Ett sådant yrke innefattar ofta höga löner, flexibla arbetsförhållanden, spännande uppgifter och stora utvecklingsmöjligheter, och de flesta som jobbar med det anser det otroligt roligt.
Innan du ger dig in på arbetsmarknaden och söker jobb inom datavetenskap måste du dock skriva ett riktigt fördelaktigt CV för datavetare. Trots att arbetsmarknaden skriker efter sökande kandidater så kommer nämligen endast de mest kvalificerade och meriterade kandidaterna få jobben, och framför allt de bästa jobben, så ett välskrivet CV spelar större roll än du kanske i första hand tror. Det visar att du har det som krävs och att du är personen som arbetsgivarna letat efter.
Vi kommer i den här artikel att guida dig genom processen i att skapa ett sådant fördelaktigt CV, och behandla punkter som dessa:
- Ett tydligt CV-exempel för datavetare.
- Hänvisningar till fler exempel samt liknande lärorika texter.
- En kort guide i hur du skapar en lämplig utsida till ditt CV.
- Genomgångar i hur varje sektion av CV:t bör formuleras med exempel, tips och varningar.
- Svar på vanliga frågor om att söka jobb som datavetare.
Table of Contents
Exempel på CV för datavetare
1998-11-26
Datavetare
076-0290779
a_harp@hotmail.com
Mäster Simons väg 66
11334, Stockholm
linkedin.com/amelia.harp
Introduktion
Driven och erfaren datavetare med avancerad förmåga i flera programmeringsspråk och tekniker. Har arbetat med olika projekt inom såväl skolan som media och PR och har därmed fått en bred kunskap om programvaru- och systemutveckling i stort. Mina framtidsmål består främst av att effektivt få arbeta innovativt tillsammans med kollegor och samarbetspartners som driver alla idéer framåt.
Arbetslivserfarenheter
Juli 2020-pågående
Datavetare
Cure Media Stockholm
- Arbetade främst med olika projekt inom PR och marknadsföring tillsammans med influencers, företag och liknande samarbetspartners för att analysera och optimera deras konsumentkraft på marknaden.
- Fick utföra arbete inom dataanalys, problemlösning och maskininlärning, och dokumentera och diskutera alla mina upptäckter och idéer tillsammans med ett team.
- Lärde mig en hel del om branschen i stort, om maskininlärning och att implementera dataanalys och datavetenskap med ett fokus på konsumenten.
Mars 2020-juni 2020
Praktiserande utvecklare
SchoolSoft Stockholm
- Praktiserade i flera veckors tid med ett team av verksamma utvecklare med att analysera, undersöka och på flera sätt optimera den stora skolplattformen SchoolSoft.
- Observerade och deltog i möten med lärare och andra användare, assisterade i arbetet att analysera och undersöka plattformen, och bidrog med idéer och lösningar i det utvecklande arbetet.
- Fick många värdefulla kunskaper i att arbeta i ett team, att använda datakunskap rent praktiskt samt att använda olika metoder för att utveckla och optimera en plattform.
September 2015- augusti 2017
Programmerare
Frilans
- Arbetade frilans som programmerare för en mängd olika företag, varav några var Jensen Education, Clevry, SkoAugust och Wasa.
- Använde framför allt Java, Python, C#, C++ och program som Spark, Pandas, React och liknande.
- Lärde mig massor om att utveckla och programmera olika slags system och plattformar, att ha nära kontakt med kunder och samarbetspartners, samt inom flera programmeringsspråk och system.
Utbildningar
Augusti 2017-juni 2020
Kandidatprogram i datavetenskap
Stockholms universitet
Augusti 2014-juni 2017
Teknikprogrammet
NTI Vetenskapsgymnasiet Stockholm
- Inriktning teknikvetenskap.
Kompetenser
Yrkeskompetens:
- Avancerade kunskaper inom datavetenskap, dataanalys och utveckling.
- Mycket goda färdigheter i att programmera, med kunskap i bland annat Java, Python, C# och C++.
- Vana i program såsom Pandas, Spark, Matplotlib, React och SQL.
- Goda kunskaper inom maskininlärning och AI, samt inom PR, marknadsföring och skolsystemet.
Övrig kompetens:
- Svenska som modersmål.
- Flytande i engelska.
- Flytande i tyska.
- B-körkort.
