Topplista med årets bäst betalda jobb i Storbritannien 2022

Det finns få platser som är så vanliga att immigrera till som Storbritannien för svenskar, och då framför allt England. I engelska London bor och arbetar idag över 50 000 svenskar, och allt fler flyttar dit varje år trots Brexit och andra svårigheter.
bäst betalda jobb i Storbritannien

Skapa ditt CV på några minuter

Det har mycket med kulturen och möjligheterna i landet att göra, men även det nära avståndet till Sverige.

Om du är intresserad av att flytta till och jobba i Storbritannien, oavsett om det handlar om Londons centrum eller vackra Nordirland, så kommer du att behöva ta en titt på vår lista med årets bäst betalda jobb i Storbritannien. Det kostar nämligen dyra pengar för exempelvis hyra till lägenhet eller hus, internet, vatten och liknande varje månad då landet och de medborgare som bor där har en hög levnadsstandard i genomsnitt. Så ett bra betalande jobb kan vara avgörande i hur du trivs i ditt nya hem.

I den här artikeln kommer vi att framföra en konkret topplista för att du ska kunna välja rätt jobb för dig med de bästa lönerna i landet färskt i huvudet. Vi kommer också att i korthet behandla vilka fler faktorer som kan öka din lön så att du ska kunna hitta ett så lönsamt jobb som möjligt. Till sist stillar vi även din nyfikenhet genom att svara på vanliga frågor om att arbeta i Storbritannien.

bäst betalda jobb i Storbritannien

Table of Contents

1. Verkställande direktörer och seniora chefer

Vår lista toppas av yrket som verkställande direktör, VD, eller senior chef. Enligt OneEducation tjänar de höga positionerna nämligen i snitt nästan 97 100 pund, vilket motsvarar 1 209 200 SEK per år. Det är 228% mer än medelsnittet i Storbritannien. Spannet är dock mycket brett, från cirka 50 000 pund till 250 000 pund, vilket är cirka 622 800 SEK till 3 113 900 SEK.

Det breda spannet beror en hel del på vilket företag du arbetar för eller leder. Företag i den privata sektorn betalar ofta mer då de kan gå i högre vinst och då de ofta betalar höga löner för att få ha kvar sina anställda. Rikare regioner såsom London, andra huvudstäder och storstäder i England har också ofta möjlighet att höja lönerna. Det är dessutom värt att ha i åtanke att din erfarenhetsnivå påverkar lönerna ytterligare.

⚠️ Varning: Det går inte bara att utbilda sig till eller ens arbeta sig upp till VD utan vidare, utan rollen tilldelas endast några få tursamma kandidater. Det är alltså ingen säker karriärväg.

2. Entreprenörer

Nästa jobb på listan, entreprenör, hänger samman med ovanstående jobb en hel del, då det går ut på att leda ett företag. Det är omöjligt att säga hur bra en entreprenör tjänar i snitt då det inte går att sammanställa de olika siffrorna på ett säkert sätt, men det kan variera från en minusinkomst till en vinst på miljontals pund. Den obegränsade topplönen och de otroliga framgångssagor vi ser varje dag i media är alltså vad som avgör jobbets plats i listan.

Som sagt finns det ingen gräns för hur mycket en entreprenör kan tjäna, men vi har några rekommendationer som kan öka dina chanser till en saftig lön. Först och främst är det värt att placera din verksamhet i en rik region med välbärgade kunder och sedan behöver du leda ett unikt och eftertraktat företag. Du behöver därtill vara medveten om att det ofta tar åratal av investeringar, satsningar och tur för att lyckas, så ge det lite tid.

📌 Tips: Att vara entreprenör ger ingen trygghet eller konkret lön, men det ger en stor frihet och mångsidighet. Det låter dig vara din egna arbetsgivare och styra över dina egna uppgifter.

3. Domare

Näst på tur kommer yrket som domare, då deras stora ansvar reflekteras i lönen. Snittlönen per år varierar från 91 200 pund till 267 500 pund, vilket motsvarar 1 136 000 SEK till 3 331 900 SEK.

Lönen beror på vad du har för tjänster och ansvarsområden, din nivå av erfarenhet och liknande. Här kan du inte påverka lönen jättemycket beroende på arbetsgivare eller region, utan den huvudsakliga skillnaden ligger i vem du är som arbetare.

📌 Tips: Även i detta högt uppsatta yrke har du en trygghet i att den långa utbildningen och omfattande erfarenheten kommer att leda någon vart. Det är ingen stor risk du tar, utan du får garanterat ett bra jobb i slutändan.

4. Läkare

Läkare tar fjärdeplatsen i vår lista då de i snitt tjänar 75 900 pund per år, vilket är 945 400 SEK. För överläkare och liknande högt uppsatta läkare kan lönen dock nå uppåt 114 000 pund, eller 1 419 900 SEK, i den offentliga sektorn såsom inom National Health Service och över 200 000 pund, eller 2 491 100 SEK, i den privata sektorn.

