Som mekanikingenjör kan du exempelvis arbeta med maskiner och mekaniska system av alla dess slag inom både privat och offentlig sektor.
För att få det bästa jobbet som ingenjör inom mekanik måste du dock visa att du förtjänar rollen och att du är den främsta kandidaten. Det gör du genom att skriva ett CV mekanikingenjör på ett så fördelaktigt vis som möjligt utan att inkludera fallgropar eller misstag.
I den här artikeln kommer vi att guida dig genom hela processen i hur du skriver ett sådant CV. Vi kommer bland annat att behandla följande punkter:
- Ett CV-exempel för mekanikingenjörer.
- Länkar till ytterligare exempel och liknande resurser.
- Genomgångar i hur du skapar varje del av ditt CV på bästa sätt med exempel, tips och varningar.
- En kort guide i hur du optimerar din ansökan med ett personligt brev.
- Vanliga frågor och svar om att bli mekanikingenjör.
Table of Contents
Exempel på CV mekanikingenjör
19920715
Civilingenjör i mekanik
073-1244219
kim.hagstrom@gmail.com
Jordvägen 61
90320, Umeå
linkedin.com/kim.hagstrom
Introduktion
En framstående civilingenjör inom mekanik med spetskunskaper inom design och produktion. Efter en ledande roll som chef för ett antal konsulter önskar jag nu få återgå till det jag anser roligast i mitt yrke, vilket är att själv agera konsult i samarbete med kollegor. Jag drivs nämligen av att få ta mig an och lösa svåra utmaningar, att hitta lösningar på problem, och att bolla med likasinnade medarbetare. Efter en tid i Malmö önskar jag dessutom arbeta närmare mitt Norrland och med de resurser, koncept och kunder som finns där.
Arbetslivserfarenheter
2020-2022
Mekanikingenjör
Additude Malmö
- Ledde ett team av konsulter om sju och översåg samt deltog i flera projekt samtidigt.
- Var framför allt med i processen i att designa och framställa lösningar och utvecklingar på mekaniska produkter och system.
- Använde främst plåtkonstruktion, Solidworks och Inventor.
- Fick många erfarenheter och lärdomar inom projektledning, ledarskap och produktion.
2016-2020
Mekanikingenjör
Sigma Stockholm
- Arbetade i ett team med tre kollegor och ansvarade över design-delen av alla projekt.
- Konceptualiserade, designade, framställde, testade och underhöll produkter till en rad olika kunder och projekt.
- Bidrog till utvecklingen av en marknadsledande röntgenmaskin som används primärt inom veterinärvården än idag.
- Fick arbeta med ytmodellering, plast- och plåtkonstruktion samt i PTC Creo och Solidworks.
- Lärde mig mycket om kundkontakt, att arbeta med produkter som jag annars inte har förkunskaper inom, och att hantera tuffa utmaningar.
2015-2016
APL system- och mjukvaruutvecklare
Combitech Umeå
- Konceptualiserade, tog fram och designade lösningar och utvecklingar för datasystem tillsammans med två handledare.
- Arbetade med C och C# i första hand.
- Fick många värdefulla erfarenheter gällande att samarbeta med kollegor, att tänka innovativt och problemlösande, och att jobba från idé till färdig produkt.
Utbildningar
2021
Hållbar produktion, 9 hp
KTH Södertälje
2011-2016
Civilingenjörsexamen
Umeå Universitet
- Inriktning Teknisk fysik.
Kvalifikationer och kompetenser
Kvalifikationer:
- Sju års erfarenhet som verksam mekanikingenjör.
- Civilingenjörsexamen och vidareutbildning i hållbar produktion.
- Spetskompetens i design och produktion.
- Medlem i Sveriges Ingenjörer.
Yrkeskompetens:
- Avancerade kunskaper i fysisk 3D-design inom ytmodellering, plast- och plåtkonstruktion.
- Avancerade kunskaper i CAD-verktyg såsom PTC Creo, Solidwork och Inventor.
- Behärskar Bill of Materials, konceptdokumentering och övriga ordinära administrativa uppgifter.
- Mycket goda praktiska färdigheter inom produktion och mek.
- Dokumenterat goda färdigheter i ledarskap, kommunikation och projektledning.
- Goda färdigheter i kundkontakt och eftersökningar.
Övrig teknisk kompetens:
- Goda färdigheter i programmering och datasystemutveckling.
- Behärskar programmeringsspråk såsom C, C# och Java.
- Grundläggande kunskaper inom Adobe Indesign och Photoshop.
Övrig kompetens:
- Svenska som modersmål.
