Imponera på rekryteraren med ett välskrivet personligt brev servitris/servitör

Många ser fram emot att få arbeta inom restaurang och service på olika sätt, och då framför allt som serveringspersonal. Det är ett utmärkt jobb som inte kräver alltför mycket förkunskaper men som samtidigt erbjuder en mängd fördelar. Som servitör eller servitris får du exempelvis träffa och glädja många spännande gäster, du får omringas av underbara dofter och smaker, och du får också breda utvecklingsmöjligheter.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

För att få jobb som servitris eller servitör måste du dock visa dina främsta fördelar och meriter, och det gör du bäst i en jobbansökan som innehåller ett CV och ett personligt brev för servitör. I den här artikeln guidar vi dig i att skapa ett sådant genom att behandla följande punkter:

 • Ett konkret personligt brev-exempel för serveringspersonal.
 • Länkar till ytterligare hjälpande texter och dokument.
 • Genomgångar i hur du skapar brevets olika delar på egen hand med exempel, tips och varningar.
 • Svar på vanliga frågor om att skriva ett personligt brev som servitris/servitör.

Table of Contents

Exempel på personligt brev för servitör eller servitris

Julian Grubb
Servitör

Hej Lena Olsson!

I somras tog jag studenten från restaurang- och livsmedelsprogrammet och sedan dess har jag jobbat lite extra på en lokal krog. Nu vill jag dock få ett mer omfattande jobb på en ny och spännande arbetsplats som erbjuder roligare kollegor, ett snabbare tempo och intressantare gäster. När jag såg er annons för tjänsten på Pontus In The Air på Blocket kunde jag därför inte låta bli att ansöka.

Jag har rest en hel del sedan barnsben och har därmed ett stort intresse för att lära mig om nya kulturer och människor, och då framför allt via mat och restaurang. Jag har blivit öppnare, gladare och uppmärksammare på detaljer sedan jag fått insikter i andra matkulturer. Det drar mig extra mycket till just er arbetsplats då den kombinerar mat med resande på flera sätt, precis så som jag älskar. Mitt intresse har därtill givit mig utvecklade språkkunskaper vilket jag är övertygad om kommer att komma till hands i jobbet.

Utöver mina språkliga kunskaper är jag en fena på att sälja, väcka intresse hos, pigga upp och sprida glädje till mina medmänniskor. Mina kommunikativa förmågor sträcker sig även till välfungerande samarbeten och ledarskap. Sedan har jag därtill erfarenhet som bartender och sommelier från min gymnasietid, och de är jag otroligt mån om att få utveckla vidare.

Jag vill tacka er för att ni tagit er tid att läsa och överväga min ansökan, och jag hoppas att den passar det ni är ute efter. Tveka inte att ta kontakt så snart ni har svar.

Vänliga hälsningar,
Julian Grubb

personligt brev för servitör

Hitta fler exempel och lärorika texter

Exemplet ovan kanske inte passade just dig, eller också kanske du vill söka fram ytterligare exempel av andra anledningar. I så fall kan du lätt klicka dig vidare till vår hemsida där vi erbjuder personligt brev- och CV-exempel inom en mängd områden och nivåer. Du kan exempelvis läsa vårt CV-exempel för servitörer/servitriser, baristor, nyutexaminerade eller ungdomar.

Du kan också läsa våra ytterligare texter som behandlar de specifika delarna av en jobbansökan, för att på så vis få mer lärdomar. De kommer som blogginlägg, guider och artiklar och är både lättlästa och tydliga.

Skapa ett personligt brev som ger ett bra första intryck

Om du vill sätta igång med ditt egna personliga brev bör du börja med utsidan först, då det är en avgörande faktor i det första intrycket. Utsidan, eller layouten som den också kallas, påverkar dessutom innehållets längd, form och struktur.

