Hur du kan gå tillväga för ett framgångsrikt mjukvaruutvecklare CV

För att lyckas få drömjobbet som mjukvaruutvecklare behöver du inte bara vara riktigt duktig och kompetent på ditt jobb, du behöver även skriva ett riktigt bra CV som väcker arbetsgivarens stora intresse. Men att skriva ett bra CV är som många vet ganska svårt och för att riktigt lyckas med CV skrivandet behöver du troligtvis ganska många tips.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Som tur är är vi här för att hjälpa dig med det och i den här guiden vill vi göra det så enkelt som möjligt för alla mjukvaruutvecklare att skriva ett CV som vinner dem jobbet. Läs vidare för att förhoppningsvis lyckas skriva ett riktigt bra CV.

Table of Contents

Hur jobbar en mjukvaruutvecklare och vad är det för ett typ av yrke?

En mjukvaruutvecklare är egentligen en titel som kan ha flera olika namn. Programmerare och mjukvarudesigner är också benämningar som fungerar. En programmerare jobbar dock generellt med programmering medan en mukvaruutvecklare enbart jobbar med att skapa och utveckla olika typer av system, program och appar.

En mjukvaruutvecklare har ofta som uppgift att vara med i hela ledet när det kommer till att utveckla ett program, system eller app, från idé till implementering, utveckling och distribution. En mjukvaruutvecklares arbete är därför ganska brett även om en sådan bara jobbar inom en viss bransch.

Mjukvaruutvecklare CV

En mjukvaruutvecklare är alltid en programmerare, men det är inte säkert att en programmerare är en mjukvaruutvecklare. Det är för att en programmerare är det generella begreppet för någon som jobbar med programmering. Eftersom att en mjukvaruutvecklare jobbar med programmering så är en sådan en programmerare, men alla övriga programmerare som inte jobbar med mjukvaruutveckling är inte mjukvaruutvecklare.

Finns det några speciella krav för att bli mjukvaruutvecklare?

Eftersom att mjukvaruutvecklare är ett ganska brett yrke, vissa programmerar bara spel medan andra skapar avancerade system, så är det svårt att hitta några specifika krav som gäller för alla mjukvaruutvecklare. Dessutom så letar olika arbetsgivare också efter helt olika saker. Personer som jobbar som mjukvaruutvecklare eller programmerare skiljer sig dessutom från de flesta andra yrken eftersom att programmeringsyrken oftast fokuserar på kompetenser snarare än utbildning.

För arbetsgivaren är det viktigare att du kan och har erfarenhet inom ett visst språk än att du pluggat på en viss utbildning. Det är därför viktigare att du har alla de kvaliteter som arbetsgivaren efterfrågar än att du pluggat på en lång utbildning. Det är därför så många mjukvaruutvecklare och programmerare är egenlärda. Om en lång utbildning däremot är ett sätt för dig att lära dig allt som du behöver för att bli programmerare så ska du naturligtvis gå en utbildning, men om du redan kan programmera kan du egentligen söka jobb direkt utan att behöva läsa en utbildning.

Hur ska man skriva i CV:t om man vill börja jobba som mjukvaruutvecklare?

För att skriva ett bra CV är det därför viktigare att du fokuserar på dina färdigheter och dina kompetenser än vad för typ av utbildning som du har. Det absolut viktigaste är vad du kan och vad du kan erbjuda arbetsgivaren. Om du har tidigare arbetslivserfarenheter bör du även fokusera på dem eftersom att då blir det väldigt tydligt vad för typ av kompetenser som du har och vad du har gjort tidigare.

Har du utbildning är det naturligtvis meriterande också och det är en god idé att nämna vad för typ av utbildning som du har och vad du har lärt dig av den. För arbetsgivare är det meriterande med en så hög utbildning som möjligt, gärna en civilingenjörsexamen, så om du har en sådan bör du fokusera på den.

