Skriv ett betydelsefullt resesjuksköterska CV och få anställning som sjuksköterska

Om du vill börja jobba som sjuksköterska eller vill byta anställning behövs ett intresseväckande CV för att få rekryteraren intresserad av just dig. Men att skriva CV kan vara väldigt svårt, speciellt om du precis ska börja jobba eller om du jobbat på ett och samma jobb under en längre tid.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Många tycker det är svårt att skriva CV och då är ju ändå CV:t trots allt det första intrycket som arbetsgivaren får av dig och påverkar i hög grad om du kommer att få jobbet eller inte. Du bör därför se till att skriva ett riktigt bra CV.

Vi är här för att hjälpa dig med det och i den här guiden kommer vi förhoppningsvis att kunna vägleda dig rätt så att du får alla de verktyg som du behöver för att skriva ett lysande CV. Vi kommer att nämna några tips och vanliga misstag som är bra och tänka på och kommer även att ta med ett exempel på hur ett välskrivet CV ser ut så att du kan få lite inspiration. Nu kör vi igång!

Table of Contents

Vad är en resesjuksköterska och hur skiljer sig en sådan från en vanlig sjuksköterska?

En resesjuksköterska är egentligen en helt vanlig sjuksköterska, de har samma arbetsuppgifter och samma titel, men en resesjuksköterska är någon som reser runt och jobbar på flera sjukhus. Oftast jobbar en sådan sjuksköterska på ett bemanningsföretag och tar olika uppdrag som innebär att den förflyttas runt bland olika sjukhus. För enkelhetens skull kommer vi dock att referera resesjuksköterskan som en vanlig sjuksköterska eftersom att det är samma yrke, titel och arbetsuppgifter. CV:t kommer också att vara upplagt på exakt samma sätt.

En sjuksköterska jobbar ofta på ett sjukhus och har som uppgift att ge vård till patienter och administrera medicin. Det är ett väldigt socialt yrke eftersom att du hela tiden har kontakt med anhöriga och patienter. Oftast blir det även din uppgift att lära upp nya sjuksköterskor och berätta för dem hur allting fungerar på arbetsplatsen. Du måste därför vara lyhörd och flexibel, empatisk och omtänksam, men även ansvarsfull och noggrann. Du utför ett viktigt arbete och den som oftast har tätast kontakt med patienterna.

Resesjuksköterska CV

Krävs det någon viss utbildning för att börja jobba som sjuksköterska?

Innan du kan börja jobba som sjuksköterska behöver du en sjuksköterskeutbildning. Det är ett legitimationsyrke och därför behöver du ansöka om legitimation för att bli sjuksköterska från Socialstyrelsen efter det att du är klar med din utbildning. Det är för närvarande en stor brist bland sjuksköterskor i Sverige och därför har du goda möjligheter att få jobb efter din utbildning.

Dessutom finns utbildningen på 35 platser i landet vilket innebär att du troligtvis inte behöver flytta så långt för att kunna utbilda dig. Utbildningen ligger på 3 år och du kommer snabbt ut i arbetslivet om du så önskar. Du kan också utbilda dig vidare som specialistsjuksköterska och få ännu bättre lön och förmåner.

Resesjuksköterska CV

Hur ett CV-exempel för ett yrke som sjuksköterska kan se ut

Carina Josefson
1976-08-03
071-567654
carina.josefson@exempel.com
Skogens väg 96
67654, Ödeshög
Linkedin.com/carina.josefson

Introduktion
Jag är en erfaren sjuksköterska som specialiserar sig inom intensivvård. Jag har två utbildningar i nacken och har arbetat inom vården i över 20 år. Jag brinner för att hjälpa de patienter som kommer in och jag vill ge den bästa möjliga vården. Jag har arbetat hos samma arbetsgivare i fem år nu och jag letar efter en tjänst som är lite mer flexibel och där jag har möjlighet att arbeta på flera olika sjukhus.

Arbetslivserfarenhet
Sjuksköterska
Ödeshögs sjukhus, Ödeshög
2017-nuvarande

  • Jag jobbade på intensivvårdsavdelningen i Ödeshög och fick som uppgift att ta hand om de patienter som kom in akut och se till så att de kom på bättringsvägen och kunde flytta till andra avdelningar.
  • Jag gav medicin och skötte omvårdnaden av patienterna. Jag skötte även kontakten med anhöriga och såg till så att de fick de stödet som dem behövde.
  • Jag utvecklade mina kunskaper inom vård, men även hur man kan bemöta såväl patienter som anhöriga på bästa sätt.