Hitta gärna en layout som sticker ut och gör dig minnesvärd, men som samtidigt riktar fokuset till brevets innehållet. Det är viktigt att finna ett mellanting som har en lagom balans då en för avskalad layout kan anses tråkig och intetsägande, och en alltför utsmyckad och detaljerad layout kan anses distraherande och lite störig. Raka linjer, tydliga typsnitt och enstaka färger brukar vara bra riktlinjer.

📌 Tips: För att lyckas extra väl med layouten och på så vis säkerställa ett gott första intryck bör du använda och ladda ner en av våra färdiga och helt gratis mallar. En sådan mall är nämligen professionellt framställd och lämplig för de flesta sammanhang, och den går lätt att anpassa så att den passar just dig.

Formalia och struktur

En annan del av layouten men som samtidigt samspelar med innehållet är brevets formalia och struktur. Ett personligt brev borde inte vara för kort eller långt, utan hållas omkring en halv till en hel A4-sida. Det borde därtill ha ett lättläst typsnitt i storlek 12 och ha tydligt avskilda sektioner.

När det gäller brevets struktur är det bäst att följa den vanligaste, mest logiska och förväntade strukturen som liknar följande:

 • Rubrik med namn och yrkesroll/titel.
 • Hälsningsfras.
 • Inledning.
 • Ett par till fyra ytterligare sektioner.
 • Avslutning.
 • Avskedsfras samt underskrift.
⚠️ Varning: Du kan anpassa strukturen om du så önskar, med det är viktigt att du är medveten om att det kan påverka upplevelsen av ditt personliga brev. En alltför stor avvikelse kan orsaka läsaren att bli förvirrad och att tolka brevet som rörigt och ogenomarbetat.

Språkbruk

Till sist måste du även ägna lite omtanke till det språkbruk du ämnar använda, innan du sätter igång med skrivarbetet. Ditt språk är nämligen otroligt viktigt om du ska söka jobb som servitris/servitör, då du ständigt kommer att samarbeta med kollegor, bemöta och hjälpa besökare samt lösa eventuella konflikter eller problem. Det måste du visa redan i din jobbansökan, och speciellt i dokumentet som tillåter dig att skriva i löpande text.

När du skriver brevets innehåll måste du försöka framstå som trevlig och tilltalande, och det gör du bäst genom att uttrycka dig positivt och ödmjukt samt med ett lättläst och okonstlat språk. Alltför långa eller avancerade formuleringar kommer bara att dra ut på texten och få dig att verka omständlig och svår att ha att göra med.

Ditt språkbruk bör därtill alltid ha ett professionellt fokus i vilket du skriver korrekt och objektivt. Du kan även öka din chans att framstå som kompetent och kvalificerad om du använder ord som är branschenliga och som visar på erfarenhet. Sådana ord kan exempelvis vara:

 • Service.
 • Restaurang.
 • Kundkontakt.
 • Kommunikation.
 • Stresstålighet.
 • Livsmedel.
 • Mat.
 • Dryck.
📌 Tips: Visa gärna vem du är i språket, då ditt personliga brev ju är till för att läsaren ska få lära känna den du är som arbetare. Det får dig dessutom att verka minnesvärd och unik.

personligt brev för servitör

Börja ditt personliga brev rätt

När du färdigställt och funderat på aspekterna ovan kan du sätta igång med ditt egna personliga brevskrivande. Här är det bäst att börja från början, precis så som läsaren kommer att göra, med rubriken. Skriv ditt namn och din yrkesroll eller titel högst upp i dokumentet och lämna de övriga person- och kontaktuppgifterna till ditt CV där de ju redan står angivna.

Efter rubriken ska du hälsa på läsaren i form av en hälsningsfras, och här passar alltid ett vanligt “hej” bäst. Det är okonstlat, lämpligt och lagom intimt, till skillnad från övriga alternativ på fraser såsom följande:

 • Tjabba!
 • Halloj!
 • Välkommen (namn),
 • Käraste (namn),
 • Vänliga (namn),
 • God dag!
📌 Tips: Något som de flesta rekryterare eller arbetsgivare uppskattar är om du anger deras namn i hälsningen. Det visar att du är påläst om tjänsten och att du anpassat brevets innehåll efter just den.

