Topplista på årets bäst betalda jobb inom IT-branschen 2022

I dagens samhälle spelar IT och IT-branschen en stor roll, och fenomenet blir allt vanligare att bekanta sig med redan som ung. Många uppskattar de logiska koderna, unika språken och oändliga utvecklingsmöjligheterna som IT och datorer medför. Det innebär att fler önskar arbeta med något form av yrke som har med IT att göra. Är du en av dem?

Skapa ditt CV på några minuter

Det finns mängder med jobb inom IT-branschen, och de medför alla olika löner och förutsättningar. Därför vill vi i den här artikeln lyfta fram en lista på årets bäst betalda jobb inom IT, så att du enkelt kan skapa dig en bild av åtminstone en aspekt av alternativen på Sveriges arbetsmarknad – nämligen lönen. Det är en faktor som de flesta premierar i valet av yrke, och som därför är viktig att ta en extra noga titt på.

Vi kommer att lyfta fram en topplista på de bästa betalande yrkena inom IT det senaste året, och i den ska vi även framhäva hur du kan påverka och öka lönen ytterligare. Därefter vill vi lyfta fram ytterligare listor på branscher och tjänster som har med IT att göra, så att du lämnas med så mycket data att arbeta med som möjligt innan du gör ditt slutgiltiga yrkesval.

Table of Contents

1. IT-chefer nivå 1

Enligt Statistiska Centralbyråns senaste lönestatistik tjänar IT-chefer på nivå 1 mest av alla inom IT-branschen år 2022. De kan få ut en snittlön på cirka 76 600 kronor och hamnar därför strax under topplistan av de yrken som ger mest lön på hela Sveriges arbetsmarknad.

För att hamna på nivå 1, och därför få en högre lön, gäller det att ha en lång och framgångsrik erfarenhet, en utvecklad kompetens inom såväl IT som ledarskap och projektledning, och inte minst att du hittar ett företag som behöver högt uppsatta chefer. Ju högre uppsatt du är, desto högre lön får du. Du kan också få en större lön om du arbetar för ett privatägt företag i en rik region, såsom Stockholm, och om företaget är populärt och går i mycket vinst.

📌 Tips: Du behöver inte nödvändigtvis en specifik utbildning inom IT för att få det här jobbet, men utbildningar kan dock få dig att sticka ut och verka extra kompetent. De kan alltså snabba på processen så att du landar jobbet snabbare.

2. Chefer inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet nivå 1

Näst på tur kommer en annan typ av chefer, nämligen inom arkitekt- och ingenjörsverksamheter på nivå 1. De tjänar omkring 70 400 kronor i snittlön i månaden och har alltså nästan en dubbelt så hög lön som genomsnittet.

Det kan ta lång tid och vara svårt att nå upp till en chefsposition på nivå 1, men det är enklare att nå dit än jobbet ovan då du kan visa dina kompetenser på ett tydligare sätt. Med en omfattande utbildning, framgångsrika erfarenheter och goda kontakter kan du klättra dig upp i karriärstegen snabbt och utan alltför stora problem. Även här kan du få en större lön om du blir anställd inom den privata sektorn samt i en rikare region i Sverige. Statistiken visar att Stockholmare tjänar nästan 10 000 kronor mer i månaden än de som bor i Norr.

⚠️ Varning: Det krävs specifika utbildningar och erfarenheter för att få jobbet som chef inom arkitekt- och ingenjörsverksamheter på nivå 1, så var beredd på att behöva jobba mycket och länge för att få det.

3. IT-chefer nivå 2

På plats tre i listan hamnar IT-chefer på nivå 2, vilket alltså är en lägre nivå än 1 och som därför har färre ansvar och anställda. De tjänar 61 400 kronor i månaden i snitt, vilket är cirka 15 000 kronor mindre än chefer på nivå 1.

Det är snabbare och enklare att få jobbet som chef på nivå 2, men det innebär därtill en lägre lön och färre påverkningsmöjligheter. För att öka lönen kan du dock försöka bli anställd av ett privatägt företag som gör stora vinster och som prioriterar att ge löner till sina anställda. Du kan dessutom välja att arbeta i ett rikt område samt ha tur och bli anställd under en period där IT-chefer är högt eftertraktade.

⚠️ Varning: Chefsrollen passar inte alla, utan ibland kan det vara skönt att vara mindre ansvarig och istället nöja sig med några färre tusenlappar i månaden. Så sträva inte efter chefsrollen utan vidare, utan ta ett genomtänkt beslut först.

