Hur du skriver ett riktigt intressant snickare CV som förhoppningsvis leder till jobb som snickare

Du som vill få jobb som snickare har oftast ganska lätt att få jobb eftersom att det är brist på duktiga snickare inom yrket. Trots det är det dock viktigt att ha ett bra och välskrivet CV, speciellt för att det ökar valmöjligheterna och chanserna till att kunna välja ett bra jobb.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Du som snickare är dock kanske inte så van vid att skriva saker och därför kommer kanske CV-skrivandet som en chock för dig. Du behöver dock inte vara orolig över att du inte kommer att kunna skriva ett bra CV. Vi som skriver den här guiden är experter på CV:n och via den här guiden kommer vi försöka att hjälpa dig att skriva ett så bra CV för en snickare som möjligt. Lycka till och nu kör vi!

Table of Contents

Vad innebär yrket snickare?

Ett yrke som snickare innebär att du arbetar som hantverkare. Du jobbar oftast med trä och arbetar med att sätta ihop olika träbitar till färdiga konstruktioner. Kanske arbetar du som arbetssnickare där du bygger fönster och dörrar som du sedan monterar, eller så kanske du jobbar som finsnickare där du istället arbetar med att tillverka möbler eller mindre saker.

Snickare CV

Hur bör en snickare på bästa sätt skriva ett CV?

Eftersom att snickare främst är ett praktiskt yrke bör du därför lägga väldigt stort fokus på vad du kan och dina kompetenser i CV:t. Arbetsgivaren bryr sig oftast inte om exakt vad du gjort, utan vill hitta någon som kan genomföra det den efterfrågar. Se därför till att verkligen fokusera på att tydligt förklara vad du har gjort tidigare och vad du kan. Här är det bara positivt om du kommer med tydliga exempel och verkligen förklarar dina kompetenser. Oftast så räcker det inte med att du bara nämner att du kan något och sedan lämnar det så. Arbetsgivaren vill få reda på när, hur och på vilket sätt som den kompetensen används.

Du bör även ta med dina tidigare arbetslivserfarenheter och här bör du försöka vinkla dem så att de passar det nya jobbet som du ska söka. Det kan t.ex. vara så att ditt nyta jobb letar efter någon som kan snickra ihop något som är väldigt pillrigt och tekniskt. Då kan du plocka ut det från dina tidigare jobb som är pillrigt och tekniskt. Det kanske inte var just det jobbet som du gjorde majoriteten av gångerna på ditt gamla jobb, utan du kanske främst jobbade med stora husbyggen, men du kan ändå lyfta fram de pillriga och tekniska delarna från jobbet för att verka mer attraktiv för den nya arbetsgivaren.

Snickare CV

Exempel på hur ett lärorikt och intressant CV för en snickare kan se ut

Mikael Matsson
2000-09-24
Snickare
074-162765
mikael.matsson@exempel.se
Strömmingsstigen 47
52362, Växjö
linkedin.com/mikael.matsson

Introduktion
Jag är en utbildad snickare med fyra års erfarenhet inom brancshen. Det jag främst är intresserad av är husbygge och jag tycker om att konstruera olika delar som jag sedan monterar ihop på plats. Jag drivs av att alltid utveckla mig själv och vill bli en ännu bättre snickare än vad jag redan är.

Arbetslivserfarenheter
2019-nuvarande
Snickare
GHAB Oskarshamn

 • Arbetade med att konstruera delar till hus som fönster och dörrar, och sedan montera dessa på plats till ett färdigt hus.
 • Skissade på idéer och genomförde sedan arbetet hela vägen till färdig produkt.
 • Utvecklade mig väldigt mycket inom snickari och blev duktigare på mitt yrke.

Utbildningar
2016-2019
Bygg- och anläggningsprogrammet
Kalmarsgymnasiet, Växjö

 • Inriktning snickeri.

Kompetenser

Yrkeskompetenser:

 • Utbildad snickare.
 • Duktig på byggnadssnickeri och att utföra husbyggnadsarbete.
 • Väldigt goda kunskaper i att planera och fullfölja olika projekt.
 • Duktig på att hålla mig inom den planerade budgeten och utföra arbetet inom de ramar som satts upp.

Övriga kompetenser:

 • Talar svenska och engelska flytande.
 • B-körkort.

