Men företagen kan även räkna med att behöva anställa extra arbetskraft och att arbeta hårdare och längre än vanligt, vilket ju är toppen för dig som vill hitta ditt nästa arbetstillfälle.
Du som vill söka juljobb har på så vis tur, då chanserna att få anställning och många välbetalda arbetspass är större än vid flera andra tider på året. Dock kan det vara svårt att komma igång med jobbsökandet, och därför vill vi i den här artikeln få guida dig så gott vi kan. Vi kommer bland annat att behandla följande punkter:
- En lista på de vanligaste jobben kring juletider och vad de innebär.
- Några ord om fördelarna som ett juljobb medför.
- Tips på vad du kan göra under julen för att boosta dina chanser att bli anställd.
- Hänvisningar till hjälpmedel och resurser som kan göra jobbsökningsprocessen enklare.
- Svar på vanliga frågor om att söka jobb runt juletider.
Table of Contents
De vanligaste jobben kring jul
Det kan verka omöjligt att veta var du ska börja i ditt jobbsökande, och speciellt om du vill försäkra dig om att få jobba under julhelgen. Därför vill vi få ge exempel på några av de yrkesområdena och branscherna som i vanliga fall efterfrågar extra arbetskraft under perioden. Då kan du välja det du anser passa dig och dina tidigare kompetenser bäst, och sedan söka dig till den arbetsplats eller det företag som du har i närheten av dig.
1. Säljare
Vare sig det är i ett stort livsmedelsvaruhus eller en liten parfymbutik så behöver de flesta säljande verksamheter flera säljare under juletider. Privatpersoner vill nämligen köpa julklappar och proviant inför helgen, och företag vill köpa in extra material för att optimera sin egna företagsamhet, och det påverkar nästan alla säljande företag oavsett storlek eller bransch.
En säljare måste inte nödvändigtvis ha mycket tidigare erfarenhet eller speciell kompetens, men däremot är det bra om du är social, framåt, övertygande och kreativ. Det kan också vara en fördel om du har kunskap om varorna som ska säljas och om du drivs av att uppnå resultat i form av siffror eller lyckade möten.
2. Kassörer
Precis som säljare söker de fysiska butikerna och varuhusen också kassörer inför stora och kommersiella högtider såsom julen. Även caféer, restauranger, kiosker, gym och andra säljande verksamheter kan erbjuda kassörjobb, och framför allt under hektiska perioder som denna då många företag håller extra öppet och då flera av de ordinarie arbetarna vill ta ledigt.
Kassörer måste inte ha lika djup kunskap om det som säljs som en säljare, eller vara lika drivande i försäljningen, men det kan vara bra att kunna svara på potentiella frågor som kunder ställer. En kassör har trots allt nära kontakt med kunden och bör därför vara hjälpsam, trevlig, öppen och inbjudande. Du som vill arbeta som kassör borde därtill ha en viss matematisk ådra och kunna arbeta i stressade miljöer.
3. Lagerarbetare
En lagerarbetare arbetar ofta i samma bransch som yrkena ovan, men på ett mycket mer avlägsnat och undangömt sätt. Det råder ju samma ökade takt och större efterfrågan bakom kulisserna som framför, då företag beställer in flera varor till sina sortiment och privatpersoner beställer mera via onlinebutiker och dylikt.
Som lagerarbetare bör du vara effektiv och självgående, och ha en inövad förmåga att hitta produkter, lyfta tunga laster och packa på ett organiserat sätt. Du måste däremot inte ha någon viss utbildning eller tidigare erfarenheter, utan du får lära dig allt du kan behöva kunna på plats.
4. Servitörer
Servitörer kan arbeta inom hela restaurang- och cafébranschen, vilken även den blomstrar under juletider. Många vill träffa nära och kära för en fika eller en längre måltid, och det finns därtill personer som väljer att spendera sina firanden på restauranger eller caféer snarare än på hemmaplan. Då behövs extra arbetskraft, och framför allt i form av servitörer som kan se till att upplevelsen blir så smidig och njutbar som möjligt för besökaren.
