Innan du kan söka tandhygienistjobbet måste du dock skriva ett CV för tandhygienister. Många ser dock det uppdraget som svårt och jobbigt, och därför vill vi ge en tandhygienist-CV-skrivguide i den här artikeln. Vi kommer bland annat att behandla följande punkter:
- Ett CV-exempel för tandhygienister.
- Hänvisningar till fler exempel och liknande användbara texter.
- En liten guide i hur du hittar en lämplig utsida till ditt CV.
- Genomgångar i hur varje sektion av CV:t bör formuleras och skrivas med tillhörande exempel, tips och varningar.
- Några ord om hur du kompletterar ditt CV med ett personligt brev.
- Svar på vanliga frågor om att söka jobb som tandhygienist idag.
Table of Contents
Exempel på CV för tandhygienister
2000-10-09
Tandhygienist
072-9093995
tindra.hallberg@live.se
Tuvgränd 11A
90323, Umeå
Introduktion
Som nyutexaminerad men ändå erfaren tandhygienist är jag redo att utmana mina styrkor inom patientkommunikation, att utföra behandlingar på ett effektivt och noggrant sätt samt att samarbeta med verksamma tandläkare. Jag vill dessutom utvecklas i mina kunskaper om munhygien och hälsa, och i min förmåga att utföra mer omfattande behandlingar på egen hand. Sådana utmaningar är dock inga problem för mig då jag drivs av att sättas på prov och att få testa nya saker.
Arbetslivserfarenheter
2022-pågående
Tandhygienist
Folktandvården Idun Umeå
- Arbetade främst med parodontologi och generell munhälsa på egen hand och tillsammans med tandläkare och tandhygienist-kollegor.
- Fick bemöta och rådgiva patienter samt utföra enklare behandlingar. Deltog även i mer avancerade behandlingar och ingrepp i samband med tandläkare.
- Lärde mig mycket om att arbeta självständigt och med patienten, att utföra praktiska behandlingar samt att samarbeta med verksamma tandläkare.
2020-2021
Praktiserande tandhygienist
Folktandvården NUS Umeå
- Assisterade och samarbetade med en verksam tandhygienist och tandläkare, och fick observera en rad behandlingar.
- Arbetade främst med patientbemötande och administrativa uppgifter, men provade även på att ge råd och utföra enklare behandlingar. Tog bland annat bort tandsten.
- Fick många lärdomar i hur man bemöter och ger råd till patienten på ett lämpligt sätt, och hur en tandklinik fungerar rent praktiskt.
2017-2019
Praktiserande undersköterska
Sjöstadsgårdens vård & omsorgsboende
- Praktiserade som undersköterska genom att bemöta, hjälpa och i vissa fall behandla patienter, under tillsyn av en verksam undersköterska.
- Övade mig på att bemöta och informera patienter samt att hjälpa dem med hygien, vardagsbestyr och enklare vård.
- Samlade på mig så mycket erfarenhet som möjligt gällande att bemöta patienter, att lyssna till deras behov och inställningar, och att utföra behandlingar inom person- och sjukvård.
Utbildningar
2019-2022
Tandhygienistprogrammet
Umeå universitet
2016-2019
Vård- och omsorgsprogrammet
Drottning Blankas gymnasium Stockholm Södra
- Inriktning hälsa och omsorg.
Kvalifikationer och kompetenser
Kvalifikationer:
- Legitimerad tandhygienist.
- Kandidatexamen som tandhygienist och yrkesexamen som undersköterska.
- Omfattande erfarenhet inom båda yrkena.
- Medlem i Sveriges tandhygienistförening.
Yrkeskompetenser:
- Avancerade förmågor inom patientbemötande och -informerande.
- Avancerade kunskaper inom oral vård och hälsa.
- God vana i att utföra enklare behandlingar inom generell munvård och parodontologi.
- Goda samarbetsförmågor och grundläggande ledarskapsförmågor.
Övriga kompetenser:
- Svenska som modersmål.
- Talar och skriver flytande engelska.
- Grundläggande kunskaper i franska.
- HLR och första hjälpen.
- B-körkort.
Ytterligare tandhygienist CV-exempel och liknande texter
Vi förstår om CV-exemplet ovan inte passade dig till punkt och pricka, och därför förstår vi även om du vill få ta del av ytterligare sådana. Sök dig då in på vår hemsida där kan du hitta en mängd CV-exempel som kan bidra med både inspiration och lärdomar, och några exempel kan vara för tandläkare, sjuksköterskor, undersköterskor, ambulanspersonal eller sjukgymnaster. Du kan därtill ta en titt på vårt CV-exempel för nyutexaminerade om du just tagit examen.
