Tyvärr är det inte bara att söka sig till yrket utan vidare, utan ofta krävs en lång utbildning på ett universitet och viss erfarenhet. Du behöver dessutom utforma ett riktigt välskrivet CV för inredningsarkitekter då det ju är forumet i vilket du får lyfta fram dina många fördelar och meriter. Sådana anser många är svåra att lyckas med, vilket vi förstår, och därför kommer vi i denna artikel att vägleda dig genom arbetet. Vi kommer bland annat att behandla dessa punkter:
- Ett CV-exempel för inredningsarkitekter.
- Länkar till flera exempel och liknande hjälpsamma texter.
- En guide i hur du optimerar de ytliga delarna av ditt CV.
- Genomgångar i hur du skriver varje sektion av CV:t med exempel, tips och varningar.
- Några ord om hur du fulländar din ansökan med ett personligt brev.
- Svar på vanliga frågor om att söka jobb som arkitekt inom inredning.
Table of Contents
CV-exempel för en arkitekt inom inredning
19941226
Inredningsarkitekt
073-5235116
f.paulsson@live.se
klangfärgsgatan 38C
42652, Göteborg
finnpaulsson.com
Introduktion
Efter att ha arbetat flera år som verksam inredningsarkitekt och projektledare inom flera spännande ombyggnationer och renovationer vet jag att mina drivkrafter ligger i att få se visioner komma till liv, att få samarbeta med engagerade kunder och inte minst att få vara kreativ i mitt yrkesliv. Mina största styrkor ligger dock i mina kommunikativa färdigheter, min problemlösningsförmåga och min flexibilitet inför nya förslag. Mitt mål förblir alltid att få utvecklas i mitt jobb men också att i framtiden få bedriva större projekt i form av offentliga byggnader.
Arbetslivserfarenheter
Inredningsarkitekt
White Arkitekter Göteborg
2019-2022
- Arbetade som projektledare över uppdrag inom inredning och inomhusdesign och fick framför allt jobba med konceptualisering och planering.
- Deltog i möten med kunder och samarbetspartners, utförde ritningar och modeller samt observerade det praktiska arbetet så att det slutgiltiga resultatet blev tillfredsställande.
- Fick många lärdomar angående att leda projekt och team, att kommunicera med olika inblandade samt att konceptualisera och planera projekt.
Praktiserande inredningsarkitekt
Heya Arkitekter Göteborg
2017-2019
- Följde och assisterade en verksam arkitekt med uppdrag inom inredning.
- Iakttog och deltog i möten med både kunder, samarbetspartners och kollegor och fick utföra en hel del administrativt arbete i form av att kontaka inblandade personer och att skapa ritningar och modeller.
- Samlade på mig såväl erfarenhet som kompetens kring det praktiska arbetet i att planera och utföra inredningsprojekt. Lärde mig därtill mycket om att föra en lyckad kommunikation med kunder, samarbetspartners och kollegor.
Stylist
Jollyroom Göteborg
2013-2014
- Arbetade med ett litet team under en Studio- & Design Manager med att planera, styla, fotografera och bearbeta material till hemsidan.
- Tog särskilt ansvar över att styla och inreda kulisserna inför fotograferingar, men arbetade även med belysning, produktplacering och liknande.
- Lärde mig mycket om att arbeta kreativt i ett team utifrån briefs och liknande anvisningar. Fick även många erfarenheter kring att utföra projekt från idé till färdig produkt.
Utbildningar
Masterprogram i inredningsarkitektur
Högskolan för design och konsthantverk Göteborg
2014-2019
Estetiska programmet – bild och formgivning
Designgymnasiet Göteborg
2010-2013
- Inriktning inredningsdesign.
Kompetenser
Yrkeskompetenser:
- Avancerade förmågor inom konceptualisering och idéskapande.
- Dokumenterat framstående förmågor i att skapa ritningar och planlösningar både analogt och digitalt.
- Mycket god vana i program som exempelvis Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, TinkerCAD, Autodesk fusion 360 och dylikt.
- Goda kommunikationsfärdigheter gällande kundkontakt, ledarskap och samarbete.
- Grundläggande kunskaper inom styling och möbeldesign.
Övriga kompetenser:
- Svenska som modersmål.
- Flytande i engelska.
- Goda kunskaper i tyska.
- B-körkort.
