Alla har inte en storslagen dröm om ett visst yrke eller en viss karriär som leder dem framåt, utan många känner sig vilsna i djungeln som är dagens arbetsmarknad. Frågan “Hur hittar man ett jobb?” är därför inte alls ovanlig.
I den här artikeln önskar vi få vägleda dig genom djungeln lite grann, och visa hur du bäst går tillväga om du vill hitta ett nytt jobb år 2022. Vi kommer inte bara att tipsa om faktiska yrken, utan även behandla följande punkter:
- Några exempel på hur du kan hitta alternativ på lämpliga jobb för just dig.
- Svar på var yrkena finns samt hur du söker dig till dem.
- En genomgång i vad som krävs för att kunna söka arbetena i fråga.
- Länkar och hänvisningar till ytterligare hjälpmedel gällande jobbsökandet.
- Svar på vanliga frågor om att hitta lediga jobb
Table of Contents
Hitta alternativ på jobb som passar dig
Det första du måste göra inför att hitta, eller söka, nya jobb är att fundera på vilka jobb som intresserar dig. Du måste inte nödvändigtvis komma på vilka jobb eller företag du vill arbeta för, men däremot är det bra att åtminstone få en bild av vilken bransch och vilka slags arbetsuppgifter du tror passar dig.
Innan vi ger dig konkreta råd gällande hur du kommer fram till sådana insikter önskar vi få presentera de vanligaste yrkena i Sverige idag, då de kan vara en bra början. Dessa består av följande:
- Undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård och äldrevård.
- Grundskollärare.
- Butikssäljare, fackhandel.
- Lager- och terminalpersonal.
- Barnskötare.
- Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl.
- Företagssäljare.
- Butikssäljare, dagligvaror.
- Vårdbiträden.
- Städare.
Konsultera en studie- och yrkesvägledare
När det gäller att hitta ett jobb du intresserar dig för rekommenderar vi i första hand att du bokar ett möte med en SYV, eller studie- och yrkesvägledare som det egentligen heter. Deras jobb är just att dela ut karriärråd och vägleda andra i processen att hitta rätt yrke, så de kan vara till stor hjälp för dig som vill ha en nystart i karriären.
SYV-möten är ofta gratis och kan bokas via en högskola eller ett universitet nära dig. Du kan även vända dig till kommunen, som i de flesta fall erbjuder SYV-möten, eller olika gratis hemsidor på vilka du kan möta SYV-möten via telefonsamtal eller liknande.
Gör research online
En punkt som de flesta vänder sig till direk när de ska fundera ut ett nytt jobb är att söka på Google. Dock är det inte helt lätt att veta vad som är bäst att söka på, och det är där vi nu vill hjälpa till.
Först och främst bör du söka på yrkestest av olika slag. Arbetsförmedlingen erbjuder exempelvis ett sådant och det kan vara en utmärkt startpunkt då det ger dig konkreta listor på yrken som med stor sannolikhet intresserar dig. De kan också ge resultat som du inte håller med om, och då vet du vilka jobb du bör stryka från din potentiella lista.
När du gjort testen och samlat ihop ett antal yrken som kan vara av intresse kan du söka upp information om de olika yrkena. Du kan exempelvis kolla in Framtid.se eller motsvarande hemsidor som ger omfattande beskrivningar till varje yrke. Eller också kan du klicka dig vidare till vår hemsida och ta del av alla våra guider och CV-exempel som ger ingående kunskap om olika yrken.
Prova på lediga jobb i närheten
En annan och mer traditionell metod att lära dig vilket yrke som passar dig, eller inte passar dig, är att prova på så många du bara kan. Försök söka lediga jobb i din närhet och ägna några veckor eller månader åt varje. Känn efter om du trivs med uppgifterna, med arbetsplatsen, med ansvaren och liknande. Du kan dessutom fundera på om du uppskattar de arbetskamrater eller det företag du arbetar för.
Några jobb som ofta finns i närområdet och som går att få snabbt då det för tillfället råder stor efterfrågan är exempelvis:
- Lokalvårdare eller städare.
- Hemtjänstpersonal.
- Personal på äldreboende.
- Barnskötare.
- Fritidspedagog.
- Affärsbiträde.
- Postutdelare.
- Cafébiträde.
- Servitör.
- Snabbmatspersonal.
Var kan du söka jobb?
Om du samlat ihop lite insikter om vilka jobb du är ute efter är det dags att du söker jobben. Det kan du göra på flera vis, och det enklaste och vanligaste är genom hemsidor online där jobb annonseras. Du kan helt enkelt använda Google för att få upp de vanligaste jobbsökningssidorna och söka upp de jobb du intresserar dig för därifrån.
På sådana sidor kan du sortera resultaten efter det jobb du söker, den plats du vill jobba på och så vidare. Därefter kommer relevanta jobbannonser upp med erbjudanden som du kan välja om du önskar engagera dig i eller inte.
Få jobb som inte annonseras
Du som söker jobb måste inte bara vända dig till jobbannonser online, utan du kan lika gärna hitta “dolda” lediga jobb genom att röra dig i ditt närområde. Ibland vet dina närstående eller bekanta att företag eller arbetsgivare söker anställda, och ibland står det angivet på arbetsplatsen att de söker hjälp.
Om du inte är säker på om arbetsgivaren söker anställda eller inte kan du helt enkelt ta chansen ändå genom att höra av dig till hen och erbjuda dig som tillgänglig. I så fall rekommenderar vi dig att lämna ditt CV och ditt personliga brev på samma gång, så att du finns där om arbetsgivaren trots allt vill anställa dig nu eller i framtiden. Det visar även ett engagemang som många arbetsgivare uppskattar.
