Hur du skriver ett sjukvård CV, t.ex. för en sjuksköterska eller läkare och får ett intressant jobberbjudande

Längtar du efter ett jobb inom sjukvård? Eller kanske så jobbar du redan inom sjukvård och vill söka ett nytt jobb? Oavsett vad för situation som du befinner dig i och vad du vill göra så behöver du ett riktigt välskrivet och intressant CV:t som ökar chanserna för dig att faktiskt få det här jobbet som du är intresserad av.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Det är viktigt att lyckas med CV:t men om du arbetat på samma arbetsplats länge eller till och med kanske aldrig sökt jobb tidigare så kan det vara väldigt svårt att få till ett intressant CV eftersom att du är så ovan. Det är dock ingenting du behöver oroa dig över eftersom att vi är experter på CV:n åt dig. Förhoppningsvis kommer du att lyckas med ditt CV genom att följa tipsen i den här guiden, även om du aldrig skrivit ett CV förut. Nu börjar vi!

Table of Contents

Vad är ett CV för sjukvård?

Vi borde kanske börja med att förklara begreppet CV för sjukvård. Ett CV för eller om sjukvård är helt enkelt ett CV som gäller för de yrken som finns inom vården. Kanske jobbar du som sjuksköterska, läkare, röntgenpersonal eller vad som helst. I den här guiden ska vi försöka ge så bra tips som möjligt för alla de som är intresserad av ett yrke inom sjukvård. Det är dock viktigt att vara medveten om att de flesta tipsen är som sagt generella och om du är intresserad av att få några tips som är lite mer skräddarsydda mot just det yrke som du är intresserad av, så är det lämpligt att istället spana in några av de guider som handlar om just ditt yrke. Alla guider hittar du här.

Hur CV:t kan skilja sig beroende på vilket yrke inom sjukvård som du söker

Eftersom att det finns väldigt många olika yrken inom sjukvård så finns det också väldigt många olika typer av CV:n som du kan skriva. Det är också olika saker som du bör fokusera på, baserat på det yrket som du söker. Om du söker ett jobb som läkare kan det vara viktigt att berätta om vilken utbildning du har och om du har forskat eller arbetat inom en viss specialitet. Om du istället söker jobb som sjuksköterska är det viktigare att skriva om din erfarenhet och på vilket sätt du hanterar de patienter och anhöriga som du möter i din tjänst.

Sjukvård CV

Innehållet i CV:t kan därför se väldigt olika ut beroende på ditt yrke, men det som är viktigt är att du hela tiden tar med information som stärker din ställning som kandidat till jobbet du söker och som får arbetsgivaren att bli ännu mer intresserad av dig. I CV:t bör du främst fokusera på de punkter som gör att du framstår som extra kvalificerad och lämplig för jobbet. Rekryteraren väljer mellan dig och väldigt många andra som söker jobbet och därför är det viktigt att du sticker ut och framstår som en väldigt bra anställd.

Ett CV exempel på hur ett CV för en sjuksköterska kan se ut

Jens Karlshammar
1985-07-05
075-2637265
jens.karlshammar@exempel.com
Getingsvägen 14H
52615, Linköping
linkedin.com/jens.karlshammar

Introduktion

Jag är en utbildad sjuksköterska som drivs av att ge mina patienter den bästa möjliga vård. Jag vill beskriva mig som en person som alltid är engagerad och som alltid möter såvål patienter som anhöriga med ett leende på läpparna. Jag ser till att patienterna alltid har det så bra som möjligt.

Arbetslivserfarenhet

Sjuksköterska
Linköpings sjukhus
2017-nuvarande

  • Jag arbetade i ett team med tre andra erfarna sjuksköterskor och fem undersköterskor och vi hade tillsammans ansvar över 4 avdelningar.
  • Arbetet innefattade att ge mediciner, sköta anhörigakontakten och omvårdnanden om patienterna.
  • Det äe ett väldigt givande yrke som har lärt mig väldigt mycket om hur man bemöter både patienterna och de anhöriga på bästa sätt och hur det medicinska ska hanteras.

Utbildningar

Sjuksköterskeexamen
Linköpings Universitet
2005-2008

Kompetenser

  • Stor vana i samtliga journalprogram.
  • Kan genomföra HLR, första hjälpen och att ge mediciner.
  • Talar engelska, tyska och svenska flytande.
  • B-körkort.

Hur du ska gå tillväga för att skriva CV för sjuksköterska

Om du t.ex. arbetar eller vill arbeta som sjuksköterska så behöver du har ett bra CV som passar för just det yrket. Som nämnt ovan bör du fokusera på att skriva om din erfarenhet och även praktiska exempel från hur du arbetar inom ditt yrke. Det är självklart viktigt att nämna att du har en utbildning och om du läste någon speciell inriktning eller meriterande kurs, eftersom att det är krav att ha utbildning för att få jobb som sjuksköterska, men det största fokuset bör ligga vid dina erfarenheter och hur du fungerar på yrket.

Sjukvård CV

Det kanske är så att du inte har några tidigare arbetslivserfarenheter och således inte heller några erfarenheter. Då behöver du egentligen inte oroa dig eftersom att det är många sjukhus som tar emot nyexade sjuksköterskor. Det du dock kan tänka på är att det är många fler erfarenheter än bara arbetslivserfarenheter som du kan nämna. Du har säkert gjort din praktik någonstans? Eller voluntärarbetat någonstans. Allt som handlar om omvårdnad och vård är relevant här och du bör lägga lite extra vikt vid det när du skriver ditt CV.

