En omfattande guide om att skriva CV för dig som studerar till sjuksköterska – De bästa tipsen för att skriva ett grymt student sjuksköterska CV

Om du är en student som pluggar till sjuksköterska så är du i de allra flesta fall någon som är ganska ung. Kanske har du nyss tagit studenten och precis börjat studera till sjuksköterska eller så har du jobbat i några år för att sedan utbilda dig vidare. Oavsett så kanske du känner dig lite osäker över hur man skriver ett riktigt bra CV.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Men som tur var är vi här för att hjälpa dig! Den här guiden riktar sig till alla som pluggar till sjuksköterska och vi ska göra vårt bästa för att få en så informativ och bra guide som möjligt, som du kan dra nytta av!

Även om du jobbat i flera år och nu utbildar dig till sjuksköterska eller om du skrivit många CV innan det här så kan den här guiden ändå vara bra att följa för att ge dig ännu mer tips om hur ett bra CV ska vara upplagt. Tveka inte att gå tillbaka till den här guiden och läs den igen om du funderar eller undrar över något. Nu kör vi igång!

Table of Contents

Vad är en sjuksköterska och vad jobbar en sådan med?

En sjuksköterska är någon som oftast jobbar på ett sjukhus och den tar hand om mediciner, sårvård, provtagning, sköter patientkontakten och kontakten till anhöriga, samt ser till att patienterna får den vård som de behöver. Oftast är sjuksköterskan oftast den som “leder teamet” eller “utbildar nyanställda”. Sjuksköterskan t.ex. kanske leder ett team med några undersköterskor.

En sjuksköterska kan också välja att utbilda sig inom en specialisering och vidareutveckla sin kompetens. Ett exempel på en sådan sjuksköterska är anestesisjuksköterska. Då får sjuksköterskan större och svårare uppdrag men även högre lön. Det finns alltså flera olika karriärmöjligheter inom sjuksköterskeyrket och baserat på vad du väljer att göra så kan din lön också klättra.

Vad krävs för att börja jobba som sjuksköterska?

För att få börja jobba som sjuksköterska krävs det först och främst att du har tagit examen från sjuksköterskeprogrammet. Sjuksköterskeprogrammet finns på 35 platser i Sverige och det finns därför goda möjligheter att utbilda sig till sjuksköterska oavsett i Sverige som du bor.

Om du har tagit examen från från någon av alla sjuksköterskeutbildningar som finns i Sverige så kan du ansöka om legitimation från Socialstyrelsen. Det innebär att sjuksköterska innehar en skyddad yrkestitel och bara de som har en examen från sjuksköterskeprogrammet kan kalla sig för en sjuksköterska.

Sjuksköterskeutbildningen är därför både en väldigt bra utbildning, samtidigt som den är väldigt kort. Du blir klar med hela utbildningen på 3 år och kan alltså snabbt komma ut i arbetslivet efter det.

Så här kan du gå tillväga för att skriva ett CV som sjuksköterskestudent

Eftersom att du är en student har du troligtvis inte skrivit så många CV:n innan. Det kan därför vara svårt att veta hur du ska lägga upp det. De flesta studenter har oftast inte så mycket arbetslivserfarenhet och därför är säkerligen många nervösa över att att de blir bortvalda till förmån för någon som har mer erfarenhet. Och det är absolut en giltig oro!

Men även om vissa arbetsgivare kommer välja någon mer erfaren före dig, så är det absolut någon arbetsgivare som kommer att ge dig någon chans. Dessutom är det brist på sjuksköterskor och branschen skriker efter personal, så du kommer troligtvis inte att ha några problem med att skaffa jobb!

Student sjuksköterska CV

Dessutom så kan du trycka på andra saker i CV:t än bara tidigare erfarenheter. Du skulle exempelvis kunna trycka lite extra på din utbildning och vad du har gjort under den som har förberett dig för att jobba som sjuksköterska. Du har säkert också gjort praktik som du kan skriva lite om. Det är trots allt en relevant erfarenhet. Du kanske också har tidigare jobb inom andra yrken som är meriterande? Som vårdyrken eller omvårdnadsyrken. Dessa kan du också trycka lite extra på om skriva om hur de gynnar dig i ditt yrke som framtida sjuksköterska.

Det finns alltså lite olika saker som du kan göra, även om du inte har olika relevanta erfarenhet. Var därför inte orolig över att du saknar tidigare jobb inom yrket. Du kommer troligtvis att få jobb ändå!

