En guide för skrivande av ett CV för evenemangsplanerare

Det finns oändligt med yrkestitlar och namn på yrket där du planerar, ordnar och styr ihop olika slags event. Du kan exempelvis kalla dig för eventarrangör, eventkoordinator, festfixare eller evenemangsplanerare, vilket är titeln vi kommer att använda i störst utsträckning i den här artikeln.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Alla innebär dock ungefär samma sak – att spendera dagarna med att organisera och fixa spännande evenemang.

Du kan få jobbet utan formell utbildning eller ens en särskilt lång erfarenhet, så länge du skriver ett riktigt bra och fördelaktigt CV för evenemangsplanerare. Ett sådant visar nämligen arbetsgivaren eller rekryteraren att du är kompetent och kvalificerad för att kunna utföra ett lyckat jobb.

I den här artikeln kommer vi att guida dig genom hela processen i att skriva ett sådant CV genom att behandla följande punkter:

  • Ett tydligt CV-exempel för en evenemangsplanerare.
  • Länkar till flera exempel och liknande insiktsfulla texter.
  • Några avsnitt om hur du skapar en intresseväckande utsida på ditt CV.
  • Genomgångar i hur varje sektion av CV:t bör skrivas med exempel, tips och varningar.
  • Svar på vanliga frågor om att skriva ett evenemangsplanerare-CV.

Table of Contents

Exempel på CV för en evenemangsplanerare

Tommy Lövstrand
1998-12-05
Eventarrangör
076-3732250
tommy.lovstrand@gmail.com
Länsmansgatan 29
54135, Skövde
linkedin.com/tommy_lovstrand

Introduktion
Relativt nyutbildad eventarrangör men med lång erfarenhet och bred kunskap. Har deltagit i planeringen av flera framgångsrika evenemang för såväl mindre, professionella grupper som för en hel kommun, och drivs av att få utmana mig själv med spännande idéer varje dag. Mitt mål är att få arbeta mer med privatpersoner och mindre event, då det passar bättre med min kreativa, intensiva och otroligt sociala personlighet.

Arbetslivserfarenhet
Evenemangsansvarig
Next Skövde
2021-pågående

  • Koordinerade och drev Skövdes arrangemangsgrupp tillsammans med kultur- och fritidsavdelningar och föreningar i Skövdes kommun.
  • Planerade för och ansvarade över bolagets egna event och hjälpte även relevanta kunder samtidigt som jag aktivt värvade nya evenemang inom kommunen.
  • Samlade en hel del erfarenhet gällande ledarskap och kommunikation, och fick även planera och organisera för mig tidigare främmande evenemang.

Eventspecialist
Radisson hotel & congress Stockholm
2017-2018

  • Fick samarbeta med ett team på fyra andra anställda med att boka in möten och sälja evenemang i form av konferenser, utbildningar, seminarier och liknande.
  • Hade framför allt ansvar inom administrationen med att kontakta och prata med kunder och samarbetspartners. Arbetade även med att organisera och hitta idéer till evenemangen tillsammans med kollegor, kunder och samarbetspartners.
  • Lärde mig mycket om att samarbeta med kunder samt att sälja in event på olika sätt, samt hur de administrativa processerna går till.

APL eventarrangörsassistent
Scandic Billingen Borås
2016-2017

  • Observerade och assisterade två eventarrangörer på hotellet i flera veckors tid, och fick ansvara över den praktiska planeringen i ett mindre evenemang.
  • Utförde mest administrativt jobb i form av att boka in möten, att kontakta kunder samt att bidra med idéer och lösningar under planeringsmöten.
  • Fick lärdomar i hur eventplanering går till från första idémöte till slutfört event samt hur man bemöter kunden på bästa sätt. Fick även lära mig mycket om olika bokningssystem och hur man dokumenterar de administrativa delarna av arbetet.

Utbildning
Event Management-programmet
Högskolan i Borås
2018-2021

Hotell- och turismprogrammet
Almåsgymnasiet Borås
2014-2017

Kompetens

  • Framstående färdigheter i att konceptualisera och planera genomförbara evenemang.
  • Mycket god förmåga inom kundbemötande, samarbete och ledarskap.
  • Mycket goda administrativa förmågor, med erfarenhet i de flesta bokningssystem.
  • Goda kunskaper i problemlösning och att vara flexibel i planeringen.
  • Grundläggande kunskaper inom hotell- och turismbranschen.
  • Svenska som modersmål.
  • Flytande i engelska.
  • B-körkort.

