Nyckeln till ett bra CV kan verka omöjlig att hitta, men faktum är att det inte alls behöver vara så mystiskt. Ett bra CV innebär bara att du ger ett bra första intryck, att du sticker ut och verkar minnesvärd, samt att du lyfter fram meriter som får dig att framstå som meriterad. I den här artikeln kommer vi att gå närmare in på hur du lyckas med det mer specifikt, genom att behandla följande punkter:
- Ett konkret exempel på hur ett första CV kan se ut för ungdomar.
- Länkar till fler exempel och andra hjälpande texter.
- Genomgångar i hur varje del av ett CV ska skrivas och formuleras med exempel, tips och varningar.
- Några ord om hur du fulländar din ansökan med ett personligt brev.
- Svar på vanliga frågor om att söka jobb som 16-åring.
Table of Contents
CV-exempel för en 16-åring
Johannes Martinsson
2006-04-10
072-1227612
johannes.martinsson@hotmail.com
Larssons gränd 8
94135, Piteå
Introduktion
16-åring som gärna vill hitta ett extrajobb på kvällar, helger och lov, och då främst inom café- eller restaurangbranschen. Har fått flera kunskaper och förmågor från såväl tidigare erfarenheter som mitt personliga intresse för matlagning, och mina främsta styrkor är min kreativitet, min noggrannhet och mitt effektiva arbetssätt. I framtiden hoppas jag få utvecklas vidare inom livsmedelshantering, matlagning och gastronomi i övrigt.
Arbetslivserfarenhet
Kioskarbetare
Festival Piteå Dansar och Ler
Juli 2022
- Jag stod i en kiosk tillsammans med en kollega på festivalområdet och sålde godis, drycker, enklare mat och snacks.
- Gjorde iordning och serverade korv, kaffe och smörgåsar vid beställning.
- Arbetade i ett högt tempo och fick öva mig på att samarbeta med min kollega och att hantera livsmedel och liknande på effektiva men hygieniska sätt.
Praktiserande cafébiträde
Ekbergs konditori Piteå
Mars 2022
- I en veckas tid fick jag arbeta från morgon till kväll på konditoriet med att plocka disk, diska, servera kunder och i vissa fall ta beställningar.
- Vid några få tillfällen fick jag hjälpa till i köket med att förbereda grönsaker, göra smörgåsar, baka enklare bakverk och liknande.
- Jag fick många erfarenheter gällande att ta initiativ och ansvar, att hantera livsmedel, disk och köksartiklar, samt att bemöta kunder.
Praktiserande kallskänka
Pensionatet Piteå
Maj 2021
- Under en vecka arbetade jag på Pensionatet där jag fick, under frukost, lunch och middag, hjälpa till med att stå i köket.
- Jag förberedde grönsaker, pålägg, frukt och liknande, och gjorde sallader, röror, kalla såser och så vidare.
- Mina främsta erfarenheter från tiden som kallskänka är mitt effektiva arbetssätt, min noggranna och hygieniska hantering av livsmedel, samt mitt kreativa öga för detaljer gällande upplägg.
Utbildning
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Strömbackaskolan Piteå
Augusti 2022-pågående
Kunskaper och färdigheter
- Bred erfarenhet i att förbereda och laga enklare rätter.
- Goda kunskaper inom livsmedelshygien.
- God samarbetsförmåga.
- Erfarenhet av kundbemötande.
- Svenska som modersmål.
- Talar och skriver flytande engelska.
- Goda kunskaper i tyska.
Läs fler CV-exempel och liknande hos oss
Det kan finnas flera anledningar till att exemplet ovan inte passar just dig, och om så är fallet kan du söka dig vidare på vår hemsida. Där finns nämligen en mängd andra CV-exempel för ungdomar och nyutexaminerade studenter, samt för jobb utan utbildningskrav såsom barnskötare eller lagerarbetare.
Du kan dessutom läsa våra lärorika blogginlägg eller artiklar som djupdyker i de olika delarna av CV-skrivande och jobbsökande. Där kommer du säkerligen att få användbar information!
Börja med utsidan av ditt CV
Om du känner dig redo för att sätta igång med att skriva ett CV på egen hand, som passar dig och din situation, så rekommenderar vi att du börjar med utsidan först. Utsidan, eller layouten, är nämligen A och O för att ditt CV ska ge ett bra intryck och för att du ska verka minnesvärd för rekryteraren. Layouten kan därtill påverka hur innehållet, eller texten, av ditt CV ser ut.
Layouten innefattar allt ifrån typsnitt, färgval och den estetiska designen till struktur och formalia. För de flesta jobb och sommarjobb är det bäst att vända dig till några enstaka och neutrala färger, ett tydligt typsnitt och en relativt avskalad design. Breda marginaler, stora, luftiga utrymmen och raka linjer brukar vara bäst. Din layout bör absolut lämna ett intryck, men den bör inte dra fokus från innehållet eller verka utspökad och löjlig. Det är trots allt ett högst professionellt dokument!