Hur du bör strukturera upp ditt CV för att få en så bra struktur som möjligt

Det är viktigt att fundera över hur du vill strukturera upp ditt CV. Nedan kommer ett exempel på hur strukturen kan se ut. Vi har valt att sätta utbildning före arbetslivserfarenhet eftersom att de flesta studenter har mer att vissa kring utbildningen än kring erfarenheter, men om du har många relevanta erfarenheter är det alltid bra att sätta den kategorin först. Egentligen kan du sätta den kategorin som du har mest att visa för först. Då blir arbetsgivare imponerad direkt och det är alltid bra att börja starkt.

Hur strukturen på CV:t kan se ut

Header

Här ska personliga uppgifter som namn, telefonnummer, mail, adress och födelsedatum finnas listade. Enbart kortfattat i en punktlista och aldrig alltför privat information som facebook- eller instagramkonto.

Introduktion

Här kommer en kort introduktion om dig. Ungefär tre till fyra meningar om karriär, kompetenser, mål, drömmar etc. Saker som gör att du är den rätta person att anställa för jobbet.

Utbildning

Här tar du med relevant utbildning. Skriv när den påbörjades och avslutades och ta med en kort punktlista på viktiga saker om utbildningen (om det finns något att ta med).

Arbetslivserfarenhet

Lista dina tidigare jobb på samma sätt som utbildningarna. När de påbörjades och avslutades och en kort punktlista med saker du fick göra eller andra viktiga saker om jobbet.

Kvalifikationer och kompetenser

Här tar du med kvalifikationer, kompetenser, personliga egenskaper och annat som rör dig som yrkesperson och som stärker tesen varför du ska få jobbet. Om du är sjuksköterska kan det t.ex. vara bra att ta med vilka journalsystem som du kan.

Hur du skriver ett CV så att det passar för jobbet du söker

Något som många inte tänker på är att det är viktigt att göra ett specialanpassat CV som passar det jobb som du söker. Många gör istället ett CV som de skickar till alla arbetsgivare som de är intresserade av.

Istället är det bättre att noggrant läsa igenom jobbannonsen på det jobb som du är intresserad av att söka. Sedan tar du en penna och stryker under alla delar i annonsen som är extra viktigt, alltså de delar där det står vad arbetsgivaren söker. Det kan vara någon viss egenskap, kompetens, utbildning eller liknande. Stryk under all information som rör vad för någonting som företaget saker.

När du är klar med det så gör du en lista på dina egenskaper, utbildningar, erfarenheter etc. Nästa steg är att jämföra de båda listorna och hitta likheter. Här gäller det att hitta “bevis” för att du har de egenskaper som arbetsgivaren letar efter. När du sedan skriver ditt CV så utgår du från de båda listorna och försöker skriva ett CV som är så anpassat eller skräddarsytt mot de båda listorna som bara möjligt.

Det gör det tydligare för arbetsgivaren att du har exakt vad de letar efter. Om du däremot känner att du inte alls hade mycket som passade det som rekryteraren letade efter så kanske du kan fundera kring dina kompetenser eller personliga egenskaper och se hur de passar in. I annat fall kan du göra en plan över hur du ska nå de saker som rekryteraren önskar. Oftast letar de flesta arbetsgivare efter liknande saker och därför kommer det troligtvis att gynna ditt framtida jobbsökande också om du förbättrar några av de saker som en rekryterare har nämnt.

Hur du ska gå tillväga för att komma igång och skriva ditt CV

Du är antagligen ny på att skriva CV och då kan det kännas som ett väldigt skrämmande uppdrag. Men det behöver det inte vara. Tänk på att göra de två listorna som vi nämnde ovan innan du börjar och sedan kan du helt enkelt utgå från dem. Då blir det lättare att skriva CV:t. Var också snäll mot dig själv och ställ inte för hög press. Ibland är det bättre att skriva en stund och sedan låta hjärnan vila, för att komma tillbaka till CV:t efter någon dag. Då kommer du säkert på mer idéer.

Sätt inte press på att du måste göra klart CV:t inom en viss tid eller dag, då blir du bara mer stressad. Det är viktigt att ta det i din takt för att det ska bli ett bra CV.

📌 Tips: Ett tips är att bara börja skriva. Så fort du börjar skriva så kickar hjärnan igång och du är det lättare att komma på nya saker. Du måste inte spara det du skrev först. Men försök att skriva löpande i 20 minuter och så kan du rensa bort det du inte gillar efter det.