Utbildningar
Specialistsjuksköterskeprogrammet
Jönköpings Universitet
1998-2000

  • Inriktning mot intensivvård

Sjuksköterskeprogrammet
Jönköpings Universitet
1995-1998

Kunskaper och färdigheter

  • Duktig på att hantera patient- och anhörigkontakt.
  • Mycket goda kunskaper inom journalsystem som AsynjaVisph, Cosmic, Millenium, Melior och NCS Cross
  • Goda kunskaper inom medicinering och olika typer av mediciner.
  • Kan ge första hjälpen och har goda kunskaper i HLR
  • Har B-körkort
  • Talar svenska, engelska och tyska flytande.

Resesjuksköterska CV

Några tips på vad du bör nämna i ett CV som sjuksköterska

Om du redan arbetar som sjuksköterska eller om du har praktiserat på ett sjukhus via din utbildning, så har du troligtvis väldigt bra koll på vad för typ av yrke som det är och vad som är attraktivt för arbetsgivaren. Du har troligtvis bättre koll på din bransch än vad vi har, så vi rekommenderar att du noga funderar över hur ditt yrke ser ut och vad för kompetenser och erfarenheter som en arbetsgivare hade tyckt varit meriterande och attraktivt.

Eftersom att det är ett krav att ha en utbildning för att börja jobba som sjuksköterska så är inte din utbildning särskilt meriterande. Det hade dock varit betydligt mycket mer meriterande om du har någon extra eller annan relevant utbildning (inom vård) utöver sjuksköterskeutbildningen. Kanske som specialistsjuksköterska eller något liknande. Om du har en sådan utbildning kan du fokusera lite extra på din utbildning eftersom att de flesta andra sökande troligtvis inte har det. I annat fall behöver du inte fokusera så mycket på utbildningen i ett CV för en sjuksköterska. Nämn bara din sjuksköterskeutbildning eftersom att det är ett krav.

Resesjuksköterska CV

Du bör därför fokusera lite mer på de erfarenheterna som du har. Det spelar ingen roll om du har arbetslivserfarenheter eller inte, eftersom att andra typer av erfarenheter också kan vara relevanta. Bäst är det naturligtvis om du har jobbat som sjuksköterska tidigare och kan skriva om dessa erfarenheter. I annat fall kan du skriva om en praktikplats, VFU-period eller eventuellt något volontärarbete som du har bedrivit. Det finns ganska många erfarenheter som de flesta inte tänker på, men som du kan skriva om för att dryga ut ditt CV. Tänk på att någon erfarenhet är bättre än ingen erfarenhet alls när det kommer till CV:t.

📌Tips: Även erfarenheter som inte är kopplade till sjuksköterskeyrket kan vara relevant. Kanske har du jobbat på ett café innan. Du kan du beskriva vad du gjorde där och nämna att du har blivit mycket bättre på att hantera gäster och olika typer av människor. Det är färdigheter som en sjuksköterska också behöver och därför är det en relevant arbetslivserfarenhet att nämna om du saknar erfarenheter som är ännu mer relevanta.

På det här sättet kan du välja att lägga upp strukturen i ditt CV

Du har valmöjligheter när det kommer till vad du kan eller vill ha med i CV:t. Vi rekommenderar dock att du tar med alla dessa delar som kommer nedanför eftersom att det är delar som är noga balanserade och visar vad du kan för arbetsgivaren.

Header

Högt upp i CV:t kommer headern med alla dina uppgifter som behövs för att arbetsgivaren ska kunna anställa dig. Ta med saker som adress, namn, mail, telefonnummer, yrkestitel och ditt LinkedIn-konto.

Introduktion

Introduktionen kommer sedan och det är en kort sammanfattning över ditt yrke, din karriär och dig. Du kan ta med saker som tidigare erfarenheter, drömmar, mål och ambitioner eller något helt annat som rör din karriär. Se dock till att hålla det personligt och riktat mot din karriär.

Arbetslivserfarenheter

Arbetslivserfarenheter är viktigt att skriva om eftersom att det är det som tydligast visar vad du gjort tidigare och vad för kompetenser som du har. Att skriva om arbetslivserfarenheterna i löpande form kan lätt bli ganska svårläst och packat med text, så därför är det bättre att du tar upp arbetslivserfarenheterna i punktform och nämner saker som yrkestitel, företagets namn och ort, tiden som du jobbade på företaget och vad du gjorde, samt vad du lärde dig av det.