⚠️ Varning: Nöj dig aldrig med ett vanligt Word-dokument, då många rekryterare och arbetsgivare kommer att tolka det som ofärdigt och slarvigt utfört.
Ladda ner en CV-mall för ungdom
Du måste inte skapa en layout på egen hand, utan vi brukar alltid rekommendera att istället ladda ner och använda färdiga mallar. På vår hemsida erbjuder vi förslagsvis en mängd olika CV-mallar som är helt gratis och som är professionellt utformade för att passa i jobbsökningssammanhang. De går att specialanpassa för att lämpa sig extra bra för just dig, och de kan även laddas ner i såväl PDF- som Word-format.
📌 Tips: Välj gärna en CV-mall som du anser spegla dina egenskaper, dina kompetenser, din erfarenhet och det jobb du söker. Det är ett utmärkt sätt att sticka ut och ge ett personligt intryck!
Använd ett språk som passar jobbet du söker
En annan sak som är viktig att fundera på innan du ska skriva innehållet till ditt CV är vilket språkbruk du ska använda. Språkbruket påverkar nämligen intrycket en hel del och kan vara avgörande i hur rekryteraren ser dig som person. Som ungdom är det extra viktigt att redan i CV:t visa att du är mogen, ansvarstagande och pålitlig som arbetare, och det gör du bäst via språket.
Det första du behöver ha i åtanke är att framstå som tilltalande och trevlig. Försök att uttrycka dig positivt, ödmjukt och objektivt, så att du inte verkar skrytig, arrogant eller liknande. Du kan också använda ett lättläst och kortfattat språk för att hålla CV:t lagom långt, eftersom att det bör gå snabbt och enkelt att läsa igenom.
Det andra du behöver lägga lite tanke på är att försöka verka kompetent och kvalificerad för jobbet du söker. Uttryck dig professionellt, utan att rikta fokuset till ditt privata jag, och korrekt, utan slarvfel, talspråk eller liknande. Du kan också använda positiva ord som har med jobbet du söker att göra, så att rekryteraren eller arbetsgivaren associerar dig med jobbet redan innan du fått det. De orden skiljer sig förstås åt, men några förslag kan vara:
- Ansvar.
- Initiativ.
- Effektiv.
- Noggrann.
- Utveckling.
- Erfarenhet.
- Kunskap.
- Färdigheter.
Inled ditt CV för sommarjobb eller andra jobb med dig själv
Oavsett om du söker ett sommarjobb, extrajobb eller heltidsjobb så måste du börja ditt CV med ditt namn, precis som i andra första möten. Du kan antingen skriva det i en rubrik över CV:t, om layouten tillåter det, eller som en första punkt i den första sektionen.
Sektionen som inleder CV:t, och som därför ska placeras högst upp till vänster, är headern. Den innehåller en lista på dina viktigaste kontakt- och personuppgifter som rekryteraren eller arbetsgivaren behöver känna till. De kan skilja sig åt beroende på företag och arbetsgivare, men i vanliga fall är följande punkter mest relevanta:
- För- och efternamn.
- Födelsedatum.
- Eventuell yrkesroll eller titel.
- Telefonnummer
- E-postadress.
- Postadress
- Eventuell länk till professionell hemsida.
📌 Tips: Inkludera gärna ett fotografi av dig själv i headern, då många rekryterare och arbetsgivare uppskattar den visuella referensen. Det kanske även gör dig mer minnesvärd!
⚠️ Varning: Ange aldrig saker som är för privata, oseriösa, gamla eller irrelevanta på övriga sätt. Ett smeknamn, länkar till dina privata sociala medier, ditt fulla personnummer eller liknande är sällan bra idéer.
En bra introduktion följer råden ovan och kan därför se ut som följande:
Skriv en introduktion
Efter headern följer nästa sektion – introduktionen. Den fortsätter presentera dig men i en löpande text, och i den kan du exempelvis berätta om dina erfarenheter, styrkor, drivkrafter, mål, framtidsdrömmar och liknande. Som ung och ny på arbetsmarknaden är det inte helt lätt att bara skriva om tidigare erfarenheter eller din karriär, så satsa istället på annan värdefull information.
⚠️ Varning: Håll dig kort och koncist i introduktionen, då den inte bör bli längre än tre eller fyra meningar. Om du skriver längre än så finns risken du att tappar läsarens intresse och uppmärksamhet.