Din lön påverkas en hel del beroende på om din arbetsgivare är privat eller offentlig, samt om du är verksam i en rik region såsom Londons centrum. Ditt expertisområde, din nivå av erfarenhet samt de prestationer du uppnått påverkar också lönen en hel del. Ju mer eftertraktad du är på arbetsmarknaden, desto mer kommer du att få betalt.

📌 Tips: Det tar många år att bli färdig och framgångsrik läkare, men utbildningen och erfarenheten är åtminstone en garanti för ett bra framtida jobb. Det är sannerligen en trygg väg att gå.

bäst betalda jobb i Storbritannien

5. Advokater

Nästa jobb på vår lista är advokat, eftersom att de kan tjäna mellan 70 300 och 122 000 pund per år. Det motsvarar mellan 875 600 och 1 519 600 SEK och utgör därför ett genomsnitt långt över medellönen för landets medborgare.

Precis som för domare så påverkas lönen för advokater mestadels beroende på arbetsuppgifter, ansvarsområden och förtroende. Om du får många storslagna jobb och uppnår goda resultat kommer du att kunna öka lönen allt eftersom. Det är också en stor skillnad på vilken lön du kan få beroende på vilken firma du arbetar för, då USA-baserade firmor i Storbritannien betalar betydligt mer än brittiska firmor.

⚠️ Varning: Yrket som advokat är ofta krävande och du måste genomgå en lång utbildning och många års tjänstgöring för att nå toppskiktet. Så var beredd på att lägga ner mycket arbete!

6. HR-chefer

HR-chefer snor åt sig nästa plats i listan då de tjänar en saftig snittlön på hela 69 800 pund, eller 869 400 SEK. Det finns olika inriktningar i yrket, vilket påverkar lönen en hel del, och därför är spannet extra brett. Du kan tjäna mellan 55 000 pund och 175 000 pund, vilket motsvarar 685 100 SEK och 2 179 700 SEK.

Du tjänar allra mest om du har positionen som senior HR-chef på ett välbärgat företag i en rik del av det land du arbetar i. Om företaget därtill är privatägt och går i stor vinst så kan lönen öka ytterligare.

📌 Tips: Jobbet i fråga kräver endast en relativt kort utbildning och erfarenhet, och premierar personliga egenskaper framför mycket annat. Så det är en relativt lätt position att få om du är social, pedagogisk, ansvarstagande, organiserad och problemlösande.

7. Aktuarie

Härnäst hamnar yrket som aktuarie. De tjänar mellan 67 700 och 200 000 pund i snittlön på den engelska eller brittiska marknaden, och det motsvarar 843 300 och 2 491 100 SEK. En rejäl lön, alltså.

En aktuarie kan öka sina chanser att få hög lön på framför allt två sätt. Först och främst kan hen hitta arbete i Leeds, London eller Edinburgh, där lönerna är över medel enligt de senaste rapporterna. Sedan kan hen därtill välja att bli anställd hos ett företag inom exempelvis bank och finans, då sådana företag ofta gör stora vinster och prioriterar höga löner till sina anställda.

📌 Tips: Ha tålamod och ge dig inte i första hand, utan låt bara tiden ge dig särskilda tjänster, erfarenheter och meriter. Sedan kan du ta världen med storm och tjäna imponerande mängder pengar.

8. Marknadsföringsspecialister

Yrket som följer i listan är marknadsföringsspecialist, eller marknadsspecialist, då du som har rollen tjänar 66 500 pund i årslön i snitt. Det är hela 828 300 SEK. Det går dock att få uppåt 170 pund, eller 2 117 500 SEK, om du lyckas komma åt alla fördelar.

För att få den bästa möjliga lönen bör du samla på dig massor av erfarenhet och meriter, och vänta på att bli anställd tills dess att det råder brist på marknaden och du blir extra eftertraktad. Välj då gärna dessutom ett högt vinstdrivande företag som ägnar mycket resurser åt att utöka företaget ytterligare och som har många lönsamma kunder.

⚠️ Varning: Det är inte helt lätt att nå toppositionerna inom yrket, utan det vanligaste är att fasta i rollerna som marknadsförare eller liknande med en snittlön på cirka 35 000 pund eller 435 700 SEK.

bäst betalda jobb i Storbritannien

9. Företagsarkitekter

Yrket som företagsarkitekt hamnar på plats nio i vår lista då de tjänar en snittlön på 71 400 pund, eller 889 300 SEK per år. Spannet varierar mellan 53 000 och 113 000 pund, vilket motsvarar 660 200 SEK och 1 407 500 SEK.

En företagsarkitekt tjänar i genomsnitt mest om hen är anställd av ett privatdrivet företag med bra vinst, och som prioriterar sina anställdas löner. Om företaget dessutom är baserat i en rik region, om de är i stort behov av en hjälpande hand och om de vill satsa på en erfaren och duktig företagsarkitekt så resulterar det även säkerligen i en högre lön.

⚠️ Varning: Det tar ofta många år att bli företagsarkitekt då du behöver en rad olika kompetenser och meriter för att få rätt jobb. Så det är inget du blir på något eller två år, utan det kräver både energi, tid och engagemang.

