Skriv ett vinnande kundtjänstrepresentant CV och få jobb enkelt – Allt om tips, trix och exempel

De flesta som arbetar som kundtjänstrepresentant har precis slutat gymnasiet och behöver ett första jobb i karriären. Oftast är det ungdomar som inte skrivit CV förrut eller som inte riktigt vet hur de bör lägga upp ett bra CV. Är du en av dem? Det är inte konstigt då att skriva bra CV är en färdighet som man måste lära sig, precis som för många andra färdigheter.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

I den här guiden ska vi hjälpa dig att skriva ett så bra CV som möjligt. Så att du lättare kan få det där jobbet som kundtjänstrepresentant eller så att du får större valmöjligheter att välja ett jobb som du vill ha. Med ett bra CV kommer du också att sticka ut bland de arbetssökande kandidaterna eftersom att det är långt ifrån alla som har ett bra och välskrivet CV. Läs vidare för att ta del av alla tips och trix.

Kundtjänstrepresentant CV

Table of Contents

Vad arbetar någon som jobbar som kundtjänstrepresentant med?

En kundtjänstrepresentant är någon som jobbar med kundsupport på ett företag. Deras uppgift kan vara att assistera, hantera och lyssna på företagets kunder angående problem som de har, de gör de genom att svara på mail eller i telefon. En kundtjänstrepresentant är helt enkelt länken mellan företaget och företagets kunder.

Någon som jobbar inom kundtjänst måste vara dedikerad till att lösa kundernas problem och måste ge den bästa service som är möjligt. Det är alltså viktigt att en sådan person är duktig på att komunicera, social, artig och bra på problemlösning.

Krävs det någon utbildning för att få jobba som kundtjänstrepresentant?

Egentligen så krävs det ingen universitetsutbildning alls för att få börja jobba inom kundtjänst. Det är därför så många ungdomar jobbar inom det. Det enda som krävs är att du är minst 18 år och har en gymnasieexamen. Att det inte krävs en utbildning gör dock att saker som din arbetslivserfarenhet och dina förmågor väger ännu tyngre, och dessa kommer att vägas mot de andra sökandes arbetslivserfarenheter och förmågor. Det gäller därför att sticka ut.

Exempel på typ av utbildning som du kan gå om du vill arbeta som kundtjänstrepresentant

För att sticka ut och framstå som mer kompetent än resterande sökande skulle du kunna skaffa en utbildning eller gå en kurs inom relevant ämne. Det behöver inte vara en universitetsutbildning, utan kanske har du gått ett program på gymnasiet mot något socialt yrke. Det kan t.ex. vara försäljnings- och serviceprogrammet, vård- och omsorgsprogrammet eller restaurang- och livsmedelsprogrammet. Det är utbildningen som leder till jobb inom sociala yrken så om du har gått en sådan utbildning och kanske också gjort praktik så är det meriterande.

I annat fall kanske du har läst ett program som samhällsprogrammet och pluggat mycket psykologi eller beteendevetenskap. Det är även kurser som är meriterande om du pluggar på universitet. På högskolenivå finns det dessutom kurser och utbildningar i kundbemötande och kundservice. Att gå en sådan utbildning vore därför meriterande om du vill ha jobb inom ett kundtjänstyrke.

Kundtjänstrepresentant CV

Exempel på relevant arbetslivserfarenhet som kan vara bra att ha om du vill få jobb som kundtjänstrepresentant

Du kan också uppleves som mer lämplig för yrket om du har tidigare arbetslivserfarenhet som är relevant eller meriterande. Om du har tidigare erfarenhet inom just kundtjänst eller har jobbat som kundtjänstmedarbetare så är det naturligtvis det bästa.

Men i annat fall så kanske du har jobbat inom något annat socialt yrke där du interagerat med andra människor ofta. Det kan till exempel vara som kassör, vårdbiträde eller som kassapersonal på ett café etc. Alla yrken som är sociala är meriterande i det här fallet, då du då visar rekryteraren att du har vana vid att hantera kunder/gäster.

Hur ett exempel på ett kundtjänstrepresentant cv kan se ut

Jöns Jensen
2002-01-02
Kundtjänstrepresentant
071-342095
jons.jensen@exempel.com
Sofiavägen 14
46261, Göteborg
linkedin.com/jons.jensen

Introduktion
Jag är en erfaren kundtjänstrepresentant som dessutom har flera säljjobb i baken. Jag är duktig på att läsa av människor, förstå vad de vill ha och sedan hjälpa dem på bästa sätt. På tidigare arbetsplatser har jag fått beröm över min goda förmåga att lösa problem, vägleda kunderna rätt och lugna ev. upprörda kunder. Jag vill säga att jag har goda kommunikationsförmågor och jag bidrar till en bättre stämmning på arbetsplatsen. Ni söker någon som både är stresstålig och effektiv, men samtidigt löser problemen som kunderna har med ett glatt leende på ansiktet. Jag är den person som ni söker.

