Hur du skriver ett imponerande digital marknadsförare CV som kan lyfta fram dina bästa möjliga sidor och leda till jobb

Som digital marknadsförare är du säkert van vid att analysera trender, skapa kontakter och implementera olika åtgärder. Det du troligtvis inte är van vid dock är att skriva CV:n. Och det är inte så konstigt, man behöver ju bara ett CV när man skaffar eller byter jobb och de flesta stannar på ett och samma jobb ganska länge.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Men det många inte tänker på är att skriva bra CV:n är en kompetens, precis som de saker som du gör inom ditt yrke. För att bli riktigt bra på att skriva CV:n behövs det därför träning och åter träning för att bli riktigt bra. Men hur ska man hinna det när man behöver ett CV nu? Du kanske inte kommer att bli expert på CV:n genom den här guiden, men vi hoppas i alla fall att du kommer att lära dig mycket mer om hur CV:n fungerar och sedan kunna implementera det i ditt egna CV.

Den här guiden är främst riktad till personer som jobbar med digital marknadsföring. Det kan dock finnas intressanta tips för människor inom andra yrken också, men om du har ett annat yrke än digital marknadsförare så rekommenderar vi att du hittar en guide som gäller för ditt yrke. Vi har flera olika sådana guider på vår sida. Nu kör vi igång med guiden!

Digital marknadsförare CV

Table of Contents

Vad innebär ett yrke som digital marknadsförare?

En digital marknadsförare är någon som jobbar på ett företag och hjälper till med marknadsföringen. Troligtvis behöver den personen även analysera trender och utvecklingen och sedan komma på en plan för marknadsföringen. Som många säkert vet så kan sådana trender skifta väldigt snabbt så det är viktigt att den digitala marknadsföraren är snabbt på bollen och hela tiden implementerar olika strategier och liknande. Oftast jobbar man i ett team med andra digitala marknadsförare och i alla fall de största företagen har en hel avdelning som är tillägnad till bara marknadsföring.

Vad jobbar man med om man jobbar inom digital marknadsföring?

Digital marknadsföring innebär att man marknadsför sitt företag genom digitala kanaler. Det kan man göra på väldigt olika sätt. Kanske gör man en video där man presenterar produkten eller tjänsten som företaget säljer och sedan publicerar den på olika sociala medier. Eller så anordnar man tävlingar och liknande på företagets sociala medier för att få fler personer att bli intresserade av det som man säljer. Det finns alltså ganska många olika sätt som man kan jobba på för att få till en lyckad marknadsföring. Om man jobbar med digital marknadsföring så är det den personens uppgift att överse de uppgifter inom marknadsföring som tillkommer.

Digital marknadsförare CV

Behöver någon som jobbar som digital marknadsförare ha någon viss typ av utbildning eller erfarenhet?

Ja, oftast så behövs det någon typ av utbildning för att kunna få jobb inom yrket. Om du väljer att skaffa en examen från ett universitet eller en högskola så bör du läsa någon kombination av marknadsföring, ekonomi, reklam och samhällsvetenskap. I annat fall kan du välja att läsa en utbildning från en yrkeshögskola. Där finns det utbildningar som är speciellt anpassade för ett yrke inom digital marknadsföring, t.ex. finns det utbildningar som Digital Marketing Specialist och Digital Marknadsförare.

Det finns alltså goda möjligheter att få en utbildning som är specifikt utformad för att passa det yrket som du är intresserad av. När det gäller erfarenheter så är det väldigt varierande beroende på vilken arbetsgivare som du har eller kommer att få. Vissa kräver inte att du har någon erfarenhet alls, medan vissa vill att du ska ha jobbat några år inom yrket. Det gäller att kolla upp vad som står i jobbannonsen och kanske till och med söka trots att du saknar erfarenhet, då finns det i alla fall en chans att du får jobbet.

Digital marknadsförare CV

Är det också viktigt att en digital marknadsförare är bra på att hantera sociala medier?

Ja, precis som nämnt ovan så kommer en digital marknadsförare att behöva hantera sociala medier vid olika situationer. Kanske behöver du hantera företagets kanaler på sociala medier eller så kanske du lägger upp en reklamfilm där eller gör någon tävling. Det finns många tillfällen där en digital marknadsförare behöver använda sig av sociala medier i sitt arbete.

Hur kan en digital marknadsförare lägga upp sitt CV på bästa möjliga sätt?

Som vi nämnt ovan så krävs de i de flesta fall en utbildning för att få jobb som en digital marknadsförare. Det innebär att en utbildning kommer att vara något som alla de sökande kandidaterna har. Du bör naturligtvis nämna att du har en utbildning men fokusera helst på saker som din erfarenhet eller liknande. Du vill sticka ut i CV:t och få arbetsgivaren att tycka att du är bättre än de andra kandidaterna, därför bör du främst lägga vikt vid kompetenser och erfarenheter som du besitter, men som de flesta andra inte gör.

Eftersom att du kommer att jobba med sociala medier så är det även relevant om du nämner om du har haft kanaler på sociala medier tidigare som du har lyckats växa och få mycket trafik till. Arbetsgivaren letar trots allt efter någon som kan få deras kanalar att gå riktigt bra och få följare.

