Skriv ett personligt brev för programvaruutvecklare och fullända din jobbansökan

Yrket som programvaruutvecklare kräver ofta en relativt lång bakgrund inom programmering, teknik, data och IT. Sådant går att återge i CV:t, men om din bakgrund mestadels varit på hobby- eller fritidsnivå kan det bli klurigare.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 2 Recensioner

I sådana fall passar det bättre att berätta om erfarenheterna i det personliga brevet, då det är ett dokument som kompletterar CV:t och som låter dig gå in på detaljnivå i form av löpande text.

Det finns också andra fördelar med ett personligt brev till en programvaruutvecklare och därför är det viktigt att du skriver ett. I följande artikel kommer vi att guida dig genom hela processen i att skapa ett personligt brev, och då specifikt för programvaruutvecklare, genom att behandla dessa punkter:

 • Ett tydligt personligt brev-exempel för programvaruutvecklare.
 • Hänvisningar till var du kan få läsa ytterligare exempel och liknande hjälpsamma texter.
 • Genomgångar i hur du skapar och skriver varje del av ditt personliga brev med tips, varningar och exempel.
 • Vanliga frågor och svar om att söka jobb som programvaruutvecklare.

Table of Contents

Exempel på personligt brev till en programvaruutvecklare

Andrea Österberg
Programvaruutvecklare

Hej Henrik Schaefer!

Jag är en nyutexaminerad programvaruutvecklare med särskilda kunskaper inom programvaruarkitektur och lång erfarenhet inom spel- och webbutveckling. Idag söker jag jobb som tillåter mig utveckla mina praktiska färdigheter och förmågor, och samtidigt utmana mig själv tillsammans med inspirerande kollegor. Därför tror jag att jobbet på Vitec in Sweden, vilket jag snubblade över på Arbetsförmedlingens hemsida, kommer att passa mig utmärkt.

Min huvudsakliga utbildning sträckte sig över tre år, och jag har därtill genomgått kortare utbildningar som främst bestod av programmering och webbutveckling. De, tillsammans med min erfarenhet som hobby- och frilansprogrammerare och spel- samt webbutvecklare, har givit mig värdefulla färdigheter som jag vet kommer komma till användning i min framtida anställning. Jag har såväl en bred spann av praktiska förmågor i området som en utvecklad kreativitet och problemlösningsförmåga.

Sedan tonåren har jag haft ett omfattande intresse inom IT, teknik och spel i allmänhet, och det var framför allt det intresset som bestämde min karriär. Mina främsta drivkrafter, som består av att ständigt få hitta kreativa lösningar till problem och att få arbeta med projekt på ett självständigt och strukturerat sätt, fick mig att stanna kvar och vilja utvecklas vidare. Idag vill jag dessutom få bidra till samhället med produkter som underlättar arbetet för människor och som kan skapa bättre förutsättningar inom olika branscher. Allt detta kommer säkerligen att uppfyllas i rollen som programvaruutvecklare för Vitec in Sweden.

Mina styrkor är det som jag hoppas kunna bidra med mest på den nya arbetsplatsen, och de består främst av mitt strukturerade arbetssätt, min optimistiska syn på problemlösning och mitt odödliga intresse för programmering och teknik. Jag är därtill lite av en fena på de flesta programmeringsspråk och metoder, så de program och system ni använder kommer inte att vara nya eller ovana för mig.

Hoppas att i finner min ansökan intressant och att ni vill överväga mig som kandidat för jobbet. Jag väntar ivrigt på ert samtal.

Tack!
Andrea Österberg

Läs fler exempel och liknande hos oss

Om exemplet ovan inte går att applicera på just din situation förstår vi om du vill få läsa ytterligare sådana. I så fall rekommenderar vi dig att kolla in vår hemsida där vi erbjuder en mängd personligt brev-exempel och CV-exempel inom alla möjliga branscher och nivåer. Du kan exempelvis läsa vårt CV-exempel för programvaruutvecklare eller för programmerare.

Läs också våra andra texter som kan vara till stor hjälp när du ska skapa en fulländad ansökan. De består av blogginlägg, artiklar och guider och samtliga djupdyker i de olika delarna och aspekterna av en lyckad jobbansökan.

