För at få chansen att prova på jobbet krävs det dock att du skriver ett utmärkt CV administratör, vilket är specialanpassat för att lämpa sig för just administratörsyrket. Med ett sådant fångar du rekryterarens intresse direkt och visar att du är värd att överväga, samtidigt som du övertygar hen om att du är en bra kandidat för jobbet.
Det kanske verkar svårt att skapa ett sådant CV, men i den här artikeln kommer vi att guida dig genom hela processen. Det gör vi genom att behandla följande delar:
- Ett konkret CV-exempel för en administratör.
- Hänvisningar till ytterligare CV-exempel och liknande resurser.
- Omfattande genomgångar i hur du skapar ditt CV och dess innehåll med tillhörande exempel, tips och varningar.
- Några kommentarer om hur du kompletterar ditt CV med ett personligt brev.
- Vanliga frågor och svar om att söka jobb som administratör eller administrativ assistent.
Table of Contents
Exempel på CV för administratörer
19970617
Administratör
073-3722337
odd.bolin@gmail.com
Gödestadsvägen 11
43238, Varberg
linkedin.com/odd.bolin
Introduktion
Nästan sju år i branschen har givit mig färdigheter inom kommunikation och administration som har gjort mig till en framstående administratör på flera sätt. Mina främsta styrkor ligger i min förståelse för ekonomiska frågor, mina strukturella färdigheter och mina utvecklade kommunikativa och serviceinriktade färdigheter. I framtiden önskar jag få arbeta mer tillsammans med likasinnade kollegor och utveckla min samarbetsförmåga och mitt öga för kvalitet.
Arbetslivserfarenhet
Administratör
Varberg kommun
2020-2022
- Hanterade kulturella frågor och förfrågningar.
- Bokade in och planerade firanden, specialdagar, event och projekt i kommunen.
- Samarbetade med ekonomiansvariga och såg till att budgeten följdes.
- Införde ett kommunikationssystem som gjorde det lättare för samtliga inblandade att hålla koll på budgeten, vilket resulterade i en sänkning på 9% av utgifterna redan under första halvåret.
Administratör
Kunskapsskolan Varberg
2018-2020
- Hanterade e-post och telefonsamtal från vårdnadshavare, medarbetare och utomstående kontakter.
- Planerade möten, scheman, specialdagar och ledigheter för de anställda och eleverna.
- Bokade in och planerade kurser och fortbildningar för de anställda.
- Bemötte och hjälpte besökare.
- Hanterade ekonomin och budgeten tillsammans med rektorn.
- Bidrog till att sänka utgifterna med 14% under min tid på skolan.
Administrativ assistent
Advokatbyrån Anna Heurlin Varberg
2016-2018
- Svarade på telefonsamtal och e-post och hänvisade klienter till advokaten.
- Planerade och bokade in möten, konferenser och liknande.
- Hälsade på och hjälpte besökare och klienter.
- Fick många lärdomar angående kommunikation, struktur och planering.
Elevrådssekreterare
Peder Skrivares skola Varberg
2015
- Distribuerade information till samtliga medlemmar från tidigare möten och inför framtida möten.
- Planerade och kallade till möten.
- Ansvarade över att föra protokoll på möten och vid spontana förslag.
- Fick erfarenhet och mersmak inom kommunikation och administration.
Utbildning
Kurs “Kontorets administratör och koordinator”
Confex Göteborg
2020
Handels- och administrationsprogrammet
Peder Skrivares skola Varberg
2013-2016
Kompetens
Yrkeskompetens:
- Lång erfarenhet i att hantera kommunikation via e-post och telefon.
- Avancerade planerings- och organisationsförmågor.
- Dokumenterat goda ekonomiska kunskaper.
Teknisk kompetens:
- Avancerade kunskaper i MS Office och Google Drives samtliga program.
- God vana i sociala medier såsom Facebook, Instagram, Snapchat och LinkedIn.
- Grundläggande tekniska kunskaper inom datorer och telefoni.
Övrig kompetens:
- Svenska som modersmål.
- Flytande i engelska.
- Goda kunskaper i finska.
