Det räcker inte längre att vara duktig på sporten, att ha kontakter eller att ha vunnit särskilda tävlingar, utan du måste dessutom kunna marknadsföra dig själv som en värdefull och eftertraktad kandidat.
Det lättaste sättet att lyfta fram dig själv så pass mycket på är att skriva ett riktigt bra CV för idrottsutövare. Det blir ett första möte mellan dig och din arbetsgivare eller rekryterare, och det visar hen dina främsta erfarenheter, prestationer och färdigheter. I det kan du inkludera alla dina fördelar som gör att du verkar bättre än andra sökande kandidater.
För att lyckas med ditt CV så bra som möjligt kan du läsa den här artikeln, då vi i den kommer att behandla följande punkter:
- Ett tydligt exempel på CV för en idrottsutövare.
- Länkar till ytterligare CV-exempel och liknande texter.
- Omfattande guider i hur du skapar varje del av ditt CV på egen hand, med exempel, tips och varningar.
- Några ord om hur du kompletterar ditt CV med ett personligt brev.
- Svar på vanliga frågor om att skriva CV för idrottsutövare.
Table of Contents
CV-exempel för idrottsutövare
19950103
Handbollsspelare
070-1183211
ottilia_erlandsdotter@hotmail.com
Bofinkvägen 15
43341, Partille
Introduktion
Professionell handbollsspelare sedan 2011, och har främst spelat som anfallande vänsternia och mittnia. Har ett stort antal vinster och utmärkelser i bagaget men känner en stark önskan om att fortsätta få utvecklas och nå ännu högre resultat tillsammans med ett härligt gäng tjejer. Mina främsta styrkor är min pricksäkerhet och min balans, men också mina mentala färdigheter inom målmedvetenhet, samarbetsförmåga, stresstålighet och inte minst förlusthantering.
Arbetslivserfarenhet
Vänsternia
IK Sävehof
2020-2022
- Spelade i S-hof Dam som vänsternia och hade ett målsnitt på 5,1 mål per match.
- Spelade och vann SM 2021, och gjorde två mål i den matchen.
- Spelade i Division 1 Södra och vann samt blev utnämnd till MVP 2020.
Vänsternia
Kvinnliga IK Sport
2014-2020
- Spelade i B-laget som vänsternia de två första åren, och i A-laget som vänsternia de sista fyra åren.
- Spelade i Division 1 Södra och kom topp tre 2015-2018 och 2020, och vann 2016-2018.
- Blev utnämnd till MVP i 20% av alla matcher, och i fyra av serierna.
- Hade ett snitt på 4,9 mål per match åren 2019 och 2020.
Mittnia
Göteborgs Kvinnliga IK
2011-2014
- Spelade i F95 som mittnia och deltog i över 50 matcher.
- Blev MVP i totalt 18 matcher och hade ett snitt på 4,4 mål per match.
- Vann Göteborg Cup 2012 och Partille Cup 2013.
Utbildning
Samhällsvetenskapsprogrammet
Katrinelundsgymnasiet Göteborg
2011-2014
- Handbollsprofil.
Spelarutbildning
Svenska Handbollsförbundet
2011-2012
Färdigheter och kunskaper
Fysisk kompetens:
- Dokumenterat god pricksäkerhet.
- Mycket god balans och snabbhet.
- Dokumenterat god anfallsspelare.
- HLR och första hjälpen.
Psykisk kompetens:
- Avancerad samarbetsförmåga och kommunikationsfärdighet.
- Mycket god initiativförmåga.
- God stress- och förlusthantering.
Övrig kompetens:
- Modersmål svenska.
- Flytande i engelska.
- Goda kunskaper i tyska.
- B-körkort.
Priser och utmärkelser
SM-guld
2021
Stora grabbars och tjejers märke
2021
Hitta fler CV-exempel och liknande
Exemplet ovan riktar sig till en erfaren elithandbollsspelare, och det kanske inte passar just dig och din situation. I så fall kan du klicka dig vidare till vår hemsida där vi erbjuder en mängd CV-exempel som kan ge såväl inspiration som lärdomar. Du kan exempelvis kolla in våra senaste CV-exempel för ungdomar eller för engelska CV:n.