CV exempel för en student sjuksköterska

Peter Svensson
2001-XXXX
073-1232314
petersvensson@exempel.com
Moraskog 21
54262, Johanneshov

Introduktion
Jag läser det sista året på sjuksköterskeprogrammet i Uppsala och tar examen till sommaren. Tidigare har jag praktiserat inom öppenvården och det är också där som jag vill fortsätta min karriär nu. Jag är någon som är dedikerad till mitt arbete och brinner för att mina patienter ska ha det så bra som möjligt. Jag lär mig nya saker och system snabbt och fick även hjälpa till med journalsystemen på min praktikplats när de strulade, då jag har dataerfarenhet. Andra har beskrivit mig som dedikerad och hjälpsam.

Arbetslivserfarenhet
Praktiserade på ett stort sjukhus genom min utbildning
Stockholms Sjukhus
08/01-22 – 01/12-22

Jag fick möjlighet att praktisera på Stockholms största sjukhus vilket jag är tacksam för då det lärde mig om hur allting på ett stort sjukhus sköts och går till. Jag fick hjälpa till med omhändertagande, sårvård, lättare medicinering och journalföring samt kontakt med anhöriga.

Utbildningar
Sjuksköterskeprogrammet
Stockholms Universitet
2020- Nuvarande

  • Jag har valt att specialisera mig mot anestesisjukvård och vill även fortsätta med specialistsjuksköterskeprogrammet i framtiden.

Kunskaper och färdigheter

  • Kunskaper inom journalsystemen Cosmic, AsynjaVisph, Melior, Millenium och NCS Cross
  • Kan utöva HLR och första hjälpen – innehar certifikat
  • Talar mycket god svenska
  • Talar mycket god engelska
  • Innehar B-körkort

Ladda gärna ned en mall för ditt CV och ditt personliga brev

Innan du kommer igång och skriver ditt CV är det också viktigt att välja en proffsig och snygg layout för ditt CV. Det gör att det första intrycket av dig blir bättre och du framstår som mer organiserad. Leta gärna runt på vår sida och välj någon av våra snygga mallar. Vi har lång erfarenhet av att fixa snygga och stilrena mallar som passar för alla behov och jobb.

📌 Tips: Tänk här på att välja en likadan eller liknande mall för både det personliga brevet och CV:t. Om de båda dokumenten ser alltför olika ut finns det risk för att du framstår som ostrukturerad eller stökig.

Hur du bör lägga upp ett personligt brev för sjuksköterskestudent

När det kommer till det personliga brevet ska du här ta med det som du inte tog med i CV:t. CV:t ska hållas kort och är mer en stapel av information, medan det personliga brevet ska skrivas i löpande text. Det är lite som introduktionen, fast i ett längre format.

Tänk dock på att fortfarande hålla dig ganska kortfattad. Det räcker med att det personliga brevet är runt 0,5-0,75 A4 ark. Det personliga brevet ska ge en lite mer tydlig bild av dig som person, som CV:t kanske inte lyckades med att framföra.

⚠️ Varning: Här är det viktigt att se till att CV:t och det personliga brevet kompletterar varandra. Undvik alltså att upprepa samma sak flera gånger eller att ta med samma information i både brevet och CV:t.

Undrar du vad du ska ha med i ett personligt brev? Ett bra riktmärke är att skriva ett brev som är som ett svar på jobbannonsen. Presentera dig och berätta varför du är rätt person för jobbet. Här är det viktigt att du håller dig saklig, professionell och formell, men inte alltför formell i tonen. Det måste ändå vara lättläst, för annars finns risken att den som läser brevet tappar intresset.

Student sjuksköterska CV

Se också till att konkret lista dina kompetenser och ge tydliga exempel på i vilka situationer som dessa egenskaper kommer fram. Skriv inte bara “ jag är stresstålig “, utan skriv:

KORREKT
jag kom snabbt in i rollen då det var mycket att göra varje dag. Jag fick både torka bord, stå i kassan, ta beställning, gå ut med maten och diska, och många gånger jobbade jag själv. Det lärde mig att prioritera, men samtidigt att trots stressen sköta mitt arbete lugnt och sansat för att servicen blir sämre och jag har ett stressigt bemötande för gästerna. Jag kan med säkerhet säga att den tiden var mycket viktigt då jag utvecklade mina kompetenser, men även lärde mig mer om mig själv. Idag vet jag hur jag presterar i stressiga situationer och att jag fortfarande håller hög kvalitet i mitt arbete, oavsett yttre faktorer.