Utmärkelser
Vinnare Årets tillväxtpris i Skövde kommun
2022

Vinnare Gymnasie-SM i hotell
2017

CV för evenemangsplanerare

Läs ytterligare CV-exempel och lärorika texter

Om CV-exemplet ovan inte passade dig och din situation eller om du helt enkelt vill få läsa ytterligare sådana kan du kolla in vår hemsida. Där erbjuder vi CV-exempel inom en rad relevanta områden såsom administratör, receptionist, marknadsföringsansvarig eller projektledare. Du kan även ta en titt på vårt CV-exempel för konstnärliga yrken, om du vill få in den biten av yrket i ditt exempel.

Det finns även en poäng i att läsa våra ytterligare texter då de djupdyker i de olika aspekterna av att söka jobb eller skriva en färdig jobbansökan, och därmed kan bidra till många lärdomar och insikter. De kommer i formen av artiklar, guider och blogginlägg.

Skapa ett CV som ser bra ut

När du känner dig redo för att komma igång med ditt egna CV bör du börja med utsidan först, då det ju är det första som läsaren ser. Utsidan påverkar alltså det första intrycket och kan vara avgörande i om ditt CV överhuvudtaget blir läst, så det är en aspekt som du bör lägga både tid och energi på.

En eventplanerare måste vara med i skapandet av inbjudningar och intresseväckande blanketter eller flyers, och därför är det viktigt att du visar dina kreativa kunskaper redan i CV:ts utsida. Det är dock samtidigt av stor vikt att du håller utsidan formell och professionell så att läsaren får en god bild av dig som arbetare, då det ju är ett högst professionellt dokument.

Utsidan, eller layouten som den snarare kallas, av en eventplanerares CV borde därför ha en design som är lagom och lämplig för yrket i fråga. Den bör vara intressant och uppseendeväckande med någon mindre färgklick eller relativt diskret designdetalj samtidigt som texten förblir lättläst, överskådlig och tydligt organiserad med luftiga utrymmen, raka linjer och markerade rubriker.

📌 Tips: Det hjälper om du tar inspiration från företagets hemsida eller jobbannonsen när du försöker hitta en lämplig layout, då det kan ge dig ledtrådar i vad företaget eller din potentiella arbetsgivare är ute efter.

Ladda ner en CV-mall för evenemangsplanerare

Det är inte meningen att du ska utforma en layout på egen hand eller anställa en dyr formgivare att göra det åt dig, utan ladda istället ner gratis CV-mallar. På vår hemsida erbjuder vi en mängd sådana som alla är professionellt utformade och granskade, och som därför garanterar framgångsrika resultat för dig som vill söka jobb som evenemangsplanerare.

Våra CV-mallar är dessutom helt gratis och går att ladda ner i både Word- och PDF-format. De kan du även anpassa i typsnittet, färgvalen, strukturen och så vidare för att se till att de verkligen passar dig och din situation.

📌 Tips: Kom ihåg att layouten därtill borde spegla vem du är som person, så se till att använda en mall som du anser matcha just dig. Det gör dig extra minnesvärd i rekryteringsprocessen!

Använd rätt språk när du ska skriva CV för eventplanerare

Det sista du borde fundera på och ägna lite omtanke innan du påbörjar skrivprocessen av innehållet av CV:t är vilket språkbruk du ämnar använda. Som eventplanerare måste du nämligen ha mycket goda kommunikationsförmågor och kunna anpassa språk efter situation, och det bör speglas redan i CV:t.

Det du behöver tänka på först och främst är att framstå som en trevlig och tilltalande medarbetare eller samarbetspartner. Försök därför att uttrycka dig positivt, ödmjukt och med en objektiv ton så att du inte framstår som skrytig eller något sådant. Du kan även försöka visa dina personliga fördelar och personlighetsdrag i texten för att på så vis sticka ut och verka inbjudande och minnesvärd.

