Så här gör du för att skriva ett riktigt intressant och vinnande civilingenjör CV som leder till nöjda arbetsgivare

Arbetar du som civilingenjör eller har du precis tagit din examen och vill söka ett jobb? Då behöver du ett välskrivet och intressant CV som gör att de arbetsgivare som finns blir intresserade av just dig. i Den här guiden ska vi gå igenom vad du behöver för att lyckas med ditt CV som ingenjör, ge dig tips och trix som du bör tänka på och visa ett CV-exempel om hur ett CV för en civilingenjör kan vara uppbyggd.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

En civilingenjör är någon som blandar teknik och fysik i sitt arbete. Exakt vad en civilingenjör jobbar inom är väldigt varierande, men ofta behöver de konstruera någonting. En ingenjör kanske gör beräkningar på ett nytt bygge eller ser till så att en bro byggs säkert. En ingenjör behöver därför vara duktig på matte och fysik och kunna räkna ut viktiga beräkningar.

Ofta behöver ingenjören också vara innovativ och komma på nya idéer och sätt att konstruera saker. Ingenjörer jobbar inte bara med fysiska saker, utan de kan också jobba inom t.ex. data eller informationsteknik där de jobbar med att bygga nya applikationer och system. Civilingenjörsyrket kan därför vara väldigt varierande.

Civilingenjör CV

Table of Contents

Vad för olika typer av inriktningar finns det för en civilingenjör att välja mellan?

Som sagt så finns det många olika inriktningar som en civilingenjör kan välja mellan. Det är precis samma sak på de civilingenjörsutbildningar som finns och det finns flera olika inriktningar på utbildningarna som leder till olika typer av kompetenser och jobb. De vanligaste inriktningarna är industriell ekonomi, maskinteknik, automation och mekatronik, teknisk design, datateknik. teknisk fysik, informationsteknologi, väg och vattenbyggnad, energisystem och många fler.

Oavsett vad du är intresserad kommer du att hitta någonting som fungerar för dig och som du brinner för oavsett inriktning.

Krävs det något speciellt för att få jobb som civilingenjör, t.ex. en viss utbildning?

Som nämnt ovan så krävs det en utbildning för att få jobb som civilingenjör. Utbildningen är på fem år och leder till en yrkesexamen. Något som är viktigt att vara medveten om att de olika utbildningarna leder till olika jobb. Det blir alltså svårt att få ett jobb inom datateknik om du läst utbildningen inom teknisk fysik. Det är därför viktigt att du väljer en inriktning på utbildningen inom det som du vill jobba inom senare i livet.

Civilingenjör CV

Ett exempel på ett välskrivet CV-exempel för en civilingenjör

Magnus Klasson
1985-11-06
Civilingenjör datateknik
070-527872
magnus.klasson@exempel.com
Igelkottsvägen 295
24726, Lund
linkedin.com/magnus.klasson

Introduktion
Jag är en utbildad dataingenjör som specialiserar inom AI. Något jag brinner för är att utveckla ansiktsigenkänningsverktyg som kan användas vid brottsutredningar. Jag vill fortsätta att utveckla mina applikationer och nå ut till ännu fler länder, men jag vill också hitta en ny arbetsgivare där jag kan fortsätta att utveckla mig inom AI och konstruera nyare och bättre applikationer.

Arbetslivserfarenheter
Dataingenjör
LUS, AB, Lund
2015-nuvarande

  • Jag arbetar med att utveckla nya AI-applikationer, främst inom ansiktsigenkänning.
  • Det har varit ett lärorikt arbete där jag utvecklat mina kompetenser inom data och att utveckla nya applikationer.

Utbildningar
Civilingenjörsprogrammet
Lunds universitet
2008-2012

  • Inriktning datateknik.

Kvalifikationer, färdigheter och kunskaper

Kvalifikationer:

  • Utbildad dataingenjör.
  • Öve3r 10 års erfarenhet inom yrket.
  • Erfarenhet av AI-applikationer

Tekniska kunskaper:

  • Kan använda flera olika programeringsspråk som C++, Java och Python.