Vi erbjuder dessutom andra användbara texter som är värda att kolla in innan du skapar ditt egna CV. Dessa kommer i form av blogginlägg, guider och artiklar och djupdyker i de olika ämnena kring att skapa ett CV och att söka lediga jobb.
Skapa ett CV för tandhygienister
Så fort du känner dig redo för att skapa ett eget CV så bör du ta ett steg tillbaka och fundera på hur du vill framstå för läsaren. Det är nämligen inte bara att börja skriva innehållet till CV:t, utan det finns några steg du behöver checka av innan dess för att på så vis ge ett gott första intryck och försäkra dig om att just ditt CV blir läst.
Steg ett är att hitta en lämplig layout som reflekterar dig som person och det jobb du söker. Layouten är nämligen avgörande för intrycket och påverkar därtill innehållet av CV:t på flera sätt, så det är en bra ände att börja i.
En tandhygienist bör välja en layout som är tydlig, seriös och som underlättar läsningen av CV:t då du säkerligen har mycket information att ge i det. Leta därför efter raka linjer, punktlistor, markerade rubriker och ett tydligt typsnitt. Stora, luftiga utrymmen och avskalade designdetaljer är också goda idéer. Sedan är det dessutom viktigt att du försöker väcka intresse med layouten, vilket du exempelvis kan göra genom att inkludera färgklickar i layouten. Blåa nyanser är bäst, då de drar tankarna till vård och omsorg, förtroende, logik och lugn.
Ladda ner tandhygienist CV-mallar
Ett enkelt sätt att snabbt hitta en lämplig layout är genom att använda en färdig tandhygienist-CV-mall. På vår hemsida erbjuder vi exempelvis mallar för CV för tandhygienister i både PDF-format och Word-format, helt utan kostnad. De är alla professionellt skapta och granskade och passar utmärkt i sammanhanget.
Våra mallar är dessutom superenkla att använda och går att specialanpassa i färg, typsnitt, struktur och liknande. Det innebär att de kommer att lämpa sig perfekt för just dig och din situation, oavsett vilken du väljer.
Anpassa ditt språkbruk
Nästa steg i att ge ett gott intryck och att optimera läsarens bild av dig är att anpassa språkbruket du ämnar använda i CV:t. För en tandhygienist är det nämligen viktigt att visa att du kan anpassa ditt språk efter situation och att du kan förbli professionell även i personliga sammanhang, och det visar du enklast genom att optimera ditt språkbruk redan i CV:t.
Försök först och främst att verka tilltalande, förtroendeingivande och trevlig i ditt språkbruk då det visar på din kommunikativa kompetens. Det lyckas du med genom att hålla dig positiv, ödmjuk och objektiv när du berättar om dina olika fördelar och meriter. Du kan dessutom hålla språket kort, enkelt och tydligt för att undvika att göra texten för svår eller omfattande. Ett CV ska trots allt vara lättläst och gå snabbt att ta sig igenom.
Sedan är det viktigt att du formar språket för att verka så professionell och lämplig som möjligt, då du ju måste ha en särskild yrkeskompetens i yrket du söker. Försök därmed att alltid hålla ett professionellt fokus, utan att gå in på alltför privata detaljer, samt att skriva på ett korrekt sätt utan varken slarvfel eller talspråk. Det kan därtill vara en god idé att få läsaren att associera dig med yrket genom att använda ord och begrepp som hör branschen till. Sådana kan exempelvis inkludera följande alternativ:
- Tänder.
- Hygien.
- Munhälsa.
- Oral vård.
- Patienter.
- Behandlingar.
- Rådgivning.
- Kommunikation.
Inled processen att skriva ett CV för tandhygienist med en presentation
Nu är det äntligen dags att inleda skrivarbetet till CV:t, och det gör du bäst genom att börja från början. Det är ju trots allt den ordningen läsaren kommer att ta del av ditt CV och det underlättar för dig att undvika upprepningar eller avvikelser från den röda tråden.
I detta fall är början ditt namn, precis som i andra första möten, så skriv det i en rubrik eller som en sidfot högst upp i dokumentet. Eller också kan du skriva det som den första punkten i den inledande sektionen. Det presenterar dig på ett kort och tydligt sätt och bjuder därtill in läsaren.
Den inledande sektionen, som följer den eventuella rubriken eller sidfoten, ska alltid vara headern. Headern listar nämligen dina främsta och viktigaste person- och kontaktuppgifter som läsaren kan komma att behöva under rekryteringsprocessen. Efterfrågan på uppgifterna kan skilja sig åt mellan olika företag och arbetsgivare, men i de flesta fall är följande punkter bra att utgå ifrån:
- Namn.