- B-körkort.
Läs fler CV-exempel och liknande resurser
Om CV-exemplet ovan var aningen för avancerat, eller om du av en annan anledning önskar få läsa fler CV-exempel, så kan du klicka dig vidare på vår hemsida. Vi erbjuder nämligen en mängd CV-exempel, och några som vi önskar få rekommendera lite extra är våra CV-exempel för receptionister och för sekreterare. Om du är ny på arbetsmarknaden kan du även läsa vårt CV-exempel för studenter.
Utöver det erbjuder vi dessutom andra inspirerande och lärorika resurser som våra blogginlägg, guider och artiklar. Eller också kan du kolla in våra engelska videor, om du föredrar det formatet.
Skapa ett snyggt CV administratör och fånga rekryterarens intresse
Nu när du ska påbörja arbetet med ditt egna CV bör du börja med utsidan först. Utsidan kallas även för layout, och det är den som avgör om rekryteraren kommer att fatta intresse för ditt CV, om hen bryr sig om att läsa ditt CV, samt vad du ger hen för första intryck.
Förutom aspekterna ovan styr även layouten hur rekryteraren läser ditt CV. Det sker genom valet av typsnitt, färg, estetisk design och hur och var strukturerna placeras. Sådana saker riktar rekryterarens uppmärksamhet åt olika håll och gör läsningen mer eller mindre lätt. Det kan vara avgörande i hur du framstår, då ett rörigt och överdrivet konstnärligt CV kan få dig att verka excentrisk och till och med svår att ha att göra med. Men en alltför avskalad och minimalistisk layout kan istället få dig att framstå som tråkig och personlighetslös.
Ladda ner en CV-mall administratör
Om du vill vara helt säker på att din layout blir lyckad och uppskattad av rekryteraren så borde du använda en CV-mall. Vi erbjuder till exempel CV-mallar med all rights reserved helt gratis, och de går att ladda ner i såväl PDF- som Word-format. De är alla professionellt framtagna och granskade och passar alla möjliga slags yrken och nivåer.
Struktur
En annan del av layouten som du borde fundera på är i vilken ordning de olika sektionerna presenteras. Vi rekommenderar dig att använda den traditionella och förväntade ordningen oavsett hur du väljer att formge ditt CV, då den är mest logisk. Den ser ut som följande:
- Header.
- Introduktion.
- Arbetslivserfarenhet.
- Utbildning.
- Kompetens.
När det gäller innehållet i varje sektion måste du dock tänka ett steg längre i hur du ska strukturera det. Du kan nämligen välja att strukturera punkterna du anger i en omvänt kronologisk ordning, där den senaste erfarenheten hamnar först och den äldsta sist, eller om du hellre använder en relevant struktur där den mest meriterande erfarenheten hamnar först och den minst meriterande, men fortfarande relevanta, sist.
Språkbruk
Det sista du borde ägna lite omtanke innan du börjar skriva själva innehållet i ditt CV är språkbruket. Det utgör en stor del av vilket intryck du ger rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare, och därför är det otroligt viktigt att du överväger det noga.
För det första är det värt att anstränga dig för att verka så positiv, lättsam och ödmjuk som möjligt, då du som söker jobb som administratör ju måste vara serviceinriktad och bra på kommunikation. Det finns därtill en stor chans att ditt arbete sker i gruppsammanhang, vilket betyder att du måste vara ännu mer tillmötesgående.
För det andra borde du använda ett korrekt, formellt och branschenligt språk för att framstå som så objektiv men samtidigt kvalificerad som möjligt. För att lyckas med det rekommenderar vi ordval såsom:
- Administration.
- Kommunikation.
- Kontakt.
- Planering.
- Struktur.
- Bokningar.
- Ansvar.
- Erfarenhet.
Inled CV:t med dig själv
När du funderat på alla aspekterna ovan och hittat en lämplig CV-mall så är det dags att inleda skrivandet. Här är det väldigt viktigt att du börjar med ditt namn, då det inleder alla möten där den bemötte behöver en referenspunkt att återkomma till under tiden du presenterar den övriga informationen.