Du kan dessutom läsa våra personligt brev-exempel, blogginlägg, artiklar och guider som kan vara till stor hjälp. Men innan du gör det – läs vidare i denna artikel då vi i följande avsnitt kommer att guida dig i att skapa ett eget idrottsutövare-CV.
Börja arbetet med ditt CV utifrån
Det första du behöver fundera på gällande ditt eget CV är hur du vill att det ska se ut. Utsidan, eller layouten, på CV:t har nämligen ett tydligt samband gällande vilket intryck du ger rekryteraren eller arbetsgivaren så det är viktigt att ägna extra omtanke.
Som idrottsutövare behöver du visa att du är strukturerad, rak och lättsam, och därmed lämpar det sig ofta med ett enkelt och lättläst typsnitt och en tydlig och luftig design. Var gärna sparsam med färger och estetiska detaljer då de drar uppmärksamhet ifrån innehållet och dessutom distraherar läsaren. Men om du vill använda någon liten färgklick för att sticka ut och verka minnesvärd – välj då färger som matchar klubben du söker jobb hos.
Struktur
En annan del av layouten som är viktig att tänka igenom innan du börjar skriva CV:t är strukturen. När det gäller sektionerna i CV:t är det bäst att följa den traditionella och mest logiska strukturen, som ser ut som följande:
- Header eller kontaktuppgifter.
- Introduktion eller professionell sammanfattning.
- Arbetslivserfarenheter.
- Utbildningar.
- Kompetenser eller färdigheter och kunskaper.
- Eventuella övriga sektioner.
När det gäller innehållet i sektionerna kan du välja mellan två strukturer – den omvänt kronologiska och den relevanta. Den omvänt kronologiska fokuserar på tid och prioriterar därför den senaste erfarenheten eller punkten först och den äldsta sist, och den lämpar sig utmärkt för dig som vill framstå som strukturerad och lättsam. Den relevanta strukturen fokuserar mer på merit och prioriterar därför den mest meriterande erfarenheten eller punkten först och den minst meriterande men fortfarande relevanta sist, och den får dig att framstå som extra kvalificerad och kompetent.
Språkbruk
Något som samspelar med både layouten och innehållet i CV:t är språkbruket. Ditt språk påverkar nämligen intrycket avsevärt och formar samtidigt texten i ton, tillgänglighet och längd.
En idrottsutövare behöver inte vara akademiskt lagd och använda avancerade ord, utan det lämpar sig bättre med ett enkelt, tydligt och lättillgängligt språkbruk. Se bara till att undvika slangord, talspråk och slarvfel, så att du verkar professionellt och kompetent. Läsaren av ditt CV ska trots allt anse dig lämplig för en arbetsroll.
Det är också viktigt att använda ett språk som får dig att verka tilltalande som person, och det gör du bäst genom att uttrycka dig objektivt, positivt och med en personlig ton. Behåll alltid ett professionellt fokus, men våga sticka ut i form av personliga uttryck och ordval.
Några ord som är värda att överväga som idrottsutövare eller sportare, då det får läsaren att associera dig med en sportslighet och goda prestationer redan i CV:t, kan vara:
- Laganda.
- Samarbete.
- Stresshantering.
- Fysik.
- Tävling.
- Serie.
- Mål.
- Förlusthantering.
- Vinst.
- Resultat.
Presentera dig själv först
När du ska börja med själva skrivarbetet i CV:t bör du inleda det med ditt namn, precis som i övriga slags möten. Du kan skriva det som en rubrik över CV:t tillsammans med din arbetsroll eller titel, eller som första punkt i den inledande sektionen – headern.
Din header ska placeras högst upp till vänster i CV:t, då den bör läsas före det resterande innehållet, och bestå av en lista på dina viktigaste person- och kontaktuppgifter. Dessa kan skilja sig mellan olika företag, arbetsgivare och rekryterare, och för olika arbetsroller. Ibland behöver du bland annat behöva inkludera din längd och vikt, ibland måste du exkludera din ålder, och så vidare. Oftast gäller dock följande:
- För- och efternamn.
- Personnummer eller födelsedatum.
- Yrkesroll eller titel.
- Telefonnummer.