En servitör bör vara smidig, snabb, effektiv och kommunikativ till såväl medarbetare som besökare då hen är en viktig kugghjul i maskineriet. Eftersom att servitörer och servitriser är så pass avgörande för stämningen på verksamheten är det också viktigt att de är trevliga, glada och extroverta, samt redo att ge besökaren den service som efterfrågas.
5. Kundtjänstarbetare
Det är stort fokus på just försäljning, upplevelser och omsättning under julen, då det är en ytterst kommersiell tid, och därför är även det sista jobbet vi vill tipsa om inom samma bransch. Kundtjänstarbetare är nämligen högt eftertraktade genom hela perioden såväl i fysiska butiker som via onlinebutiker och dylikt. De finns till för att assistera kunder som är missnöjda, som har frågor eller som behöver någon annan form av hjälp när de har köpt eller vill köpa varor.
Fördelen med att söka ett kundtjänstjobb är att du lätt kan få arbeta på distans antingen hemifrån eller på ett kontor ihop med andra. Det kan vara skönt om du är social och serviceinriktad men vill slippa den hektiska stämningen som råder i fysiska butiker eller liknande. En kundtjänstarbetare kan därför behöva vissa tekniska förmågor såväl som kommunikativa sådana.
Övriga yrken att söka i jul
Förutom jobben ovan finns det även en mängd andra alternativ på yrken som du kan söka under julen då efterfrågan ökar rejält. En stor del av dem har fortfarande med den kommersiella hetsen att göra, av naturliga själ, men några kan dessutom attrahera dig som inte nödvändigtvis vill bidra till kommersialismen kring julen.
Listan nedan har ingen specifik ordning eller struktur, utan samtliga alternativ ger goda chanser till anställning och sysselsättning under julhelgen:
- Juljobb på posten.
- Evenemangsplanerare.
- Presentinslagare.
- Transportör eller chaufför.
- Kultur- eller turismarbete som exempelvis tomte, skidortsarbetare eller musiker.
- Sjuksköterska eller undersköterska.
- Volontärarbete inom välgörenhet.
Fördelar med att söka jobb i juletider
Nu när vi tipsat om potentiella yrkesvägar att välja bland så önskar vi få påminna om de fördelar som ett juljobb medför. Det är nämligen inte bara så att chanserna att få en anställning ökar under perioden, och att du säkerligen kommer att få extra många arbetspass, utan det finns även andra fördelar som är värda att komma ihåg.
En stor fördel är att lönen ofta ökar under julhelgen gentemot resten av året, då många arbetsgivare erbjuder OB-tillägg tack vare den obekväma arbetstiden. Eftersom att efterfrågan är så pass stor ges du dessutom möjlighet att förhandla upp din lön en aning, och arbetsgivare tenderar att acceptera högre löneförslag i slutet av året då de säkerligen har pengar kvar i årsbudgeten som kan spenderas på just dig.
Något som många glömmer men som är ack så viktigt är att juljobb därtill innebär en chans att visa vad du går för. Jobben medför ofta stressiga tempon, hektiska miljöer och många kunder eller liknande, och det kan vara nyckeln till att visa din arbetsgivare att just du klarar av de värsta av situationer. Du kan hantera svåra problem, snabb takt och att kastas in i en ny roll, och det kan vara imponerande nog att du erbjuds en heltidsanställning tillsvidare. En annan bonus är att en sådan arbetsmiljö ibland skapar nära relationer med kollegor, vilket många värderar högt.
En sista fördel vi vill påminna om är att stämningen kommer att vara på topp. Den stressiga och i många fall panikartade atmosfären som tar över samhället är ingenting om man jämför med det varma och stämningsfulla myset, och folk är rent generellt gladare. Kunder är förstående, medarbetare vill hjälpa till och arbetsgivare är givmilda. Det kan verkligen vara betalning nog för att missa de övriga julfirandena som du säkerligen offrar i och med jobbet.
Saker du kan göra under julen som boostar ditt jobbsökande
Att söka efter lediga tjänster på julen är förstås det som boostar dina jobbmöjligheter mest, men du kan även göra en hel del andra saker för att öka chanserna till drömjobbet. Du måste ju inte lyckas få jobbet precis innan julhelgen, utan det kan vara lika fördelaktigt att få en tjänst i mellandagarna eller kring nyår. Nedan vill vi därför lista några konkreta råd som du kan överväga för att verkligen boosta dina chanser:
- Spendera din lediga tid med att få en ny kompetens eller kunskap, exempelvis genom att läsa på eller gå en kurs.