- Födelsedatum.
- Yrkesroll eller titel.
- Telefonnummer.
- E-post.
- Adress.
- Eventuell LinkedIn-profil eller annan professionell hemsida.
En bristfällig header som inte följer råden ovan och som rör till ordningen i listan kan se ut som följande:
Mustafa “Musse” Amir
Man
Värmländare
Ursprung från Irak
musse@distriktkliniken.se
070-2182334
instagram.com/musseamir
twitter.com/musseamir
Introduktion
Den andra sektionen som också presenterar dig men som formuleras i form av löpande text snarare än en punktlista är introduktionen. Förr var det vanligare att endast presentera en professionell sammanfattning, men idag vill rekryterare och arbetsgivare få ytterligare intressant information redan i början av CV:t. Försök därmed att få med så många av dessa punkter som möjligt i sektionen:
- Tidigare erfarenheter.
- Kompetenser.
- Prestationer.
- Lärdomar.
- Styrkor.
- Drivkrafter.
- Personliga egenskaper.
- Framtidsdrömmar.
- Mål.
En utmärkt introduktion som inkluderar mycket information på kort utrymme och som är noga anpassad för ett specifikt jobb kan likna följande exempel:
Arbetslivserfarenheter
Nästa CV-avsnitt som passar i ett CV för tandhygienister är det om arbetslivserfarenheter. Det är en mycket viktigt sektion som kan vara nyckeln till många lediga jobb då den ger dig möjligheten att lyfta fram din erfarenhet, dina prestationer och dina främsta lärdomar.
Sektionen bör innehålla mellan ett par och uppåt fem eller sex arbetslivserfarenheter, beroende på om du skriver ett tandhygienist-CV med erfarenhet eller utan, och samtliga måste vara tydligt relevanta, aktuella och givande för din karriär. Varje arbetslivserfarenhet ska dessutom presenteras med följande information:
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Yrkesroll, titel eller huvudsakliga arbetsuppgift.
- Arbetsplats, företag eller arbetsgivare samt läge eller stad.
- Korta kommentarer som anger arbetsuppgifter, ansvarsområden, prestationer och lärdomar.
En arbetslivserfarenhet som kanske inte passar CV:t i fråga och som är ett dåligt exempel då den missar delar av den viktigaste informationen, har fel fokus och använder ett bristande språkbruk, kan se ut som följande:
Ungdomsledare
- Jag hade ett jobb som ungdomsledare på ett kollo men fick knappt göra något nyttigt, utan lekte mest med ungdomarna.
- Det fanns kajakpaddling på kollot och det tyckte jag var roligt.
Utbildningar
Sektionen som följer härnäst liknar den om arbetslivserfarenheter på flera sätt, men den behandlar snarare utbildningar. Du måste nämligen vara lika selektiv gällande vilka utbildningar som ska inkluderas och informationen som varje utbildning presenteras med är också snarlik. I detta fall ska den se ut som följande:
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Utbildning, program, examen eller kurs.
- Utbildare, skola eller lärosäte samt läge eller stad.
- Eventuell kort kommentar som anger inriktning, profil, specialisering eller dylikt.
En jättebra utbildning för ett tandhygienist-CV kan vara denna:
Tandhygienistprogrammet
Göteborgs universitet
Kvalifikationer och kompetenser
Den sista sektionen i de allra flesta CV:n för tandhygienister är den om kvalifikationer och kompetenser. I den kan du nämligen runda av CV:t på ett lämpligt sätt med en tydlig lista av dina mest meriterande kvalifikationer och kompetenser.
Eftersom att kvalifikationerna är mest relevanta och konkreta i sammanhanget så bör de prioriteras först. De kan innefatta allt ifrån din legitimation eller licens till din utbildningsnivå, hur många års erfarenhet du har eller om du är medlem i någon yrkesorganisation eller förening. Allt som är en tydlig kvalifikation – kort sagt.
Därefter är det dags att behandla dina kompetenser, och här bör du främst vända dig till hårda sådana som har ett tydligt samband med dina erfarenheter snarare än personliga egenskaper. De bör dessutom vara yrkesenliga då det är vad läsaren vill veta av allra först. Några exempel på sådana kan i detta fall vara:
- Kommunikativa förmågor såsom samarbetsförmåga eller patientbemötande.
- Kunskap inom oral hälsa och hygien.
- Vana i särskilda behandlingar, metoder eller tekniker som används i arbetet.
