Hur du skriver ett riktigt fängslande juridiskt ombud CV och får jobb som jurist

Som juridiskt ombud är du säkert van vid att hjälpa människor med deras olika problem. Du kanske måste författa dig väl i skrift och, på ett konkret sätt, hjälpa dina kunder. Men bara för att du är duktig på att skriva juridiska texter, så innebär det inte att du automatiskt är duktig på att skriva CV:n. Det är trots allt två skilda kompetenser och båda kräver olika färdigheter.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Om du sällan skriver CV:n eller aldrig skrivit det förut kan det därför vara svårt hur du ska lägga upp CV:t och vad som är relevant att ta med. Det är här som vi kommer in i bilden. Vi ska försöka hjälpa dig att lyckas med ditt CV genom den här guiden och också komma med tips och exempel på hur du ska skriva ditt CV. Nu kör vi igång.

Juridiskt ombud CV

Table of Contents

Vad innebär ett jobb som juridiskt ombud och är det samma sak som en jurist?

Ett juridiskt ombud är någon som kan hjälpa och vägleda dig när det kommer till juridiska frågor. Ett juridiskt ombud är därför en jurist och det kan även vara en advokat också. Termen är därför ganska bred och både juridiskt ombud och jurist kan användas som synonymer. Det är helt enkelt någon som har juridisk utbildning och kan hjälpa till med juridiska frågor och att ge vägledning.

Ett juridiskt ombud kan också vara en advokat, men då är det viktigt att tänka på att alla jurister eller juridiska ombud är inte advokater. Det blir man bara om man har genomgått minst tre års praktisk kvalificerad juridisk verksamhet och har avlagt advokatexamen. Alla advokater är dock juridiska ombud eller jurister.

Juridiskt ombud CV

Finns det några specifika färdigheter som en jurist ska ha?

Ett yrke som jurist är väldigt brett och det finns många vägar inom yrket som man kan gå. Dessutom så kommer juristerna från många olika bakgrunder, vilket gör så att de färdigheterna som juristerna har blir väldigt varierande. Det som är viktigt är att en jurist har lätt för att uttrycka sig både muntligt och skriftligt. Den behöver även ha goda kunskaper i både engelska och svenska och kunna tänka sakligt och logiskt. Det är de viktigaste färdigheterna som en jurist kan ha, men det är även viktigt att kunna förstå andra människor och kunna sätta sig in i deras situation.

Några viktiga saker du bör lyfta fram i CV:t om du vill söka jobb som jurist

På grund av att färdigheterna ovan är viktiga för ett yrke som jurist, så är det även viktigt att nämna dem i CV:t som du skriver. Kanske listar du några av dem under kompetenser, medan andra nämns i introduktionen. Det viktigaste är att de kommer med. Du bör även ta med erfarenheter som du har som tidigare jobb, praktikplatser och liknande. Allt juridiskt arbete är egentligen kvalificerande för framtiden.

Om du hade någon speciell inriktning under din studietid bör du även nämna det. Kanske fokuserade du på familjerätt och skrev ditt examensarbete inom ämnet, då är det relevant att nämna det om du senare söker jobb som jurist inom familjerätt. Det är alltså viktigt att titta på vad du har gjort i din karriär och sedan fundera på hur du kan använda det när du söker jobb.

Juridiskt ombud CV

Ett bra exempel på hur ett jurist CV kan se ut

Sophia Karlsson
1993-03-16
Jurist
070-5463574
sophia.karlsson@exempel.com
Lindmarksgatan 84
54653, Stockholm
linkedin.com/sophia.karlsson

Introduktion
Jag är en erfaren jurist som har arbetat med familjerättsliga frågor under hela min yrkesverksamma karriär. Något jag drivs av är att få hjälpa de personer som söker hjälp med att ta fram olika avtal eller svara på frågor. Jag är någon som tar egna initiativ och väntar inte på att få arbetsuppgifter tilldelade till mig. Jag kan abeta ensam, men tycker också om att arbeta i team. Jag vill forsätta utvecklas inom mitt yrke och bli ännu bättre på att hjälpa mina kunder.

Arbetslivserfarenhet
Jurist, familjerätt
Ludvig & CO, Stockholm
2017-nuvarande

 • Jag arbetade på familjerättsenheten och bemötte de kunder som kom till oss för hjälp. Mina arbetsuppgifter inkluderade att hjälpa de som sökt hjälp och svara på frågor, både muntligt och skriftligt.
 • Jag skrev även avtal åt mina kunder och medlade mellan dem för att kunna enas vid ett kontrakt som båda var nöjda med.
 • Jag utvecklade mina kunskaper inom familjerätt och blev även skickligare på att skriva juridiska svar och upprätta avtal.

Utbildning
Juristprogrammet
Stockholms Universitet
2012-2017

 • Inriktning mot familjerätt.

Ekonomiprogrammet
Svea gymnasiumet, Stockholm
2009-2012

 • Inriktning juridik.