En bra introduktion kan, för en 16-åring, se ut som följande:
Jag började nyligen på barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet och vill därför redan nu samla på mig arbetslivserfarenheter inom området. Mina tidigare erfarenheter är begränsade, men jag har praktiserat som teaterlärare och dessutom suttit barnvakt för grannbarnen under hela min uppväxt. Det har visat att mina främsta drivkrafter är att få omringa mig med glada barn, att få leka dagarna i ända samt att få utveckla mitt tålamod och min pedagogiska framtoning. I framtiden vill jag utbilda mig till lågstadielärare eller förskollärare, då jag älskar den busiga och lekfulla ådran hos yngre barn.
Ange dina arbetslivserfarenheter
Nästa sektion är den som de flesta arbetsgivare och rekryterare premierar och som därför bör få mest plats – nämligen den om arbetslivserfarenheter. Som ung eller ny på arbetsmarknaden kan sektionen verka omöjlig att fylla, då du ju säkerligen inte haft långa anställningar som du kan berätta om. Men faktum är att du lika gärna kan inkludera erfarenheter såsom praktikplatser, APL, endagarsjobb, sommarjobb eller uppdrag från skolan eller en fritidsaktivitet. Alla erfarenheter är erfarenheter, trots allt.
Det räcker med mellan två och fem relevanta erfarenheter, och varje ska presenteras med följande information:
- Yrkesroll eller huvudsakliga arbetsuppgift.
- Arbetsplats, arbetsgivare eller företag samt stad eller läge.
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Korta kommentarer som berättar om ansvarsområden, arbetsuppgifter, lärdomar, erfarenheter, insikter, m.m.
Yrkesroll eller huvudsakliga arbetsuppgift.
Arbetsplats, arbetsgivare eller företag samt stad eller läge.
Tidsperiod i helår eller månad och år.
Korta kommentarer som berättar om ansvarsområden, arbetsuppgifter, lärdomar, erfarenheter, insikter, m.m.
⚠️ Varning: Ägna inte onödigt utrymme åt information som inte är viktig, och försök att inte upprepa dig. Tre eller fyra kommentarer brukar vara lite lagom, och de ska vara kortfattade och endast ange relevant information.
En bristfällig arbetslivserfarenhet är irrelevant för jobbet du söker, lägger fokus på fel saker och missar viktig information. Den kan kanske likna följande exempel:
Elevrådsordförande
1/9 2019-8/6 2020
- Jag fick mycket ansvar och det verkade som att jag gjorde ett bra jobb.
- Ibland var det tråkigt att vara elevrådsordförande, men ibland fick vi fika och då var det kul.
Fortsätt med utbildningar
Sektionen efter arbetslivserfarenheter är den om utbildningar, och de liknar varandra på flera sätt. För det första måste du även tänka utanför ramarna med dina utbildningar, då du gärna får inkludera en utbildning från en relevant fritidsaktivitet eller liknande. Det räcker dock med en enstaka eller uppåt tre utbildningar, så var inte rädd för att inte kunna fylla sektionen.
För det andra ska varje utbildning presenteras på ett liknande sätt som en arbetslivserfarenhet, då följande information behöver anges:
- Utbildning, program, examen eller kurs.
- Skola eller utbildare samt stad eller läge.
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Eventuell kort kommentar som anger inriktning, fördjupning eller liknande.
📌 Tips: Ange gärna din gymnasieutbildning trots att du just börjat, då det kan vara en stor merit och viktig för din potentiella arbetsgivare att känna till.
En utmärkt utbildning att ange i ett CV som 16-åring kan se ut som denna:
Fordons- och transportprogrammet
Praktiska gymnasiet Gävle
2022-pågående
- Inriktning personbil.
Avsluta med färdigheter och kunskaper
De allra flesta CV:n avslutas med följande sektion, vilken är den om färdigheter och kunskaper eller kompetenser. I den kan du ange en konkret lista med alla dina kompetenser som är värda att ange när du söker jobb, så länge de är relevanta och sanningsenliga.
Börja gärna med kompetenser som har med det jobb du söker att göra, då de är mest relevanta. Det kan exempelvis vara tekniker eller metoder som används i jobbet, eller särskilda kunskaper i dataprogram eller liknande. Sedan kan du ange sociala färdigheter såsom samarbetsförmåga, ledarskapsförmåga eller en pedagogisk förmåga. Inkludera även om tekniska kunskaper, fysiska färdigheter och språkkunskaper, om det verkar lämpligt.
📌 Tips: Ett bra tips kan vara att dela upp sektionen i underrubriker eller separata sektioner om du skrivit ner fler än åtta punkter. Då gör du det lättare att läsa dem.
⚠️ Varning: Slösa inte utrymme på “mjuka” kompetenser som har med dina personliga egenskaper att göra snarare, och som inte är lika konkreta som de “hårda” alternativen ovan. En “mjuk” kan fortfarande vara relevant och meriterande när du söker jobb, men den hör inte hemma i sektionen i fråga. Inkludera den hellre i ditt personliga brev eller din introduktion.