Därefter bör du ägna tanke och energi på att verka vara så professionell och kvalificerad som möjligt, och det gör du bäst om du håller språket korrekt och med ett professionellt fokus. Se till att du inte råkar få med slarvfel, talspråk eller vrida fokuset till ditt privata jag, då CV:t ju handlar om ditt professionella jag. Sedan kan du därtill öka chansen att framstå som kompetent om du använder branschenliga och positivt betingade ord som får läsaren att associera dig med yrket redan innan du fått det. Sådana ord kan för en eventarrangör vara:

  • Evenemang.
  • Möte.
  • Kund.
  • Uppdrag.
  • Administrativ.
  • Kommunikation.
  • Organisering.
  • Service.
⚠️ Varning: Ett korrekt språkbruk är inte lika med ett avancerat sådant, utan försök att hålla språket både lättläst och kortfattat så att du inte tar upp för mycket av läsarens tid eller uppmärksamhet.

CV för evenemangsplanerare

Inled CV:t med rätt avsnitt

Om du känner dig färdig med aspekterna ovan är det hög tid att börja skriva innehållet av CV:t, och det gör du med ditt namn. Precis som i andra professionella möten så bör du nämligen presentera ditt namn följt av ytterligare detaljer om dig själv och ärendet i fråga, så inled alltid CV:t med ditt namn antingen i en rubrik eller som den initiala punkten i den inledande sektionen.

Det inledande CV-avsnittet för evenemangsplanerare bör vara headern, då den på ett klart och tydligt sätt ger läsaren en inblick i vem du är. En header innehåller nämligen en lista på dina viktigaste kontakt- och personuppgifter som din arbetsgivare eller rekryterare kommer att behöva under rekryteringsprocessen. Uppgifterna kan skilja sig åt mellan olika företag eller arbetsplatser, men för det mesta är följande bra utgångspunkter:

  • Namn.
  • Födelsedatum.
  • Yrkestitel.
  • Telefonnummer.
  • E-post.
  • Adress.
  • Eventuell länk till LinkedIn-profil eller annan professionell hemsida.
📌 Tips: Majoriteten av alla arbetsgivare och rekryterare i Sverige uppskattar därtill ett fotografi av dig i headern, då det ger en extra referens till vem du är. Det hjälper också i att göra dig minnesvärd!
⚠️ Varning: Inkludera aldrig alltför personliga eller oseriösa punkter i listan, och se till att undvika information som är inaktuell, irrelevant eller som kopplar dig till en tidigare arbetsplats. Håll istället informationen rak och professionell.

En bristande header följer inte råden ovan och rör även till ordningen i listan. Den kan se ut som följande exempel:

FELAKTIG
Erfaren evenemangsplanerare
Mamma
Skåning
Alexandra “Alex” Karppinen
instagram.com/alexkarppinen
tiktok.com/alexfester
akarppinen@festfixare.se
071-6700183

Introduktion

Sektionen som följer headern – introduktionen – är också presenterande men på ett annat vis, då den bara innehåller löpande text. Förr låg fokus i sektionen endast på tidigare erfarenheter och prestationer men idag vill arbetsgivare och rekryterare få mer information än så, och därför behöver du inkludera ytterligare aspekter. Du kan exempelvis berätta om lärdomar, drivkrafter, styrkor, personliga fördelar, kompetenser, framtidsdrömmar och mål, så länge du håller ett professionellt fokus.

⚠️ Varning: Försök att få med så mycket information som möjligt, men undvik samtidigt att göra sektionen alltför lång. Tre eller fyra meningar brukar vara lagom.

En lyckad introduktion nämner yrkestiteln direkt och är därmed rakt på sak, och får även med en hel del spännande information. En sådan kan exempelvis se ut som följande:

KORREKT
Mångfacetterad eventarrangör med över sju års arbetslivserfarenhet i ryggen. Har arbetat utomlands och i Sverige, samt med såväl mindre barnkalas som stora festivaler, och vet därför att mina främsta styrkor är min kreativitet, mina organisatoriska färdigheter och inte minst min förmåga att alltid hitta lösningar på problem. I framtiden drömmer jag om att få arbeta med privata event såsom bröllop och liknande, då sådana event ger mig mer kreativ frihet och i de flesta fall mer hjärtevärmande resultat.