Läs fler CV-exempel och andra lärorika texter här
Vi förstår om CV-exemplet ovan inte passade dig och din situation helt och hållet, och därför rekommenderar vi dig att ta en titt på vår hemsida där det finns en mängd ytterligare exempel inom liknande områden. Du kan förslagsvis läsa vårt CV-exempel för arkitekter, projektledare, grafiska formgivare eller konstnärer i övrigt. Om du nyligen tagit examen kan du därtill få inspiration från vårt CV-exempel för nyutexaminerade.
Utöver våra exempel erbjuder vi även andra texter i form av blogginlägg, artiklar och guider som bidrar med många värdefulla lärdomar. De djupdyker nämligen i de olika aspekterna kring att söka jobb och att skapa en fulländad jobbansökan.
Skapa ett CV som ger rätt intryck
När du känner dig redo för att börja med ditt egna CV bör du ta ett steg tillbaka och fundera på hur du vill att dess utsida ska se ut. Utsidan, eller layouten, är nämligen ytterst viktig då den avgör vilket första intryck du ger läsaren och vare sig just ditt CV blir läst eller inte. Layouten kan därtill påverka innehållet av CV:t, vilket är bra att komma ihåg.
En layout ska alltid visa på en balans mellan att vara uppseendeväckande och att vara professionell och lämplig i ett rekryteringssammanhang. Som arkitekt är det ännu viktigare då arkitekter av alla dess slag behöver ha en utvecklad förmåga i att balansera en kreativitet med en struktur och professionalism. Se därför till att välja en layout som väcker läsarens uppmärksamhet och som sticker ut ur mängden, men som samtidigt underlättar läsningen och får läsaren att associera dig med det jobb du söker.
Ladda ner en CV-mall
Du behöver inte vara begåvad nog att skapa en layout som ger goda resultat på egen hand, eller anställa en dyr formgivare som kan hjälpa dig, utan du kan lika gärna vända dig till färdiga mallar. Vi erbjuder exempelvis mallar på vår hemsida som är professionellt skapta och granskade, och som alltid passar i professionella sammanhang.
Våra mallar går dessutom att specialanpassa gällande färg, typsnitt, struktur och liknande så att de ska kunna fungera extra väl i just din situation. De är även helt gratis och finns att ladda ner i såväl PDF- som Word-format beroende på vad rekryteraren i fråga efterfrågar.
Använd ett lämpligt språkbruk
Innan du skriver innehållet bör du också fundera på vilket intryck du vill att läsaren ska ha under läsningen av det resterande CV:t, då det ofta formas av språkbruket. Det är alltså viktigt att du är noga med att anpassa språket så att läsaren fortsätter förstå att du är värd att överväga för den roll du är ute efter.
Arkitekter måste som sagt kunna balansera mycket i arbetet, och där ingår kommunikation och kompetens. Börja därför med att fokusera på att få språket att verka tilltalande, trevligt och utvecklat kommunikationsmässigt. Försök att uttrycka dig med en positivitet och ödmjukhet, samt med en objektivitet, för att undvika att verka skrytig eller olämplig på övriga sätt. Håll dig därtill kort och koncist så att du inte tar upp för mycket av läsarens tid eller uppmärksamhet och så att du håller CV:t lättläst.
Efter det kan du fortsätta med att visa din kompetenta sida genom att uttrycka dig helt korrekt, utan slarvfel, talspråk eller negativa konnotationer. Du kan också se till att hålla ett professionellt fokus genom hela texten så att du inte går in på alltför personliga detaljer eller behandlar sådant som inte är relevant i ett jobbsökningssammanhang. Sedan kan det dessutom vara en bra idé att få läsaren att associera dig med jobbet som arkitekt genom att använda ord och begrepp som används i branschen. Använd exempelvis följande:
- Projekt.
- Kunder.
- Samarbetspartners.
- Miljö.
- Rum.
- Kreativitet.
- Teknisk.
- Arkitektur.
Påbörja CV:t med en presentation
Om du känner dig redo för att påbörja skrivandet av innehållet i CV:t rekommenderar vi dig att börja från början – med dig själv. Precis som i liknande första möten är det nämligen viktigt att du i CV:t presenterar ditt namn följt av övriga relevanta personuppgifter, och därefter behandlar de relevanta punkterna på agendan.