Inledning

Brevets huvudsakliga innehåll följer hälsningsfrasen, och det börjar med en inledande sektion. Den bör inte vara längre än tre eller fyra meningar men ska samtidigt behandla så mycket information som möjligt, då den har som funktion att fånga läsarens intresse, ge en inblick i vem du är, besvara läsarens initiala frågor och hinta om vad det resterande innehållet kommer att behandla.

Du kan exempelvis besvara följande frågor för att lyckas med inledningen:

 • Vem är du som arbetare?
 • Varför söker du jobbet?
 • Varför vill du jobba på den specifika arbetsplatsen eller företaget?
 • Hur är du en bra kandidat för rollen?
 • Var hittade/hörde du om annonsen eller jobberbjudandet?
⚠️ Varning: Djupdyk inte i något specifikt eller gå in på detaljer i inledningen, utan håll det kortfattat. Du kommer att få berätta mer i de övriga sektionerna ändå.

Ett dåligt exempel på en inledande sektion besvarar endast en enstaka av frågorna ovan, har ett alldeles för privat fokus och använder ett bristande och negativt språkbruk. Den kan se ut som nedanstående:

FELAKTIG
Jag heter Beatrice och älskar att få spendera tid med vänner och att rida, och nu söker jag jobbet som servitris eftersom att jag vill få en bra betalande tjänst på heltid. Jag hoppas dock att jag slipper jobba på helger och kvällar, då jag snarare vill få ägna mig åt mina intressen. Vi kan diskutera det vidare i en intervju, om ni vill.

personligt brev för servitör

Fyll ditt brev med den viktigaste informationen

Efter inledningen kan du fortsätta brevets innehåll med uppåt tre eller fyra sektioner till, och samtliga av dessa bör vara tre eller fyra meningar långa. De bör därtill djupdyka i dina främsta egenskaper, kompetenser, erfarenheter, prestationer och tankar samt den relevanta informationen relaterade till dem.

Du kan exempelvis berätta om dina utbildningar och tidigare arbetslivserfarenheter och vad de gav dig, dina personliga fördelar och hur de passar tjänsten du söker, dina kompetenser och hur du fått dem, dina åsikter och värderingar och hur de hänger samman med företaget eller arbetsgivaren, och så vidare. Du kan även berätta om en fritidsaktivitet och en liknande privatare erfarenhet om den varit givande i din karriär och kan räknas som meriterande.

📌 Tips: Om du vill få inspiration till vad du ska behandla i sektionerna så kan du kika på jobbannonsen och vad som efterfrågas, eller fundera på vad du tror att jobbet kräver. Det är alltid en bra idé att anpassa ditt innehåll efter den specifika tjänsten!

Ett bra exempel på en sektion som behandlar en personlig erfarenhet men som ändå är relevant för serveringsyrket kan vara följande:

KORREKT
Jag har spelat lagsporter såsom fotboll och innebandy sedan jag var fem år gammal och har därför omfattande kunskaper inom samarbete, laganda, delegering och ansvar. Det har också givit mig en kommunikationsförmåga som jag säkerligen kommer att få användning av både med mina kollegor och besökarna. Sporterna innebar även att jag fick hantera en hel del stress, problemlösning och tidshantering i olika former, vilket jag vet är viktigt inom serviceyrken.

Avsluta brevet bra

När du anser att du fyllt ditt personliga brev med alla dina meriter och värdefulla fördelar så ska du runda av det med en avslutande sektion. Denna behöver endast vara ett par korta meningar lång och uttrycka en tacksamhet gentemot läsaren, ett engagemang och iver för att få komma på intervju samt en uppmaning till läsaren att ta kontakt med dig.