Civilingenjör CV

Dessa punkter är specifikt viktiga för en civilingenjör att ta med i ett bra CV

När du skriver ett CV som civilingenjör är det några specifika punkter som är extra viktiga att ta med och nämna. Det är främst information som handlar om din arbetslivserfarenhet och tidigare arbeten. Det är viktigt att ta med det eftersom att det tydligt visar vad du har gjort tidigare och att du har praktiskt arbetslivserfarenhet och vet vad som kan komma att krävas på en arbetsplats.

Många arbetsgivare värderar det väldigt högt eftersom att då du inte bara visar att du har de kompetenser som visar att du kan genomföra arbetet, utan att du också har erfarenhet och mjuka färdigheter att hantera att jobba på ett kontor tillsammans med andra människor.

📌 Tips: Även om du skulle sakna praktiska arbetslivserfarenheter så kan du nämna praktik som du har haft eller andra typer av jobb som ändå visar att du har erfarenhet av att arbeta tillsammans med andra människor. Saknar du det helt bör du istället fokusera på att tydligt förklara att du har de kompetenser och egenskaper som yrket kräver.

Civilingenjör CV

Några smarta tips som du bör följa för att lyckas med ditt CV

Vi rekommenderar också att du spanar in följande tips för att få några idéer om vad du bör fokusera på i CV:t.

Att lyssna på arbetsgivarens jobbannons

Det är arbetsgivaren som kommer att anställa dig och därför är det också väldigt viktigt att du främst fokuserar på vad det är som arbetsgivaren skriver i jobbannonsen. Det är en väldigt bra guide att utgå ifrån eftersom att det på den står exakt vad för person som företaget letar efter. När du söker ett jobb och skriver ett CV bör du främst utgå från jobbannonsen för att skriva CV:t.

Det du kan göra är att göra en lista i punktform med de viktigaste delarna som stod i jobbannonsen. Kanske letar de efter någon som har en viss kompetens eller ett visst antal års erfarenhet. Vissa punkter kanske är krav, medan andra är meriterande. Skriv upp exakt allting i punktlistan.

När du skriver CV:t utgår du från den listan och skriver ett CV som är baserat på de krav och önskemål som arbetsgivaren har. Det gör att du kommer att framstå som ännu mer relevant och lämplig för tjänsten än om du skrev ett typ av CV som du skickade till alla potientiella arbetsgivare.

Civilingenjör CV

Att läsa exempel på ingenjör CV :n

Nästa tips du bör implementera på något sätt är att du tar del av många olika typer av CV-exempel. Det finns många CV-exempel på nätet som man kan ta del av och andra ingenjörer delar också med sig av sina CV:n många gånger. Det är bra att läsa så många olika CV:n som möjligt. Det gör att du får en bred bild över och hur olika typer av ingenjör CV :n kan se ut och du kan få tips och inspiration kring hur du ska skriva ditt CV.

Vi har även ett CV exempel i den här guiden som du kan ta del av. Det är ett CV som är skräddarsytt för civilingenjörer och som du kommer att kunna använda, oavsett vilken inriktning som du jobbar inom.

Att använda en CV mall

Ett annat tips som vi verkligen rekomenderar är att använda en CV-mall. CV mallar är en mall på ett CV som har automatiskt fyllt i saker som färg, layout, typsnitt och allt det visuella i CV:t. Det enda du behöver göra är att fylla i din information på de punkter som finns. Det gör att det blir extra smidigt för dig som kanske har lite ont om tid och inte vill spendera för mycket onödig tid på att skriva sitt CV.

Det hjälper också dig som inte riktigt har en kreativ eller artistisk ådra. Att lyckas skapa ett snygg CV är oftast ganska svårt och då är det viktigt att du kan få hjälp med det genom en mall. Oftast ger snyggare CV:n ett bättre intryck eftersom att vi som människor oftare förknippar positivare känslor med fina saker. Ett fint CV kan därför leda till att chansen att CV:t blir ihågkommet är högre.