⚠️ Varning: Slösa inte utrymme på “mjuka” kompetenser som har med dina personliga egenskaper att göra snarare, och som inte är lika konkreta som de “hårda” alternativen ovan. En “mjuk” kan fortfarande vara relevant och meriterande när du söker jobb, men den hör inte hemma i sektionen i fråga. Inkludera den hellre i ditt personliga brev eller din introduktion.
- Noggrann.
- Nyfiken.
- Öppen.
- Social.
- Glad.
- Snabb.
Fullända din ansökan med ett personligt brev
Läs igenom ditt CV och se till att det är helt färdigt, och fullända sedan din ansökan med ett CV och personligt brev, innan du skickar in det till arbetsgivaren eller rekryteraren. Det är nämligen ofta nästan lika viktigt att skapa ett personligt brev som ett CV, då personliga brev kompletterar informationen du angivet i CV på ett bra sätt. Du får skriva i löpande text på ett personligare vis, och verkligen argumentera för varför du är en bra kandidat för det jobb du söker.
För att lyckas med ditt personliga brev och göra det lite bättre bör du inkludera följande punkter i följande ordning:
- En hälsningsfras som nämner läsaren vid namn.
- En inledning som besvarar läsarens initiala frågor om vem du är och varför du söker jobbet, och som fångar läsarens intresse.
- Ytterligare sektioner som går in lite på djupet i vem du är som arbetare, vad du har för erfarenheter och kompetenser, vilka dina bästa egenskaper är, och så vidare. Allt som kan ge exempel på varför du är en god kandidat.
- En avslutande sektion som tackar läsaren och som uppmanar hen att ta kontakt inom kort.
- En lämplig avskedsfras och en underskrift.
⚠️ Varning: Hitta inte på saker i ditt personliga brev, utan kom ihåg att förbli sanningsenlig och endast ge exempel på saker som stämmer.
Sammanfattning: Hur man skriver ett CV
Innan du ska skapa ett CV på egen hand bör du läsa igenom de viktigaste och bästa tipsen och varningarna som vi lyft fram under artikelns gång. På så vis kan du skriva ett CV utan att behöva oroa dig för att göra något fel eller missa ett relevant eller viktigt steg.
📌 Tips:
- Använd en CV-mall för att lyckas med layouten och skapa ett gott första intryck.
- Anpassa ditt språkbruk så att du framstår som en ansvarstagande, kompetent och tilltalande ungdom.
- Utnyttja de olika sektionerna och informationstillfällena väl så att du får lista alla dina meriter och därför verka extra kvalificerad.
- Försök att sticka ut och verka unik, då det är viktigt för att bli ihågkommen bland alla andra ungdomar.
⚠️ Varningar:
Akta dig för att ange information som inte är relevant, aktuell, seriös eller lämplig av olika anledningar. Håll dig hellre lite kortare, i så fall.
Du måste komma ihåg att du ska skapa ett CV för första gången, och att du därför inte bör göra allt på egen hand. Acceptera bara den hjälp som finns istället.
Hitta inte bara på saker för att verka kompetent eller speciell, utan håll dig till dina faktiska relevanta erfarenheter, egenskaper och liknande. Du kommer säkerligen vara tillräcklig ändå, och sanningen är ofta bäst.
Få ännu mer hjälp
Vi hoppas att artikeln ovan var till hjälp för dig som är 16 år och ska söka ett jobb, men vi förstår om du kan behöva mer hjälp än så. I så fall kan du klicka dig vidare till vår hemsida där vi erbjuder mer än inspirerande texter. Du kan exempelvis ladda ner våra CV-mallar med all rights reserved och använda vår CV-byggare som gör arbetet enklare, snabbare och roligare.
Acceptera den hjälp som erbjuds och bli på så vis en fena på att skriva CV redan idag. Lycka till!
Vanliga frågor och svar om att söka jobb som 16-åring
Fråga: Hur skriver man ett CV om man går i gymnasiet?
Svar: Du kan skriva ditt CV precis som vanligt även om du går i gymnasiet på heltid, så länge du är noga med att du endast söker deltids- eller extrajobb. Du kan även förtydliga att du går i gymnasiet i såväl introduktionen och sektionen om utbildningar som i ditt personliga brev.
Fråga: Måste man ha ett CV för ett sommarjobb som 16 år?
Svar: Ibland kan du söka ett sommarjobb genom din gymnasieskola eller kommun, och då behövs sällan ett CV. Men i övriga fall är CV:t ett krav, och dessutom ett utmärkt sätt för dig att visa att du är en bra kandidat för jobbet och på så vis öka dina chanser att få det.