Ett grymt bra exempel på hur ett marknadsförings CV kan se ut

Pontus Kristersen
1994-07-16
Digital marknadsförare
071-7236232
pontus.kristersen@exempel.com
Karstrupsvägen 52
76531, Borås
linkedin.com/pontuskristersen

Introduktion
En utbildning som marketing specialist och några år i yrket har gett mig de kompetenser som behövs för att klara mitt arbete på bästa sätt. Jag brinner för marknadsföring och att se ett företags intäkter och följare öka. Jag jobbar helest inom digital marknadsföring och har god koll på vad som behövs för att verkligen lyckas med marknadsföringen på de sociala medierna. Jag vill hela tiden utveckla mig själv inom mitt yrke och vill bli ännu duktigare på att skapa marknadsföringsstrategier som verkligen fungerar för företaget. Jag mår bäst när jag får jobba med flera projekt samtidigt och utmana mig själv till att bli bättre.

Arbetslivserfarenhet
Digital marknadsförare
Kontorsspecialisten AB, Borås
2018-nuvarande

 • Jag jobbade tillsammans med fem kollegor på marknadsföringsavdelningen hos ett företag som säljer produkter till kontor.
 • Jag hade ansvar över den digitala marknadsföringen och då gjorde jag bland annat tävlingar, giveaways och reklamfilmer till deras sociala medier. Jag skapade även reklamrutor som företaget använde via Google Ads.
 • Det var ett riktigt intressant och lärorikt arbete och jag blev bättre på att skapa nya idéer, lösa problem och utvecklade mina kompetenser inom marknadsföring.

Digital marknadsförare
Städarnas AB, Borås
2015-2018

 • Jag jobbade tillsammans med en kollega på marknadsföringsavdelningen för ett städbolag i Borås. Det var vår uppgift att sköta marknadsföringen och se till så att företagetstjänster blev väl synliga.
 • Jag skötte bland annat deras sociala medier-kanaler och skapade reklamfilmer som fick stor spridning. Vi skötte även marknadsföringen som inte var digital och annonserade i tidningen med mera.
 • Jag utvecklade min kompetens inom marknadsföring väldigt mycket och lärde mig hur det går till att jobba med marknadsföring på ett stort företag.

Utbildning
Digital Marketing Specialist
Borås Business School
2013-2015

Kompetens

Yrkeskompetens:

 • Utbildning och examen inom digital marknadsföring.
 • Mycket goda färdigheter i att analysera och undersöka marknaden
 • Mycket goda färdigheter i att planera och tillämpa en strategi som fungerar för företaget.
 • Mycket goda kunskaper i att utföra och implementera olika marknadsföringsstrategier som kampanjer och reklamfilmer.
 • Vana vid att arbeta i Google Ads.

Tekniska färdigheter:

 • Mycket goda kunskaper i Office-programmen och Google-programmen.
 • Mycket goda kunskaper i att hantera sociala medier som Instagram, Tiktpk, Facebook, Youtube och Twitter.

Övrig kompetens:

 • Har B-körkort.
 • Talar svenska och engelska flytande.

Digital marknadsförare CV

Vad för typ av struktur på CV:t ska en digital marknadsförare har?

Nu är det dags att skriva lite om hur strukturen i CV:t ska se ut. Du har säkert sett hur det CV exempel som finns ovan ser ut. Det är ett exempel på hur strukturen i CV:t ska se ut och det är det som vi rekommenderar och refererar till. Du kan dock välja att använda någon annan struktur om du hellre känner för det. Det viktigaste är att alla de delar som vi nämner faktiskt kommer med.

Först bör man skriva en header i listform

Ovan kan du se att headern är den första sektionen som dyker upp i CV:t. Det är för att headern behövs för att den som rekryterar dig ska se vad för kontaktuppgifter som du har. Det är alltså viktigt att den sektionen kommer väldigt högt upp så att det blir lätt att hitta den. I headern ovan så har vi nämnt namnet på den sökande, adress, mailadress, telefonnummer, yrkestitel, födelsedatum och konto till LinkedIN. Det är egentligen alla de uppgifter som den som rekryterar dig behöver så det räcker med att du nämner dessa.

Sedan kommer en viktig introduktion

Nästa steg som du kan se ovan är som att skriva en kort sammanfattning om din karriär och dig. Vi väljer att nämna vad för typ av utbildning som den sökande har haft och hur lång erfarenhet som den har. Vi tar också med lite om hur den personen jobbar rent praktiskt och vad för drivkrafter som den har. Du kan dock välja att skriva om vad du vill. Kanske vill du nämna ännu mer om utbildning eller de tidigare erfarenheterna om du har?

Eller så kanske du vill skriva om vad för mål och drömmar som du har med din karriär. Det finns oändligt med valmöjligheter och det absolut viktigaste är att det handlar om din karriär, det får inte handla om dig som privatperson, och att det är intressant information för arbetsgivaren att ta del av. Den ska vilja anställa dig på grund av informationen som du skriver.

