Hur du kan skriva CV på rätt sätt – Exempel på CV och personliga brev, guider och tips och trix

Att skriva ett CV kan vara väldigt knepigt för de flesta. Inte sant? Det är därför som du läser den här guiden just nu. Men faktum är att skriva ett CV behöver inte vara så svårt. Det gäller bara att hitta en bra teknik som gör att skrivandet och skrivprocessen blir enkel och smidig.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Oroa dig inte för att misslyckas med CV:t! Det är bara att läsa vidare i den här guiden för att få tips och exempel på hur man kan skriva ett bra CV.

Table of Contents

Vad är ett CV och varför är det viktigt att ha med ett sådant när man söker jobb?

CV står för curriculum vitae och betyder “livets lopp” på Latin. Det är ett ganska passande namn eftersom att CV:t är till för att visa vad för erfarenheter och utbildningar du har haft under just “livets lopp”. Det är därför oerhört viktigt att ha med ett CV när du söker jobb eftersom att annars så får arbetsgivaren inte en bild alls av vad du tidigare arbetat med eller vad för relevant erfarenhet som du har.

Det räcker alltså inte att bara skriva exempelvis ett personligt brev eftersom att det är en löpande text där det är svårt att få en överblick exakt vad du har gjort i livet innan. Det personliga brevet är egentligen bara till som ett komplement till CV där bilden av dig som person blir tydligare.

Arbetstagare CV

Det är alltså viktigt att CV:t är strukturerat och tydligt, så att rekryteraren snabbt kan få en övergripande bild av dina tidigare anställningar, utbildningar eller andra relevanta erfarenheter. Dessutom är det viktigt att du håller den kort, men ändå visar att du är rätt person för tjänsten.

Finns det olika typer av CV beroende på vad för jobb man söker?

Nej, egentligen inte. De flesta CV:n är upplagda på samma sätt och du kan använda samma mall oavsett vilket jobb du söker. Kika gärna runt på vår hemsida för att hitta snygga och funktionella mallar som passar bra för alla yrken. Det finns också möjlighet att ge en personlig prägel på den.

Dock så är det värt att nämna att trots att det egentligen inte finns olika CV för olika jobb, så är den ändå bra att skräddarsy CV:t mot tjänsten som du söker. Du bör alltså lyfta fram saker i CV:t som är kopplade till det jobb som du vill få och inte bara använda ett generiskt CV där du har listat exakt alla erfarenheter, kompetenser och utbildningar som du har. Det är alltid positivt att skräddarsy det så att det passar det jobb som du vill ha.

📌 Tips: Det är viktigt att fundera över vad rekryteraren letar efter. Om du söker jobb som butiksbiträde är det inte så viktigt att du har kunskaper om journalsystem för vården, medan får vårdyrken är det oftast inte så viktigt att du har kassavana. Kom ihåg att bara lista saker som är relevant för jobbet som du söker.

Hur man kan lägga upp sitt CV på ett bra sätt och få en bra struktur

Många som skriver CV har säkert svårt för hur CV:t ska struktureras upp. Vilket är fullt förståeligt. Det är såklart inte lätt att veta vilken struktur som är den bästa, och det är ännu svårare för någon som inte ens skrivit ett CV innan. Men förhoppningsvis kommer vi att göra er experter på det!

Först och främst så är det viktigt att fundera själv över sitt CV. Vilka kompetenser har jag? Vad är det jag vill visa med mitt CV? Finns det något som jag har mer eller mindre av? (T.ex. många utbildningar) Finns det något som inte är relevant för det jobbet som jag söker? (Grundskoleutbildningen kanske inte är så relevant när man har en universitetsutbildning inom relevant ämne). Fundera själv på de frågorna och gör sedan en “mindmap” över vad för information som du vill ska vara med i ditt CV.

Arbetstagare CV

Rubriker är viktigt!

Nästa steg är att få ordning på alla rubriker. Det är viktigt att CV:t följer en röd tråd, men samtidigt är strukturerat och tydligt. Ingen arbetsgivare vill behöva leta igenom ett rörigt CV. Du strukturerar lättast ditt CV genom att ha rubriker, som t.ex. utbildning, arbetslivsarfarenhet etc.