Mjukvaruutvecklare CV

Ett riktigt bra CV exempel för en mjukvaruutvecklare

Leo Andersson
1991-09-17
Mjukvaruutvecklare
071-4567654
leo.andersson@exempel.com
Måsstigen 42
76541, Göteborg
linkedin.com/leo.andersson

Introduktion
Jag är en utbildad och erfaren mjukvaruutvecklare som främst specialiserar mig inom spelbranschen. Där har jag nått stora framgångar och tre av de spelen som jag har jobbat med ligger på topp 10 på topplistan över de bästa spelen. Jag är en stor spelnörd själv och drivs därför av att göra riktigt bra och roliga spel som håller en intresserad länge. I framtiden skulle jag vilja programmera ett stort RPG-spel med en välutvecklad värld och där side questen är minst lika utvecklade och välproducerade som main questen.

Arbetslivserfarenhet
Mjukvaruutvecklare
Bethesda, Göteborg
2015-nuvarande

 • Jag jobbade med att programmera spel för ett stort företag i Göteborg. Jag arbetade i ett team med femton personer och vi ansvarade för backend-delen av spelet.
 • Jag programmerade främst i C, C++ och Python och ibland använde vi externa tjänster för att optimisera programmet.
 • Det lärde mig mycket om hur spelprogrammering går till och hur man kan jobba i ett team på ett stort företag.

Mjukvaruutvecklare, praktik
Scandi, Göteborg
2014

 • Jag hade praktik som mjukvaruutvecklare på ett företag i Göteborg och jag hjälpte till med att optimera spelen och göra lite lättare programmering.
 • Jag utvecklade mina kompetenser inom Python och C++ och lärde mig mer om spelprogrammering.
 • Jag lärde mig mycket under min praktik om hur det går till på ett stort spelföretag och hur programmeringen kan skilja sig åt om man jobbar i team.

Utbildning
Civilingenjör, datateknik
Göteborgs universitet
2000-2015

Kompetenser

Tekniska kompetenser:

 • Civilingenjörsexamen.
 • Goda kunskaper i Python, C++ och C.
 • Goda kunskaper i spelprogrammering.

Övriga kompetenser:

 • Talar svenska som modersmål.
 • Talar flytande franska och engelska.
 • B-körkort.

Några vanliga fel och misstag som du bör undvika

När du skriver ditt CV så finns det några vanliga fel och misstag som du bör undvika att göra. Nedan kommer några exempel på hur du kan göra för att undvika dem.

Du baserar inte CV:t på jobbet du söker

Det första misstaget många gör att de helt enkelt inte baserar sitt CV på jobbet de är intresserade av. Istället skapar de ett typ av CV som används till alla de jobb som de söker. De skulle man kunna göra, men resultatet av det blir att CV:t inte är skräddarsytt för att passa tjänsten du söker. För att undvika att CV:t inte blir skräddarsytt får du helt enkelt se till att skräddarsy det.

Vi rekommenderar att ta tar fram alla jobbannonser som du är intresserad av och sedan går igenom en jobbannons i taget och skriver upp en punktlista över några nyckelord som förekommer i annonsen. Det kan vara krav som rekryteraren har (t.ex. en viss utbildning eller x antal års erfarenhet) eller kompetenser och förmågor (t.ex. att du kan programmera i ett visst programmeringsspråk).

Du tar allstå alla dessa nyckelord och skriver upp dem i en punktlista. Nu har du en lista för varje jobb som är specifikt utformat att passa just det jobbet. Utgå sedan från var lista när du skriver CV:t. Det är bra att göra olika CV:n, men om listorna ser liknande ut så kan du helt enkelt utgå från samma CV och bara göra lite mindre ändringar för varje jobb som du söker.