4. Chefer inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet nivå 2

Eftersom att chefer ofta leder företagen och ansvarar över många anställda så får de högre löner, och det innebär att nästa plats på listan också går till chefer. Den här gången handlar det om chefer inom arkitekt- och ingenjörsverksamheter på nivå 2. De tjänar en snittlön på 58 500 kronor i månaden, vilket är ungefär 12 000 kronor mindre än cheferna på nivå 1.

Likt alternativen ovan tjänar du extra bra som chef inom området på nivå 2 om du har imponerande meriter att visa upp, om du är eftertraktad på arbetsmarknaden, samt om du arbetar i en rikare region, som till exempel Stockholm eller en annan storstad. Du kan också öka din lön markant om du får jobb inom den privata sektorn snarare än den kommunala eller statliga, då de privata företagen ofta gör större vinster och betalar mer för att få ha kvar sina anställda.

📌 Tips: Många företag inom branschen premierar lojalitet, kunskap och hårt arbete, vilket är värt att komma ihåg under tiden du arbetar dig uppåt mot chefsrollen.

5. IT-säkerhetsspecialister

Ett yrke som blivit allt viktigare i dagens IT-samhälle och som därför premieras på arbetsmarknaden är IT-säkerhetsspecialister. De hamnar på plats fem i vår lista då de tjänar en snittlön på 52 600 kronor.

Det finns speciella utbildningar att gå, och karriärvägar att ta, för att få jobba som IT-säkerhetsspecialist. Dock är det snabbare och enklare att få än chefsrollerna ovan, då jobbet är så pass eftertraktat och behövligt. Du kan därför förhandla upp din lön en hel del, och speciellt om du arbetar för ett privat företag i en välbetalande region i Sverige.

📌 Tips: Om du brinner för IT och data, men samtidigt vill bidra till en utveckling gällande ett bättre klimat och en bredare trygghet i samhället, så är det här yrket utmärkt för dig.

6. Övriga IT-specialister

Härnäst följer jobbet som IT-specialist i övriga branscher och marknader, då de tjänar 52 000 kronor i snitt varje månad. De kan arbeta som utvecklare, programmerare, designers eller något helt annat inom IT så länge de är specialiserade inom ett område och har en utvecklad kompetens.

För att få kalla dig specialist måste du antingen ha en relevant examen eller en lång erfarenhet med omfattande framgångar. Lönerna ökar dessutom även här om du arbetar för de mest generösa och fördelaktiga företagen som exempelvis Huawei, Nordea, L M Ericsson, Intel eller liknande.

⚠️ Varning: En IT-specialist kan arbeta inom en mängd olika företag och områden, så fastna inte bara för just teknikföretag. Välj hellre ett företag som du respekterar och vill hjälpa utveckla.

7. Systemanalytiker och IT-arkitekter

Näst sist på vår lista hamnar systemanalytiker och IT-arkitekter, då de tjänar en snittlön på 51 600 kronor i Sverige år 2022. Det är långt under lönen för IT-chefer på nivå 1, men ändå en saftig lön som sträcker sig långt över den svenska medellönen.

Jobbet i fråga kräver ofta en utbildning och en viss erfarenhet, men du måste inte oroa dig för att inte få en tjänst efteråt då det råder stor efterfrågan på dagens arbetsmarknad. Det går ofta snabbt att få jobbet, men att få de bästa lönerna är en annan femma. Du behöver nämligen söka tjänster på vinstdrivande och privata företag i de rikaste regionerna, och dessutom ha en utmärkt ansökan som lyfter dig.

📌 Tips: Om du har erfarenhet från småjobb eller hobbyprojekt du utfört under ungdomen så är de värda att lyfta fram i din jobbansökan, då det visar att du har en extra lång erfarenhet och extra omfattande kompetens. Det säger en hel del att du haft intresset längre!

8. Civilingenjör inom IT och data

Jobbet som sätter punkt för vår topplista över Sveriges högst betalande IT-yrken år 2022 är civilingenjör inom IT och data. De tjänar en snittlön på 50 900 kronor varje månad, men har även stora möjligheter att tjäna mer än så.

Precis som för de ovanstående yrkena gäller det att ha en lämplig examen och en framgångsrik erfarenhet, samt att söka jobb i Stockholm hos privata företag under en bra tid när IT-civilingenjörer efterfrågas. Dessutom gäller följande: ju fler meriter du har, desto mer kommer du att kunna förhandla upp din lön.

📌 Tips: Civilingenjör är en relativt lång och svår utbildning, men den leder oftare än inte till en bra tjänst med många förmåner. Så det är en relativt trygg väg att ta om du bara vill få jobba inom IT och få en hög lön.