Börja med utsidan av ditt personliga brev

När du samlat på dig lite inspiration och dylikt är det dags att sätta igång med ditt egna personliga brev, och det gör du bäst via utsidan. Utsidan, eller layouten, av ditt personliga brev är nämligen alltid avgörande i det intryck du ger din potentiella rekryterare eller arbetsgivare. Den påverkar också innehållets utformning och struktur.

En lyckad layout för ett personligt brev, och då framför allt för en programvaruutvecklare, måste vara konkret i strukturen för att öka överskådligheten och läsvänligheten. Den får därtill gärna vara avskalad och luftig i designen då alltför utsmyckade layouter kan dra uppmärksamheten från innehållet.

📌 Tips: Addera alltid något speciellt till din layout så att du får just ditt brev att sticka ut och verka minnesvärt. En färgklick, en diskret designdetalj eller dylikt kan vara en bra idé.

Ladda ner en mall

För att försäkra dig om att du lyckas med layouten bör du använda en färdig mall. Vi erbjuder mallar som passar både CV:n och personliga brev och de är alla professionellt skapade. Med dem blir du därför garanterad en lämplig layout som ger ett bra första intryck.

Våra mallar går dessutom att anpassa för att passa just dig extra väl. De är även helt gratis och går att ladda ner i såväl PDF- som Word-format.

📌 Tips: Matcha alltid din personligt brev-mall med din CV-mall då det ger ett enhetligt och välarbetat intryck.

Struktur och format

En aspekt som hänger samman med både layouten och innehållet i det personliga brevet är strukturen. Det finns en enkel struktur som vi ofta rekommenderar då den är logisk och förväntad av de flesta rekryterare och arbetsgivare, och den ser ut så här:

 • Rubrik med namn och yrkesroll.
 • Hälsningsfras.
 • Inledande sektion.
 • Tre eller fyra ytterligare sektioner i lämplig ordning.
 • Avslutande sektion.
 • Avskedsfras och underskrift.
⚠️ Varning: Om du vill skriva med en annan struktur än den ovan måste du vara medveten om att det kan påverka läsvänligheten av ditt brev och förvirra läsaren.
📌 Tips: När det gäller formalian av ett personligt brev är en halv till en hel A4-sida lagom, med ett normalt typsnitt i storlek 12. Då håller du säkerligen läsarens fokus under hela läsningen samtidigt som du får berätta all meriterande information.

Språkbruk

En annan sak som samspelar med såväl innehållet som layouten är språkbruket. Ditt språkbruk påverkar nämligen längden, utseendet och tonen av texten och det kan ha konsekvenser för layouten.

Ditt språkbruk kan vara aningen ledigare och mer personligt betingat i ett personligt brev än i ett CV, men det är viktigt att du trots det förblir formell, korrekt och professionell när du skriver. Undvik därför slarvfel eller alltför personliga tonlägen.

Det är dessutom viktigt att du framstår som en kvalificerad och tilltalande person i språket, och det lyckas du med om du verkar positiv, ödmjuk och objektiv. Du ska även överväga ord som reflekterar yrket som programvaruutvecklare och din kompetens. Sådana ord kan exempelvis vara:

 • Programmerare.
 • System.
 • Teknik.
 • IT.
 • Produkter.
 • Utveckling.
 • Programspråk.
 • Problemlösning.
 • Kreativitet.
 • Projekt.
📌 Tips: Håll dig kort och koncist i språket så att brevet förblir lagom långt. Det är också bra att uttrycka dig enkelt, då det gör ditt brev lättläst och tillgängligt.

personligt brev till en programvaruutvecklare

Inled brevet med en hälsning

När du ägnat de ovanstående aspekterna tillräckligt med omtanke och energi är nästa steg att sätta igång med själva skrivarbetet. Det gör du bäst genom att börja från början, då det är så läsaren kommer att ta del av brevet.

Skriv gärna ditt namn och din yrkesroll eller titel som en rubrik över brevet, och undvik att ange ytterligare person- och kontaktuppgifter. Sådant ska ändå stå i CV:t. Därefter kan du hälsa läsaren, som ju är din potentiella arbetsgivare eller rekryterare, välkommen genom en hälsningsfras. Att bara skriva “hej” är oftast det bästa alternativet.