- E-post.
- Postadress.
- Eventuell länk till professionell hemsida.
En lyckad header som följer råden ovan kan se ut som följande:
1990-11-18
Höjdhoppare
073-9827998
ivar.skog90@gmail.com
Ågatan 37A
74635, Bålsta
linkedin.com/ivarskog
Introduktion
Sektionen efter headern ska fortsätta presentera den du är, och den kan kallas för introduktion, profiltext eller professionell sammanfattning beroende på vad du inkluderar. En professionell sammanfattning är sällan det bästa alternativet då det endast fokuserar på den tidigare karriären och exkluderar övrig information, och en profiltext kan bli en aning för personlig i fokuset. En introduktion är ett lagom mellanting som kan inkludera allt ifrån erfarenhet och prestationer till fördelaktiga egenskaper och framtidsdrömmar.
Introduktionen har som funktion att få läsaren intresserad och att ge en liten förhandstitt gällande vad som komma skall i CV:t. Därmed ger den flest fördelar om du anger mycket information, men den bör däremot endast vara tre eller fyra meningar lång. Så uttryck dig så kortfattat och koncist du kan.
Ett bristande förslag på en introduktion för en idrottsutövare har bristande språkbruk och anger för lite och ointressant information, och kan likna följande:
Arbetslivserfarenhet
De flesta anser nästa sektion i CV:t den allra viktigaste, och därför bör den få mest utrymme. Sektionen om arbetslivserfarenheter är nämligen inte bara till för att visa hur din karriär gått till, utan även vad du presterat, vad du lärt dig och hur du utvecklats.
Det räcker med mellan tre och sex erfarenheter i sektionen, då fler än så tar för stor plats och därmed tvingar dig att prioritera bort att ange viktig information. Dessutom måste varje erfarenhet vara tydligt relevant, under tio år gammal och ha en koppling till det jobb du söker. Till varje erfarenhet behöver du sedan inkludera följande information:
- Yrkesroll, titel eller arbetsuppgift.
- Arbetsgivare, företag eller förening samt läge eller stad.
- Tid i form av helår eller månad och år.
- Koncisa kommentarer angående prestationer, arbetsuppgifter, ansvarsområden, lärdomar och liknande.
Ett dåligt förslag på en erfarenhet för en idrottsutövare, som inte följer råden ovan kan likna detta:
1/9 2010-18/6 2011
- Jag arbetade med många olika arbetsuppgifter i samband med föreställningar och shower.
- Det var många längre lediga perioder, och det vill jag undvika i nya roller.
- Alla gillade mig och jag fick höra saker som bland annat att jag gav elever modet att kämpa sitt allra bästa.
Utbildning
Sektionen om utbildningar liknar sektionen om arbetslivserfarenheter på flera sätt. Den kräver samma sållning gällande vilka erfarenheter som ska nämnas och du behöver även ange samma typ av information till varje angiven erfarenhet. För utbildningar gäller:
- Namn på utbildning, program, kurs eller examen.
- Skola, lärosäte eller utbildare.
- Tid i helår eller månad och år.
- Eventuell kommentar angående fördjupning, profil eller inriktning.
En utmärkt utbildning för en simmare kan exempelvis vara:
Mittuniversitetet Sundsvall
2020-2022
- Profil i elitsimning.
Färdigheter och kunskaper
Majoriteten av alla CV:n avslutas med följande sektion – nämligen den om färdigheter och kunskaper, eller kvalifikationer och kompetenser som den också kan kallas. I den får du nämligen runda av ditt CV på ett lämpligt sätt då du kan inkludera de meriterande kompetenserna du besitter som inte nödvändigtvis har med en tidigare arbetslivserfarenhet eller utbildning att göra.
För en idrottsutövare kan det exempelvis handla om fysiska förmågor inom sporten, särskilda tekniker eller metoder, eller liknande. Det finns därtill möjlighet att ange sådant som inte samspelar med sporten eller yrket, men som ändå är meriterande, såsom språkkunskaper, datorkunskaper eller innehav av körkort.
Några förslag på “mjuka” kompetenser som inte hör hemma i sektionen men som ändå är meriterande för en idrottsutövare kan vara:
- Flexibel.