Arbetslivserfarenhet
Kundtjänstrepresentant
Liseberg Göteborg
2021-nuvarande

 • Jag arbetade i telefon-, chatt- och mejlsupport tillsammans med ett team på femton personer.
 • Arbetsuppgifterna inkluderade att svara på frågor och andra funderingar som kunderna hade, samt vägleda dem vidare om det var något annat team som hade svar på frågorna.
 • Det var en intressant och lärorik period i mitt liv och det lärde mig mycket om service och om hur ett arbete inom kundtjänst ser ut.

Säljare i butik
Mio Göteborg
2018-2021

 • Jag jobbade på Mio under ca 3 år och mina arbetsuppgifter inkluderade att stå i kassan, arbeta i lagret, assistera kunderna, lasta produkter och se till så att alla hyllorna var fyllda inne i varuhuset.
 • Det lärde mig om hur man hanterar kunder på bästa sätt, även besvärliga, samt vikten av bra service.
 • Dessutom så utvecklade det mina kunskaper inom att sälja varor, bemöta kunder och ge råd till köparna.

Säljare i butik – praktik
Lekia Göteborg
2017

 • Inom ramen för mitt gymnasieprogram Försäljnings- och serviceprogrammet så praktiserade jag på Lekia i Göteborg under några veckors tid.
 • Mina arbetsuppgifter inkluderade att bemöta kunder, stå i kassan, plocka fram produkter från lagret, packa upp och sortera nya beställningar, samt hålla det rent inne i butiken. Jag la även lite extra tid på att sortera och städa lagret.
 • Det var första gången jag jobbat inom ett serviceyrke, men erfarenheten lärde mig mycket om service, kundbemötande och försäljning.

Utbildning
Försäljnings- och serviceprogrammet
Vikströmsgymnasiet Göteborg
2018-2021

Kompetenser
Yrkeskompetens:

 • Riktigt duktig på kommunikation, kundbemötande och service.
 • Duktig på problemlösning och att assistera kunderna med deras problem.
 • Kan ta egna initiativ och är självgående.
 • Har även goda kunskaper inom försäljning.
 • Goda tekniska kunskaper.
 • God kassavana.

Övrig kompetens:

 • Talar svenska som modersmål.
 • Talar engelska flytande.
 • Innehar mycket goda kunskaper i tyska.
 • Har B-körkort.

Här kommer några tips på hur du bör gå tillväga när du skriver ditt CV

Innan du börjar skriva ditt CV är det viktigt att göra upp en plan över hur CV:t ska vara formerat så att det blir enhetligt och följer en röd tråd. Följande är några tips på bra saker att tänka på när du ska skriva ditt CV.

Kundtjänstrepresentant CV

Fokusera på dina färdigheter

När det kommer till ett jobb inom kundtjänst så behöver du varken universitetsutbildning eller någon lång erfarenhet. Det är därför så många unga väljer att skaffa ett jobb inom kundtjänst. Om du är en sådan ung person kanske du både saknar tidigare jobberfarenhet och utbildning. Vad gör man då?

Vi rekommenderar att du lägger extra mycket krut på dina färdigheter, kvalifikationer och kompetenser. Vad har du som gör att du skulle passa extra bra i rollen som kundtjänstmedarbetare? Kanske är du social eller duktig på att hantera människor? Eller så arbetar du effektivt och är duktig på att lösa problem och hitta lösningar. Här har du en ypperlig möjlighet att sälja in dig själv och dina egenskaper!

De flesta som söker samma tjänst som du har exakt lika mycket erfarenhet och utbildning. Sättet att sticka ut på är därför genom dina kompetenser och din personlighet. Berätta hur du kommer se till att kunderna blir nöjda.

Tryck lite extra på ev. relevanta utbildningar

Om du däremot har någon relevant utbildning, som examen från försäljnings- och serviceprogrammet eller en kurs inom kundbemötande från högskolan, så bör du fokusera lite extra på det. Det är alltid meriterande med utbildning och då framstår du dessutom som mer kompetent än dina medsökande eftersom att de flesta inte har utbildning.

Skriv lite extra om din utbildning och hur den har hjälpt dig att bli en så bra kundtjänstmedarbetare som möjligt. Du kanske dessutom gjort praktik via din utbildning? Där har du fått en viktig erfarenhet som du kan skriva lite om. Det viktigaste i CV:t är att sälja in dig och få just dig att låta som den person som arbetsgivaren behöver mest.