I vilken ordning du vill ha dina rubriker väljer du själv. Men här är det viktigt att fundera över vilken ordning du vill ha i ditt CV. Du kan välja mellan omvänd kronologisk ordning eller funktionell ordning. I den omvända kronologiska ordningen listar du helt enkelt alla erfarenheter som du har i en ordning som börjar med det senaste, alltså det senaste jobbet och senaste utbildningen först. Då blir CV:t väldigt tydligt och arbetsgivaren får en smidig överblick över vad du har gjort genom åren.

Om du däremot har väldigt många erfarenheter eller utbildningar och du vill bara välja ut en fåtal, mest relevant, eller om du har mycket luckor i din erfarenhet på grund av sjukskrivning eller likande, så kan en funktionell ordning vara en god idé. Med en funktionell ordning väljer du själv i vilken ordning du vill lista dina erfarenheter och kompetenser, men du bör lista det mest meriterande eller mest relevanta längst upp.

I en sådan ordning framstår du som väldigt kompetent eftersom att alla meriterande erfarenheter listas efter varandra. Dessutom så är det mindre risk att arbetsgivaren upptäcker eventuella luckor i din anställning, eftersom att de inte är listade i kronologisk ordning.

Arbetstagare CV

Exempel på hur du skriver ett arbetstagare CV och vad som är bra att ha med

Nova Lindström
19941230-XXXX
Restaurangchef och kock
074-9992221
nova.lindström@exempel.com
Floravägen 12
43214, Limhamn
linkedin.com/nova.lindström/

Introduktion
Jag har en lång erfarenhet av restaurang- och livsmedelsbranschen och det har gjort mig riktigt duktig på livsmedelshantering, organisering, kundbemötande och planering. Jag har dessutom en B.Sc. i matlagning från Culinary Arts Academy i Schweiz, vilket gör att jag kan skapa utsökta och läckra rätter från flera olika och internationella kök. Dessutom har jag jobbat som resturangchef under mina senare anställningar vilket gör att jag har blivit riktigt duktig på att samarbeta, organisera och leda mina medarbetare, samt att skapa en meny och en budget och hålla mig till den.

Arbetslivserfarenheter
Restaurangchef och kock
Limassol, Malmö
2020-2023

 • Jag fick anställning i Malmö som både kock och restaurangchef och jag såg till att menyn var perfekt och var ledaren i köket.
 • Jag hade även ansvar över att rekrytera nya anställda, leda laget, göra olika team för golvet och köket, sätta scheman och budget, samt överse intäkterna och utgifterna över restaurangen.
 • Under tiden med mig som restyrangchef ökade vi vår omsättning med 15%, fick en stjärna i Michelin-guiden och kunde expandera vår verksamhet. Dessutom fick vi Malmös nöjdaste gäster under 3 år i rad.

Kock
Italiano Reggiano, Le Bouveret
2016-2019

 • Efter att jag tagit min examen fick jag anställning som den enda kocken i en mindre restaurang i en närliggande bergskedja. Jag jobbade tillsammans med en kökschef och en servitör och den erfarenheten lärde mig mycket om hur helheten kring att driva en restaurang fungerar och jag fick även bra koll på de delarna som inte röde matlagning, som organisering och administration.
 • Under vintermånaderna fick jag även ansvar helt över menyn och budgeten. Det gav mig en riktig självförtroendeboost när det kommer till att ha ansvar över ett kök och se till att allting flyter på bra. Jag skulle säga att jag utvecklade mina kompetenser inom problemlösning och planering.

Extrajobb som köksbiträde
La Terrasse, Le Bouveret
2014-2016

 • Jag jobbade extra på en restaurang i närheten av Campus. Även om jag inte jobbade som kock så fick jag mycket erfarenhet inom matlagning, hygien, gastronomi och självklart att samarbeta med andra och få erfarenhet över hur ett kök ska drivas.