I ett CV kan du antingen skriva ditt namn i en rubrik eller som den första punkten i den inledande sektionen – headern. En header ska alltid placeras högst upp och till vänster i ett CV då den listar dina viktigaste person- och kontaktuppgifter som läsaren måste få lätt tillgång till. Sådana uppgifter skiljer sig ofta åt mellan olika arbetsgivare och rekryterare, men i de flesta fallen är följande bra utgångspunkter:
- Namn.
- Födelsedatum.
- Yrkesroll eller titel.
- Telefonnummer.
- E-post.
- Adress.
- Eventuell länk till LinkedIn-profil eller portfolio.
En header som faktiskt följer råden ovan och som därför är ett utmärkt exempel kan se ut som denna:
1988-04-25
Arkitekt inom inredning
070-8998019
angelica.sjoberg@gmail.com
Johanneslustgatan 71
21117, Malmö
linkedin.com/angelicasjoberg
Introduktion
Härnäst följer en annan presenterande sektion, introduktionen, som liknar headern men som istället anger informationen i form av löpande text. Förr var det vanligare med en professionell sammanfattning, men idag brukar rekryterare och arbetsgivare vilja få mer information än så för att lättare kunna förstå vem du är och varför du söker tjänsten i fråga.
Några förslag på vad du kan ange i sektionen är följande:
- Tidigare erfarenheter.
- Prestationer.
- Kompetenser.
- Lärdomar.
- Styrkor.
- Drivkrafter.
- Fördelaktiga egenskaper.
- Framtidsdrömmar.
- Mål.
En introduktion som är alltför likt ett brev, som har fel fokus och som endast behandlar ett par av punkterna ovan kan se ut som följande exempel:
Skriv om arbetslivserfarenheter
Nästa sektion lämnar de presenterande avsnitten bakom sig och går istället in på de praktiska arbetslivserfarenheterna. I sektionen kan du ange mellan ett par och fem eller sex erfarenheter som du anser tydligt relevanta för det jobb du söker, som varit givande i din karriär och som är under tio år gamla. Varje erfarenhet ska dessutom presenteras med denna information:
- Yrkesroll, titel eller huvudsakliga arbetsuppgift.
- Arbetsgivare, arbetsplats eller företag samt läge eller stad.
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Kortfattade kommentarer som anger arbetsuppgifter, ansvarsområden, projekt, prestationer, lärdomar och liknande.
En arbetslivserfarenhet som inte passar så bra i ett arkitekt-CV kan likna följande exempel, som är relativt irrelevant i sammanhanget, som inte anger all nödvändig information och som inte använder ett lämpligt språkbruk:
2013-2015
- Arbetade med sanering och förberedning av utrymmen och salar på ett kärnkraftverk tillsammans med flera kollegor, men jag fick alltid mest att göra.
- Fick bland annat arbeta nattetid och på helger, och det vill jag aldrig göra igen då det ger mig problem i privatlivet.
Komplettera med utbildningar
Sektionen som följer härnäst handlar om dina utbildningar, och i den måste du vara precis lika selektiv som i sektionen ovan. Varje utbildning du anger behöver nämligen vara tydligt relevant för jobbet du söker, ha varit givande i din karriär och vara tillräckligt aktuell. Du måste därtill inkludera följande information till varje utbildning i sektionen:
- Program, examen, utbildning eller kurs samt eventuella högskolepoäng.
- Skola, universitet, högskola, utbildare eller liknande samt läge eller stad.
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Eventuell kort kommentar som anger inriktning, profil, specialarbete, betyg eller dylikt.
Ett utmärkt exempel på en utbildning för en arkitekt inom inredning kan likna följande exempel:
Konstfack Stockholm
2015-2020
- Inriktning rumslig gestaltning.
Avsluta med kompetenser
De allra flesta CV:n för såväl arkitekter som andra yrken avslutas med följande sektion, vilken behandlar dina kompetenser. I sektionen får du nämligen runda av CV:t på ett bra sätt med en lista på dina främsta kompetenser som läsaren kommer att behöva känna till.
Det bästa är att strukturera sektionen efter relevans, med de mest meriterande och yrkesorienterade kompetenserna först. Börja därför med att ange kompetenser såsom:
- Färdigheter inom inredningsarkitektur rent generellt.
- Kunskap inom särskilda metoder som används i jobbet.
- Vana i relevanta tekniska program eller system.
- Övriga tekniska kunskaper.
- Kommunikationsförmågor inom kundbemötande, ledarskap eller dylikt.