📌 Tips: Nämn gärna läsarens namn i hälsningsfrasen då det skapar en gemenskap och samtidigt visar på att du anpassat ditt brev efter annonsen eller jobberbjudandet i fråga. Det ger även intrycket av att du är artig och trevlig att ha att göra med.
⚠️ Varning: Använd inte hälsningsfraser som är alltför intima, oseriösa, olämpliga eller löjeväckande. Det kan förstöra det första intrycket och ta bort dina chanser för att bli kallad till intervju.

Några exempel på hälsningsfraser som är bäst att undvika kan vara:

 • Var hälsad (namn).
 • Kära (namn).
 • Bästa (namn).
 • Tjenare!
 • Hejsan!
 • Morsning!

Inledning

Efter hälsningsfrasen ska du inleda brevet med en stark och intresseväckande inledning som får läsaren att vilja ägna just ditt brev uppmärksamhet. Du lyckas bäst om du håller sektionen kort, på maximalt tre eller fyra meningar, och om du besvarar läsarens initiala frågor. Dessa består oftast av följande:

 • Vem är du som arbetare och vad gör dig till rätt person för jobbet?
 • Varför söker du tjänsten?
 • Vad drar dig till arbetsplatsen eller företaget i fråga?
 • Vad kan du bidra med i rollen du söker?
 • Hur hörde du talas om jobberbjudandet eller annonsen?

Du kan även berätta lite mera information i inledningen om utrymmet så tillåter, men se till att den har med din professionella snarare än din privata person att göra. Företaget eller tjänsten kanske till och med efterfrågar något specifikt som behöver inkluderas.

⚠️ Varning: Undvik att gå in på detaljnivå i inledningen, då du kommer att få tillfälle att göra det senare i brevet ändå.
📌 Tips: Nämn gärna arbetsplatsen eller företaget redan i inledningen då det visar att du anpassat ditt brev efter jobbet i fråga.

En utmärkt inledning för ett personligt brev för programvaruutvecklare kan likna följande exempel:

KORREKT
Tre år som verksam programmerare och ytterligare två år som utvecklare har givit mig många erfarenheter och kompetenser som jag vet kommer komma till användning när jag arbetar som systemutvecklare för Shaya Solutions. Mina kompetenser inom Java Enterprise edition, Java 8 och Oracle är några exempel, och min optimism, kommunikationsförmåga och ständiga kreativitet är några andra. Jag söker mig till just er arbetsplats för att jag precis flyttat till Stockholm och för att jag har ett stort intresse för IT-säkerhet och integritet, vilket jag vet är kärnan för ert företag.

Fyll på ditt brev med mer information

Efter inledningen ska du fylla ditt brev med ytterligare några sektioner som också bör hållas till tre eller fyra meningar vardera. Varje sektion ska behandla ett visst ämne eller område och dyka in i det som du endast i korthet nämnde i inledningen. Det kan exempelvis handla om din utbildning och dina tidigare arbetslivserfarenheter samt vad de givit dig, din kompetens och hur du fått dem, dina tankar och värderingar samt hur de hänger samman med det sökta jobbet och företaget, och övriga aspekter som intressanta och som visar att du är en bra kandidat för jobbet.

📌 Tips: Om du vill ha inspiration eller förslag på vad du kan ange i dessa sektioner kan du kolla in annonsen och vad som efterfrågas i den. Det är ofta en mycket bra idé att anpassa innehållet efter företaget och arbetsgivaren ändå, då det får dig att framstå som extra kvalificerad.
⚠️ Varning: Många rekryterare menar att tidigare fritidsaktiviteter, familjesituationer och liknande inte hör hemma i en jobbansökan, men vi vill påstå motsatsen. Så länge erfarenheten går att koppla till din karriär och din arbetssituation, och så länge den visar på en kompetens, så är den nämnvärd i ett personligt brev.

En sektion av ett personligt brev som behandlar en fritidsaktivitet men som ändå är meriterande kan se ut som följande exempel:

KORREKT
Jag har alltid spelat både på konsol och dator och har moddat spel av olika slag sedan fem år tillbaka. Det har endast skett på hobbynivå och har inte lett till imponerande prestationer, men det har givit mig en värdefull erfarenhet inom programmering. Sådana projekt har därtill varit utvecklat min förmåga inom idéskapande, kreativa lösningar, problemlösning och efterarbete.