- Talar och skriver flytande engelska.
- Goda kunskaper i finska.
- B-körkort.
Ytterligare CV-exempel och andra hjälpsamma resurser
Om CV-exemplet ovan inte passade dig och din situation eller om du vill få läsa ytterligare exempel av en annan anledning så kan du klicka dig vidare till vår hemsida och vårt breda utbud av CV-exempel inom olika branscher och områden. Du kan exempelvis läsa vårt CV-exempel för ingenjörer, för mekaniker och för nyexaminerade studenter.
Förutom CV-exempel erbjuder vi även andra resurser som kan ge dig värdefull inspiration och insikt i hur ett CV bör skrivas. Det finns såväl blogginlägg som artiklar och guider. På vår engelska hemsida kan du dessutom titta på videor, om du föredrar det.
Skapa ett CV som ger ett gott första intryck
När det blir hög tid för dig att sätta igång med ditt egna CV bör du börja med utsidan först, då det är det första rekryteraren eller arbetsgivaren kommer att se. Det är en naturlig start som kan förenkla hela skrivprocessen, och det är ett mycket viktigt steg som kan vara avgörande i om du blir övervägd som kandidat eller inte.
Utsidan av CV:t, eller layouten, är den största faktorn till vilket intryck du kommer att ge din rekryterare eller arbetsgivare. Den formar innehållet, den väcker eller släcker intresset för dig som kandidat, och den förenklar eller försvårar läsningen. Den kan även hinta om vem du är som person och vad som är viktigt för dig i ditt arbete.
Som ingenjör i allmänhet, men speciellt inom mekanik, bör du anpassa din layout så att den blir både tydlig och konkret. Det gör du genom att använda ett lättläst typsnitt, en överskådlig struktur och en luftig och avskalad design. Välj därför bort sprakande färger, uppseendeväckande designelement, lustiga bokstäver och liknande och håll ditt CV strikt professionellt. Det är trots allt så du borde framstå inför rekryteraren eller arbetsgivaren.
Ladda ner CV-mallar
Om du vill vara säker på att din layout blir så fördelaktig som möjligt bör du vända dig till våra färdiga CV-mallar. Vi erbjuder nämligen CV-mallar helt gratis på vår hemsida, och samtliga CV-mallar går att ladda ner i både PDF- och Word-format beroende på vad din rekryterare eller arbetsgivare efterfrågar.
Fördelen med att välja en färdig CV-mall är att den är professionellt framtagen och granskad, och därmed garanterar att ge ett gott intryck. En CV-mall gör även skrivarbetet lite enklare, roligare och snabbare då mallen skapar en slags guide genom hela processen. Den hjälper i vilka sektioner som kan finnas med, föreslår var de kan placeras och hur de kan fyllas i, och styr därtill texten till att inte bli för lång eller för kort.
Språkbruk
En annan del som spelar stor roll både för layouten och innehållet i CV:t är språkbruket. Det påverkar hur CV:t ser ut, vilket intryck du ger läsaren samt vilken ton du för fram. För ingenjörer är det viktigt att språket blir helt rätt, då kommunikation och tydlighet är en viktig del av yrket, och det lyckas du bäst med genom att följa nedanstående råd.
För det första bör du använda ett språk som får dig att framstå som tilltalande och lättsam, vilket i sin tur innebär att du är en god kollega och anställd. Du kan exempelvis försöka vara så objektiv du kan för att inte uppfattas som skrytig, och använda positiva ord. Du kan därtill formulera dig kortfattat och enkelt så att CV:t inte blir för långdraget eller svårläst.
För det andra måste du verka professionell och kvalificerad för ett jobbsammanhang, så anpassa ditt språkbruk till att vara formellt och korrekt. Slarvfel, talspråk och liknande är stora fallgropar som du gör bäst i att undvika. Använd dessutom ord och begrepp som är branschenliga och som får läsaren att ditt CV att associera dig med yrket redan innan du fått det. Några förslag på sådana ord för en ingenjör kan vara:
- Ledarskap.
- Kommunikation.
- Samarbete.
- Dokumentering.
- Konceptualisering.
- Design.
- Produktion.
- Test.
- Problemlösning.
- Innovation.
Börja ditt mekanikingenjör-CV på rätt sätt
Det finns en korrekt ände att börja själva skrivarbetet i också, och det är i början. Skriv i den ordningen som läsaren kommer att läsa ditt CV, så får du en bättre bild över hur hen kommer att uppleva CV:t.