Ta del av fler CV-exempel och andra lärorika texter
Du behöver inte nödvändigtvis nöja dig med exemplet ovan utan du kan även ta en titt på alla övriga relevanta CV-exempel vi erbjuder på vår hemsida. Du kan exempelvis läsa om dataanalytiker, programmerare, programvaruutvecklare eller ingenjörer. Det finns dessutom en poäng att läsa vårt CV-exempel för nyutexaminerade om du just tagit examen, eller för engelska CV:n om du söker arbete utomlands.
Förutom CV-exempel erbjuder vi även andra lärorika och inspirerande texter i form av guider, artiklar och blogginlägg som säkerligen kan komma till stor användning. De djupdyker nämligen i de olika aspekterna kring att söka en tjänst eller att skriva en fulländad ansökan.
Skapa ett CV som ser rätt ut
När du känner dig redo för att påbörja ditt egna CV bör du börja med utsidan snarare än innehållet, då utsidan är den viktigaste faktorn i vilket intryck du ger läsaren samt om ditt CV överhuvudtaget väcker intresse. Utsidan kan därtill påverka innehållet, så det är en god riktning att börja i.
Utsidan kan även kallas layout i mer professionella sammanhang, och för en datavetare bör layouten framför allt visa på en professionalism och kompetens. Välj därför en layout som är tydlig och överskådlig med ett lättläst typsnitt, markerade rubriker, konkret uppdelade sektioner och punktlistor. Var dock inte rädd för att utöver det addera enstaka färgklickar eller andra intressanta designdetaljer som får just ditt CV att sticka ut och väcka läsarens uppmärksamhet. Jobbet kräver trots allt en kreativitet, och det bör också speglas i layouten.
Ladda ner en CV-mall för datavetare
Det kan verka krävande att hitta en lämplig layout till CV:t, men i själva verket behöver det inte alls vara så svårt. Du måste inte skapa en på egen hand eller anställa en dyr grafisk formgivare för att lyckas, utan du kan helt enkelt ladda ner färdiga mallar för CV för datavetenskap. På vår hemsida erbjuder vi exempelvis flertalet mallar som passar utmärkt för yrket och som är ytterst professionella.
Våra mallar är därtill helt gratis och går att ladda ner i både Word- och PDF-format, beroende på vad arbetsgivaren eller rekryteraren efterfrågar. De går också att specialanpassa på flera sätt så att du kan få till en så optimal layout till ditt CV som möjligt.
Använd ett lämpligt språkbruk
En annan aspekt som är bra att fundera på innan du skriver innehållet till CV:t är vilket språkbruk du ämnar använda. Det är nämligen en annan avgörande del av vilket intryck läsaren får av dig, så trots att en datavetare inte nödvändigtvis måste vara en fena på kommunikation så är det en viktig del att fokusera på.
Börja gärna med att visa dig tilltalande som kandidat och medarbetare genom att uttrycka dig på ett trevligt sätt. Försök att verka positiv, ödmjuk och objektiv i hur du framställer dina meriter och fördelar, och se även till att du håller språket kort och enkelt så att ditt CV är lättläst. På så vis undviker du att ta för mycket av läsarens tid och uppmärksamhet, och det visar på ännu en nivå av tillgänglighet och ödmjukhet.
Sedan kan du gå vidare med att försöka framställa dig som extra kompetent och kvalificerad för yrket genom att hålla språket korrekt utan minsta lilla slarvfel eller talspråk. Det är därtill viktigt att du håller ett ständigt professionellt fokus i texten och inte glider in på ditt privatliv eller ditt privata jag, då dokumentet ju bör handla om dig som arbetare. Till sist brukar vi också rekommendera att använda ord och begrepp som är branschenliga och som får läsaren att associera dig med ditt yrke redan innan du fått det. Sådana ord kan för en datavetare exempelvis inkludera följande:
- Data.
- System.
- Programvara.
- Utveckling.
- Innovation.
- Programmering.
- Matematik.
- Statistik.
Påbörja innehållet av CV:t
Efter att aspekterna ovan är avklarade är det hög tid att börja arbeta på innehållet till CV:t, och det gör du bäst från början. Att skriva i en kronologisk ordning kan nämligen underlätta för dig att hålla en röd tråd och ett bra flöde i texten samtidigt som det enklare får dig att undvika upprepningar eller andra avvikelser. Det är även i den ordningen läsaren kommer att ta del av ditt CV, vilket är bra att komma ihåg.
Ett CV ska, precis som andra möten, inledas med en presentation av ditt namn och din yrkesroll eller titel, följt av ytterligare relevant information. Skriv därför ditt namn i en rubrik över CV:t eller som första punkten i den inledande sektionen – headern.