Därefter kan du ange ytterligare kompetenser som är relevanta i sammanhanget, men som kanske inte har samma konkreta koppling till yrket som arkitekt inom inredning. Dessa kan exempelvis innefatta följande:
- Språkkunskaper.
- Fysiska färdigheter.
- Innehav av körkort.
Fullända din ansökan med ett personligt brev
När ditt CV är klart och du låtit någon du litar på korrekturläsa det är det dags att fullända din ansökan med ytterligare ett dokument – ditt personliga brev. Ett personligt brev efterfrågas nämligen nästan lika ofta som ett CV och det har som funktion att bredda rekryterarens eller arbetsgivarens bild av dig som kandidat. Det ska alltså komplettera informationen i CV:t och utveckla svaret på frågan om varför du är rätt person för jobbet du söker.
Ett lyckat personligt brev bör alltid innehålla följande punkter:
- En hälsningsfras som nämner den ansvariga rekryteraren eller arbetsgivaren vid namn.
- En inledning som besvarar läsarens initiala frågor och som väcker läsarens intresse.
- Ytterligare några sektioner som går in på djupet kring dina fördelar och din karriärmässiga bakgrund, och som därmed beskriver din kompetens.
- En avslutande sektion som rundar av brevet genom att tacka läsaren och uppmana hen att ta kontakt med dig inom kort.
- En avskedsfras följt av din underskrift.
Sammanfattning: Skapa ett utmärkt CV för inredningsarkitekter
Sammanfattningsvis vill vi nu få upprepa de viktigaste tipsen och varningarna vi bidragit med under artikelns gång, så att du enkelt kan kontrollera dem medan du själv skapar ett CV. Det gör det enklare för dig att undvika de vanligaste misstaget och att minnas de främsta råden.
📌 Tips:
- Ladda ner och använd mallar som ger läsaren ett gott första intryck av dig och som väcker läsarens intresse.
- Visa på din tekniska och kreativa kompetens genom att anpassa ditt språkbruk.
- Optimera varje sektion och informationstillfälle i CV:t och ditt personliga brev så att du får utrymme att ange alla dina meriter och fördelar.
- Försök att sticka ut på ett lämpligt sätt för att bli ihågkommen under senare skeden av rekryteringsprocessen och för att öka dina chanser att få jobbet du söker.
⚠️ Varningar:
- Akta dig för att rikta fokuset till ditt privata jag snarare än ditt professionella jag i såväl CV:t som ditt personliga brev, då båda dokumenten ju ska ingå i ett ytterst professionellt sammanhang.
- Håll CV:t lagom långt så att du behåller läsarens uppmärksamhet men samtidigt får med all nödvändig information.
- Ange aldrig information som är irrelevant, inaktuell, falsk, upprepande, uppenbar, för personlig eller olämplig på andra sätt. Spara hellre utrymmet till annat.
Sök efter mer hjälp hos oss
Få anser att CV-skrivande är en enkel uppgift, trots artiklar och annan hjälp, så därför förstår vi om du vill söka efter ytterligare stöd inför ditt egna arbete. Sök dig i så fall vidare på vår hemsida där vi kan fortsätta hjälpa dig genom skrivarbetet med inspirerande texter, exempel och mallar. Vi erbjuder dessutom en supersmidig CV-byggare som kan vara till stor hjälp.
Se till att du vässar dina förmågor inom CV-skrivande redan idag, så att nästa jobb blir ditt. Lycka till!
Vanliga frågor och svar om att söka jobb som arkitekt inom inredning
Fråga: Vad är det för skillnad på en inredare och en arkitekt?
Svar: I korta drag är skillnaden mellan inredare och arkitekter inom inredning att en inredare fokuserar mer på färg och form medan en så kallad inredningsarkitekt behandlar frågor kring att flytta väggar eller liknande. Det krävs dessutom oftast en högskoleexamen för att få kalla sig arkitekt i Sverige år 2022, oavsett inriktning.
Fråga: Vad gör en arkitekt inom inredning?
Svar: Arbetsuppgifterna som arkitekter inom inredning sysslar med handlar främst om att gestalta och utforma rum, interiörer och andra interna miljöer genom att få till en trivsam och funktionell atmosfär. Det kan exempelvis innefatta belysning, form och akustik på miljöerna.
Fråga: Vad tjänar en arkitekt inom inredning idag?
Svar: Snittlönen för inredningsarkitekter ligger på hela 39 900 kronor i månaden år 2022.