Skriva ett CV på internet – Hur du ska gå tillväga för att utnyttja resurserna som existerar på nätet

Om du kanske ska söka jobb för första gången eller vill byta jobb behöver du har ett starkt CV som gör dig till en toppenkandidat. Men det kan vara väldigt svårt att skriva ett CV själv.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

I vilken ände ska jag börja? Hur ska jag gå tillväga? Vilka kvalifikationer är viktiga att ha med? I den är guiden får du reda på tips och trix på hur du ska skriva ett CV som vinner jobb.

Internera CV

Table of Contents

Tips och trix om hur du skriver ett CV på internet

Det är viktigt att ditt CV:s layout ser professionellt och snyggt ut. För att lyckas med det kan du ta hjälp av vår hemsida skriva-cv för att skriva ditt CV. Här kan du välja mellan flera olika mallar och helt skräddarsy hur ditt CV ska se ut. Det första tipset är alltså att skriva ett CV på en sida som är specialiserad på att skapa snygga och välfungerande CV:s. Som vår sida med andra ord.

Internera CV

Sedan är det viktigt att du lägger upp ditt CV på ett bra sätt. I början ska det vara en header, sedan en kortare introduktion och sedan ska dina kvalifikationer listas, som arbetslivserfarenhet, utbildning and andra egenskaper som gör dig lämplig för jobbet. Nedan kommer ett exempel på hur ett sådant CV kan se ut.

CV-exempel som är bra att följa

Karin Karlsson
19760516-000
Journalist
070-1234567
karin.karlsson@exempel.com
Tisdagsvägen 3
23401, Jönköping
Linkedin.com/se/karinkarlsson

Introduktion
Jag är erfaren journalist som främst har erfarenhet inom utlandsreportage. Jag har bland annat raporterat från krigsdrabbade länder som Afghanistan, Ukraina och Iran. Där jobbade jag nära fronten är är därför mycket stresstålig och vann vid stressiga och farliga situationer. Jag drivs av att visa de mindre vackra sidorna av världen och jag räds inte från att visa saker som kan vara obehaliga eller läskiga. Ett av mina främst styrkor är att jag alltid slutför ett uppdrag, även när ingen annan kan eller vill följa med mig.

Arbetslivserfarenhet
Aftonbladet
Utrikes- och krigskorrespondent
Under perioden oktober 2016-april 2023

 • Jag befann mig vid fronten och rapporterade på plats om krigets verklighet. Jag jobbade stundtals ensam, stundtals med en fotograf och stundtals i ett mindre team. Vid de tillfällen då jag jobbade själv skötte även jag videoinspelningen och kamerautrustningen.
 • Den tiden lärde mig mycket om att behålla lugnet i stressiga situationer och hålla huvudet kallt. Jag lärde mig snabbt att arbeta under hög press och utföra reportage trots att läget runt omkring mig inte var stabilt eller säkert.

Utbildning
Journalistexamen
Stockholm journalisthögskola
Augisti 1996 – Juni 2000

Jag läste även extra kurser inom samhällsvetenskap, krigvetenskap och juridik. Några av de kurserna inkluderar:

 • Mänskliga rättigheter: Introduktionskurs (30 hp)
 • Mänskliga rättigheter: Fortsättningskurs (30 hp)
 • Freds- och konfliktvetenskap grundkurs (30 hp)
 • Statsvetenskap grundkurs (30 hp)
 • Grundkurs i handelsrätt: Affärsjuridik (15 hp)

Övriga resurser, färdigheter och kunskaper
B-körkort
Sedan januari 1997

Talar och skriver flytande:

 • Svenska
 • Engelska
 • Tyska
 • Arabiska

Internera CV

Det här är ett bra exempel på hur ett CV bör se ut och du bör följa den mallen någorlunda noggrant när du själv skriver ditt CV.

📌 Tips: Det är en god idé att ta med en bild på dig själv i CV:t. Det gör att rekryteraren får en bild av vem du är och du blir lättare ihågkommen. Eftersom att rekryteraren oftast får många olika personer som söker en tjänst så är det positivt att det finns något i ditt CV som gör att du sticker ut.