Kompetens

Yrkeskompetens:

 • Juristexamen.
 • Juridiskt erfarenhet inom familjerätt.
 • Duktig på att hantera klienter.
 • Duktig på att skriva avtal och svara på juridiska frågor.

Social kompetens:

 • Mycket duktig på att hantera och kommunicera med klienter och närstående.
 • Bra samarbetsförmåga och arbetar väl tillsammans med kollegor.

Övrig kompetens:

 • Flytande i engelska och svenska.
 • B-körkort.

Juridiskt ombud CV

Dessa delar bör inkluderas i ett jurist CV

Header

Du bör ta med en header där gu gör en lista över dina kontaktuppgifter och övriga personuppgifter. Vi rekommenderar att du tar med uppgifter som konto till LinkedIn, adress, mail, telefonnummer, namn och yrkestitel.

Introduktion

I introduktionen ska du skriva en kort sammanfattning om dig. Nämn enbart information om ditt yrke eller din professionella karriär. Privatliv och liknande är inte relevant eller intressant. Du kan nämna saker som mål, karriärutveckling, erfarenheter, kompetenser och mycket mer.

Arbetslivserfarenheter

Under delen med arbetslivserfarenheter tar du med de tidigare jobb du har haft. Det kan även vara lämpligt att nämna praktikplatser som du har haft här. Nämn dock enbart praktikplatser om du inte har tillräckligt många “jobb” att skriva om. Ta med vad du fick göra på arbetet och vad du har lärt dig av det. Skriv också upp när du arbetade på jobbet, vad arbetsgivaren hette, vilken ort det var du jobbade på och vilken yrkestitel som du hade.

Utbildning

När det gäller utbildning behöver du inte ta med alla utbildningar som du har haft. Det räcker med de senaste och mest relevanta. Skriv om dem på samma sätt som du skrev om arbetslivserfarenheterna. Ta alltså med tidsperiod, utbildningens och lärosätets namn och den ort som du studerat vid.

Kompetenser

Sedan ska du även ta med en lista med de kompetenser som du har. Det kan vara saker som är kopplat till ditt yrke, som vilken examen du har, eller kompetenser som är kopplat till andra delar. Dela gärna upp listan i flera delar för att det ska bli lättare att läsa.

📌 Tips: Det kan vara svårt att veta vart i CV:t dessa delar ska vara med och hur de ska formuleras. Vi rekommenderar därför att du ladda ner och använder en CV mall. Det är ett sätt för dig att få till ett snyggt och välformulerat CV, utan att själva behöva bestämma allting i CV:t. Mallen strukturerar allting i CV:t och du bhevöer bara fylla i allting och spara.

Personliga brev är även väldigt viktigt när man söker jobb så lägg till ett sådant

Sedan bör du även ta med ett personligt brev. Det är ett dokument som skiljer sig lite från CV:t eftersom att du ska skriva om det i löpande format. Men det ska fortfarande vara som ett komplement till CV och som går väl ihop med det andra dokumentet. Den information som du kan skriva om i det personliga brevet ska helst vara olika från den information som du redan nämnt i CV:t. Du bör istället fokusera på att förklara saker som du inte redan nämnt i CV:t lite närmare och komplettera den redan nämnda informationen.

Avslutning: Så här skriver du ett riktigt bra jurist CV och får jobbet du söker

Vi har nått slutet på den här guiden och vi hoppas att det har varit lärorikt. Här kommer några fler tips som du kan använda för att verkligen lyckas med ditt CV.

📌 Tips:

 • Använd en CV-mall för att få ett snyggt och välutformat CV. Det finns många olika CV-mallar som du kan välja mellan och sedan kan du även anpassa dessa ytterligare genom att välja färg etc.
 • Se till att skriva om alla delar som vi har nämnt i guiden. Missar du att skriva om någon kan det upplevas som att något saknas i ditt CV.
 • Tänk på att ta med extra eller annan information om det är något du saknar. Om du inte har någon tidigare arbetslivserfarenhet kan du t.ex. nämna om du arbetat på någon praktikplats eller liknande. Då får arbetsgivaren ändå en liten bild av vad du har gjort.

⚠️ Varningar:

 • Undvik att vara för skrytig i CV:t. Det bästa är att presentera informationen på ett sakligt och konkret sätt. Det är dessutom viktiga förmågor för en jurist att kunna.
 • Ta inte med privat information, utan se till att beskriva om din karriär och professionella jag. Det är inte intressant för arbetsgivaren hur du är privat.
 • Undvik att göra CV:t för kort eller för långt. Ett för långt CV leder till att arbetsgivaren tappar intresset, medan ett för kort gör så att du inte verkar vara kvalificerad för tjänsten. Runt ett till två sidor blir bra.

Fler verktyg och resurser som du kan använda dig av

Vi har fler guider precis som den här på vår hemsida. Kanske jobbar du som fastighetsmäklare, sekreterare eller projektkoordinator. Då får du gärna spana in de CV exempel och guider som vi har om dessa yrken och förhoppningsvis bli inspirerad. Vi har även CV mallar och en CV byggare på vår hemsida, om du är intresserad av att skapa ett CV där.

Liknande artiklar