- Teknisk kunskap som krävs inom yrket.
Efter de yrkesspecifika kompetenserna kan du med fördel fortsätta med övriga kompetenser som fortfarande är hårda och meriterande, men inte nödvändigtvis sammankopplade med yrket. Här kan du exempelvis inkludera dessa:
- Språkkunskaper.
- Övriga tekniska kunskaper.
- Fysiska förmågor.
- Innehav av körkort.
Komplettera ditt tandhygienist-CV med ett personligt brev
När ditt CV är färdigt och du låtit någon du litar på korrekturläsa det så återstår endast en sak – att komplettera det med ett personligt brev. Idag efterfrågas nämligen nästan alltid personliga brev i en jobbansökan då det ger läsaren en bredare bild av vem du är och vad du klarar av i din yrkesroll. Detta tack vare att du kan ha ett aningen personligare fokus och skriva i löpande text om dina tidigare erfarenheter, kompetenser, lärdomar, värderingar och så vidare.
Ditt personliga brev ska inte bara komplettera informationen i CV:t utan därtill argumentera för varför just du är rätt person för det lediga jobbet. Därför är det ytterst viktigt att du inkluderar följande delar i ditt personliga brev:
- En hälsningsfras som bjuder in läsaren.
- En inledning som besvarar läsarens initiala frågor och som väcker hens intresse.
- Ytterligare sektioner som behandlar allt sådant som kan imponera på läsaren eller som visar att du passar för jobbet i fråga.
- En avslutning som tackar läsaren och uppmanar hen att ta kontakt med dig.
- En avskedsfras samt din underskrift.
Sammanfattning: Lyckas med ditt CV
Som avslutning vill vi nu få lyfta fram de viktigaste tipsen och varningarna vi angett i artikeln, så att du enkelt kan dubbelkolla dem och se till att du tänkt på allt i din egna ansökan. Det underlättar för dig att undvika de vanligaste misstagen och att minnas de främsta råden.
📌 Tips:
- Ladda ner mallar som ger dokumenten bra layouter, då det kan optimera ditt första intryck rejält.
- Använd ett noga övervägt språkbruk som är lagom personligt och professionellt, och som får läsaren att associera dig med yrket.
- Se till att verka unik och att sticka ut så att du blir minnesvärd bland alla andra sökande.
- Använd varje sektion och informationstillfälle till sina yttersta potentialer för att få utrymme att berätta om alla dina meriter och fördelar.
⚠️ Varningar:
- Ange endast information läsaren vill läsa om, och undvik att nämna sådant som är irrelevant, inaktuellt, upprepande, uppenbart, falskt, för privat eller olämpligt på andra vis.
- Håll dig alltid kort och koncist då en för lång ansökan kan bli långtråkig och tappa läsarens uppmärksamhet.
- Det finns stora fördelar med att presentera sådant som inte direkt efterfrågas eller som är unikt, men akta dig för att rikta fokuset från ditt professionella jag till ditt privata jag. Det är trots allt ett ytterst professionellt sammanhang!
Sök efter mer hjälp och stöd i att skriva tandhygienist-CV
Vi förstår om du behöver ytterligare hjälp och stöd trots artikeln ovan, då det sällan är ett enkelt uppdrag att få till en utmärkt ansökan på egen hand. På vår hemsida kan du bland annat hitta sådant vi redan hänvisat till – texter, exempel och mallar. Du kan också använda vår superenkla och smidiga CV-byggare som underlättar arbetet avsevärt och som guidar dig framåt.
Ta steget och optimera din ansökan med såväl CV som personligt brev redan idag genom att nyttja den hjälp som finns, så ökar du dina chanser att få nästa lediga jobb. Lycka till!
Vanliga frågor och svar om att söka jobb som tandhygienist
Fråga: Vad är det för skillnad mellan en tandhygienist och en tandläkare?
Svar: Skillnaden mellan de båda yrkena ligger framför allt i nivån av utbildning och kvalifikationer gällande att göra olika ingrepp och behandlingar. En tandhygienist arbetar främst förebyggande med hygien och enklare vård så att patienten kan förebygga problem med munhälsan på egen hand, medan en tandläkare arbetar mer med behandlingar och ingrepp för att behandla de problem som redan uppstått.
Fråga: Är det lätt att få jobb som tandhygienist i dagens Sverige?
Svar: År 2022 råder det balans på arbetsmarknaden för tandhygienister, vilket innebär att det finns ungefär lika många jobb som det finns sökande kandidater. Så se till att skapa ett utmärkt CV så att just du får de bästa jobben!