📌 Tips: Det finns flera olika CV-mallar och byggare som du kan ta del av på nätet. Dessutom är de flesta sådana väldigt flexibla och du kan skräddary ditt CV helt själv efter ditt behov.

Dessa sektioner är otroligt viktiga att ta med i CV:t

Som du kan se ovan så finns det några sektioner i CV:t som vi har fokuserat på. Dessa sektioner är de viktigaste och du bör få med de alla i någon form i CV:t då det på en sammanhängande och djupgående sätt beskriver dina erfarenheter och din kompetens. Vi förklarar dessa delar lite närmare här och vad de kan innehålla.

Header

Först i CV:t kommer headern. Det är en del som har uppgifter om dig i en punktlista. Det ska enbart vara en kort punktlista som snabbt tar med praktisk information om dig. Det ska alltså inte vara långa punkter alls eller en lång lista, utan så kort och relevant som möjligt. Det du ska ta med är namn på dig, din adress, din mejladress, ditt telefonnummer, din yrkestitl, ditt födelsedatum och till sist en länk till ditt LinkedIn-konto.

⚠️ Varningar: Du behöver absolut inte ta med mer information än det här utan det räcker med dessa punkter. Det är viktigt att informationen här bara är relevant för ditt yrke. Du får alltså absolut inte ta med privata uppgifter. En header som således är felaktig ser ut som följande:
FELAKTIG
Magnus Klasson
Hockeyspelare
Husdjursägare
1999-09-29
hockeylover@exempel.com

Introduktion

Vid nästa steg är det dags för en introduktion. Det är ett sätt att skriva ner lite intressant och relevant information om dig, fast i löpande form. En introduktion ska vara lite som det personliga brevet, fast i en kortare form. Det är valfritt vad du väljer att ta med, men det som är viktigt är att du skriver om ditt yrke och tar med information som är relevant för den nya arbetsgivaren.

Det kan t.ex. vara saker som handlar om dina drömmar eller mål, vilka ambitioner du har, varför du vill jobba på just det jobbet du söker, på vilket sätt du tror att just du kommer att göra ett riktigt bra jobb. Det finns alltså ganska många delar som du kan välja att skriva om i ditt CV. Det absolut viktigaste är som sagt att det enbart är relevant och handlar om ditt yrke.

📌 Tips: Ett smart tips kan vara att återkoppla till något som nämnts i jobbannonsen, det visar att du är uppmärksam på vad arbetsgivaren vill ha och att du faktiskt läser jobbannonsen och inte bara skickar iväg ett random CV.

Arbetslivserfarenhet

Nästa steg efter det blir att skriva några punkter om din arbetslivserfarenhet. Din arbetslivserfarenhet menas med alla de tidigare jobb som du har haft. Du kan välja att ta med vilka tidigare jobb som du vill, men det ska helst vara jobb som är så relevanta för ditt nya jobb som möjligt. Relevanta jobb är jobb som antingen är identiska med det nya jobb som du kommer att jobba inom nu eller jobb som är relativt lika och kanske innehåller någon viss arbetsuppgift som du kommer att göra på ditt nya jobb också.

När du skriver om din arbetslivserfarenhet bör du göra en slags punktlista där varje nytt jobb är en ny punkt. Där nämner du namnet på arbetsgivaren/företaget du jobbade hos, vilken tidsperiod du gjorde det, yrkestitel som du hade och vart arbetsplatsen låg. Förutom det bör du även ta med en kort punktlista till varje arbetslivserfarenhet där du i hela meningar skriver om vad du fick göra och var du lärde dig av tiden på arbetet.