Mjukvaruutvecklare CV

Du missar att ta med meriterande information

Ett annat vanligt misstag är att personer som inte har så mycket att skriva i CV:t, de kanske saknar arbetslivserfarenheter t.ex., missar att fylla på med annan information och istället gör så att vissa sektioner blir tomma i CV:t. Om du saknar arbetslivserfarenhet, eller någon annan typ av information för den delen, så är det inte hela världen. Det gäller bara att vara påhittig och fylla på med annan typ av information som de flesta kanske inte tänker på.

Om du t.ex. har voluntärarbetat eller arbetat på en praktikplats är det en god idé att ta med det. Du kan även exempel på vissa situationer där du har använt förmågor som krävs för din roll som mjukvaruutvecklare. Den information som nästan är viktigast att ta med som mjukvaruutvecklare är de projekt som du har gjort tidigare. Försök därför att göra en portfolio med alla dina tidigare projekt och ta med en länk till den i CV:t. Det är något som många arbetsgivare är intresserad av eftersom att då får de en klar bild av vad för typ av projekt som du har gjort.

Du är inte tydlig med din erfarenhet

Ett annat misstag är att du inte är tillräckligt tydlig med de förmågor som du faktiskt har. Det är vanligt att man bara slänger ut sig ord i CV:t, utan att faktiskt förklara lite närmare vad det är som man menar med det. Vad innebär det egentligen att du är “stressvan” och “duktig på att hålla många bollar i luften”. Det säger rekryteraren ingenting om vad du faktiskt kan och gör att du får en snabbresa till högen med “nej”.

För att undvika det och samtidigt göra rekryteraren intresserad av dig bör du därför vara väldigt konkret och tydlig med vad du menar. Kom med klara exempel som beskriver dina förmågor och hur du hanterar olika typer av situationer. Det gör att du både sticker ut och bland mer intressant för rekryteraren.

Du tar med information som är irrelevant

Ett annat misstag är att man ofta har svårt att “kill your darlings” eller sålla bland sin information. Det innebär att istället för att bara välja ut det mest relevanta så tar man med så mycket som möjligt och hoppas att det blir rätt och bra. Det är inte ett bra sätt att göra det på eftersom att det visar att du dels har svårt att välja ut det viktigaste att ta med och dels har en vana att göra saker alldeles för långt.

Istället är det bättre att enbart välja ut den viktigaste informationen och fokusera på den, t.ex. är ditt senaste jobb antagligen betydligt mer relevant än ditt allra första jobb. Fokusera alltså på saker som gynnas dig i ditt jobbsökande.

De typer av sektioner som ska finnas med i CV:t

Header

Först kommer en punktlista med alla dina kontaktuppgifter. Det kan vara uppgifter som namn, adress, telefonnummer, mailadress, yrkestitel och länk till ditt LinkedIn konto.

Introduktion

När du ska skriva introduktionen så ska du ta med information om dig och ditt yrke. Här är det viktigt att ingen privat information följer med utan det ska bara vara information som är kopplat till din karriär. Det finns flera olika saker som du kan skriva om i introduktionen och det är inte så noga vad det är du väljer att skriva om. Det som är viktigt är att du nämner saker som får dig att låta intressant för arbetsgivaren. Så här kan en bra introduktion se ut:

KORREKT
Jag är en utbildad och erfaren mjukvaruutvecklare som främst specialiserar mig inom spelbranschen. Där har jag nått stora framgångar och tre av de spelen som jag har jobbat med ligger på topp 10 på topplistan över de bästa spelen. Jag är en stor spelnörd själv och drivs därför av att göra riktigt bra och roliga spel som håller en intresserad länge. I framtiden skulle jag vilja programmera ett stort RPG-spel med en välutvecklad värld och där side questen är minst lika utvecklade och välproducerade som main questen.

