Hur du som medicinsk receptionist skriver ett fängslande medicinsk receptionist CV och får ett intressant jobb

Om du arbetar eller vill arbeta som medicinsk receptionist så behöver du också ett fantastiskt välskrivet CV som gör att möjligheten att få jobb ökar. Att skriva ett bra CV kan dock vara ganska svårt och det är någonting som vi självklart också förstår. Vad ska man egentligen ha med i CV:t och vad är irrelevant att nämna?

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Eftersom att du egentligen ska koka ihop hela din karriär och hela ditt arbetsliv till några få a4 sidor så är det väldigt svårt att välja ut vad som man egentligen ska nämna.

Vi är dock experter på CV:n och vill hjälpa dig att i största möjliga mån lyckas med ditt CV. Det är här främst en guide för medicinska receptionister så det är främst till er som tipsen och guiden är riktade mot. Om man dock jobbar inom ett annat yrke så kan guiden på vissa punkter, trots det, vara intressant för er mig. Vi kommer att nämna några generella tips lite längre när som kan vara intressant för alla oavsett yrke. Nu börjar vi!

Medicinsk receptionist CV

Table of Contents

Vad innebär ett yrke som medicinsk receptionist?

Ett yrke som medicinsk receptionist innebär att du arbetar som receptionist hos en vårdgivare, det kan t.ex. vara på ett sjukhus eller på en vårdcentral. Där har du typiska “receptionsuppgifter” som att stå i receptionen, svara på frågor från besökare, registrera deras besök, ta betalt för deras sjukhusbesök och på annat sätt hjälpa besökarna och ge dem stöd. På vissa arbetsplatser kan det även finnas som krav att du kan olika journalsystem eller liknande. Men det ser olika ut beroende på vart som du söker jobbet. Främst så är det arbetsuppgifter som rör receptionen som du ska arbeta med.

Är medicinska receptionister samma sak som medicinska sekreterare?

Nej, det är inte riktigt samma även om båda yrkesgrupperna kan ha liknande arbetsuppgifter. Receptionisten arbetar främst i receptionen och behöver generellt sätt inte ha en medicinsk utbildning. En medicinsk sekreterare behöver dock ha en utbildning där den läser lite medicin och dennes arbetsuppgifter inkluderar fler uppgifter där man behöver ha koll på att ge vård.

Vad är egentligen en medicinsk sekreterare och hur skiljer de sig från en receptionist?

En medicinsk sekreterare behöver ha gått en utbildning som medicinsk sekreterare för att få börja jobba inom yrket. Det är en två-årig utbildning som ges på yrkeshögskolan och där läser man bland annat hälso- och sjukvårdsadministration, medicinsk dokumentation, anatomi och sjukdomslära, medicinsk terminologi, och diagnosklassificering. Det är alltså ett yrke där man behöver ha mycket bättre koll på att ge vård och vad allt det innebär.

Medicinska sekreterare jobbar med att ta emot remisser, skriva journaler och kan i vissa fall även diagnosklassificera. Dessutom utför man administrativa arbetsuppgifter och genomför medicinsk dokumentation. Det är uppgifter som vårdkontaktregistrering och att skriva journaler.

Medicinsk receptionist CV

Att jobba som medicinsk sekreterare skiljer sig därför väldigt mycket från att jobba som receptionist och det är ett yrke där man behöver ha betydligt mer medicinsk kompetens. I vissa fall kan dock båda yrkena likna varandra då vissa arbetsgivare även vill att sekreteraren ska stå i receptionen och ta emot besökare. Det är oftast så hos mindre vårdgivare eller vårdcentraler då det finns mindre personal där, vilket innebär att en person oftare för göra flera olika arbetsuppgifter. På större sjukhus är det så stort att det behövs flera olika personer och yrken för att sköta uppgifterna.

Behöver man någon utbildning eller ett visst antal års erfarenhet för att få börja jobba som en medicinsk receptionist?

Till skillnad från yrket som medicinsk sekreterare så behöver man inte ha någon utbildning alls för att börja jobba som medicinsk receptionist, i alla fall inte någon medicinsk utbildning. I de allra flesta fall så är det den sökandes personliga egenskaper som spelar störst roll vid anställningen. Arbetsgivaren tittar alltså på om just den personen kommer att kunna genomföra arbetet på ett bra sätt.