Använd ett språk som visar att du är ödmjuk och tålmodig men professionell

Tänk dock på att CV:t är det första intrycket som arbetsgivaren får av dig. Du vill inte låta för kaxig eller arrogant eftersom att en sådan person oftare börjar bråka med kunderna. Använd ett språk som visar att du är ödmjuk och tålmodig och bara låter eventuella elaka kommentarer från kunder att rinna av dig som vatten.

Se dock till att inte bli informell i tonen. Du ska fortfarande låta professionell och kompetent. Ett sätt att låta och upplevas som professionell är att använda några nyckelord som är kopplade till ditt yrke. Det kan vara ord som service, kundbemötande, lösningsorienterad etc. Alltså attraktiva ord som visar att du har koll på yrket och vad som krävs.

Kundtjänstrepresentant CV

Läs igenom jobbannonsen noga

I samband med det bör du även läsa igenom jobbannonsen noga. Ett fel som många gör är att helt enkelt göra ett typ av CV som de sedan skickar till alla arbetsgivare. Du bör istället fokusera på en jobbannons i taget och sedan stryka under alla viktiga ord som förekommer där. Det ska vara ord som speglar vad arbetsgivaren letar efter, som pålitlig, effektiv, serviceintriktad etc.

Om du sedan använder dessa ord när du skriver ditt CV så blir det ett CV som är skräddarsytt mot just den jobbannonsen. Det verkar, på grund av det, som att du passar perfekt för den rollen eftersom att du har nämnt allting som de letar efter. Du hade troligtvis inte lyckats få med allt sådant om du istället hade använt samma CV till allting. De flesta jobbannonser har trots allt några skillnader.

Du har alltså större chans att bli kallad till intervju om du gör på det sättet, till skillnad från de som bara väljer att skicka en version av CV:t.

Tänk på att utformningen av CV:t är otroligt viktigt

Du får inte heller glömma bort att det är viktigt att CV:t ser tilltalande ut. Ett slarvigt eller stökigt CV är inte så tilltalande och då ökar risken att rekryteraren helt enkelt inte läser CV:t. Du bör ha ett CV som är noga strukturerat med raka linjer och som delar upp det i olika sektioner så att det blir lättläst.

Det bör finnas lite mellanrum mellan sektionerna så att det inte ser för packat ut. Använd också rubriker för att skärma av och göra sektionerna tydligare. Det är också viktigt att du använder en layout som inte ser för opproffsig ut. Det kan t.ex. vara många starka färger eller ett konstigt typsnitt.

Kundtjänstrepresentant CV

Använd en CV-mall för att få till en snygg layout

Det kan vara svårt att skapa en layout själv och för att undvika att den ser konstig ut så rekkomenderar vi att använda några av våra CV-mallar. Vi har flera olika mallar som passar alla behov och de flesta jobb. Kika gärna runt lite på vår sida för att hitta en mall som passar dig.

Undvik klyschorna och sålla bland den irrelevanta informationen

Det sista tipset vi har är också att undvika klyschorna. Med det menas påståenden som “bra på att hålla många bollar i luften” eller liknande. Försök istället att komma med konkreta exempel på när du var stresstålig och hanterade många saker samtidigt. Hur du kände, hur du gjorde och vad resultatet blev. Det är alltid bättre att vara konkret och tydlig istället för vag och övergripande. Det gäller resten av CV:t också.

Det är också viktigt att CV:t inte är för långrandigt. Ett a4-ark räcker gott och väl. Om du har information som gör att det blir längre än ett a4 så behöver du sålla bland informationen och plocka bort det som inte är relevant. Det är inte bra att det blir för kort för då tappar arbetsgivaren/rekryteraren/läsaren intresset.

Det är viktigt att strukturen är utformad på rätt sätt – här kommer en struktur som vi rekommenderar

Som nämnt tidigare behöver CV:t vara strukturerat på ett lättläst och bra sätt. Det här är en struktur som vi rekommenderar. Du kan dock ändra om den om du föredrar någon annan struktur. Headern och introduktionen bör komma först. Du kan välja om du vill ha headern högst upp eller om de ska vara bredvid varandra.

Efter det kan du välja i vilken ordning som arbetslivserfarenheter och utbildning bör komma. Om du har många eller relevanta arbetslivserfarenheter bör den sektionen komma först, men om du inte har haft något relevant tidigare arbete bör du placera utbildningen först om du har en relevant utbildning. Det bästa är att placera den mest relevanta sektionen först.

Efter det kan du lista eventuella kompetenser och personliga egenskaper som gör dig lämplig för rollen. Du kan även välja att placera den sektionen före utbildning och arbetsliverfarenheter om du inte har någon relevant punkt i någon av dem.