Så, nu har du fått några bra tips på hur layoten och mallen för CV:t bör se ut. Men vad ska du egentligen ha med i CV:t? Rent innehållsmässigt. Läs vidare för att få svar på vad för typ av innehåll som är bra att ha med och vad som är helt orelevant.

Vad arbetsgivare i Sverige letar efter bland sina kandidater

Den första frågan du måste ställa dig själv är: vad letar egentligen arbetsgivaren efter? Löser du den frågan har du knäckt koden på hur man skriver ett bra CV. Svaret är att alla arbetsgivare letar efter helt olika saker. Det innebär att varje gång du söker ett nytt jobb måste du ändra om CV:t så att det passar det jobbet du söker. Kanske behöver du fokusera mer på dina arbetslivserfarenheter för ett jobb, medan din utbildning är viktigare för ett annat.

Faktum är att CV:n som är utformade för att passa bra för det jobbet som du söker har större chans att lyckas vinna jobb än generiska CV:n som ser likadana ut, oberoende av vilket jobb du söker. Om du lär dig hur du ska lägga upp ditt CV för att just det företaget du är intresserad av blir intresserad av dig så har du redan där lärt dig hur du ska lyckas skriva vinnande CV:n.

Internera CV

Så hur ska du gå tillväga för att skriva ett CV som arbetsgivaren är intresserad av? Tyvärr kan vi inte hjälpa dig helt eftersom att vi inte vet vad för typ av jobb som du söker. Men vi kan ge dig lite tips och trix på vägen:

 • Det är viktigt att du noga läser igenom jobbannonsen. Det är där de första pekpinnarna mot vad rekryteraren letar efter finns. Kanske behöver de någon som kan prata engelska då tjänsten kräver kontakt med ett tyskt kontor? Gör det extra tydligt att du pratar engelska flytande. Och ännu bättre? Tyska flytande. Du kanske tog ett tyskaprov under gymnasiet som visar att du är flytande i tyska? Ta med det och gör det extra tydligt att du har de kvalifikationer som krävs för tjänsten
 • Kolla igenom företagets hemsida. Där kanske det framgår information som inte fanns med i jobbanonsen. Som att företaget jobbar i Excel eller liknande. Läs igenom hemsidan så kanske du hittar viktig information om företaget eller tjänsten där.
 • Kolla om företaget eller arbetsgivaren har varit med i tidningen eller på nyheterna. Det här tipset kanske är lite märkligt för många. Men faktum är att du ofta kan få ett bra bild av någons personlighet eller verksamhet genom att läsa ett reportage om denne. Kanske har företaget som du är intresserad av varit med i tidningen? Läs igenom tidningsartiklen och se om du kan hitta något som kan hjälpa dig när du ska skriva ditt CV. Som att arbetsgivaren har ett liknande intresse som du. Är intresset relevant kan du nämna det i CV:t och förhoppningsvis ökar chansen att bli ihågkommen av rekryteraren.
 • Lita på din magkänsla. Det är ju helt enkelt så att du känner din bransch bäst. Om du vet att det är någon kompetens eller egenskap som ofta är eftertraktad i din bransch så är det en god idé att ta med den. Om den istället inte är eftertraktad är det bättre att stryka den helt. Du vet bäst om hur din bransch ser ut, så se till att lita på din magkänsla.

Internera CV

De “soft skills” som du behöver för att vara en attraktiv kandidat

Soft skills kallas också för mjuka färdigheter och innebär de färdigheterna som du har som inte är direkt relaterade till jobbet du utför. Istället handlar de om de färdigheterna som du behöver för att kunna samarbeta eller interagera med andra, för att sedan kunna få jobbet gjort. Det kan också beskrivas som emotionell intelligens.