Vissa arbetsgivare har dock som krav att du har en utbildning som receptionist. Sådana utbildningar finns att gå på Komvux och de är oftast ett till ett och ett halvt år långa. Beroende på vilket jobb som du söker och vilken arbetsgivare som du har så förändras alltså kravet på vad för utbildning som du bör eller ska ha. Det är därför bäst att läsa igenom jobbannonsen noga och se vad för krav som finns på just det arbetet som du vill söka.

Ett minnesvärt exempel på hur ett CV för en medicinsk receptionist kan se ut

Mattias Svensson
1999-08-16
Medicinsk receptionist
071-8675645
mattias.svensson@exempel.com
Stensundsvägen 56
56253, Växjö
linkedin.com/mattias.svensson

Introduktion
Jag har både en examen från Hotell- och turismprogrammet och en utbildning som receptionist i baken, vilket gör mig väldigt lämpad att jobba inom receptionsyrken. Jag har även över tre års erfarenhet av att arbeta inom reception, både på hotell och på sjukhus. Främst letar jag dock efter ett yrke som medicinsk receptionist, då jag brinner för att arbeta med människor som behöver hjälp. Jag älskar att kunna hjälpa dem vid disken och sedan se till så att de kommer rätt. Jag är ofta dessutom ganska omtyckt av gästerna, vilket jag tror att jag har min ständigt positiva inställning att tacka. Jag är en problemlösare i grund i botten och löser alltid de frågor och problem som gästerna kommer med, oavsett vad det gäller.

Arbetslivserfarenhet
2021-nuvarande
Medicinsk receptionist
Växjös Sjukhus, Växjö

  • Satt i receptionen på Växjös sjukhus tillsammans med två kollegor. Vi hjälpte besökare att hitta till rätt avdelning och checkade även in dem om de behövde hjälp med det.
  • Jag svarade även på frågor och hjälpte till att lösa eventuella problem eller funderingar som kunderna hade. Jag hjälpte även personer som hade det svårt med självincheckningen att checka in.
  • Arbetet gav mig viktigt erfarenhet i hur det är att arbeta som receptionist på ett sjukhus och hur mycket det kan skilja från från att arbeta i receptionen på ett hotell. Jag blev även mycket bättre på att svara på problem som rörde vård och liknande.

Receptionist
Scandic Hotell, Växjö
2020-2021

  • Jag satt i receptionen tillsammans med fyra andra medarbetare och vi hälsade gästerna välkommna och checkade in dem.
  • Jag svarade även på frågor och funderingar som de hade och gav besökarna råd om resmål, restauranger, sevärdheter och liknande områden som de kunde besöka.
  • Jag svarade även i telefon och på mail och bokade in gästerna på olika aktiviteter, som hotellets spa.
  • Jag blev mycket duktigare på att bemöta olika människor genom min serviceroll och jag blev bättre på att ge bästa möjliga service.

Utbildning

2018-2020
Yrkesutbildning som receptionist
Komvux, Växjö

2015-2018
Hotell- och turismprogrammet
Handelsgymnasiet, Växjö

Kvalifikation och kompetens

Kvalifikationer:

  • Utbildning som receptionist.
  • Över 3 års erfarenhet av att jobba inom reception.

Yrkeskompetens:

  • God social förmåga.
  • Duktig på att bemöta gäster och besökare och se till så att de får bästa möjliga service.
  • Goda färdigheter inom IT, dokumentation och administration
  • Vana vid att bemöta gäster både i receptionen, men även via telefon och mail.

Övrig kompetens:

  • Talar engelska och svenska flytande.
  • Innehar B-körkort.

Så här bör den struktur som du har i CV:t se ut

Som du kan se ovan så är CV:t strukturerat på ett väldigt tydligt sätt. Vi ska gå in lite mer på vad alla dessa delar innebär nu.

Först inleds CV:t med en header

Först i CV:t kommer det som vi kallas för header. Det är en sektion där man skriver namn, födelsedatum, yrkestitel, telefonnummer, mailadress, adress och länk till sitt LinkedIn-konto (om man har något). Som du ser ovan så ska det inte vara någon rubrik för den sektionen, utan du ska bara i listform ta med dessa punkter som vi har nämnt ovan. Det ska inte vara långt eller massa med onödig information, utan bara kort och informativt hela vägen.

Anledning till att du ska nämna just dessa punkter är för att de behövs när arbetsgivaren ska rekrytera dig. De är också ett sätt för arbetsgivaren att snabbt få reda på grundläggande information om dig, utan att behöva leta efter den. Det är alltså väldigt viktigt att du får med headern och gärna först, eftersom att du vill undvika att arbetsgivaren ska behöva leta efter den.