Arbetslivserfarenhet

När du ska skriva om dina tidigare jobb så kan du lista dem i punktform. Ta med årtal, yrkestitel, namn på både företag och ort, samt en kort punktlista över vad du har lärt dig och de typer av arbetsuppgifter som du haft. En sådan arbetslivserfarenhet kan se ut så här:

KORREKT
Mjukvaruutvecklare
Bethesda, Göteborg
2015-nuvarande

 • Jag jobbade med att programmera spel för ett stort företag i Göteborg. Jag arbetade i ett team med femton personer och vi ansvarade för backend-delen av spelet.
 • Jag programmerade främst i C, C++ och Python och ibland använde vi externa tjänster för att optimisera programmet.
 • Det lärde mig mycket om hur spelprogrammering går till och hur man kan jobba i ett team på ett stort företag.

Utbildning

Utbildningen ska se ut likadan som arbetslivserfarenheten. Du tar med årtal och namn på utbildning, ort och lärosäte. Du kan dock skippa punktlistan med lärdomar här.

Kvalifikationer och kompetenser

Sedan kommer dina kompetenser och det är de förmågor som du har och det som just du kan. Försök att ta med så relevanta kompetensr för ditt yrke som möjligt.

Tänk också på att lyfta fram ett personligt brev

Något annat som är viktigt är personliga brev. Du bör lägga till ett personligt brev i din ansökan för att ge en så bred bild av dig själv som möjligt. I det personliga brevet kan du ta med saker som du inte nämnt i CV:t och som får dig att verka ännu mera relevant för rekryteraren. Tänk på att inte göra brevet för kort dock. Runt en sida fungerar bra, men den ska absolut inte vara kortare än en halv sida.

Mjukvaruutvecklare CV

Avslutningsvis: Så här skriver du ett enastående bra CV för en mjukvaruutvecklare

Så där! Nu är du förhoppningsvis expert på hur man skriver ett fantastiskt bra CV. Om du behöver ytterligare tips och hjälp under CV- skrivandets gång är det bara att komma tillbaka till den här guiden och kolla igenom den igen. Förhoppningsvis hittar du något som du eventuellt har missat då. Här kommer en kort sammanfattning i punktform över viktiga tips och varningar att tänka på.

📌 Tips:

 • Se till att verkligen skräddarsy CV:t efter jobbannonserna. Det gör att du blir perfekt lämpad för rollen att chansen att bli anställd ökar.
 • Tänk på att ta med information som de flesta inte tänker på, men som kan vara relevant. Det är information som tidigare praktikplatser, voluntärarbeten eller liknande.
 • Gör en portfolio som du skickar med CV:t. Som mjukvaruutvecklare är det viktigare än för något annat yrke eftersom att du har en unik möjlighet att konkret kunna visa vad för projekt som du har gjort tidigare.

⚠️ Varning:

 • Undvik att ta med irrelevant eller på annat sätt onödig information. Det är en konst att kunna veta vad man ska ta med i CV:t och du kommer inte att upplevas som en så attraktiv anställd om du inte vet vad av din information som är meriterande eller inte att ta med.
 • Undvik att vara för privat. Rekryteraren är inte intresserad av ditt privatliv alls och här är det bara din karriär som ska komma fram.
 • Undvik att ta med alldeles för mycket information. T.ex. är det inte så relevant vad du studerade på gymnasiet om du har en utbildning från ett universitet.

Använd gärna några ytterligare resurser för att utveckla din kompetens inom CV skrivande

Du får gärna kika vidare på vår hemsida för att se om vi har fler resurser som passar för dig. T.ex. så har vi CV-mallar som du kan ta del av för att slippa fixa det visuella i CV:t själv. Vi har enbart snygga mallar och de passar självklart ett CV inom mjukvaruutveckling. Vi har också flera olika typer av guider och CV-exempel enligt bransch. Det innebär att om du har ett specifikt yrke som du vill ha hjälp att skriva ett CV till så kan du hitta en guide till det yrket här. T.ex. finns det en guide om programmerare för dig som jobbar inom det yrket.

För dig som vill ha lite mer tips eller lite mer generella typer av tips så finns det på vår karriärblogg. Du får gärna spana runt på den för att förhoppningsvis hitta något som passar.

Liknande artiklar