Det är inte kunskaper som du lär dig på en kurs (oftast inte), men många arbetsgivare vill ändå ha någon med några mjuka färdigheter eftersom att de är bättre att på att kommunicera i grupp och samarbeta med andra. Vilka mjuka färdigheter som behövs är olika på varje jobb eftersom att alla jobb ser olika ut. Vissa behöver exempelvis inte kunna samarbeta med andra eftersom att de enbart jobbar själva. Nedan kommer några exemepl på mjuka färdigheter som kan vara bra att ha och som gör dig attraktiv för rekryteraren.

Internera CV

 • Bra på problemlösning. Även på effektiva arbetsplatser där alla vet vad de ska göra kan det komma upp situationer där det krävs ett nytänk eller som behöver lösas med problemlösning. Du kommer att vara attraktiv om du är lösningsorienterad och snabbt kan komma på nya lösningar på problemet. Här kanske det gäller att tänka utanför boxen eller testa något som inte har testats förrut. Att ta kommando och lösa problemet är betydligt bättre än att sitta och rulla tummarna och vänta på att någon annan löser det åt dig.
 • Bra på teamwork och att jobba i grupp. De allra flesta arbetsplatser kräver att du jobbar i team någon gång. Då är det viktigt att du är en person som kan samarbeta och som får jobbet gjort, trots att du jobbar med flera andra och inte bara med dig själv. En bra teamspelare är en person som är bra på att kommunicera, kompromissa, stödja och komplettera de andra medlemmarna i gruppen.
 • Duktig på att kommunicera med andra. Den här hör ihop med bra på teamwork och att jobba i grupp, men handlar mer om att kunna kommunicera med andra, göra sig förståd och vara tydlig för att arbetet ska flyta på som det ska. Någon som är bra på att kommunicera är effektiv och tydlig och kan koncist få fram de viktigaste punkterna. Det är också någon som är minst lika bra på att lyssna och på att förstå icke-verbal kommunikation.
 • Kunna tänka kritiskt. Att ha någon som kan tänka kritiskt är viktigt för alla jobbplatser. Det är någon som effektivt kan analysera information och fatta välgrundade beslut. Den kan se över nuvarande system, men även komma på nya idéer och utveckla det som redan existerar.
 • Kunna snabbt anpassa sig. På de flesta arbetsplatser är tempot högt och förändringar kommer snabbt. Det gör också att det blir extra viktigt att snabbt kunna anpassa sig och tänka om. Här är det också viktigt att kunna prioritera och bestämma vad som är viktigast att genomföra direkt och vad som kan vänta.

Internera CV

“Hard skills” som arbetsgivare letar efter

När det kommer till hard skills innebär det sådana färdigheter som krävs för att klara ditt arbete på ett bra sätt. Om du är en programmerare kan det vara kodning i C++ eller Java. Medan för en doktor kan det vara kunskaper om åkommor och sjukdomar.

Vilka “hard skills” som behövs för just ditt arbete är alltså beroende på vad för typ av arbete som du jobbar med. Eftersom att du jobbar inom den branschen vet du bäst vad för typ av färdigheter det är och du är antagligen den lämpligaste personen att fråga vad för färdigheter det gäller.

Internera CV

Om du av någon anledning inte vet vad för typ av “hard skills” som du behöver för just ditt arbete, (du kanske fortfarande är student eller är nyligen examinerad och allt är nytt för dig) så finns det några sätt som du kan ta reda på det. Du kan alltid göra research om yrket och kolla runt vad andra yrkesutövare säger om det. En annan god idé är att kolla jobbannonser. Oftast har rekryteraren vissa “krav” som du behöver uppfylla för att bli intressant som kandidat. Den kan vara att du har en viss utbildning eller en viss kunskap. Oftast blir det tydligt bland kraven vilka typer av “hard skills” som du behöver.

Internera CV

Hur du skaffar ditt första jobb

För många nya jobbsökande är det väldigt mycket nytt när det är dags att komma ut i arbetslivet. Men för många utan erfarenhet är det svårt att skaffa sig ett bra jobb. Speciellt när man “tävlar” mot folk som har betydligt mycket mer erfarenhet. Men som tur är så är det många arbetsgivare som både vill och kan ta in nyexaminerade. Nyexaminerade är oftast både mer motiverade och billigare i drift vilket många arbetsgivare uppskattar.