Utbildningar

B.Sc. i matlagning
Culinary Arts Academy i Schweiz
2013-2016

 • Jag valde inriktningen mot matlagning och genomförde även min pratik på den 3-stjärniga restaurangen Le Houvres

Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Malmö resturanggymnasium
2010-2013

 • Det fanns flera olika inriktningar att välja mellan, jag valde en inriktning mot kock och livsmedel.
 • Jag genomförde min praktik på restaurang Vita Moroten i Lund

Kvalifikationer, kompetenser och kunskaper

Kvalifikationer:

 • Professionell utbildning inom matlagning på en av Europas bästa matlagningsskolor
 • Över tolv års erfarenhet inom restaurang- och livsmedelsbranschen.
 • Sju års erfarenhet som kock.
 • Fyra års erfarenhet som restaurangchef
 • Gymnasieexamen inom relevant utbildning.

Kunskaper inom:

 • Livsmedel och hygien.
 • Kökssäkerhet och akuta situationer.

Kompetenser:

 • Har en bra ledarskapsförmåga.
 • Är duktig på att hantera stressade situationer.
 • Är duktig på kreativt och innovativ tänkande.

Språkliga kunskaper:

 • Talar och skriver på flytande svenska.
 • Talar och skriver på flytande engelska.
 • Talar och skriver på flytande franska
 • Kan göra mig förstådd på tyska.
 • Kan göra mig förstådd på italienska.

Körkort:

 • Innehar B-körkort och C-körkort

Vad ett CV ska innehålla

Hur du vill lägga upp ditt CV kan du i många fall välja lite själv. Du kan till en viss grad välja i vilken ordning du vill lägga upp CV:t och det ska vara strukturerat. Men det finns vissa saker som det är bra att ha med i CV:t oavsett vart i CV:t de kommer. Nedan kommer några rubriker som är viktiga att läsa igenom.

Arbetstagare CV

Header

Det som bör komma absolut först i CV:t är headern. Det är en liten sektion där du helt enkelt listar dina personliga uppgifter och liknande som rekryteraren behöver för att kontakta dig. Vart du vill att headern ska vara placerad kan du någorlunda välja själv. Exempelvis så kanske du har den högst upp på sidan eller så har du den i en avgränsad sektion på någon av sidorna. Det är dock viktigt att du tydligt visar att det är headern.

Vilka punkter som är bra att ta med kan du välja själv men vi rekomenderar följande:

 • Ditt namn och efternamn.
 • Om du har en yrkestitel eller något sådant.
 • Ditt födelsedatum (undvik dock de fyra sista sifforna).
 • Dtt telefonnummer.
 • Din emailadress.
 • Din post- och/eller hemadress.
 • Om du har en professionell hemsida (som LinkedIn) kan du även ta med den.
⚠️ Varning: Vi rekomenderar verkligen att du följer dessa punkter eftersom att det enbart innehåller saker som är relevanta. Om du tar med något annat finns det risk för att du inte uppfattas som seriös eller proffsig. Om arbetsgivaren frågar efter något specifikt som inte är med på listan bör du dock naturligtvis ta med det.
📌 Tips: Det är en bra idé att ta med en länk till en professionell sida som LinkedIn, då får rekryteraren en tydlig bild av dig och din karriärresa.

Här har vi ett exempel på en riktigt bra header:

KORREKT
Nova Lindström
19941230-XXXX
Restaurangchef och kock
074-9992221
nova.lindström@exempel.com
Floravägen 12
43214, Limhamn
linkedin.com/nova.lindström/

Här har vi istället ett exempel på en header som upplevs som oproffsig då den har tagit med privat information:

FELAKTIG
Baseboll Göran
19670312-6543
tiktok.com/basebollgöransliv
instagram.com/göransbilder
göran.gillarbaseboll@exempel.com
076898998

Introduktion

Efter headern bör sektionen med introduktionen komma. Här kommer chansen för dig att visa lite mer vem du är. Introduktionen ska vara som en kort sammanfattning av dig och här är det ett ypperligt tillfälle att visa varför du är den person som är rätt att anställa för tjänsten. Du kan välja lite själv vad för information som du vill ska vara med i introduktionen men den ska vara relevant och kortfattad.

