utan. Det har gjort mig till den bästa i mitt fält och jag kan idag klara av vilken utmaning som helst. Så om ni inte anställer mig så går ni verkligen miste om en stjärna.

Skriv om dina arbetslivserfarenheter

Sektionen som följer härnäst, som behandlar dina arbetslivserfarenheter, anser många vara en av de viktigaste i CV:t. Därför bör den hamna så pass högt upp och därtill ta mest utrymme av alla sektioner, så ange gärna uppåt fem eller sex av dina främsta erfarenheter. Se bara till att samtliga är tydligt relevanta, att de har varit givande i din karriär och att de är under tio år gamla och därmed aktuella. Varje arbetslivserfarenhet ska dessutom presenteras med följande information:

  • Tidsperiod i helår eller månad och år.
  • Yrkesroll, titel eller huvudsakliga arbetsuppgift.
  • Företag, arbetsgivare eller arbetsplats och läge.
  • Några korta kommentarer som anger ansvarsområden, arbetsuppgifter, prestationer, lärdomar, insikter och liknande.
📌 Tips: Om du ska skriva ett CV för UX-designers utan särskilt lång tidigare erfarenhet kan du tröstas av att det räcker gott och väl med ett par eller tre arbetslivserfarenheter i listan. De behöver heller inte nödvändigtvis vara långa anställningar på prestigefyllda företag, utan du kan även lista erfarenheter såsom praktikplatser, APL, sommarjobb, extrajobb, volontärarbeten, frilansjobb eller uppdrag från skolan eller en fritidsaktivitet. Alla relevanta erfarenheter är trots allt meriterande.

En arbetslivserfarenhet som inte passar in i en UX-designers CV då den missar viktig information, behandlar för privata och negativa tankar och lägger fokus på fel saker, kan likna detta exempel:

FELAKTIG
19/7 2013-31/10 2015
Nordea Malmö

  • Det var till en början ett spännande jobb som gav mig mycket kreativ frihet, men sedan blev det långtråkigt.
  • Jag slutade när chefen sade att jag inte verkade engagerad längre och ville få mig att lämna min vanliga rutin.

CV för UX-designer

Komplettera med dina utbildningar

Efter du skrivit om dina arbetslivserfarenheter är det dags att gå vidare med en sektion om dina utbildningar, som ju kan vara precis lika givande för din karriär och karriärmässiga utveckling. I sektionen kan du inkludera mellan ett par och uppåt fyra eller fem utbildningar som du anser är relevanta och meriterande i sammanhanget. Varje utbildning bör även presenteras med denna information:

  • Tidsperiod i helår eller månad och år.
  • Program, utbildning, examen eller kurs.
  • Lärosäte, skola eller utbildare och läge.
  • Eventuell kort kommentar som anger inriktning, specialisering, profil eller liknande.
⚠️ Varning: Se upp för att ange uppenbara eller inaktuella utbildningar såsom en grundskoleutbildning eller en utbildning som är över tio år gammal.

Ett utbildningsexempel som passar utmärkt för UX-designers kan vara denna:

KORREKT
2017-2019
Yrkesutbildning UX-designer
Nackademin Solna

Avsluta med en lista på dina kompetenser

Som avslutning väljer de flesta kandidater att implementera en sektion som behandlar kompetenser, då det rundar av CV:t på ett fint sätt med en tydlig lista. I listan kan du ange alla möjliga kompetenser som antingen kommer från arbetslivserfarenhet eller andra praktiska erfarenheter utanför arbetslivet, så länge de är relevanta och meriterande för jobbet du söker.

Inled gärna sektionen med de kompetenser som är tydligt sammankopplade med yrket och som läsaren troligtvis kommer att efterfråga i första hand. I detta fall kan det inkludera kompetenser såsom tekniker och metoder som används i jobbet, speciella analytiska förmågor, kommunikations- eller samarbetsförmågor, tekniska kunskaper, vana inom särskilda program eller system, och så vidare.

Därefter kan du gå vidare med de kompetenser som inte nödvändigtvis har med jobbet att göra men som fortfarande efterfrågas och ses som meriterande. Det kan exempelvis vara språkkunskaper, fysiska förmågor, innehav av körkort eller dylikt.