Det kan se ut så här:

KORREKT
Sjuksköterska
Ödeshögs sjukhus, Ödeshög
2017-nuvarande

  • Jag jobbade på intensivvårdsavdelningen i Ödeshög och fick som uppgift att ta hand om de patienter som kom in akut och se till så att de kom på bättringsvägen och kunde flytta till andra avdelningar.
  • Jag gav medicin och skötte omvårdnaden av patienterna. Jag skötte även kontakten med anhöriga och såg till så att de fick de stödet som dem behövde.
  • Jag utvecklade mina kunskaper inom vård, men även hur man kan bemöta såväl patienter som anhöriga på bästa sätt.

Utbildning

Skriv också om din utbildning på samma sätt som du skrev om jobben. Det räcker med de senaste utbildningarna som är relevanta för jobbet du söker. Ta upp när du gick utbildningen, vad den hette, vilken skola du gick på och vart den låg.

Kompetenser och färdigheter

Sedan kommer de färdigheter och kompetenser som du har sist. Där gör du helt enkelt en punktlista med alla de relevanta färdigheter och kompetenser som arbetsgivaren kan vara intresserad av. Det ska helst vara saker som är kopplat till ditt yrke, men du kan ta med övriga kompetenser också.

Tänk på att det visuella i CV:t är viktigt – använd en CV-mall

För att få till en bra struktur och ett snyggt CV krävs att du vet vad du gör och att du har en liten artistisk ådra. Det är dock ganska svårt och de flesta får inte till snygga CV:n. Vi rekommenderar verkligen att du använder en CV-mall när du ska skriva ditt CV. Du behöver du inte fixa allt det visuella i CV:t själv, utan du lägger bara in alla dina uppgifter i en mall som redan är färdig.

Vi erbjuder en sådan tjänst och vi har dessutom flera olika snygga mallar och välja mellan. Du kan hitta dem här. När du sedan valt en mall har du även möjlighet att skräddarsy den på lite olika sätt, t.ex. genom att välja färger och text.

Dessa saker bör du undvika för att inte få ett CV som upplevs som oproffsigt

Att du tar med alldeles för mycket information och information som inte är relevant

Något som gör att CV-skrivare ofta skjuter sig själva i foten är att de tar med alldeles för mycket information och resultatet av det blir dessutom att den informationen inte är relevant över huvud taget. Det kanske låter som ett lätt misstag att undvika, men många som skriver CV blir så stressade över vad de ska ta med att de tar med så mycket information om sig själva som möjligt och sedan hoppas att rekryteraren tycker att något är relevant och bra. Låter det bekant? Resultatet av det blir dock tyvärr att ingenting uppfattas som relevant eftersom att rekryteraren blir alldeles för överväldigad av all information som plötsligt blir tillgänglig.

Det är inte rekryterarens uppgift att hitta det relevanta i din text, det är din uppgift, och du bör ha i åtanke när du skriver CV:t att du ska välja ut den viktigaste informationen och sedan presentera den för rekryteraren på ett logiskt sätt. Det kan vara ganska svårt att välja ut den information som är mest relevant. Men vi rekommenderar att du noggrant synar din information och arbetet som du ska söka. Den informationen som är mest relevant är den som nästan helt överensstämmer med det jobbet som du ska söka.

Resesjuksköterska CV

Det kan t.ex. vara att du jobbat på ett tidigare jobb där du har haft exakt likadana arbetsuppgifter som du kommer att få nu. Då ska den informationen med in CV:t och så högt upp som möjligt. Här är det viktigt att vara självkritisk och kunna välja bort sin egen information. Det kan vara så att du har haft flera jobb som sjuksköterska, säg 8 stycken. Du bör inte ta med alla 8 jobb, även om dessa är relevanta, utan det räcker med ca 4-5 stycken.

Saknar du jobb eller erfarenheter som helt överensstämmer med jobbet du ska söka nu så är nästa steg att kolla på erfarenheter som liknar ditt nya jobb. Det kanske är att du utnyttjade samma kompetens eller färdighet i ett gammalt jobb som du kommer att göra i det nya, som t.ex. i exemplet ovan med personen som jobbade på café.

Att du är för personlig och tar med saker som inte är kopplat till ditt yrke

Andra faller också på att CV:t är på tok för personligt. Det är ett professionellt dokument som är till för att du ska söka ett nytt jobb. Här är det bara hur du fungerar på ditt arbete och ditt yrke som är relevant. Allt som är alltför privat, som vad du gör på fritiden etc. är inte relevant. I det här läget är arbetsgivaren inte intresserad av det över huvud taget och i senare steg kommer arbetsgivaren troligtvis inte att vara det heller.