💡Notera: I headern så är det även information som rör ditt yrke som är med. Det ska inte vara någon privat eller personlig information alls. En header som är felaktig för att alltför privat information har kommit med kan se ut så här:
FELAKTIG
Mattias Svensson
1999-08-16
Son
Kattfantast
Medicinsk receptionist
071-8675645
mattias.älskar.katter@exempel.com
Stensundsvägen 56
56253, Växjö
linkedin.com/mattias.svensson

Här har headern blivit fel för att personen nämnt privat information som inte är relevant för dennes yrke alls, som att den älskar katter.

📌Tips: Du bör även tänka på vilken mailadress som du använder. Det bör vara en professionell mailadress och inte en privat och den ska helst innehålla enbart din namn och efternamn.

Sedan är nästa steg att skriva om en introduktion

Som du kan se ovan så kommer introduktionen sedan. Det är en slags kortare sammanfattning om dig och ditt yrke. Som du säkert förstår så ska du inte nämna något privat eller personligt alls, utan det är enbart saker om ditt yrke som är intressant här. Du ska främst sälja in dig som en kompetent anställd, inte som en rolig kollega.

Med det sagt så finns det god möjlighet att faktiskt skriva lite om vad du vill i ditt CV. Det finns ingenting som du måste skriva om, förutom att det måste handla om ditt yrke och din karriär, och det viktigaste är att du nämner intresseväckande information om dig som får rekryteraren att vilja anställa dig. Några saker som du skulle kunna nämna är tidigare arbetsuppgifter, utbildningar, din förmåga att hantera gäster, hur du är som medarbetare. Det finns många saker som du kan skriva om, men det viktigaste är att du ger ett positivt och bra intryck.

Därefter bör du samla dina tidigare jobb i en sektion med arbetslivserfarenheter

Som du kan se ovan så är nästa sektion den med alla dina arbetslivserfarenheter. Du bör välja ut dina max fem relevanta arbetslivserfarenheter och sedan skriva noggrant och tydligt om dessa. Om du har färre arbetslivserefarenheter än så, vilket du troligtvis har om du t.ex. är ung, så kan du ta med alla arbetslivserfarenheter som du har, om de på något sätt är relevanta, och skriva om dem.

Relevanta arbetslivserfarenheter är arbetslivserfarenheter där du antingen har haft ett jobb inom samma yrke som du söker jobb inom nu, eller om du har haft ett jobb där du har genomfört liknande arbetsuppgifter till de som du ska genomföra på ditt nya jobb. Om du vill jobba som medicinsk receptionist kan det t.ex. vara relevant att du har jobbat som servitör på en restaurang, eftersom att det är någonting som har gjort dig van och duktig på att hantera gäster.

Medicinsk receptionist CV

En mindre relevant arbetslivserfarenhet kan vara om du har jobbat på en bondgård med att slå hö och ta hand om kossor, men det handlar främst på vilket sätt som du lägger upp erfarenheten i CV:t. Det kan också vara ett relevant arbete om du nämner att det var ett jobb med mycket ansvar och självständigt arbete. Allt handlar därför om på vilket sätt som du skriver om det i CV:t.

I sektionen med arbetslivserfarenhet såbör du nämna din yrkestitel, när du jobbade på företaget, vad företaget hette och orten som den låg på. Du bör även göra en lista där du tar med de arbetsuppgifter som du fick göra och vad du har lärt dig av allt det som du fick göra.

Sedan gör du samma sak med dina utbildningar

Sedan blir nästa steg att göra ungefär samma sak med dina utbildningar. Du bör nämna vad utbildningen heter, när du gick den, vart du gick den och vad skolan hette. Du behöver dock inte nämna något om vad du har lärt dig eller vad du gjorde på utbildningen, eftersom att du redan nämnt det i sektionen med arbetslivserfarenheterna. Här bör du ta med ännu färre utbildningar än vad du tog med arbetslivserfarenheter. Det räcker med din senaste utbildning på den högsta nivån som du har läst. Det enda undantaget är om du har tidigare utbildningar som verkligen är relevanta, då kan du nämna dem.