Vissa väljer att ange en rubrik över CV:t med namn och eventuell yrkestitel, och andra föredrar att hoppa över rubriken och istället dyka rakt in i första sektionen – headern. Din header ska vara en kort lista över de kontakt- och personuppgifter som läsaren av ditt CV kommer att behöva och känna till. Dess innehåll kan skilja sig mellan olika företag och arbetsplatser, men i de flesta fall är följande punkter bra att inkludera:
- För- och efternamn.
- Personnummer eller födelsedatum.
- Yrkestitel eller roll.
- Telefonnummer.
- E-post.
- Postadress.
- Eventuell länk till professionell hemsida.
En bristfälligt header för en ingenjör kan vara följande:
Vidar “Järven” Järv
Från Umeå
Gift
Trebarnspappa
19790318-1119
jarven@hotmail.com
071-8723641
Introduktion
Det räcker inte bara med en header för att presentera dig själv, utan du måste även fortsätta med en introduktion i vilken du får uttrycka i löpande text vem du är och vad som gör dig till en god kandidat för jobbet. Introduktion gör sig bäst med så mycket innehåll som möjligt, till skillnad från en professionell sammanfattning, då det tillåter dig ange fler meriter och fördelar och då det med större sannolikhet väcker intresset hos din rekryterare eller arbetsgivare.
Introduktionen kan exempelvis innehålla din tidigare karriär inom arbetslivet och akademin, dina prestationer, lärdomar och insikter. Du kan också berätta om dina personliga styrkor och drivkrafter samt dina framtidsdrömmar och mål. Allt som är av intresse för sammanhanget och som hintar om vad som komma skall i CV:t är värt att nämna.
En utmärkt introduktion för en ingenjör kan lika följande exempel:
Skriv om arbetslivserfarenheter
Sektionen som följer dina presenterande avsnitt är den som de flesta anser vara den viktigaste i CV:t, nämligen sektionen om arbetslivserfarenheter. Ditt CV ska visa din professionella historia, vad du klarat av och vad du kan göra, så sektionens stora relevans gör att den bör ta mest utrymme av alla sektioner.
Trots det måste du dock hålla dig koncist och välja ut max fem eller sex arbetslivserfarenheter. Varje arbetslivserfarenhet behöver därtill vara tydligt relevant för det jobb du söker, vara under tio år gammal och ha varit givande för dig i din karriär. Dessutom ska varje arbetslivserfarenhet presenteras med följande information:
- Yrkesroll eller titel.
- Arbetsplats, företag eller arbetsgivare samt läge.
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Korta kommentarer som berättar om dina arbetsuppgifter, prestationer, ansvarsområden, lärdomar och erfarenheter i övrigt.
Ett dåligt exempel på en arbetslivserfarenhet för ingenjörer följer inte råden ovan. Det har ett bristande språkbruk, anger oviktiga och negativa detaljer och missar viktiga delar av informationen. Det kan se ut som följande:
7/12 2009-19/1 2013
- Jag ledde projekt med fyra ingengörer.
- Vi använde våra tekniska kunskaper och färdigheter för att sticka ihop lösningar till flera olika produkter.
- Jag tvingades arbeta över flera gånger i månaden och det gillade jag inte, så nu vill jag arbeta någon annanstans.
Utbildningar
En annan sektion som är viktig då den visar upp din erfarenhet som ingenjör är den om dina utbildningar. I denna sektion kan du ange uppåt tre eller fyra utbildningar som varit givande för din karriär, som är under tio år gamla och som har en tydlig relevans till det jobb du söker. Varje utbildning bör därtill presenteras med följande information:
- Kurs, program, examen eller utbildning.
- Lärosäte, skola eller utbildare.
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Eventuell kommentar som anger inriktning, profil, fördjupning eller liknande.
Ett utmärkt exempel på en utbildning för dig som söker jobb som mekanikingenjör kan vara:
Kungliga Tekniska Högskolan Stockholm
2015-2020
- Inriktning Maskinteknik.
Kvalifikationer och kompetenser
De flesta avslutar sina CV:n med nästa sektion, vilken är den om kvalifikationer och kompetenser. Den lyfter alla meriter som inte fått utrymme i ditt CV ännu eller som du vill poängtera tydligare, och lämnar därmed läsaren med en tydlig lista på fördelar.
Det första du borde inkludera i sektionen är dina kvalifikationer. Det kan exempelvis vara medlemskap i yrkesorganisationer, hur många års erfarenhet du har inom yrket, din utbildningsnivå eller om du är specialiserad inom något. Det kan också vara licenser, legitimationer eller diplom av olika slag.