De delar du bör ha med i ditt CV sjuksköterska

Som du kan se i CV-exemplet ovan så finns det några vissa punkter eller delar som är ganska viktiga att ta med. Dessa kommer vi att förklara lite närmare här.

Header

Först kommer delen som vi valt att kalla för header. Du kan benämna den vad du vill, men det ska inte vara namngiven i CV:t. Istället ska den bara vara en lista över de uppgifter som du tycker är viktigt att rekryteraren får. Listan ska stå högt upp i CV:t så att den snabbt fångar rekryterarens blickar när denne går in på ditt CV. De saker du bör nämna i headern är namn, adress, födelsedatum, mail, telefonnummer, yrkestitel och om du har ett konto till LinkedIn.

Introduktion

I introduktionen ska du skriva en kort sammanfattning om dig, din karriär och vad du vill framåt med ditt yrke. Det ska absolut inte vara långt och du behöver inte ta med allt det som vi nämnt ovan. Det viktigaste är att det är en introduktion av dig och att du bara nämner saker som arbetsgivaren är intresserad av.

Arbetslivserfarenhet

Under steget efter det kommer de tidigare jobben som du haft. Tänk på att du också kan nämna saker som praktik och voluntärarbeten här. Först skriver du upp vad du jobbade inom, när du jobbade som det och vart du jobbade (eller var voluntär/hade praktik). Nästa steg är att göra några punkter där du skriver om vad du hade för arbetsuppgifter på ditt jobb och vad du fick för lärdomar av att arbeta på det jobbet. Det är lite mer relevant för din nya arbetsgivare eftersom att den är intresserade av att få reda på hur du fungerar på arbetet.

Utbildning

Utbildningsdelen går till på ungefär samma sätt. Du skriver när du pluggade på din utbildning, vart den låg och när du pluggade. Utbildningen är dock oftast ett krav och inte lika relevant som din erfarenhet så här behöver du inte nämna något om vad du lärde dig eller hur utbildningen gick till.

Kompetenser

Sedan kommer också en punktlista med de kompetenser som du har. Oftast är den här listan relativt kort och dina kompetenser är listade som ett eller två ord, eller någon kortare mening. Det gör det i vissa fall svårt för arbetsgivaren att värdera din kompetens och därför bör du istället utveckla några av dina kompetenser lite mer i det personliga brevet.

Det är också viktigt med personliga brev

Slutligen är det också viktigt att ta med ett personligt brev. Ett personligt brev är ett slags komplement till CV och skrivs i löpande text. I det brevet bör du ta med allt det som du inte har haft plats att ta med i CV:t eller de som du nämnt i CV:t, men vill utveckla lite nu. Kanske nämnde du bara att du arbetat på ett visst jobb i CV:t utan att mer ingående nämna vad för arbetsuppgifter du hade? Då är det ett väldigt bra tillfälle att nämna det i CV:t.

Sjukvård CV

Du kan t.ex. skriva om arbetsuppgifter som du hade, lärdomar som du fick eller vad som helst. Om du har en viss kompetens kan du även skriva lite mer om det här. Du kanske nämnde i en punktlista i CV:t att du är stresstålig. Det är en bra egenskap, men säger inte så mycket för arbetsgivaren eftersom att du bara skrev ordet i punktform, i en lista. I det personliga brevet kan du istället utveckla dina tankar kring just denna kompetensen lite. Skriv på vilket sätt du är stresstålig, när du har fått användning för egenskapen och vad du gjorde då. Att resonera lite kring dessa frågor gör att arbetsgivaren får en bättre bild över din kompetens och vad du har att erbjuda.

Avslutning: så här skriver du ett bra CV inom sjukvård som gör att du får jobb som t.ex. sjuksköterska

📌 Tips:

  • Använd alla delar vi nämnt och se till att noggrant strukturera CV:t. Det gör det lättläsligt för rekryteraren och lätt att hänga med.
  • Använd det personliga brevet för att ytterligare förklara några av de delar som du nämnt i CV:t och för att fylla på med mer relevant information som arbetsgivaren kan ha nytta av.
  • Håll dig kortfattad och se till att det inte blir för mycket kompakt och svår text att läsa.

⚠️ Varningar:

  • Undvik att ge en bild av dig som inte är sanningsenlig. Du vill trots allt att de ska anställa dig på grund av dig och dina egenskaper och kompetenser.
  • Undvik att ta med negativa saker om dig. I CV:t vill du fokusera på att sälja in dig så mycket som möjligt. Eventuella svagheter kan du och arbetsgivaren diskutera senare när du har kommit längre i rekryteringsprocessen.
  • Var inte för personlig. Det är väldigt viktigt att du fokuserar på din karriär under CV:t och vad du kan tillföra som anställd. Om du pratar om din privatliv slösar du viktigt plats i CV:t som du kan använda för att skriva om ditt yrke.

Läs fler guider för att få mer tips

Som nämnt tidigare får du gärna spana in fler guider för att få mer tips om just ditt yrke. Några specifika guider du kan spana in är guider för resesjuksköterska, medicinsk assistent och ambulanspersonal. Vi har även många fler guider och inlägg med generella tips som du kan ta del av. Det är även möjligt att ladda ner en CV-mall på vår hemsida och använda det för att skriva ditt CV. Det är en färdig mall, men du har möjligt att anpassa ditt CV som du vill i vår CV-byggare.

Liknande artiklar