Skriv om arbetslivserfarenheter

Nästa sektion är den om arbetslivserfarenheter, och den anser många vara den viktigaste sektionen i CV:t tack vare dess fokus på just erfarenheter och prestationer. Du kan nämligen ange uppåt fem eller sex arbetslivserfarenheter i sektionen som varit givande för din karriär, som är relevanta för jobbet du söker och som är under tio år gamla. Varje arbetslivserfarenhet bör därtill presenteras med följande information:

  • Främsta arbetsuppgift, yrkesroll eller titel.
  • Arbetsgivare, arbetsplats eller företag och läge eller stad.
  • Tidsperiod i helår eller månad och år.
  • Korta kommentarer som anger arbetsuppgifter, prestationer, ansvarsområden, lärdomar och insikter.
⚠️ Varning: Inkludera inte hur många arbetslivserfarenheter som helst utan se istället till att varje är av intresse för läsaren. De som inte är tillräckligt relevanta eller aktuella bör exkluderas så att du får utrymme att ge information som faktiskt är meriterande.

En arbetslivserfarenhet som inte är ett bra exempel på grund av dess brist på viktig information, felriktade fokus och bristfälliga språkbruk kan likna denna:

FELAKTIG
Evenemangsplanerare
Maj-Augusti 2010

  • Jag fick tjänsten via en vän och hon såg till att jag kunde ordna fester och evenemang på egen hand.
  • Under min arbetstid samlade jag på mig massor av värdefulla färdigheter och kunskaper som jag använder än idag.

Hur du fyller sektionen om du inte har tidigare erfarenhet

Det kan verka svårt att fylla sektionen och därmed skapa ett värdigt intryck om du är relativt ny på arbetsmarknaden eller har minimalt med erfarenheter av andra anledningar. Dock kan vi trösta med att det ofta räcker bra med att ange ett par eller tre arbetslivserfarenheter så länge de är av relevans.

Dina arbetslivserfarenheter  måste inte heller bara vara långa anställningar på särskilda företag, utan du får gärna inkludera alternativa arbetslivserfarenheter som exempelvis:

  • Volontärarbeten.
  • Frilansarbeten.
  • Praktikplatser.
  • Sommarjobb.
  • Extrajobb.
  • Korttidsanställningar.
  • Uppdrag från en fritidsaktivitet eller skolan.
📌 Tips: För att få erfarenheterna att verka extra meriterande kan du argumentera för och visa på deras relevans via kommentarerna. Du kan också vara diffus när du anger tidsperioden för att få erfarenheterna att verka mer omfattande än de i själva verket var.

CV för evenemangsplanerare

Fortsätt med dina utbildningar

Härnäst följer sektionen om utbildningar, och den har flera likheter med sektionen ovan. Du behöver exempelvis vara lika selektiv gällande vilka erfarenheter som får inkluderas då samtliga utbildningar bör vara relevanta för tjänsten du söker, aktuella och givande för din karriär. Sedan måste du även presentera dina utbildningar med liknande information, vilket i detta fall närmare bestämt inkluderar:

  • Program, examen, utbildning eller kurs.
  • Skola, utbildare eller lärosäte och läge eller stad.
  • Tidsperiod i helår eller månad och år.
  • Eventuell kommentar som anger examensarbete, betyg, inriktning, fördjupning eller dylikt.
⚠️ Varning: I denna sektion räcker det med ett par eller tre erfarenheter, så inkludera inte uppenbara eller irrelevanta utbildningar som exempelvis en grundskoleutbildning eller en utbildning från en fritidsaktivitet.

En utmärkt utbildning att ange i ett eventplanerare-CV kan vara följande:

KORREKT
Yrkesutbildning Musik- och eventarrangör
Campus Nyköping
2016-2018

Glöm inte dina kompetenser

En annan väldigt viktig sektion i CV:t är den om kompetenser, och många väljer att avsluta CV:t med den då den rundar av all information på ett fint vis. I sektionen får du nämligen inkludera en lista på dina meriterande och efterfrågade kompetenser som du vill att läsaren ska känna till.

Strukturera gärna sektionen efter relevans, med den mest meriterande kompetensen först, så att inget viktigt hamnar i skymundan. För en eventplanerare är de kompetenserna yrkesspecifika och kan exempelvis handla om:

  • Administrativa färdigheter.
  • Kommunikativa färdigheter.
  • Ledarskaps- eller samarbetsförmågor.
  • Problemlösningsförmågor.
  • Kunskap inom ekonomi, budgetering och tidshantering.
  • Kunskap inom turism, sport, kultur eller ett annat område som du önskar ordna evenemang inom.