- Volontärarbeta för att bidra till samhället och samtidigt få nya erfarenheter att imponera med i ditt CV.
- Skriv ett sprillans nytt CV och personligt brev som verkligen lyfter fram dina meriter och övriga fördelar.
- Ta upp eller underhåll relationerna med de kontakter du har då de kan bidra till jobbmöjligheter i framtiden.
- Leta efter lediga tjänster i ditt närområde eller på nätet, så att du lättare kan orientera dig bland dem senare och välja ut de som just du intresserar dig för.
Sammanfattning: Sök ett juljobb
Som avslutning önskar vi nu få upprepa några av de viktigaste tipsen och varningarna vi lyft fram genom artikeln, så att du enkelt kan repetera det som du bör ha i åtanke inför ditt jobbsökande. Det underlättar även om du vill friska upp minnet i framtiden.
📌 Tips:
- Välj ett yrke som passar dig och dina förutsättningar bäst, så att du kan jobba kvar länge och njuta under tiden.
- Sök bara tjänster som du tror dig klara av och som du kommer att gilla, då du ju inte vill behöva ge upp redan i början av jobbtiden.
- Kom ihåg att det finns stora fördelar i att söka efter jobbmöjligheter under juletider och att de säkerligen överväger de uppoffringar som kan krävas.
- Se till att använda den lugna perioden under julen till att optimera dina jobbmöjligheter, oavsett om det innebär en ny anställning direkt eller inte.
⚠️ Varningar:
- Glöm inte bort att yrkena som söker efter nyanställda sträcker sig längre än till de fysiska arbetsplatserna i din närhet, och att du därför bör ta en extra titt på nätet.
- Var inte så fast i tanken att du måste hitta en ny tjänst under juletiderna, utan vässa gärna dina möjligheter på andra sätt också. Det kan innebära nya tjänster strax efter julen!
- Det finns vissa nackdelar med att jobba under julhelgen, så var beredd på att undvika dem eller hitta lösningar på dem så gott du kan.
Få mer hjälp hos oss
Vi hoppas att artikeln ovan var till hjälp och att du hittade den motivation du behövde för att komma igång med jobbsökandet inför julen. Arbetet stannar dock inte där utan du måste därtill skapa en fulländad ansökan med såväl ett CV som ett personligt brev som fångar rekryterarens uppmärksamhet och intresse, och som visar dina främsta fördelar och meriter. På vår hemsida kan du få all hjälp du behöver med några enkla klick. Du kan exempelvis läsa våra lärorika artiklar, ta inspiration från våra CV-exempel, ladda ner våra gratis mallar eller använda vår superenkla CV-byggare.
Hitta ditt drömjobb och optimera din ansökan med vår hjälp redan idag, så ska du se att du får börja jobba redan under juletider. Lycka till, och god jul!
Vanliga frågor och svar om att söka jobb runt juletider
Fråga: Får man jobba på julen?
Svar: Ja, det finns många tjänster och arbetsroller som krävs även under julhelgen, vare sig den infaller på en helg eller vardag. Faktum är att det finns många jobbtillfällen just under julen, då så pass många vill ha ledigt för att fira högtiden med sina nära och kära, så passa på om du kan!
Fråga: Får man extra mycket betalt om man jobbar på julafton?
Svar: Eftersom att högtider räknas som obekväm arbetstid så erbjuder de flesta arbetsgivare och företag extra betalt under perioden. Arbetet har samlat ihop en guide som visar hur mycket OB du bör efterfråga under julhelgen och nyårsdagen för att bli ordentligt kompenserad, beroende på arbetsplats och yrke.
Fråga: Kan jag söka jobb nära inpå julen?
Svar: Ja, det går jättebra att söka jobb när som helst på året och framförallt inför stora kommersiella högtider som kräver extra arbetskraft. Det kanske inte är aktuellt att räkna med att få anställning dagen innan julafton, men att söka några veckor i förväg är ett utmärkt riktmärke.