Du bör därför fokusera på att skriva ett CV som enbart handlar om dig i ditt yrke och din karriär. Arbetsgivaren anställer en anställd som kan genomföra de uppgifter som denne kräver och därför är det viktigt att du också håller CV:t professionellt. Med det sagt behöver du inte upplevas som styltig eller stel. Du ska fortfarande upplevas som lättsam och ödmjuk i CV:t, men utan att gå in på alltför privata detaljer. Om du någon gång nämner något privat så ska det bara vara för att stärka dig i din yrkesroll. Det kan t.ex. vara att du har fött barn själv så du vet hur processen för barnaföderskor går till och det gör att du kan ge de bästa möjliga vården.

Resesjuksköterska CV

Att du inte korrekturläser CV och det innehåller många fel

Ingen arbetsgivare vill anställa någon som gör många fel och som inte dubbelcheckar sitt arbete. Att sådana fel förekommer i ditt CV kommer därför göra dig väldigt oattraktiv för arbetsgivaren och du hamnar troligtvis långt ned på listan med potentiella nya anställda. Trots det är det relativt vanligt att arbetsgivare får in CV:n som innehåller många slarvfel eller stavfel. CV:t är det första intrycket som arbetsgivaren får av dig och redan där ger du ifrån dig ett intryck som är dåligt.

Se därför verkligen till så att du korrekturläser CV:t flera gånger och verkligen ser till så att det inte innehåller några fel alls då det i annat fall kommer att reflektera negativt på dig under rekryteringsprocessen.

📌Tips: Be gärna en kompis eller familjemedlem att läsa igenom ditt CV innan du skickar det. Chansen att upptäcka fel är större om flera personer läser det och efter en stund brukar de flesta bli “blinda” inför sina egna texter och får svårt att upptäcka fel.

Komplettera med ett personligt brev och skicka in din ansökan

Sedan när du är klar med CV:t och har korrekturläst det flera gånger kan du lägga till ett personligt brev innan det är dags att skicka in ansökan. Det personliga brevet ska inte vara för personligt (till skillnad från namnet), utan ska fokusera på din karriär. I det personliga brevet kan du ta med saker som du inte tagit med i CV:t och det är en väldigt bra chans att ge arbetsgivaren en djupare och bättre bild av dig.

Avslutning: Så här gör du för att skriva ett minnesvärt CV för en sjuksköterska

Nu kan du troligtvis skriva ett lysande CV för en sjuksköterska. Det är viktigt att hela tiden jobba aktivt med den här guiden och försöka att implementera de tips som vi har kommit med. Förhoppningsvis kommer du snart att få ett riktigt bra jobb. Här kommer en lista på några tips och varningar!

📌 Tips:

  • Fokusera på de egenskaper och erfarenheter som är attraktiva. Det kan vara att du har en specialistutbildning eller att du har arbetat på ett tidigare jobb som hade liknande arbetsuppgifter.
  • Var tydlig med dina erfarenheter och lägg till några punkter som förklarar vad du har fått göra på dina tidigare jobb och vad du har lärt dig. Arbetsgivaren föredrar konkreta exempel då det då blir extra tydligt vad du kan och vill.
  • Se till att korrekturläsa CV:t och att be någon annan att också göra det. Då minskar risken för att fel kommer med, vilket naturligtvis uppfattas som väldigt oattraktivt av arbetsgivaren.

⚠️ Varningar:

  • Var inte för privat eftersom att det främst är dig kopplat till din yrkesroll och din karriär som är viktigt här. Försök att undvika att nämna personliga uppgifter så mycket som det går och om du nämner något så bör det tydligt vara kopplat till hur det stärker dig i din karriär.
  • Undvik att skriva ett för långt CV eftersom att rekryteraren har dyrbar tid som du just nu tar upp. Ett kort och koncist CV är bättre eftersom att då får du med alla viktiga punkter utan att det blir för långt.
  • Se också till att du inte tar med irrelevant information eftersom att den informationen inte hör hemma i ditt CV. Det bör vara tydligt när rekryteraren läser ditt CV att all information har en plats i CV:t och att det är där av en anledning.

Använd gärna några ytterligare resurser

Tänk också på att vi använder fler resurser som du kan ta del av. Det är bara att kika runt på vår sida och se vad du hittar. Vi har både guider som är gjorda specifikt för ett visst yrke, men även vissa generella guider som passar alla olika typer av CV:n och karriärer.

Liknande artiklar