Snickare CV

Tänk på vikten av att ta med ett personligt brev

När du sedan är klar med CV:t så är det också väldigt viktigt att ta med ett personligt brev. Det är ett slags brev i löpande text som ska handla om dig, din karriär, dina mål, dina drömmar, dina ambitioner, dina erfarenheter eller egentligen vad som helst. Det som är viktigast med det personliga brevet är att det är intresseväckande för arbetsgivaren och att den tillför något mer än det du redan nämnt i CV:t. Det ska alltså vara kompletterande till CV:t och både dokumenten ska passa bra tillsammans.

📌 Tips: För att stärka bilden av att CV:t och det personliga brevet hör ihop kan man välja att använda ungefär samma layout till båda dokumenten. Det innebär att båda dokumenten kanske använder samma typsnitt eller samma färger. Det ger en mer enhetlig och snyggare bild.

Hur ska man gå tillväga för att skriva bra personliga brev?

För att skriva ett bra personligt brev är det viktigt att du fokuserar på allt det som du inte har kunnat ta upp i CV:t, eller i alla fall inte har kunnat skriva utförligt i CV:t. Det är väldigt viktigt att du tar upp sådant som lämpar sig bäst i flytande text. Det kan vara att du noggrant beskriver en kompetens eller att du tar upp lite mer information kring en arbetslivserfarenhet. Allt det som inte får plats eller är svårt att skriva om i CV:t kan gärna hamna i det personliga brevet.

Snickare CV

Avslutning: Så här ska en snickare skriva sitt CV

Nu är guiden slut och vi hoppas att du har allting du behöver för att du ska kunna söka jobb. Tänk på att alltid lyfta fram dina positiva och bra sidor och att du upplevs som en person som arbetsgivaren vill anställa. Läs också dessa kommande tips för att få ännu fler idéer på hur du ska gå tillväga för att lyckas med CV:t.

📌 Tips:

 • Fokusera på det som arbetsgivaren vill ha. I de flesta fall vet du säkert själv vad en potentiell arbetsgivare vill ha, eftersom att du arbetar inom det yrket. Men i annat fall så behöver du bara läsa jobbannonsen noga för att hitta det som arbetsgivaren är intresserad av. Skriv sedan ett CV baserat på det.
 • Ladda ner en mall till CV:t och det personliga brevet, gärna två mallor som liknar varandra. Med en sådan mall så slipper du utforma allt det visuella på dokumentet själv och du får istället två snygga dokument som du kan ändra och skräddarsy lite som du vill, de flesta aktörer som erbjuder sådana mallar erbjuder dessutom möjligheten att ändra saker som färg och text helt själv.
 • Se till att verkligen ta med så intresseväckande information som möjligt och fyll ut CV:t. Du vill få arbetsgivaren att anställa just dig och därför är det viktigt att denne blir så intresserad av dig som bara möjligt. Ett sätt att fylla ut CV:t på är att använda alla de sektioner som erbjuds i mallarna (du kan även se ovan i CV exemplet vilka sektioner som finns i CV:t). Det gör att CV:t upplevs som mer innehållsrikt.

⚠️ Varningar:

 • Se till att CV:t och det personliga brevet är i rätt längd. Det innebär att inte göra det för kort eller för långt. Runt en till två sidor för CV:t och en halv till en hel sida för det personligt brevet passar perfekt. En annan längd än det upplevs antingen för långt och rörigt eller för kort och ointressant.
 • Du ska vara personlig när det kommer till din karriär och dina komptenser, men du får inte vara för personlig och nämna saker som inte tillhör ditt yrke. Vad du gör på fritiden är t.ex. inte relevant.
 • Försök dock att ge en så tydlig bild som möjligt av dig till rekryteraren. Det är denne som kommer att gå vidare med din ansökan och då är det bättre att bilden den har av dig är så verklighetstrogen som möjligt.

Andra guider du kan läsa om

Jobbar du inte som snickare? Ingen fara, vi har många fler guider på vår hemsida som du kan ta del av istället. Kanske till du läsa en guide som riktar sig till byggarbetare, lagerman eller nätverksingenjörer, då kan du hitta det på hemsidan. Vi har också många flera guider för många olika typer av yrken som passar de allra flesta. Vi erbjuder också en blogg med massor med andra smarta tips för att skriva bra CV:n.

Liknande artiklar