Nästa steg är att ta med några relevanta arbetslivserfarenheter

Som du kan se i det CV-exempel som vi erbjuder ovan så blir nästa steg att på ett koncist sätt skriva om arbetslivserfarenheterna. Det behöver inte vara långt och den första delen av arbetslivserfarenheten ska vara i punktform. Du ska alltså skriva när du arbetade på jobbet, vart det var, vad arbetsgivaren hette och vad för yrkestitel som du hade.

Sedan så lägger du också till några punkter där du mer utförligt skriver om vad du fick göra och de lärdomar som du fick av arbetet. Det behöver inte vara många punkter, men de du har bör vara relativt utvecklade. Detta är främst till för arbetsgivarens skull. Utan dessa punkter blir det svårt att veta vad du faktiskt gjort på dina olika jobb.

Relevanta utbildningar bör även skrivas på samma sätt

Sektionen med utbildningar som kommer efter är upplagt på exakt samma sätt som du kan se. Det enda undantaget är att det inte finns en punktlista med lärdomar och arbetsuppgifter, som det fanns under sektionen med arbetslivserfarenheter. Det är för att det helt enkelt inte är så relevant att veta mer om utbildningen, speciellt inte med tanke på att det är ett krav som alla sökande kommer att uppfylla.

Det du dock bör nämna är när du gick utbildningen, namnet på utbildningen, orten och lärosätet. Det räcker med dessa detaljer för att få till en bra och helhetsbild över din utbildning.

CV:t bör avslutas med de viktiga kompetenserna

Sedan kan du se i CV:t and den sista sektionen kommer och den är den med alla de kompetenser som du har. Kortfattat så bör du främst ta med kompetenser som är relaterat till ditt yrke och som du kan bevisa för arbetsgivaren. Övriga kompetenser är inte lika relevanta eftersom att de inte riktigt handlar om ditt yrke och är svåra att mäta. Det säger inte arbetsgivaren så mycket.

Tänk på språket – det är det som tydligast visar hur du är

Nu vet du exakt vad för innehåll och information som ska vara med i CV:t, men det kan vara ganska svårt att veta på vilket sätt som du ska skriva om informationen. Ett CV är ett professionellt och du kommer att skicka det till en person som kan vara din framtida arbetsgivare. Det gör det väldigt viktigt att språket som du använder är bra och att du framstår dig själv på ett väldigt positivt sätt.

Som digital marknadsförare jobbar man dessutom väldigt mycket med andra människor, vilket gör att det är väldigt viktigt att du kan samarbeta bra med andra. I CV:t bör du därför använda ett språk som visar att du är ödmjuk och samarbetsvillig. Det gör du enklast genom att verka trevlig i CV:t, du bör t.ex. inte använda en ton som är dryg eller som låter som att du är en “översittare” eller alltid “vet bäst”.

Det är också viktigt att du kollar igenom CV:t flera gånger och korrigerar eventuella stavfel eller liknande. Du upplevs som väldigt oprofessionell om det finns flera fel i din text och det gör att arbetsgivaren mindre sannolikt kommer att anställa dig.

Digital marknadsförare CV

Avsluta också med ett personligt brev

Sedan är det också väldigt viktigt att ta med ett personligt brev. Det är ett ytterligare dokument som är en chans för dig att ytterligare visa varför du bör bli anställd hos företaget. Försök att verka så intresseväckande som möjligt att ta med ny och intressant information som gör att du verkar som en spännande kandidat att anställa.

Avslutningsvis: Så här skriver du ett vinnande CV för en digital marknadsförare

Nu har vi nått slutet på den här guiden och vi hoppas att alla tips och det CV-exempel som finns har varit användbara. Vi hoppas att du genom den här guiden kommer att bli mycket bättre på att skriva CV:n och förhoppningsvis så får du jobbet som du vill ha.

📌 Tips:

 • Ta med ett exempel på privata sociala medier som du har drivit som har lyckats få många följare, det är relevant för ditt yrke i det här fallet.
 • Se till att du använder ett språkbruk som är ödmjukt och trevligt. Du vill inte verka svår att jobba med.

⚠️ Varningar:

 • Glöm inte bort att använda alla sektioner. Utan någon av dem kan det verka som att CV:t saknar något.
 • Ta inte med för mycket information om din utbildning Det är ett krav på utbildning, så det är inte lika relevant att skriva om den.

Ytterligare lärorika resurser att ta del av

Vi nämnde i introduktionen att det finns andra guider att ta del av för er som har andra yrken. Alla dessa guider hittar du här. Det finns många olika guider och CV exempel som du kan ta del av, några är helt andra yrken än det vi har skrivit om idag, medan andra är liknande. Om du också arbetar inom marknadsföring och sociala medier, men känner att den här guiden inte riktigt passade ditt yrke så har vi några liknande guider som du kan läsa istället. T.ex. en guide och CV exempel för en marknadsschef, en marknadsföringsansvarigeller för en chef för sociala medier.

Dessutom har vi fler guider och andra spännade råd som du kan kolla på. Du hittar dessa på vår karriärblogg. Om du vill kan du även använda våra CV mallar och CV byggare för att formattera och skapa ett CV som passar perfekt för dig.

Liknande artiklar