Din header bör placeras högst upp till vänster i CV:t och formuleras i form av en lista. Listan bör innehålla dina främsta person- och kontaktuppgifter som du tror att läsaren kommer att kunna få användning för under rekryteringsprocessen. Dessa uppgifter kan skilja sig åt mellan olika företag och arbetsgivare, men i de flesta fall är följande punkter bäst att utgå ifrån:
- Namn.
- Födelsedatum.
- Yrkesroll eller titel.
- Telefonnummer.
- E-post.
- Adress.
- Eventuell länk till professionell hemsida eller LinkedIn-profil.
En bristfällig header följer inte råden ovan, rör till ordningen på punkterna och är allmänt olämplig. En sådan kan se ut som följande:
Föredetta ekonom
Sambo
Anders “Göran” Göransson
19850930-8344
goran@datakompaniet.se
facebook.com/anders.goran.goransson
twitter.com/goran.goransson
071-7887196
Introduktion
Nästa sektion, introduktionen, fortsätter att presentera dig och dina viktigaste egenskaper men i form av en löpande text, och bör därför placeras direkt efter headern. I den kan du ange allt ifrån tidigare erfarenheter, prestationer och kompetenser till mer personlig information såsom drivkrafter, styrkor, lärdomar, framtidsdrömmar och mål. Ju mer information du anger, desto större chans är det att läsaren vill läsa vidare i just ditt CV.
En utmärkt inledning som genast lyfter fram yrkestiteln och i korthet behandlar mycket relevant information kan se ut som denna:
Skriv om arbetslivserfarenheter
Sektionen som följer efter de presenterande avsnitten anser många vara den viktigaste i hela CV:t, då den behandlar arbetslivserfarenheter och prestationer i karriären. Därför bör den få mycket utrymme och energi tillägnad sig, så att du kan lyfta fram alla dina meriter som imponerar på läsaren.
Arbetslivserfarenheterna du anger i sektionen måste dock vara tydligt relevanta för det nya jobbet, ha varit givande för din karriär och vara under tio år gammal för att inte räknas som inaktuell. Det kan därför vara svårt att ange fler än fem eller sex stycken, men det är också tur då sektionen annars riskerar att bli alltför lång och ta upp alltför mycket plats i CV:t. Varje erfarenhet ska dessutom presenteras med denna info:
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Yrkesroll, titel eller huvudsakliga arbetsuppgift.
- Arbetsgivare, arbetsplats eller företag och läge eller stad.
- Kortfattade kommentarer som berättar om arbetsuppgifter, ansvarsområden, prestationer, lärdomar, insikter och så vidare.
En arbetslivserfarenhet som hade passat i ett CV för en datavetare om den varit fulländad i informationen, använt ett lämpligt språkbruk och fokuserat på rätt saker kan exempelvis likna följande:
IT-ansvarig
- Jag arbetade på ett stort företag som lade mycket fokus på sina IT-system och program, men som inte hade så mycket nya eller spännande idéer för utveckling.
- Jobbet var delvis roligt men aldrig givande, och jag fick aldrig lära känna någon av mina medarbetare ordentligt.
Hur du fyller sektionen om du inte är erfaren datavetare
Har du ingen erfarenhet som datavetare förstår vi att sektionen kan verka svår att fylla, men du behöver inte oroa dig. I själva verket räcker det ofta gott och väl med ett par eller tre arbetslivserfarenheter i sektionen, och de måste inte vara långa anställningar eller liknande utan du kan därtill inkludera följande typer av arbetslivserfarenheter:
- Praktikplatser.
- APL.
- Frilansjobb.
- Volontärarbeten.
- Korttidsuppdrag.
- Uppgifter från skolan eller en fritidsaktivitet.
- Extrajobb.
- Sommarjobb.
Utbildningar
Den nästkommande sektionen, om utbildningar, liknar sektionen om arbetslivserfarenheter på flera sätt. För det första måste du vara lika noga med att endast ange relevanta och aktuella erfarenheter, och för det andra ska varje utbildning presenteras med liknande information. I detta fall ser informationen ut som följande:
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Utbildning, examen, program eller kurs och eventuella högskolepoäng.
- Utbildare, skola eller lärosäte och läge eller stad.
- Eventuell kommentar som anger betyg, examensarbete, inriktning, specialisering, profil eller liknande.
En utbildning som gör sig jättebra i ett datavetenskap-CV kan exempelvis vara denna:
Kandidatprogrammet i datavetenskap
Umeå universitet
- Profil maskininlärning.