Det sista steget är att lista dina relevanta kompetenser

Sedan så avslutas hela CV:t med att du gör en, eller flera listor, över de kompetenser som du har. Du bör helst hålla dig till kompetenser som rör ditt yrke, men du kan nämna några övriga kompetenser också. Du bör också främst bara ta med kompetenser som är tydligt mätbara, alltså att du kan bevisa för arbetsgivaren att du har de kompetenser som du påstår att du har.

📌Tips: Du bör även ta med några övriga kompetenser, som att du pratar ett visst språk eller att du har körkort. Av dessa är främst språkkompetenserna mest relevanta eftersom att en receptionist oftast behöver kommunicera med människor som kommer från olika delar av världen och pratar många olika språk.

Ett personligt brev är också bra att ha med

Sedan bör du avsluta din ansökan genom att ha med ett personligt brev där du kan skriva lite mer om vem du är. Det ska vara i löpande text och du kan skriva det på en liknande sätt som du skrev din introduktion. Tänk dock på att du inte ska upprepa det som du redan nämnt i CV:t och i introduktionen. Istället bör du sikta på att komplettera CV:t med ny information. I det personliga brevet bör du alltså sikta på att nämna saker som du inte nämnt tidigare, men som fortfarande är relevant för arbetsgivaren att veta.

Medicinsk receptionist CV

Du kan även nämna saker som du redan till en viss del nämnt i CV:t, men som du fyller på med ännu mer relevant information i det personliga brevet. Det kan t.ex. vara att du nämnt en arbetslivserfarenhet i CV:t, men som du inte har utvecklade så mycket kring. Det kanske är en väldigt relevant erfarenhet som rekryteraren troligtvis vill veta mer om. Då kan du skriva mer om den erfarenheten i det personliga brevet.

⚠️Varning: Bara för att du kan skriva mer om dig så innebär det inte att du ska nämna privat eller personlig information. Det ska fortfarande vara information som handlar om ditt yrke och din professionella karriär. Se därför till att undvika att ta med information som är olämplig.

Avslutning: Så här kan du skriva ett fantastiskt bra CV för en medicinsk receptionist

Nu hoppas vi att du som medicinsk receptionist har det som krävs för att skriva ett riktigt bra CV. Vi hoppas att den här guiden har varit lärorik och att du har lärt dig något som du kan använda dig av när du ska skriva ditt CV. Lycka till med CV-skrivandet, vi hoppas att du får jobbet som du vill ha!

📌 Tips:

  • Se till att alltid upplevas som en person som är professionell och som är inställd på att vara en bra anställd. Det är t.ex. inte så lämpligt att du väljer en privat mail, med ett namn som “mattias.älskar.katter@exempel.com” som arbetsgivaren ska kontakta dig på.
  • Se till att hela tiden arbeta med din text så att den blir så bra som möjligt. Fundera noga över de erfarenheter som du nämner och skriv sedan om dem på ett tydligt och intresseväckande sätt.
  • Använd alla de sektioner som vi rekommenderar att du gör. Om du missar att ta med någon sektion kan CV:t upplevas som tomt eller att det saknas något.

⚠️ Varningar:

  • CV:t ska vara relativt kort så undvik att skriva ett CV som är för långt och som bara tar arbetsgivarens tid. Runt ett till två a4 sidor fungerar bra.
  • Undvik att ta med information som är irrelevant. Det kan vara tidigare arbetslivserfarenheter och utbildningar. Om du tar med sådan information som kanske inte helt passar in på det yrket som du vill söka nu, så bör du vinkla informationen på ett sådant sätt som gör att det upplevs som mer relevant än vad det är. Om du har jobbat inom lantbruk kan du t.ex. nämna att du har lärt dig att planera och ta ansvar över ditt egna arbete. Det är saker som är relevant för en medicinsk receptionist.
  • Undvik att ta med kompetenser som inte är kopplade till ditt yrke eller som inte är mätbara, det gör det svårt för arbetsgivaren att veta vad du egentligen kan.

Fler fantastiska resurser att använda sig av

Vi har många fler guider, precis som den här, så oroa dig inte om du inte riktigt hittade det du sökte efter här. Kanske jobbar du inom ett annat yrke och vill hitta en guide som gäller för just dig? Vi har flera sådana guider som du gärna får kika runt på på vår hemsida, t.ex. kanske du jobbar som ambulanspersonal, sjuksköterska eller läkare.

Vi har också CV-mallar och en CV byggare som du kan använda dig av om du vill bygga ditt CV på vår hemsida. Du som letar efter mer generella CV-tips kan också hitta det här.

Liknande artiklar