Header

I headern ska du helt enkelt lista dina personliga uppgifter som namn, adress, telefon-nummer, mejl etc. Ett exempel på hur det kan se ut kommer här:

KORREKT
Jöns Jensen
2002-01-02
Kundtjänstrepresentant
071-342095
jons.jensen@exempel.com
Sofiavägen 14
46261, Göteborg
linkedin.com/jons.jensen

Introduktion

I introduktionen ska du skriva en kort sammanfattning om dig själv och hur det kommer sig att du passar i rollen. Du kan välja själv vad du vill skriva i introduktionen men det viktigaste är att du visar att du är en person som passar bra för det jobb som du söker.

Kundtjänstrepresentant CV

Du kan t.ex. skriva om:

 • Dina erfarenheter.
 • Din karriär.
 • Dina färdigheter.
 • Dina kompetenser inom kundtjänst.
 • Dina kvalifikationer.
 • Dina styrkor.
 • Dina drivkrafter
 • Dina framtidsmål eller drömmar.
 • Etc.

Arbetslivserfarenheter

Under arbetslivserfarenheter så listar du i punktform vilka typer av tidigare erfarenheter du har. Nämn stad, företag, tidsperiod, typ av arbete och ta även med en liten punklista över vad du fick göra och vad du har lärt dig från det.

Ett exempel kan se ut så här:

KORREKT
Kundtjänstrepresentant
Liseberg Göteborg
2021-nuvarande

 • Jag arbetade i telefon-, chatt- och mejlsupport tillsammans med ett team på femton personer.
 • Arbetsuppgifterna inkluderade att svara på frågor och andra funderingar som kunderna hade, samt vägleda dem vidare om det var något annat team som hade svar på frågorna.
 • Det var en intressant och lärorik period i mitt liv och det lärde mig mycket om service och om hur ett arbete inom kundtjänst ser ut.

Utbildning

Du listar utbildningen på precis samma sätt som för arbetslivserfarenheten. Här behöver du dock inte ta med en punklista med vad du fick göra på utbildningen. Ta bara med en sådan punkt om du t.ex. har gått någon relevant kurs eller hade en viss specialisering som är meriterande.

Ett exempel kommer här:

KORREKT
Försäljnings- och serviceprogrammet
Vikströmsgymnasiet Göteborg
2018-2021

Kompetenser

Avsluta med att lista dina kompetenser. Du kan t.ex. göra två listor. En lista med “yrkeskompetenser” som rör ditt yrke inom kundtjänst och en lista med “övriga kompetenser” som kan röra kompetenser inom språk, körkort eller liknande.

Kundtjänstrepresentant CV

Ta också med ett personligt brev för att visa en djupgående bild av dig

Ta också med ett personligt brev. I det personliga brevet ska du skriva lite mer om dig själv och du kan ta med saker som mål, drömmar, ambitioner och erfarenheter. Det personliga brevet är egentligen till för att ge en ytterligare och mer djupgående bild av dig, samt vara ytterligare ett bevis på att du bör anställas.

Det är viktigt att bara ta med information som ytterligare “bevisar” att du har de färdigheter som krävs för ett jobb inom kundtjänst. Du ska visa att arbetsgivaren inte kommer att ångra att det är du som får jobbet.

Tips: Tänk här på att bara ta med ny information. Du vill undvika att upprepa dig då det kan bli tröttsamt att läsa. Ta därför bara med ny information och håll dig kortfattad. Om du vill nämna något som du redan nämnt i CV:t så bör du ta med någon ny eller extra information om det som du inte nämnde i CV:t.

Avslutningsvis: Så här gör du för att skriva ett riktigt bra CV för en kundtjänstrepresentant

Avslutningsvis så hoppas vi att du nu har de resurser som behövs för att skriva ett riktigt bra CV för ett jobb inom kundtjänst. Då får gärna återgå till den här guiden om du fastnar eller behöver hjälp med skrivandet. Förhoppningsvis kommer den här guiden hjälpa dig att skriva att riktigt bra CV som leder till intervjuer och så smånigom riktigt bra jobb! Lycka till med det fortsatta jobbsökandet.

Kundtjänstrepresentant CV

Använd gärna resurserna på vår hemsida!

Glöm inte heller bort att vi har flera resurser på vår sida som du kan använda dig av. Kanske använder du några av våra mallar för att skriva ditt CV, eller så kollar du på de CV-exempel enligt bransch som vi har?

Vill du får ytterligare tips så hänvisar vi till vår karriär-blogg.

Vanliga frågor och svar!

Fråga: Hur ska jag gå tillväga för att arbeta inom kundtjänst?

Svar: Först och främst behöver du ha fyllt 18 år och har en gymnasieexamen, sedan är det bra att du har de egenskaper som behövs för en kundtjänstrepresentant, som lyhördhet, servicekänsla och att du är en bra kommunikatör. Sedan är det helt enkelt så att du söker jobb inom kundtjänst genom att ta del av alla våra tips i den här guiden.

Liknande artiklar