Kompetenser
Nu återstår endast en sektion som de flesta avslutar sina CV:n med, och det är den om kompetenser. Sektionen liknar headern på så vis att du framför en lista på dina viktigaste kompetenser, vilket rundar av CV:t på ett fint sätt.
Det kan vara en god idé att inleda sektionen med de kompetenser som är mest relevanta och meriterande för det nya jobbet, och som därmed är mest yrkesspecifika. Det kan exempelvis handla om metoder och tekniker som används i yrket, specialkunskaper inom programvaruutveckling, maskininlärning, AI, programmering eller liknande, förmågor inom teknik och data, vana i särskilda program, system eller programmeringsspråk, och så vidare. Allt som visar att du är skicklig på ditt jobb, kort sagt.
Därefter kan du fortsätta med att ange kompetenser som inte nödvändigtvis har med yrket att göra men som fortfarande anses meriterande och som premieras av läsaren. Dessa kan exempelvis inkludera språkkunskaper, innehav av körkort och fysiska förmågor.
Mjuka kompetenser som många rekryterare eller arbetsgivare letar efter hos en datavetare men som inte bör få utrymme i sektionen i fråga kan vara:
- Självständig.
- Innovativ.
- Lösningsorienterad.
- Kreativ.
- Logisk.
- Teknisk.
Eventuella övriga CV-avsnitt för datavetare
Om du har ytterligare meriter som inte gått att implementera i någon av de tidigare sektionerna kan du därtill addera flera sektioner. Det är exempelvis vanligt att lägga till en sektion för priser och utmärkelser, för publikationer, för medverkanden i olika mediala sammanhang eller liknande.
En eller ett par ytterligare sektioner kan få dig att sticka ut, visa dig vara bättre kvalificerad och göra dig extra minnesvärd, så det är en mycket god idé att överväga. Se bara till att de verkligen är nödvändiga så att du inte begår det vanliga misstaget i att addera flera sektioner i onödan och på så vis försvåra läsningen av ditt CV och ta upp för mycket av läsarens uppmärksamhet.
Sammanfattning: Få hjälp i att skriva ett CV för datavetare
Som avslutning önskar vi nu få sammanfatta de viktigaste tipsen och varningarna vi angivit i artikeln, så att du enkelt kan se över vilka de är. Det underlättar för dig att kunna komma ihåg dem när du själv ska skapa ditt CV.
📌 Tips:
- Ladda ner och använd en färdig mall för datavetare så att du garanterar läsaren om ett gott första intryck.
- Anpassa ditt språkbruk till att vara så fördelaktigt som möjligt för att visa läsaren att du är kompetent, kvalificerad och tilltalande som medarbetare.
- Optimera varje sektion och informationstillfälle i CV:t och få utrymme att kunna berätta om alla dina meriter och fördelar.
- Använd alla olika knep som finns för att verka extra unik och bli minnesvärd.
⚠️ Varningar:
- Undvik att ange eller använda info i CV:t som är för personlig, oseriös, irrelevant, inaktuell, uppenbar, upprepande, falsk eller olämplig på övriga vis.
- Håll alltid texten kort och koncist så att ditt CV inte blir svårläst eller tar upp för mycket av läsarens tid.
- Implementera gärna info som samspelar med yrket och företaget du söker jobb hos, men glöm heller inte infon som du själv anser intressant och som kan få dig att verka unik.
Få mer hjälp hos oss
Det är sällan helt enkelt att skriva ett datavetenskap-CV på egen hand, så vi har full förståelse om du vill få ytterligare hjälp än den vi erbjöd i artikeln ovan. Om så är fallet – sök dig då vidare på vår hemsida. Vi erbjuder nämligen alla de resurser vi redan hänvisat och länkat till under artikelns gång plus en CV-byggare som gör hela arbetet enklare, snabbare och roligare.
Vässa dina kunskaper med oss och optimera sedan ditt nya CV redan idag. Lycka till!
Vanliga frågor och svar om att söka jobb som datavetare
Fråga: Vad tjänar en datavetare i Sverige år 2022?
Svar: Snittlönen för en datavetare på den svenska arbetsmarknaden år 2022 ligger på 43 100 kronor i månaden. Du kan dock höja den ytterligare genom att söka anställning när det råder stor efterfrågan, i en rik region eller på ett privat företag som går i stor vinst.
Fråga: Måste man utbilda sig för att bli datavetare?
Svar: I de flesta fallen behöver en kandidater utbilda sig på högskolenivå för att få jobb som datavetare i Sverige. Den är oftast tre år lång, men det finns även kortare yrkesutbildningar eller mer omfattande forskarutbildningar att välja bland.