Dock finns det flera vägar du kan ta för att slippa göra de allra vanligaste misstagen, och på så vis öka dina chanser att lyckas på intervjun. Att komma i lagom tid är nämligen inte det enda du behöver tänka på.
I den här artikeln kommer vi att behandla de misstag på en anställningsintervju som är viktigast att undvika, oavsett yrkesområde eller nivå, samt hur du ska tänka för att kunna implementera dem i din egna situation. Vi kommer därtill ange exempel, tips och varningar under hela artikeln för att förtydliga våra poänger ytterligare.
Table of Contents
Var oförberedd
Det första misstaget som dessutom i de flesta rekryterares och arbetsgivares ögon är det värsta är att inte vara förberedd inför intervjun. Om du inte har tänkt ut några som helst svar på de vanligaste frågorna, eller funderat på dina egna styrkor och fördelar, så riskerar du att ge odugliga svar utan någon som helst viktig information. Sådana spontana svar kan även lätt bli flamsiga eller oseriösa, och speciellt om du planerar att charma snarare än att imponera på intervjuaren.
De vanligaste frågorna du behöver känna till inför intervjun kan exempelvis vara:
- Kan du berätta lite om dig själv?
- Varför söker du den här tjänsten?
- Hur hörde du talas om det här jobberbjudandet?
- Vilka tidigare erfarenheter har du, och hur passar de in i den här rollen?
- Vilka personliga egenskaper tror du behövs i den här tjänsten?
- Vad kan du tillföra hos oss?
Var inte påläst om ditt egna CV och personliga brev
I förberedelsen är det därtill viktigt att verkligen vara påläst om din jobbansökan och de dokument som ingår i den, då du annars kan framstå som opålitlig eller slarvig. Att inte vara medveten om vad som står i de dokument du själv skrivit och som handlar om dig är inget bra tecken.
Intervjuaren kommer med störst sannolikhet fråga om din ansökan, och dessutom själv redan känna till vad som står i den. Därför är det otroligt viktigt att du svarar på intervjuarens frågor om din ansökan utan problem samt att dina svar matchar det som står angivet. Det är även viktigt att du kompletterar informationen i din ansökan med ny sådan, så att intervjuaren får en bredare bild av dig och dina meriter.
Ha inga kunskaper om företaget eller arbetsgivaren
En detalj som vissa kandidater glömmer bort men som är ytterst viktig i en arbetsintervju är att läsa på om det företag eller den arbetsgivare du söker jobb hos. En sådan okunskap kan lätt innebära att du framstår som mindre kvalificerad än du i själva verket är samt att du verkar illojal och oförberedd.
För att försäkra dig om att du svarar på bästa sätt på frågorna som ställs kan du anpassa dina svar för att passa särskilt bra ihop med företaget eller arbetsgivaren. Om de exempelvis vill anställa en kandidat med kunskap inom kodning kan du rikta svaren till att handla om dina kompetenser inom området, och om de efterfrågar en glad och öppen person kan du lyfta fram dina sådana sidor extra mycket.
Om en miljömedveten arkitektbyrå ska anställa en arkitekt med spetskunskaper inom småhus och stugor kan de ställa frågan:
Då kan du svara på ett sätt som inte bara skildrar att du har varit framgångsrik i tidigare roller, vilket frågan kräver, utan därtill ange punkter som imponerar på företaget i fråga. Det kan se ut som:
Rikta fokuset till irrelevanta saker
Ett misstag som många kandidater kan göra men som inte talas om eller varnas för tillräckligt är att rikta fokus till fel saker. Det kan exempelvis handla om att du råkar vara alltför personlig eller privat, eller att du inte svarar på det som intervjuaren frågade om.
Om du är för personlig och privat i det du ska säga, och inte hållet ett professionellt fokus, kan du framstå som olämplig för yrkesrollen då du inte kan anpassa dig efter situationen du är i. Eller också kan det verka som att du vill prioritera dig själv och dina behov framför jobbet i fråga, vilket inte bådar gott om du vill framstå som lojal och flexibel.
Om du inte svarar på de frågor som ställs eller om du byter ämne utan anledning, eller om du glider iväg för mycket och ofta från det aktuella samtalet, så finns det andra nackdelar. Det kan innebära att rekryteraren eller arbetsgivaren ser dig som tankspridd, opålitlig, ofokuserad och kanske till och med arrogant.
Ha ett bristande kroppsspråk
En intervju har som funktion att bredda bilden av den du är som arbetare/anställd och därför spelar ytliga faktorer stor roll, då de ofta påverkar intrycket. Här är kroppsspråket av extra vikt, då människor är så pass känsliga för hur andra beter sig. Om du exempelvis ser stel och obekväm ut kan du framstå som nervös och osäker, och om du är för avslappnad och hängig kan du verka uttråkad och obrydd.
Ditt kroppsspråk borde visa på att du är engagerad men samtidigt bekväm och självsäker. Var rak i ryggen med avslappnade axlar och med händerna vilandes i knät eller på bordet framför dig. Håll lagom ögonkontakt med din intervjuare och nicka när hen pratar för att visa intresse. Se dessutom till att le ofta och att skratta när det passar, då det får dig att verka lättsam och trevlig.