10. Riskansvariga

Den sista platsen går till riskansvariga, då de tjänar en snittlön på 68 600 pund, vilket är 854 500 SEK. Spannet varierar dock från 34 000 pund, eller 423 500 SEK, till 89 000 pund, eller 1 108 600 SEK.

Precis som för de ovanstående yrkena gäller det som riskansvarig att bli anställd av ett företag som finns i en rik region, som går i stora vinster och som prioriterar sina anställdas löner. Om du är erfaren, meriterad och eftertraktad på marknaden kan du också begära den bästa möjliga lönen.

📌 Tips: Om du gillar siffror, att analysera och att ha mångsidiga arbetsuppgifter med mycket ansvar så passar jobbet som riskansvarig dig säkerligen utmärkt.

Fler jobb som kan ge över 75 000 pund i lön per år i Storbritannien

Som vi visat i listan ovan råder det stora spann på medellönen i de olika lönsamma yrkena i Storbritannien, och detsamma gäller listans efterträdare. Det är andra yrken som är värda att överväga om du vill få möjlighet att tjäna en mycket hög årslön, trots att den lägre änden av spannet kan verka relativt låg.

Listan ser ut som följande:

 • Ortodontist, 97 800-225 000 pund.
 • Investeringsbankman, 67 000-120 000 pund.
 • Analytiker, 62 900-100 000 pund.
 • Professorer, 59 000-100 000 pund.
 • Flygplanspilot, 54 000-150 000 pund.
 • Reklam- och PR-chef, 34 000-128 000 pund.
 • Backend-utvecklare, 22 000-91 000 pund.
 • Polisinspektör, 20 900-75 700 pund.
⚠️ Varning: Eftersom att spannet är så brett rekommenderar vi dig att ha fler aspekter i åtanke när du gör ditt val. Bo i rikare regioner såsom London, sök anställning hos privata och vinstdrivande företag och kom ihåg att jobba dig uppåt. Ingångslönen är aldrig lika hög som en erfaren persons lön, trots allt.

bäst betalda jobb i Storbritannien

Sammanfattning: Topplista med årets bäst betalda jobb i Storbritannien 2022

Vi önskar nu avsluta artikeln med en kort upprepning av de viktigaste tipsen och varningarna vi lyft fram. På så vis blir det tydligt vad du behöver komma ihåg när du väljer yrke och om du väljer att jobba i Storbritannien, och du kan därtill enkelt återkomma till dem i framtiden.

 • Din lön påverkas inte avsevärt av att flytta till och jobba i Storbritannien snarare än i Sverige, utan lönerna är relativt lika.
 • Det finns många fördelar med att bo i Storbritannien som svensk, oavsett stad eller land, men vissa yrken betalar mer i särskilda regioner såsom London. Var alltså noggrann gällande vart du flyttar.
 • Arbetena vi lyft fram i artikeln är alla både krävande och svåra att uppnå, men vissa av dem är enklare och stabilare än andra. Det är bra att komma ihåg när du ska göra ditt val.
 • Läs igenom all information du kan hitta om de olika arbetena du intresserar dig för, så att du är säker på att du är villig att kämpa inom det i flera års tid.
 • Det finns även fler spännande yrken i Storbritannien utöver de vi nämnt här, som innefattar en bra lön och som kan vara det bästa alternativet för dig. Så fortsätt gärna med dina efterforskningar.
 • Räkna gärna ut vilken lön du kan få per timme, vecka eller månad snarare än år om det passar dig och dina jämförelser bättre, då årslöner sällan går att hitta i svensk statistik.

Få hjälp i att skapa en jobbansökan hos oss

När du valt yrkesväg och börjar känna dig redo för att söka jobbet i fråga är det hög tid att knåpa ihop en extraordinär ansökan. En sådan ska innehålla CV och personligt brev och föra fram alla dina främsta fördelar och meriter. På vår hemsida kan du få all hjälp du behöver i arbetet, då vi erbjuder allt ifrån inspirerande texter och exempel till användbara mallar och CV-byggare. Allt du behöver för att lyckas med din ansökan, kort sagt.

Se till att besöka samtliga delar av vår hemsida och påbörja vägen till ditt drömjobb redan idag. Lycka till!

bäst betalda jobb i Storbritannien

Vanliga frågor och svar om att söka jobb i Storbritannien

Fråga: Vad är medellönen i Storbritannien?

Svar: Medellönen i Storbritannien ligger på 38 600 pund per år, vilket motsvarar cirka 480 800 SEK. Dock är medellönen i London hela 53 700 pund om året, vilket istället blir närmare 668 900 SEK.

Fråga: Vad är minimilönen inom restaurang i Storbritannien?

Svar: Minimilönen i Storbritannien ligger på 9,5 pund per timme om du är minst 23 år gammal, och det gäller i alla yrkesområden på nationalnivå. Det utgör cirka 118 SEK.

Fråga: När får man lön i Storbritannien?

Svar: Lönen betalas oftast ut veckovis, varannan vecka eller månadsvis i Storbritannien. Om den kommer varje månad får du antingen betalt sista dagen på månaden, eller också några dagar innan dess.

Liknande artiklar