📌 Tips: Se verkligen till att ta med punktlistor där du noga beskriver vad du har fått göra och vad du har lärt. Det är väldigt viktigt eftersom att det tydligt visar för arbetsgivaren vad du har gjort tidigare och vad för erfarenheter som den kan vänta sig att du har. För att göra det framtida samarbetet med arbetsgivaren lätt och smidigt bör du därför redan i CV:t förklara så mycket som möjligt om din erfarenhet.

Utbildning

Det som kommer härnäst är punkten som din utbildning. Du ska verkligen inte ta med många utbildningar här, utan det räcker med en eller två. Du skriver om utbildningarna på samma sätt som du skrev om arbetslivserfarenheterna. Du gör helt enkelt några punkter där varje ny punkt är en egen utbildning. Det du nämner är utbildnings namn, lärosätets namn, orten och tidsperioden. Dessa uppgifter räcker gott och väl och du behöver egentligen inte skriva något mer än det.

⚠️ Varningar: Undvik att göra en punktlista om vad du gjorde på utbildningen och vad du lärde dig av det. Det är inte så relevant för arbetsgivaren att veta och det är viktigare att fokusera på den arbetlivserfarenhet som du har. Om du vill kan du dock nämna att du läst en meriterande eller relevant kurs.

Kompetens

Det som kommer sedan i CV:t är en lista med de kompetenser som du har. De viktigaste kompetenserna som du bör fokusera på här är kompetenser som handlar om ditt arbete eller yrke och som är lätta för dig att bevisa att du har för arbetsgivaren.

Ta också med ett personligt brev

Förutom att du ska skriva ett intressant och bra CV behöver du även skriva ett personligt brev som du också tar med i ansökan. Ett personligt brev skiljer sig från CV:t ganska mycket då det är enbart skrivet i löpande text och innehåller mer utvecklande information av dig. Det är därför väldigt viktigt att du tar med ett personligt brev eftersom att det kan vara ett sätt för dig att utveckla bilden av dig framför arbetsgivaren.

I det personliga brevet kan du egentligen välja att ta med vad som helst. Vi rekommenderar dock att du tar med information om dina kunskaper och dina erfarenheter. Det som är viktigt att tänka på är att du inte får upprepa det du redan nämnt i CV:t utan att lägga till ny information. Du ska därför helst presentera helt ny eller i alla fall utvecklad information i det personliga brevet. Ett tips är att skriva mer om en arbetslivserfarenhet som du enbart nämnt snabbt och i punktform i CV:t.

Avslutning: Så här lyckas du med att skriva ditt CV för en civilingenjör

Nu har vi nått slutet på guiden och vi hoppas att det kommer att vara användbart när du söker jobb. Tveka inte att gå tillbaka hit flera gånger och läsa om guiden för att ta del av tips som du kanske missade under den första läsningen.

📌 Tips:

  • Uttnyttja de guider och exempel som finns på nätet om CV:n. Det gör att du får en bredare bild över hur ett bra CV ska vara uppbyggt och vad som ska vara med.
  • Använd en CV-mall som helt fixar layouten åt dig. Det gör att du sparar tid och kan fokusera på själva informationen i CV:t.

⚠️ Varningar:

  • Se till att du inte tar med information som är för privat eller personlig. Vad du gör på friiden är inte intressant och du bör se till att bara hålla det yrkesmässigt.
  • Undvik information som helt enkelt inte är relevant för det yrke som du söker. Att du tidigare har jobbat som svetsare är t.ex. inte information som är relevant för din nya arbetsgivare att veta om.

Dra också nytta av följande resurser för att utöka dina lärdomar om CV:n

Om du vill ta del av andra tips och läsa fler guider är det dessutom möjligt att göra det på vår hemsida då vi har många olika guider och CV-exempel där. Vi har t.ex. guider om elektronikingenjörer, nätverksingenjörer och ingenjörer. Det kan vara positivt att läsa guider om andra yrken eftersom att det ger dig exempel om hur andra yrkens CV:n kan vara upplagda och hur du kan använda dessa guider för att hjälpa dig vid ditt CV-skrivande.

Liknande artiklar