Se olämplig ut
När vi talar om ytliga faktorer är det därtill relevant att nämna dina kläder och din styling inför din jobbintervju. Det är trots allt ett mycket professionellt och avgörande möte, så det är av stor vikt att du klär dig i allmänt lämpliga kläder. Kavajer, kostymbyxor och skjortor passar extra bra för kontors- eller chefsjobb. Mer avslappnade, men ändå hela och rena, kläder passar bättre för jobb som inte nödvändigtvis är lika formella. Här kan det exempelvis handla om:
- Blusar.
- Uppkavlade skjortor.
- T-shirts.
- Hela jeans.
- Chinos.
- Långärmade tröjor.
- Stickade tröjor.
När det gäller din styling är det bäst att tänka att “less is more”. För mycket accessoarer eller smink kan i jobbsituationer upplevas som distraherande eller som att de döljer ditt äkta jag. Detsamma gäller frisyrer som täcker stora delar av ansiktet eller som har för avancerade uppsättningar.
Använd fel typ av språkbruk
Intrycket påverkas en hel del av det språkbruk du använder, precis som gällande kroppsspråket. Det är en aspekt som visar din intervjuare vad du har för inställning till jobbet i fråga, om du är en lämplig kandidat för jobbet, om du passar på arbetsplatsen samt om du är kompetent nog.
Ditt språk behöver vara helt fritt från svordomar och andra olämpliga ordval, och dessutom vara korrekt både i grammatik och ton. Det är nödvändigt att du visar att du kan anpassa språk efter situation och att du är professionell i hur du talar. En intervju kräver dock samtidigt att du är trevlig och tilltalande som person, då det visar att du är kommunikativ, optimistisk, samarbetsvillig och en i allmänhet bra kollega.
För att framstå som kompetent och meriterad kan du därtill föra in ordval och begrepp som är branschenliga och som får din intervjuare att associera dig med jobbet redan innan du fått det. Sådana ord skiljer sig mellan olika områden och branscher, men de kan nästan alltid kompletteras med ord såsom:
- Utveckling.
- Mål.
- Kompetens.
- Kunskap.
- Erfarenhet.
- Engagemang.
Ställ inga frågor till intervjuaren
Ett sista misstag som för många sökande kandidater gör är att inte ställa några egna frågor i slutet av intervjun, när din intervjuare med stor sannolikhet erbjuder det. En sådan miss kan tolkas som att du är obrydd och inte egentligen bryr dig om den specifika rollen, utan att du snarare bara vill ha första bästa jobb. Det kan också tolkas som att du inte är intresserad av att få jobbet eller som att du inte vet vad du ska fråga på grund av att du inte läst på om det företag eller arbetsgivare du söker dig till.
Några frågor som du kan ställa, även om du egentligen inte känner att du har några funderingar kvar efter intervjun, kan vara följande:
- Finns det möjligheter till vidareutveckling och fortbildning i rollen?
- Går det att arbeta hemifrån vid behov?
- Kan du berätta mer om företagets framtidsvisioner?
- Ungefär när förväntar ni er att tjänsten kommer att bli tillsatt?
Några frågor som aldrig är lämpliga att ställa kan vara:
- När kan jag börja?
- Hur tidigt får jag gå hem i slutet av arbetsdagen?
- Gör det något om man kommer fem minuter sent på morgonen?
- När kommer jag att få ta semester?
Sammanfattning: En guide i hur du undviker alla vanliga misstag på anställningsintervjun
Som avslutning önskar vi nu sammanfatta de misstag som är vanligast och som dessutom är lättast att undvika inför en intervju. En sådan sammanfattning underlättar för dig om du vill få checka av punkterna eller om du vill friska upp minnet i framtida situationer.
- Var inte påläst om de vanligast förekommande frågorna, om din ansökan eller om arbetsgivaren.
- Rikta fokuset till irrelevanta saker.
- Ha ett dåligt kroppsspråk.
- Ha olämpliga kläder eller en olämplig styling.
- Använd ett bristande språkbruk.
- Fråga inget tillbaka till din intervjuare.
- Kom för sent eller för tidigt.
Få ytterligare hjälp med din jobbansökan
Förutom att känna till misstagen ovan finns det ytterligare aspekter som är bra att ha i åtanke inför en jobbintervju. Det finns därtill en rad saker som kan optimera din ansökan i övrigt. På vår hemsida får du all hjälp du kan behöva i hela processen. Läs exempelvis våra blogginlägg, artiklar och guider samt våra exempel, och använd våra mallar och vår CV-byggare.
Innan du blir kallad till intervju eller ens skickar in din ansökan – ta hjälp av oss. Lyckas så bra du kan så får du se att nästa lediga jobb blir ditt. Lycka till!
Vanliga frågor och svar om misstag du inte vill göra på en anställningsintervju
Fråga: Gör det något om jag kommer för sent till min intervju?
Svar: Det är alltid bäst att komma i tid till en jobbintervju, men om du kommer fem minuter för sent är det inte hela världen. Längre än så kan dock innebära problem.
Fråga: Vad ska jag säga på en arbetsintervju?
Svar: Du behöver inte styra samtalet i en arbetsintervju, utan det gör personen som intervjuar dig. Dock behöver du förbereda bra svar på de eventuella frågorna och därtill fundera ut ett par egna frågor att ställa i slutet av intervjun. Annars behöver du inte göra något särskilt, utan bara dyka upp.