Den viktigaste delen av avslutningen är uppmaningen till kontakt, och en sådan kan exempelvis likna dessa:

 • Med hopp om ett positivt besked.
 • Jag är tacksam om ni ringer mig snart.
 • Jag ser fram emot ert samtal.
 • Hoppas ni återkommer med svar inom kort.
 • Jag väntar ivrigt på att få höra från er.
⚠️ Varning: Ta inte ut några vinster i förskott och anta att du går vidare i rekryteringsprocessen, och uttryck det framför allt inte i avslutningen. Förbli lite ödmjuk istället, och lämna läsaren med en god känsla.

Avskedsfras

Den sista delen av ditt brevskrivande är en avskedsfras och din namnteckning, och precis som för hälsningsfrasen så finns det fallgropar du bör undvika i valet av avskedsfras. Du borde exempelvis inte använda fraser som är för abrupta, oseriösa, intima eller olämpliga, såsom dessa alternativ:

 • Hejdå!
 • God dagens!
 • Från,
 • Bästa hälsningar,
 • Kärlek,
 • Kramar,

Förslag på bättre avskedsfraser är istället följande:

 • Tack!
 • Med vänliga hälsningar,
 • Hälsningar,
 • Vänlig hälsning,
⚠️ Varning: Inkludera inte läsarens namn i avskedsfrasen då du redan inkluderat det tidigare och då fokuset bör vara på din namnteckning.

personligt brev för servitör

Sammanfattning: Imponera på rekryteraren med ett välskrivet personligt brev servitris/servitör

Nu vill vi sammanfatta de viktigaste tipsen och varningarna vi lyft fram under artikelns gång, så att du blir väl medveten om vad du behöver ha i åtanke när du själv skriver ett personligt brev. Läs dem nedan!

📌 Tips:

 • Använd mallar för att försäkra att du ger ett gott första intryck.
 • Anpassa ditt språkbruk så att du framstår som trevlig, kompetent och kvalificerad.
 • Försök att inkludera så mycket information du kan så att du kan känna att du fått berätta om alla dina meriter och fördelaktiga aspekter.
 • Ange gärna information som efterfrågas i annonsen eller som du tror att läsaren kommer att värdera högt.

⚠️ Varningar:

 • Skriv inte ner någon information som är för privat, irrelevant, inaktuell, oseriös eller olämplig på liknande sätt.
 • Håll brevet kort och koncist och undvik att göra det över en A4-sida.
 • Se till att nämna läsaren och arbetsplatsen du söker dig till, men akta dig för att göra det på olämpliga platser. Det finns vissa ställen som är mer rätt än andra.

Få ännu mer hjälp hos oss

Vi hoppas att artikeln ovan var till hjälp och att du fick nya kunskaper inför ditt eget skrivarbete. Dock förstår vi om du behöver ytterligare hjälp och stöd, och i så fall kan du kolla in vår hemsida. Läs våra inspirerande texter och använd vår personligt brev- och CV-byggare. Då kommer arbetet kännas både lättare och roligare.

Lyckas med din ansökan och landa jobbet du söker redan idag. Lycka till!

personligt brev för servitör

Vanliga frågor och svar om att skriva ett personligt brev som servitör/servitris

Fråga: Vilka kriterier är viktigast hos en servitris/servitör?

Svar: En servitris eller servitör måste inte nödvändigtvis ha en utbildning eller ens tidigare erfarenheter, men däremot är det viktigt att ha vissa egenskaper. De viktigaste skulle vi säga är stresstålig, social, framåt, lösningsorienterad, serviceinriktad och ambitiös.

Fråga: Var kan en servitris eller servitör arbeta?

Svar: Som serveringspersonal kan du arbeta på en mängd olika arbetsplatser. Du kan exempelvis få jobb på en restaurang, ett café, ett hotell, en konferensanläggning eller på event och tillställningar för en cateringfirma.

Servitris CV (SE)-Sydney.pdf

Servitris CV (SE)-Prague.pdf Servitris CV (SE)-Rotterdam.pdf
Servitris CV (SE)-Riga.pdf Servitris CV (SE)-Chicago.pdf