personligt brev till en programvaruutvecklare

Avsluta brevet rätt

Om du angett allt som är intressant för läsaren av ditt brev och hållit brevet till en lagom längd återstår bara avslutning. Den sektionen bör bara vara ett par meningar lång och i den kan du ange en tacksamhet för visad hänsyn och uppmärksamhet, en iver och ett engagemang för att få söka jobbet, och en uppmaning till läsaren att ta kontakt med dig inom närmsta tiden. En sådan uppmaning kan exempelvis se ut som följande exempel:

 • Jag ser fram emot ert samtal.
 • Hoppas jag får höra från er inom kort.
 • Jag väntar ivrigt på att få prata mer med er.
 • Jag är tacksam om ni kan ringa mig snart.
 • Med hopp om ett positivt svar.
⚠️ Varning: Se upp för att verka för angelägen i din avslutning då det kan få dig att framstå som tjatig, krävande, arrogant eller svår.

Avskedsfras

Det sista du behöver lyfta fram i brevet är en avskedsfras och din underskrift, precis som i vanliga brev. Skriv gärna en avskedsfras som lämnar läsaren med en bra känsla och som kanske får dig att sticka ut, men undvik att verka alltför intim, oseriös, abrupt eller olämplig på andra sätt. Undvik exempelvis dessa avskedsfraser:

 • Kram,
 • Varma hälsningar,
 • Må väl,
 • Hälsa familjen!
 • Hejdå!
 • Tjolahopp!
 • Tjenixen!

Några fraser som är mer lämpliga och som kan visa på en professionell anda kan vara följande exempel:

 • Med vänliga hälsningar,
 • Många hälsningar,
 • Hälsning,
 • Tack!
 • Allt gott!
⚠️ Varning: Ange inte läsarens namn igen i avskedsfrasen, utan låt istället fokuset ligga på ditt namn som kommer strax efter.

personligt brev till en programvaruutvecklare

Sammanfattning: Skriv ett personligt brev för programvaruutvecklare

Innan vi avslutar artikeln vill vi påminna om de viktigaste tipsen och varningarna som du borde ha i åtanke när du själv skriver ett personligt brev och söker nya jobb. Det kommer att öka dina chanser att ge ett gott intryck och att bli kallad till intervju.

📌 Tips:

 • Använd färdiga mallar till ditt personliga brev så att du ger ett gott första intryck.
 • Anpassa strukturen och språkbruket så att du framstår som lämplig, tilltalande och kvalificerad.
 • Försök att optimera de olika sektionerna i brevet så att du anger alla dina kompetenser, erfarenheter, meriter och fördelaktiga egenskaper.
 • Kom ihåg att skriva information som är efterfrågad i jobbannonsen eller som det företag du söker jobb hos kanske vill se hos dig.

⚠️ Varningar:

 • Kom ihåg att inte göra brevet för långt, utan håll det till maximalt en A4-sida.
 • Undvik att skriva saker som är alltför privata, intima, oseriösa eller olämpliga på andra sätt. Det skulle kunna försämra intrycket av dig.
 • Glöm inte att skriva ner information som du själv anser intressant eller meriterande, och som skulle kunna få dig att sticka ut.

Få ytterligare hjälp

Vi förstår om du behöver mer hjälp trots artikeln ovan och alla saker vi lyft fram i den. Om så är fallet – sök dig vidare på vår hemsida. Läs våra lärorika texter och använd våra praktiska verktyg. Vår personligt brev- och CV-byggare är utmärkta exempel som underlättar arbetet.

Visa dina bästa sidor och egenskaper i ditt personliga brev och få nästa jobb redan idag. Lycka till!

Vanliga frågor och svar till när du söker jobb som programvaruutvecklare

Fråga: Vilka egenskaper ska jag ange i ett personligt brev programvaruutvecklare?

Svar: Du som söker jobb som programvaruutvecklare ska gärna lyfta fram egenskaper såsom teknisk, logisk, strukturerad, lösningsorienterad, nyfiken, noggrann, engagerad och kreativ.

Fråga: Är det lätt att få jobb som programvaruutvecklare idag?

Svar: Det är enkelt att få jobb som programvaruutvecklare, eller systemutvecklare, i dagens Sverige både som frilansare och anställd. Så passa på!

CV Programvaruutvecklare (SE)-Chicago.pdf

CV Programvaruutvecklare (SE)-Sydney.pdf CV Programvaruutvecklare (SE)-Rotterdam.pdf
CV Programvaruutvecklare (SE)-Riga.pdf CV Programvaruutvecklare (SE)-Prague.pdf