Sök jobb långt hemifrån
Du behöver inte bara begränsa dig till lediga jobb i ditt närområde, eller ens i Sverige, utan du kan lika gärna försöka hitta tjänster på andra orter. Om du vill hålla dig inom Sverige men arbeta i en annan stad kan du följa råden ovan och endast ändra staden eller området du intresserar dig för. Men om du vill flytta eller jobba utomlands kan du behöva vända dig till nya nätverk.
Du kan använda Google för att få fram jobbsökningssidor från andra länder och på så vis få en ny meny av yrken att gå igenom och möjligtvis ansöka till. Eller så kan du kanske ta kontakt med företag eller arbetsgivare som du intresserar dig för direkt och påpeka att du gärna vill få erbjuda dina tjänster till dem och att du tror dig vara rätt person för ett av deras lediga jobb.
Vad krävs när du söker jobb?
När du väl hittat ett jobb som du är intresserad av är nästa steg att kolla upp vad jobbet kräver av dig som arbetare. Ibland måste du ha en viss utbildning, tidigare erfarenhet eller särskilda kompetenser, och ibland räcker det med att du dyker upp med rätt attityd. Hur som helst är det viktigt att känner till vad du behöver kunna.
Något som dessutom nästan alltid är aktuellt oavsett jobb eller bransch är en komplett ansökan med CV och personligt brev, samt eventuella referenser, intyg och liknande dokument. Din ansökan utgör nämligen ett slags första möte med rekryteraren eller arbetsgivaren, och den visar vem du är, vad du kan och varför just du är en bra kandidat för det lediga jobbet. Det är ett viktigt steg för att få gå vidare i rekryteringsprocessen och till sist få jobbet du sökt.
Kolla in våra CV-exempel och guider
För att lyckas med din ansökan kan du ta hjälp av oss via vår hemsida. Där erbjuder vi tydliga personligt brev- och CV-exempel för alla möjliga branscher, yrken, områden och nivåer. Som nybörjare kan det till exempel vara bra att läsa vårt CV-exempel för ungdomar eller för nyutexaminerade. Glöm heller inte att leta upp CV-exemplet för det jobb du intresserar dig för. Det kan vara mycket hjälpsamt om du vill få inspiration till ditt egna CV eller personliga brev.
Förutom alla våra exempel erbjuder vi även andra lärorika texter i form av guider, artiklar och blogginlägg. De går in på djupet i de olika delarna av att söka jobb och skapa en ansökan, och är därför förhoppningsvis också till stor hjälp. Där får du mer djupgående vägledning i vad som är bra att tänka på eller undvika.
Sammanfattning: Hur man hittar ett jobb på arbetsmarknaden 2022
Innan vi lämnar dig till att påbörja din resa till nästa jobb vill vi upprepa de främsta tipsen och varningarna vi angett under artikelns gång, så att du inte missar något viktigt. Du kan dessutom använda upprepningarna som checklistor i framtida skeden.
📌 Tips:
- Ta gärna inspiration från vanliga eller lättillgängliga jobb när du ska besluta dig för vilka lediga jobb som passar dig eller inte.
- Kom ihåg att du hittar allt möjligt användbart via internet, så sök fram den info du kräver där i första hand. Det kan vara allt ifrån inspiration och yrkestest till lediga jobb.
- Ta gärna direkt kontakt med den rekryteringsansvariga personen till jobbet du är intresserad av om du önskar få mer information om tjänsten eller företaget.
- Se till att du åtminstone har det mesta som krävs för jobbet du söker samt en potentiell intervju, så att du med större sannolikhet får jobbet.
⚠️ Varningar:
- Sök inte bara arbete genom annonser, utan våga dig därtill ut i verkliga livet till lokala arbetsplatser eller arbetsgivare du intresserar dig för. Sök därtill jobb utomlands om du så önskar.
- Håll god ton när du söker jobb både när du ska skriva din ansökan och när du kontaktar rekryteraren eller arbetsgivaren, så att du framstår som kvalificerad och lämplig.
- Kom ihåg att all vägledning och alla råd bara är riktlinjer, och att du får ta dem med en nypa salt. Ditt sunda förnuft är ofta den bästa vägledaren, trots allt.
Få mer hjälp hos oss
Om artikeln ovan var till hjälp hoppas vi att våra ytterligare resurser och hjälpmedel också ska hjälpa. På vår hemsida kan du nämligen läsa exempel och guider, som vi redan nämnt, men därtill ladda ner helt gratis mallar och använda vår smidiga, enkla och snabba CV-byggare. Allt som behövs för att skapa en utmärkt jobbansökan, kort sagt.
Låt dig bli inspirerad och utöka dina kunskaper om att söka jobb, så ska du se att nästa jobb du tar dig an blir ditt. Lycka till!
Vanliga frågor och svar om att hitta lediga jobb
Fråga: Hur lyckas man få ett jobb utan erfarenhet?
Svar: Det finns massor av jobb på marknaden som inte kräver någon särskild erfarenhet. Ibland räcker det med ett engagemang och en iver att lära sig jobbet, och ibland behöver du särskilda kompetenser som du kan ha fått på alla möjliga olika sätt. Ibland har du dessutom erfarenheten som efterfrågas utan att du först tänkte på det, exempelvis från ett uppdrag från skolan, en fritidsaktivitet eller en praktiktjänst.
Fråga: Vilken tid är bäst att söka jobb på?
Svar: Det finns ingen speciell tidpunkt som är extra bra att söka jobb på, men däremot råder det mer eller mindre efterfrågan i olika yrkesområden vid olika tidpunkter. Så om du vill öka dina chanser att få ett visst jobb finns det många fördelar med att söka det under en tid i vilken det råder stor efterfrågan på arbetare.