Därefter kan du ange dina kompetenser, färdigheter och kunskaper i en relevant ordning, där den mest meriterande och avancerade kompetensen prioriteras högst. För en ingenjör i mekanik kan kompetenserna vara yrkestekniker, metoder, verktyg och program, men också sociala färdigheter i form av kommunikation, kundbemötande, ledarskap och så vidare. Du kan också ange sådant som inte har en tydlig koppling till yrket men som ändå är meriterande såsom datakunskaper, fysiska färdigheter, språkkunskaper och innehav av körkort.
Exempel på “mjuka” kompetenser som är meriterande men som passar bättre i ett personligt brev kan vara:
- Social.
- Optimistisk.
- Uppfinningsrik.
- Påhittig.
- Initiativtagande.
- Noggrann.
Optimera din ansökan med ett personligt brev
När ditt CV är klart behöver du skapa ännu ett dokument till din ansökan som är obligatoriskt i de flesta rekryteringssammanhang i Sverige, nämligen ditt personliga brev. Ett personligt brev är ett utmärkt vis för dig att sticka ut ytterligare och visa dina fördelar ännu mer då det är en löpande text som berättar om varför du är en god kandidat för jobbet. Det kompletterar ett bra CV och tillåter rekryteraren eller arbetsgivaren att skapa en bättre bild av vem du är.
Du lyckas bäst med ditt personliga brev för ingenjörer om du skriver följande delar:
- En hälsningsfras som nämner läsaren av brevet.
- En inledning som berättar om vem du är, varför du söker jobb och som väcker intresse hos läsaren.
- Ytterligare sektioner som behandlar dina fördelar, kompetenser, prestationer och din erfarenhet. Allt som visar att du är rätt person för jobbet är värt att nämna.
- En avslutning som uppmanar läsaren att ta kontakt med dig inom kort.
Sammanfattning: Sök jobb som mekanikingenjör på bästa sätt
För att skriva ett riktigt bra CV på egen hand rekommenderar vi dig att följa de tips och varningar vi lyft fram under artikelns gång. Dessa upprepar vi i tydliga listor nedan, som en sammanfattning, så att du enkelt kan hitta dem.
📌 Tips:
- Använd och ladda ner en CV-mall och personligt brev-mall för att skapa bra layouts som ger goda intryck.
- Anpassa ditt språkbruk så att du framstår som en tilltalande kollega och samtidigt en kvalificerad arbetare.
- Nyttja alla informationstillfällen och sektioner så bra du kan då det hjälper dig att ange alla dina meriter.
- Våga sticka ut och verka unik då det gör dig minnesvärd och mer personlig.
⚠️ Varningar:
- Håll ditt CV kort och koncist och undvik att uttrycka dig långdraget någonstans.
- Inkludera aldrig information som är alltför privat, falsk, inaktuell, irrelevant, uppenbar eller som bara är ointressant av övriga anledningar.
- Gör inte allt på egen hand utan acceptera den hjälp som erbjuds. Annars riskerar du att skapa en ansökan som har brister och som därför prioriteras bort.
Sök efter mer hjälp på vår hemsida
Vi hoppas att artikeln ovan var till hjälp för dig som vill söka jobb som ingenjör inom mekanik, men vi förstår om du behöver lite mer hjälp än så. Sök dig i så fall vidare på vår hemsida där vi erbjuder en mängd olika hjälpmedel. Du kan läsa våra lärorika texter eller ta del av våra praktiska verktyg. Dessa består främst av personligt brev-byggare, CV-byggare och CV-mallar, och samtliga är gratis och både snabba och enkla att använda och ladda ner.
Använd de hjälpmedel som finns och se till att ditt ingenjör-CV blir så bra som möjligt redan idag. Lycka till!
Svar på vanliga frågor om att bli mekanikingenjör
Fråga: Måste jag utbilda mig för att bli ingenjör i mekanik?
Svar: Ja, du måste utbilda dig för att bli mekanikingenjör. Dock finns det flera vägar att gå. Du kan bli gymnasieingenjör om du går ett extra år på en teknisk gymnasielinje eller så kan du utbilda dig via högskolan eller universitetet. Där kan du antingen bli högskoleingenjör, vilket tar tre år, eller civilingenjör, vilket tar fem år.
Fråga: Vilka personliga egenskaper ska en mekanikingenjör ha?
Svar: I ditt CV får du gärna lyfta fram personliga egenskaper som är lämpliga för ingenjörer i mekanik, och några exempel kan vara innovativ, idérik, teknisk, logisk, noggrann, öppen, samarbetsvillig, kommunikativ, optimistisk och engagerad.