Efter de kompetenserna kan du inkludera sådana som inte nödvändigtvis är yrkesspecifika men som ändå premieras av läsaren av ditt CV. Här kan vi tipsa om kompetenser såsom:

  • Språkkunskaper.
  • Fysiska förmågor.
  • Tekniska färdigheter.
  • Innehav av körkort.
📌 Tips: Om du har fler än åtta punkter i din lista bör du dela upp den i mindre underrubriker eller separata sektioner. Det underlättar läsningen av och ökar överskådligheten i CV:t.
⚠️ Varning: Observera att samtliga exempel ovan är “hårda” snarare än “mjuka”, då de är konkreta, lätta att bevisa och har med erfarenheter snarare än egenskaper att göra. “Mjuka” kompetenser kan fortfarande vara ytterst relevanta och meriterande, men de bör inte få utrymme i sektionen i fråga utan snarare anges i introduktionen eller i ett personligt brev.

Eventuella övriga sektioner

Slutligen kan du, innan du ska skicka in ditt CV, därtill addera ytterligare sektioner som berättar om särskilda meriter som inte fått utrymme ännu. Det handlar i vanliga fall om priser, utmärkelser, publikationer, medverkanden av andra mediala sammanhang eller liknande, och det kan vara en stor fördel då det får dig att verka mer kvalificerad och framgångsrik. Det kan därtill få dig att sticka ut och komma att bli mer minnesvärd.

⚠️ Varning: Addera inte ännu en sektion om du inte har minst två meriter att ange i den eller om meriterna redan har självklara platser i en annan sektion av CV:t. En arbetslivserfarenhet bör exempelvis alltid presenteras under sektionen om arbetslivserfarenheter, oavsett hur framstående eller imponerande de är.

CV för evenemangsplanerare

Sammanfattning: En guide för skrivande av ett CV för evenemangsplanerare

Som avslutning önskar vi nu få återupprepa de främsta tipsen och varningarna vi lyft i artikeln, så att du enkelt kan checka av dem medan du skapar ditt egna CV. Det underlättar även i framtida situationer om du behöver friska upp minnet.

📌 Tips:

  • Optimera det första intrycket genom att ladda ner en CV-mall.
  • Använd varje sektion och informationstillfälle i CV:t så att du får berätta om alla dina meriter och fördelar.
  • Anpassa språkbruket och CV:ts formalia för att framstå som extra tilltalande och kvalificerad för jobbet.
  • Försök att sticka ut och verka unik så att du blir minnesvärd och därmed ökar dina chanser att gå vidare i rekryteringsprocessen.

⚠️ Varning:

  • Råka inte avvika från det professionella fokuset, utan kom ihåg att CV:t ska reflektera dig som arbetare snarare än dig som privatperson.
  • Se till att hålla dig kort och koncist så att CV:t inte blir för långdraget och tar för mycket av läsarens tid.
  • Ange aldrig information i ditt CV som är för personlig, inaktuell, irrelevant, falsk, uppenbar, upprepande, oseriös eller ointressant av andra anledningar.

Få mer hjälp hos oss

Vi hoppas att artikeln ovan var till hjälp och inspiration, men vi förstår om du trots det känner ett behov av att söka ytterligare stöd då CV-skrivandet i många fall anses både svårt och överväldigande. I så fall kan du söka dig vidare till vår hemsida och ta del av alla våra resurser online. Vi erbjuder allt vi redan hänvisat till och en rolig och smidig CV-byggare så att ditt CV-skrivande ska gå så snabbt och lätt som möjligt.

Acceptera den hjälp som finns och optimera på så vis ditt CV redan idag. Lycka till!

CV för evenemangsplanerare

Vanliga frågor och svar om att skriva evenemangsplanerare-CV

Fråga: Vad krävs för att bli evenemangsplanerare?

Svar: Du måste inte nödvändigtvis ha en formell utbildning för att få kalla dig evenemangsplanerare, eventarrangör eller liknande. Dock är det bra om du är duktig på struktur, planering och administration, samt om du har en estetisk ådra och goda sociala kompetenser. En viss erfarenhet efterfrågas dessutom i de flesta fallen.

Fråga: Är det lätt att få jobb som evenemangsplanerare?

Svar: Just nu är det balans på arbetsmarknaden för olika typer av evenemangsplanerare och arrangörer, vilket innebär att det finns ungefär lika många lediga jobb som det finns sökande kandidater.

Liknande artiklar