Några kommer några exempel på ämnen som du kan ha med:

 • Arbetslivserfarenheter.
 • Mer om din karriär.
 • Dina styrkor och färdigheter.
 • Dina drivkrafter och kompetenser.
 • De prestationer som du gjort på ditt tidigare jobb eller likande.
 • Eventuella lärdomar som du har lärt dig.
 • Dina framtidsmål, drömmar och planer.
⚠️ Varning: Här är det jätteviktigt att hålla sammanfattningen kort för annars finns risken att arbetsgivare inte orkar läsa igenom allting som du skrivit.

Arbetslivserfarenhet

Här listar du alla arbetslivserfarenheter som du har. Du bör har dem i punktform och dessutom kommentera innehåller i några korta menningar till varje punkt.

Utbildning

På samma sätt som för arbetslivserfarenheten gör du för dina utbildningar. Lista dem i punktform och sedan kan du kommentera det viktigaste om dem i punktform.

Kompetenser och egenskaper

Här tar du med förmågor och kompetenser etc. Som är viktigt och relevant för det jobb som du söker. Om du inte har något sådant är det bättre att inte ha med det alls. Men försök att hitta några egenskaper som du besitter och som rekryteraren letar efter.

Arbetstagare CV

Hur ett personligt brev bör se ut

Förutom CV:t är det även väldigt viktigt att ha med ett personligt brev. I det personliga brevet ska du gå in lite mer ingående över vem du är och lista saker om din profil, snarare än din erfarenhet. Du kan ta med vilken information om dig som du vill, men det är viktigt att det är informerande och relevant, samt hålls väldigt kort. Det ska vara ett komplement till CV:t men får inte blir för “tungt” eller “jobbigt” för rekryteraren att läsa.

📌 Tips: Ett bra tips är att använda en liknande mall till både CV:t och det personliga brevet. Då har båda sakerna samma layout och du verkar mer proffsig eller organiserad.

Avslutning och viktiga tips att ha med sig: Så här skriver du ett riktigt bra CV som ökar chansen att du blir kallad på intervju

Avslutningvis är det viktigt att skriva ett bra CV för att få bra jobb. Förhoppningsvis har den här guiden hjälpt dig på vägen och vår förhoppning är att du nu kan skriva ett fantastiskt bra CV. Nedan kommer några bra tips och varningar som är bra att ha med sig när du skriver ditt CV.

📌 Tips:

 • Var formell och saklig, men inte för “stel”. Ett lätt och ledigt, men ändå professionellt språk är bäst.
 • Använd en liknande layout till både CV:t och det personliga brevet så att du presenterar en enhetlig bild av dig.
 • Fundera över vad för information som du vill ha med och ta bort sådant som inte är relevant. Tänk också på i vilken ordning du vill presentera informationen. I en kronologisk ordning eller i en funktionell.
 • Det är viktigt att CV:t är strukturerat och lättläst, annars kanske rekryteraren tycker att CV:t är jobbigt att läsa. Dela upp CV:t i sektioner och namnge dem med hjälp av rubriker.
 • Stick ut lite så att rekryteraren lättare kommer ihåg dig. Ett bra tips kan vara att ha med en bild på dig så att de ser hur du ser ut.

⚠️ Varningar:

 • Läs igenom CV:t noga. Om du har flera slarv- eller stavfel så kommer du inte att upplevas som professionell eller noggrann.
 • Håll en positiv ton i ditt CV. Arbetsgivre drar sig från att rekrytera någon som är negativ då de vill ha en bra stämmning på sin arbetsplats och någon som kan samarbeta med de andra anställda.
 • Se till att bara ha med relevant information som är kopplat till den tjänsten som du söker. Det gör så att CV:t hålls kort och risken för att arbetsgivaren tappar intresset minskar. Undvik all onödig utfyllnad.
 • Om du har luckor i ditt CV kan rekryteraren tro att du döljer något eller liknande, meddela därför varför du har luckor i ditt CV eller välj en ordning som döljer luckorna.

Om du inte riktigt hittade något här som gäller för dig så förstår vi naturligtvis det. Du får gärna kika vidare på vår hemsida och se om du hittar något som passar dig. Här är några snygga CV-mallar som passar för alla yrken, och här har vi några exempel på CV:n enligt bransch. Se om du hittar något för dig och lycka till med ditt CV-skrivande!

Liknande artiklar