⚠️ Varning: Gör inte listan för lång och svårläst, utan dela hellre upp den i mindre sektioner eller underrubriker.
📌 Tips: Se till att samtliga kompetenser är hårda, vilket innebär att de är konkreta och härstammar från erfarenhet snarare än personlighet, och att de mjuka kompetenserna istället lyfts fram i introduktionen eller ditt personliga brev. På så sätt underlättar du för dig själv att hålla sektionen kortfattad och tydligt relevant.

Addera eventuella övriga sektioner

Slutligen kan du, om du så önskar och har möjlighet, addera ytterligare sektioner i CV:t. De bör behandla erfarenheter eller meriter som inte fått utrymme i CV:t ännu men som kan hjälpa dig att sticka ut och verka extra kvalificerad för jobbet, såsom publikationer, utmärkelser, priser och liknande.

📌 Tips: Kalla gärna sektionen för vad den innehåller för att bevara överskådligheten av CV:t och för att fånga läsarens intresse ända in i det sista.

CV för UX-designer

Sammanfattning: Få nästa lediga jobb genom att skapa ett excellent CV för UX-designer

Som sammanfattning önskar vi nu få upprepa de främsta tipsen och varningarna vi lyft fram i artikeln, så att du enkelt kan kontrollera att du tänkt på allt när du själv skapat ditt CV. Det är nämligen ett viktigt sista steg, precis som en noggrann korrekturläsning.

📌 Tips:

  • Använd och ladda ner en färdig mall till ditt CV så att du optimerar det första intrycket och väcker läsarens intresse.
  • Anpassa språkbruk och liknande aspekter för att framstå som tilltalande, kompetent och kvalificerad för rollen som UX-designer.
  • Inkludera gärna information i CV:t som efterfrågas av arbetsgivaren eller rekryteraren, och verka därmed som ett extra bra matchning.
  • Försök att sticka ut och verka minnesvärd, då det kan öka dina chanser att gå vidare i rekryteringsprocessen.

⚠️ Varningar:

  • Håll fokuset på ditt professionella jag genom hela CV:t, så att du inte tvingar läsaren att ta del av privata och i sammanhanget ointressanta detaljer.
  • Akta dig för att inkludera information som är irrelevant, inaktuell, falsk, upprepande, uppenbar, oseriös eller olämplig på andra vis.
  • Skriv inte för långdraget utan se till att hålla texten kort och koncist, för att inte ta för mycket av läsarens tid eller energi.

Sök efter ytterligare hjälpmedel hos oss

Få personer anser uppgiften att skapa ett CV enkel, trots hjälpmedel såsom artikeln ovan, så oroa dig inte om du fortfarande är en smula osäker. Välj istället att gå in på vår hemsida där vi erbjuder en mängd resurser som kan bidra till ännu fler kunskaper och insikter, och som därför kan vara mycket hjälpsamma. Du kan exempelvis läsa de texter och exempel vi tipsat om i artikeln, eller ladda ner våra färdiga mallar som är helt gratis. Eller också kan du använda vår CV-byggare som gör processen mycket enklare, roligare och snabbare.

Ta dig an utmaningen och vässa ditt CV redan idag, så ska du se att nästa lediga jobb blir ditt. Lycka till!

CV för UX-designer

Vanliga frågor och svar om att söka en ledig UX-designertjänst

Fråga: Vad tjänar en UX-designer i genomsnitt år 2023?

Svar: Den genomsnittliga lönen för UX-designers ligger för närvarande på 42 000 kronor i månaden. Det är en toppen lön som dessutom går att öka ytterligare om du samlar på dig mycket erfarenhet och skapar en imponerande portfolio.

Fråga: Vilka egenskaper söker arbetsgivare eller rekryterare hos UX-designers?

Svar: Enligt de flesta arbetsgivare och rekryterare är det viktigt att du som UX-designer är analytisk, nyfiken och observant i det första stadiet av arbetet. Sedan behöver du vara teknisk, innovativ, lösningsorienterad, öppen och kreativ. Det är även en stor fördel att vara tilltalande, samarbetsvillig och kommunikativ då UX-upplevelsen hänger på din empatiska förmåga.

Liknande artiklar