- Orädd.
- Målmedveten.
- Samarbetsvillig.
- Ambitiös.
- Dedikerad.
Övriga sektioner i ett idrottsutövare-CV
Om du så önskar kan du ange ytterligare sektioner i ditt CV, där saker och upplevelser som inte har en tydlig plats i det övriga CV:t får utrymme. Det kan bland annat handla om priser, utmärkelser, särskilda prestationer eller deltaganden. Allt sådant som visar på en extra merit, kort sagt.
Fullända din ansökan med ett personligt brev
Innan du skickar in din ansökan till ditt nya, lediga jobb så finns det ännu ett dokument du behöver ägna lite omtanke och energi – det personliga brevet. Ett personligt brev kompletterar nämligen ditt CV på så vis att du får uttrycka dig i löpande text och på ett personligare vis, och därmed ge ett bättre intryck av vem du är och varför du är en bra kandidat.
Du lyckas bäst med brevet om du överväger att inkludera följande punkter:
- En hälsningsfras som bjuder in läsaren.
- Några meningar som introducerar dig och dina främsta fördelar, och som besvarar frågan om varför du söker jobbet.
- Ett par eller tre sektioner som ska visa varför du är en lämplig kandidat, hur du passar in i din önskade roll eller företag, och vad som får dig att sticka ut och verka extra kvalificerad.
- En avslutning som uppmanar läsaren att ta kontakt.
- En avskedsfras.
Sammanfattning: CV för idrottsutövare
Som avslutning önskar vi nu få upprepa de viktigaste tipsen och varningarna vi lyft under artikelns gång. På så vis blir det tydligare vad du behöver ha i åtanke när du skriver ditt egna CV, och enklare för dig att friska upp minnet om du så behöver i framtiden.
📌 Tips:
- Sök efter och ladda ner CV-mallar för att lyckas med din layout så bra som möjligt.
- Anpassa språkbruket så att du framstår som extra tilltalande och kvalificerad.
- Dra nytta av alla sektioner i CV:t så att du får visa samtliga av dina meriter och fördelar och på så vis öka dina chanser för att få jobbet
- Våga ange unik information som får dig att sticka ut och verka minnesvärd.
⚠️ Varningar:
- Undvik att rikta fokuset till ditt privata jag snarare än ditt professionella, trots att gränsen är hårfin. CV:t är trots allt ett professionellt dokument.
- Ange aldrig information som är alltför privat, irrelevant, inaktuell, falsk, upprepande eller ointressant på andra sätt.
- Uttryck dig inte för långdraget eller avancerat, då ditt CV bör gå snabbt och enkelt att läsa igenom.
Få ytterligare hjälp om du ska söka jobb som idrottsutövare
Förutom artikeln ovan finns det en mängd andra hjälpsamma resurser som kan underlätta arbetet med att skriva ett idrottsutövare-CV. På vår hemsida kan du exempelvis läsa inspirerande och lärorika texter såsom blogginlägg, artiklar, guider och CV-exempel. Det finns därtill verktyg såsom CV-mallar, CV-byggare och personligt brev-byggare som kan göra processen lättare, roligare och snabbare.
Så sök dig vidare till resurserna hos oss och lyckas med ditt CV redan idag, innan du skickar in det. Lycka till!
Vanliga frågor och svar om att skriva CV för idrottsutövare
Fråga: Hur blir man idrottare?
Svar: För att kunna jobba som idrottare behöver du bli riktigt bra på en idrott eller sport, hitta en möjlighet att få jobba med den på heltid i ett lag eller liknande, och skriva ett utmärkt CV som ger dig möjligheten. Det kan vara givande att studera sporten eller idrotten på ett idrottsgymnasium eller en högskola och att öva på den så ofta du kan.
Fråga: Vilka färdigheter och kunskaper är bäst att lyfta fram i CV:t?
Svar: Som idrottare är det bäst att ange färdigheter och kunskaper som har med sporten du utövar att göra. Det kan exempelvis handla om fysiska förmågor, tekniker och metoder, samt om samarbete, ledarskap och liknande. Men du kan även ange färdigheter och kunskaper som inte har med sporten att göra men som ändå är meriterande och eftertraktade.