Med det sagt så bör du undvika att vara för billig i drift! Även om du är ny på arbetsmarknaden och saknar erfarenhet så har du fortfarande kompetenser och ska få en rimlig lön. Tänk på att inte att ta första bästa arbete som du blir erbjuden, utan var noga med vilket jobb som du tar. Tänk också på att lönen du får nu sätter måtet för framtida löneökningar så se till att gå in med en lön som du förtjänar.

Internera CV

Hos flera fackförbund kan du kolla vad deras rekommenderade ingångslön ligger på och då får du ett ungefär på vad du kan begära från arbetsgivaren. Du intervjuar dem lika mycket som de intervjuar dig (det är faktiskt du som väljer om du vill jobba där eller ej) och du har faktiskt rätt att ställa vissa krav. Det är även bra att gå in i förhandlingen med någon typ av plan. (Typ så är stor lön vill jag har och här har jag argumenten för att backa upp det.)

Hur du hittar ett jobb som passar dig på internet

Det kan vara svårt att hitta ett arbete som passar dig, men i takt med att internet har blivit mer utbrett så har även rekryteringen på internet ökat. I dag läggs i princip alla jobb upp på internet så tack vara internet är det mycket lättare att hitta och söka jobb. Vissa företag håller även hela rekryteringen på internet, men då är det viktigt att se till att det verkligen är ett riktigt och pålitligt företag som du söker till.

Internera CV

Idag är internet så stort att det finns flera olika sidor som är helt dedikerade till jobbsökande och till att samla jobbannonser och göra det smidigare att överblicka. På sådana sidor är det även lättare att hitta ett arbete som passar dig då det är möjligt att filtrera och sortera på jobb som är relevant för dig och din utbildning. Det är därför enklare än någonsin att hitta och söka jobb.

Gör en plan för ditt CV skrivande

För att vinna det där drömjobbet behöver du ett CV som säljer. Men innan du sätter dig ned och skriver CV:t är det bra att göra en plan över vad för information som ska vara med. Det motverkar att du tar med information som inte är relevant eller som gör att CV:t blir för långrandigt. Kort och koncist är alltid bäst. Den metoden fungerar egentligen bra för all typ av CV skrivande, oavsett vilket arbete som du söker, och det gör också att du får ett enhetligt CV med en röd tråd. Jag lovar dig att det kommer få dig att sticka ut bland alla kandidater.

Internera CV

Se över ditt CV om det var länge sedan du sökte jobb

Om det var länge sedan du sökte ett nytt arbete så är det bra att se över ditt CV. Du kanske har varit på samma anställning länge och letar efter något nytt? Det är viktigt att uppdatera CV:t och lägga till ny och relevant information. Sålla också bland sådant som inte längre är relevant. Genom att se över CV:t så får du både ett nytt och relevant CV och ettt CV som är anpassat mot det nya jobbet som du söker. Your win-win helt enkelt.

Fler tips på hur du ska gå tillväga för att garantera en anställning

Några fler saker som du kan göra för att se till att du vinner jobb med ditt CV är att utveckla dina kompetenser eller kanske gå någon relevant kurs eller utbildning. Det är alltid positivt att vidareutveckla sig inom sitt ämne och det gör dig bara mer eftertraktad för arbetsgivaren.

Internera CV

Några avslutande ord

Avslutningsvis så finns det inga rätt eller fel när man skriver CV. Det viktigaste är att det blir rätt för dig! Fokusera alltid på relevanta saker och som göra dig attraktiv för jobbet du söker. Men vara inte för orolig om du inte har all den där arbetslivserfarenheten som du tror att du behöver! Kanske har du andra kompetenser som du kan lyfta fram istället! Lycka till med arbetssökandet och se till att alltid tro på dig själv!

Om du inte hittade det du sökte så finns det fler mallar här på vår hemsida som du kan spana in. Du kan också använda vår CV-byggare för att skapa ett helt eget CV som är snyggt och proffsigt.

Liknande artiklar