Se också till att avsluta brevet på ett positivt sätt, kanske med en liten “knorr på slutet” eller att du skriver att du ser fram emot att träffa dem och att berätta mer om dig själv.

Några bra tips för dig som söker jobb medan du studerar

Om du fortfarande studerar när du söker jobb kan det istället vara en bra idé att fokusera på vilka kompetenser och egenskaper som du har. Eftersom att du varken är klar med din utbildning eller har så många jobberfarenheter. Skriv tydligt vad du kan och hur det hjälper dig i ditt yrke som sjuksköterska. Tryck lite extra på dina egenskaper och kompetenser och ge även tydliga exempel på situationer som de har kommit till användning vid.

Olika exempel på bra arbetslivserfarenhet för en sjuksköterskestudent

Som nämnt ovan så måste du inte ha erfarenhet inom sjuksköterskeyrket, eller ens erfarenhet alls för att ändå få ditt första jobb som sjuksköterska. Du kanske bara har din utbildning och det är helt okej! Du kommer att kunna få ditt första jobb ändå.

Om du däremot har jobbat lite tidigare, fast inte inom sjuksköterska, så kanske du funderar lite på hur du ska lägga upp din arbetslivserfarenhet. Vad är egentligen relevanta erfarenheter? Egentligen är alla typer av jobb relevanta om du inte har så mycket jobberfarenhet, då det visar att du är dedikerad och kan ta ansvar.

Student sjuksköterska CV

Det som dock är meriterande är om du har haft jobb inom vård- eller omvårdnadsyrken eller i ett socialt yrke. Det kan t.ex. vara personlig assistent åt en sjuk person, vårdbiträde eller servitör på en restaurang. Det är meriterande eftersom att du utnyttjar egenskaper på de jobben som du senare utnyttjar på ditt jobb som sjuksköterska, t.ex. att vara lyhörd eller social. Om du tidigare jobbat på sådana jobb är det därför viktigt att ta med dem.

Det är också viktigt att ta med “jobb” som är direkt kopplade till yrket sjuksköterska. Som praktiken som du gör via programmet. Det visar att du ändå har lite erfarenhet och det är meriterande.

Avslutning och sammanfattning: De bästa tipsen för att skriva ett riktigt bra CV som en student på sjuksköterskeprogrammet.

Avslutningsvis så hoppas vi att den här guiden har gjort det lite lättare för dig som är student på sjuksköterskeprogrammet att formulera ett CV som kommer hjälpa dig att få ditt första jobb. Du får gärna läsa igenom guiden flera gånger men nedan kommer en kort sammanställning och varningar och tips som kan vara bra att ha med när du skriver ditt CV.

📌 Tips:

  • Tänk på att ta med all relevant erfarenhet som du har. Du är oftast mer meriterad än vad du tror och även det där sommarjobbet på café kan vara relevant och meriterande om du lägger upp det på rätt sätt.
  • Ett tips är också att bara börja skriva. Du kan faktiskt ta bort det du inte blev nöjd med och då har du ändå kommit igång.
  • Välj både en CV-mall och mall till ett personligt brev som är liknande eller likadana i layouten. Det gör att det inte uppfattas som rörigt och du upplevs som mer strukturerad och proffsig.

⚠️ Varningar:

  • Det är viktigt att läsa igenom både CV:t och det personliga brevet flera gånger för att undvika att stav- eller slarvfel slinker med. I annat fall finns risken att du upplevs som oproffsig.
  • Undvik också att upprepa dig, både i brevet och i CV:t. Det gör det jobbigt att läsa och läsaren tappar intresset.
  • Ta inte heller med irrelevant information. Bara information som är kopplat till varför du är bäst lämpad för jobbet som du söker ska vara med.

Du kanske inte riktigt hittade vad du sökte här? Som tur är så har vi många olika guider på vår hemsida så förhoppningsvis hittar du rätt. Här är ett CV exempel för dig som letar efter ett sjuksköterske CV, och här har vi ett CV exempel för dig som är student. Du kanske också kolla på några av våra andra CV exempel enligt bransch här eller spana in några av våra snygga mallar. Vi har något som passar för alla!

Liknande artiklar