Ditt namn kan antingen stå som en rubrik över CV:t eller som en inledande punkt i den så kallade headern. Det är en lista på dina person- och kontaktuppgifter som rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare kan behöva eller intressera sig för. Den ska bestå av följande punkter:
- För- och efternamn.
- Personnummer eller födelsedatum.
- Eventuell yrkesroll eller titel.
- Telefonnummer.
- E-postadress.
- Postadress.
- Eventuell länk till professionell hemsida.
Ett bra exempel på på en header följer samtliga råd ovan, missar inga punkter och adderar inga ytterligare punkter, och kan därför se ut som följande:
2000-03-20
Administrativ assistent
070-2073420
clara_forsberg@hotmail.com
Borgaregatan 9A
21117, Malmö
Introduktion
Den andra delen av din presentation, som följer headern, är din introduktion. I den kan du välja att göra en professionell sammanfattning, vilket många kandidater nöjer sig med, eller att presentera alla dina fördelaktiga sidor som är relevanta för rekryteraren. Du kan till exempel välja att inkludera följande:
- Professionell sammanfattning.
- Prestationer.
- Styrkor.
- Drivkrafter.
- “Mjuka” färdigheter eller kompetenser.
- Mål eller förhoppningar inför framtiden.
Ett dåligt exempel på en introduktion presenterar bara ett par av punkterna ovan och riktar fokuset till det privata jaget snarare än det professionella sådana. Det skildrar också ett bristande och negativt språkbruk:
Arbetslivserfarenhet
Nästa sektion i CV:t ska innehålla dina arbetslivserfarenheter, då de flesta rekryterare premierar dem före de andra delarna av ditt CV. Den sektionen kan därför även ta upp mest plats, men dock är det endast nödvändigt att inkludera erfarenheter som är relevanta för jobbet du söker och som är under tio år gamla. Det räcker ofta med ett par eller tre stycken, men om du har en lång karriär bakom dig kan du inkludera uppåt fem eller sex. Så länge de imponerar på rekryteraren så är de meriterande.
Till varje erfarenhet måste du sedan inkludera följande info:
- Huvudsakliga arbetsuppgift, yrkesroll eller titel.
- Arbetsplats, företag eller arbetsgivare samt läge eller stad.
- Ungefärlig tidsperiod i helår eller månad och år.
- Kommentarer om ansvarsområden, arbetsuppgifter, prestationer, insikter och lärdomar.
Ett exempel på en arbetslivserfarenhet som inte följer råden ovan kan se ut som följande:
28/8 2004-2/5 2007
- Jag svarade i telefon med en god ton och växlade vidare samtal till rätt mottagare, och hanterade dessutom e-posten och den fysiska posten.
- Jag tog emot och bemötte besökare med entusiasm och glädje, oavsett om de var otrevliga mot mig eller inte.
- Jag fick aldrig några större ansvar men nöjde mig med att hjälpa de övriga anställda med lättare administrativa uppgifter.
Utbildning
Sektionen som följer den om arbetslivserfarenheter är den om utbildningar. I den behöver du endast presentera ett par, eller max fyra, erfarenheter som är tydligt relevanta för jobbet du söker. Du får nämligen inte ett särskilt stort utrymme att berätta om dem, så det är viktigt att de kan tala för sig själva.
Du måste dessutom presentera följande info om alla dina utbildningar:
- Utbildning, kurs, program eller examen.
- Utbildare, skola eller lärosäte.
- Tidsperiod i helår eller endast examensåret.
- Eventuell kommentar om inriktning, fördjupning eller arbete.
Kompetens
Den sista sektionen i ditt administratör-CV ska vara den om dina kompetenser. I den kan du inkludera alla färdigheter, kunskaper och förmågor som är relevanta för yrket eller som gör dig som kandidat extra meriterande. Det kan till exempel handla om en teknisk färdighet i ett MS Office- program, eller om en konkret förmåga inom ledarskap eller organisation. Eller också kan det vara kompetenser som alltid premieras av rekryterare, såsom innehav av körkort och språkkunskaper.