9. Branscher med högst lön inom IT

Jobben i listan ovan är övergripande och kan appliceras på en mängd olika branscher och arbetsplatser. En IT-chef kan exempelvis lika gärna arbeta inom försvaret som inom spelutveckling. Därför kan det vara värt att kika en extra gång på vilka branscher som betalar ut de största lönerna för arbetare inom IT.

Snittlönen för de högst betalande branscherna inom IT, enligt Akavia, är:

  • Finans, 59 600 kr.
  • Försäkring, 58 800 kr.
  • Bank, 57 900 kr.
  • Bygg, 57 300 kr.
  • Industri, 55 500 kr.

⚠️ Varning: Snittlönen i branscherna kan verka låg i jämförelse med snittlönerna för de högst betalande yrkena, men det är viktigt att komma ihåg att statistiken påverkas av de lägre betalande yrkena. Och lönen för de högt betalande yrkena respektive de lågt betalande yrkena skiljer sig väldigt mycket åt.

10. Andra yrken med höga löner inom IT

Förutom jobben i topplistan, och de olika branscherna som IT-arbetare kan vända sig till, finns det också andra yrken som kan vara av intresse för dig. De har alla med IT och data att göra, och de ger löner som sträcker sig långt över medellönen på Sveriges arbetsmarknaden.

Några exempel kan vara följande, enligt Statistiska Centralbyrån:

  • System- och mjukvaruutvecklare, 48 600 kr.
  • Systemtestare och testledare, 44 900 kr.
  • Programmerare, 43 100 kr.
  • Webbmaster och webbadministratörer, 39 800 kr.
  • System- och IT-administratörer, 39 700 kr.

.

📌 Tips: Kom ihåg att några av yrkena ovan inte nödvändigtvis kräver avancerade utbildningar eller särskilt lång erfarenhet, utan att du kan söka dig till dem relativt omfattande. Det är en bonus som de flesta arbetare värderar högt!

Sammanfattning: Topplista på årets bäst betalda jobb

Innan vi lämnar dig till att fundera på informationen du samlat på dig efter att ha läst vår artikel, och senare ta ett beslut om ditt yrkesval, önskar vi få återupprepa några av de viktigaste råden och poängerna vi lyft fram. På så vis får du en tydlig bild av vad du bör ha i åtanke inför ditt beslut.

  • De flesta jobben inom IT och data ger bra löner som sträcker sig långt över medellönen på Sveriges arbetsmarknad.
  • Yrkena på vår topplista kräver hårt arbete och engagemang, och en lång utveckling inom karriären, så kasta dig inte in i dem utan vidare.
  • Du kan påverka din lön till viss del, och speciellt om du är eftertraktad på Sveriges arbetsmarknad. Företag, sektor, område och nivå av erfarenhet är de största faktorerna.
  • Vissa yrken som ger mindre i lön kräver mindre utbildning, engagemang och erfarenhet, och kan därför vara goda alternativ till dig som vill få en hög lön så snart som möjligt.
  • Vår lönestatistik är från 2022, men om några år kan den ha förändrats rejält. Så välj ett yrke du intresserar dig för snarare än ett som ger höga löner, då sådant kan ändras snabbt.

Få ytterligare hjälp i jobbsökningsprocessen

Om vår lista varit till hjälp för dig i att hitta ett yrke att satsa på så kan du vara säker på att vi även kan vara till hjälp i de övriga delarna av jobbsökningsprocessen. På vår hemsida erbjuder vi nämligen ytterligare resurser än vägledning i yrkesval. Några exempel är våra lärorika och inspirerande artiklar, blogginlägg och guider, samt våra personligt brev- och CV-exempel. Vi erbjuder därtill professionella och gratis mallar, och en enkel och snabb CV-byggare.

Ta vara på och läs den hjälp som finns för att optimera din ansökan redan idag. Lycka till!

Vanliga frågor och svar om att söka jobb inom IT

Fråga: Är en IT-utbildning svår?

Svar: Det är omöjligt att säga hur avancerad en IT-utbildning är, då det finns så pass många att välja på. En kort utbildning i ett visst programspråk kanske inte är så svår, medan en civilingenjörsutbildning inom IT är betydligt svårare.

Fråga: Vilket IT-jobb är lättast att få?

Svar: Just nu är det enkelt att få tjänster som systemvetare, datavetare och ingenjör inom IT, då det råder stor efterfrågan på arbetsmarknaden. Tjänster som webbmaster, webbredaktör och webbdesigner är svårare att få, då det finns mycket konkurrens i dagens läge.

Liknande artiklar