Några exempel på “mjuka” kompetenser som passar ett jobb som administratör men som du borde spara till ditt personliga brev eller introduktionen, kan vara:
- Samarbetsvillig.
- Lyhörd.
- Noggrann.
- Tydlig.
- Strukturerad.
- Service-minded.
Optimera din ansökan med ditt personliga brev
När ditt CV är färdigt och du låtit någon du litar på korrekturläsa det är det dags att färdigställa din övriga ansökan. Det kan ingå en rad olika dokument, men ett som alltid efterfrågas och som nästan anses lika viktigt som CV:t är ditt personliga brev. I det får du möjlighet att utveckla sådant som inte fått utrymme i CV:t, och du kan dessutom argumentera för vad som gör dig till en bra kandidat. Vi rekommenderar att du inkluderar följande aspekter:
- En hälsningsfras och en presentation av ditt professionella jag.
- Dina styrkor, “mjuka” kompetenser, drivkrafter, prestationer och liknande egenskaper som gör dig extra tilltalande.
- Dina mål och framtidsdrömmar samt hur de samspelar med det arbete du söker och arbetsgivaren du söker jobb hos.
- Ytterligare saker som du anser det viktigt för rekryteraren att känna till.
- En avskedsfras som uppmanar till kontakt.
Sammanfattning: CV-exempel och tips för dig som vill få jobb som administratör
Som slutsats önskar vi nu få sammanfatta de viktigaste tipsen och varningarna som vi lyft fram under artikelns gång. Detta för att du ska kunna återkomma till dem när du än behöver samt för att det ska bli tydligare vad du borde ha i åtanke när du själv skriver ett CV.
📌 Tips:
- Anpassa ditt språkbruk så att du visar att du passar bra för ett jobb inom administration, och att du är lättsam att arbeta med.
- Nyttja sektionerna och informationstillfällena så väl du kan så att du framstår som extra kvalificerad och lämplig. Det ska trots allt skildra dina administrativa förmågor.
- Sök fram och använd en CV-mall så att ditt CV ger det bästa möjliga intrycket.
- Försök att visa vem du är och att du är unik i CV:t, då det kan vara avgörande i du blir minnesvärd hos rekryteraren eller inte.
⚠️ Varningar:
- Lägg inte tid och utrymme på erfarenheter eller info som är inaktuella, irrelevanta, falska, uppenbara eller av andra anledningar olämpliga. Håll hellre CV:t kort och koncist.
- Akta dig för att bli alltför privat och håll istället fokuset på vem du är som professionell person.
- Kom ihåg att råden vi gav i artikeln är just råd, och inte regler. Om rekryteraren eller företaget du önskar arbeta hos efterfrågar något annat, eller om din magkänsla säger ifrån, prioritera då det först.
Få mer hjälp av oss
Artikeln ovan var förhoppningsvis till stor hjälp, men vi förstår om du fortfarande har frågor eller funderingar. Om så är fallet – sök dig då vidare på vår hemsida och ta del av de hjälpande resurser vi erbjuder där. Du kan till exempel använda vår CV-byggare eller ladda ner en CV-mall som kan hjälpa dig i ditt CV-skrivande och göra det både enkelt och roligt. Eller också kan läsa våra blogginlägg, artiklar, guider och CV-exempel som kan bidra med en hel del lärdomar och inspiration.
Acceptera vår hjälp och skapa ett utmärkt administratör-CV redan idag. Lycka till!
Vanliga frågor och svar om att få jobb som administratör eller administrativ assistent
Fråga: Vad är en bra administratör eller administrativ assistent?
Svar: En administratör eller administrativ assistent arbetar ofta med dokumenthantering, planering och budget, och därför är det bra om hen är kommunikativ, strukturerad, noggrann och serviceinriktad.
Fråga: Vad krävs det för att bli en administratör?
Svar: Vissa administrativa roller kräver att du har en högskoleutbildning och att du har goda kunskaper i ekonomi, språk, data och ledarskap. Men det finns även administratörsroller som inte kräver förkunskaper eller utbildning, utan som snarare premierar lämpliga personlighetsdrag och kompetenser.