För att lyckas med att skaffa ett bra och intressant jobb som videoredigerare är det två saker som främst är viktigt. Du behöver ha en portfölj med snyggt redigerade videor så att du kan visa vad du gör och du behöver ha ett riktigt bra och välskrivet CV som får arbetsgivarna intresserade. I den här guiden ska vi visa dig hur du lyckas med det.
Table of Contents
Vad innebär ett yrke som videoredigerare?
Ett yrke som videoredigerare innebär att du jobbar med att redigera videor. Du kanske jobbar som frilansare och jobbar för många olika företag och arbetsgivare eller så jobbar du enbart för ett företag där du redigerar alla de videor som de behöver hjälp med.
På arbetet som videoredigerare får du oftast ett visst material att jobba med, som t.ex. videor, bilder eller något som en logga, sedan arbetar du med att sätta ihop allting till en snygg video i ett redigeringsprogram. Du kanske även behöver lägga till snygga effekter eller bakgrundsmusik. Det finns alltså många saker som en videoredigerare kan välja att lägga till på videon och exakt hur slutresultatet blir är oftast efter en idé som arbetsgivaren kommit på.
Vad ska man fokusera på om man vill skaffa ett jobb som videoredigerare?
Om du vill skaffa ett jobb som videoredigerare bör du främst fokusera på de tidigare videor som du har redigerat. Det är ett utmärkt sätt för dig att visa för arbetsgivaren vad du kan och vad du har att erbjuda. Därför bör du definitivt fokusera på att sätta ihop en snygg portfölj med dina bästa videor som du kan visa för arbetsgivaren.
Något annat du också kan göra för att framstå som relevant och intressant för arbetsgivaren är att fokusera på dina tidigare erfarenheter i CV:t. Om du har jobbat som videoredigare tidigare kan du skriva några rader om vad du fick göra på det arbetet och om du lärde dig något speciellt av det. Det är viktigt att göra det eftersom att då får arbetsgivaren en väldigt tydlig bild över vad det är som du faktiskt kan och vad du kan erbjuda dem.
Så här kan ett välskrivet exempel på ett CV för en videoredigerare se ut
2003-12-09
075-2561663
minna.justo@exempel.com
Gulashvägen 357
623762, Malmö
linkedin.com/minna.justo
Introduktion
Jag är en kreativ och driven videoredigerare som brinner för att skapa snygga och välfungerade videor. Jag vill beskriva mig själv som en person som alltid försöker utmana mig själv att nå nya höjder och testa nya tekniker när jag redigerar videor. I framtiden vill jag fortsätta att utmana mig själv och samtidigt få jobb hos en arbetsgivare som stöttar min kreativa anda.
Arbetslivserfarenheter
Videoredigerare
Bra marknadsföring, AB
2021-nuvarande
- Redigerade reklamfilmer åt företaget och olika typer av informerande videor.
- Arbetade i program som Adobe Premiere Pro och Final Cut Pro X.
- Blev duktigare på att redigera videor och på att sköta den sociala kommunikationen med företaget och kunder.
Utbildningar
Ekonomiprogrammet
VÄXgymnasiet, Stockholm
2019-2022
Kvalifikationer och kompetenser
Yrkeskompetens:
- Mycket duktig på att klippa och redigera videor i Adobe Premiere Pro och Final Cut Pro X.
- Mucket goda kunskaper inom Adobe Creative Cloud-program och Google programmen.
- Lång erfarenhet inom skapande av video, ljud, och textskapande
- Kan göra videor på både svenska, engelska och finska.
Dessa delar är viktiga att ha med i CV:t
Som du säkert sett i CV-exemplet ovan så finns det några delar i CV:t som är extra viktigt att ha med. Vi ska gå igenom dem här i tur och ordning.
Börja CV:t med att kort lista dina kontaktuppgifter i en header
Först bör du ha en del som vi kallar för header och som innehåller dina kontaktuppgifter och andra nödvändiga uppgifter som rekryteraren kan behöva för att anställa dig. Det är uppgifter som din adress, din e-post, ditt telefonnummer, ditt födelsedatum, ditt namn, din yrkestitel och länk till ditt LinkedIn-konto.
Dessa uppgifter är viktiga för att rekryteraren snabbt ska få en bild av vem du är, men sektionen får samtidigt inte vara för lång då det inte får rikta fokus från den viktiga informationen i CV:t.
Fokusera sedan på den viktiga introduktionen där du beskriver lite information om dig
Nästa del är att skriva den sektion som nästan är viktigast, nämligen introduktionen. I introduktionen ska du i löpande form skriva om dig, dina drömmar, mål och ambitioner, allt i förhållande till din karriär. Du ska alltså förklara vad du vill, vad du kan och vad du redan har jobbat med. Du kan välja själv exakt hur du vill lägga upp det och vad som ska vara med, men det är viktigt att arbetsgivaren får en nyanserad och intressant bild av dig.
Gå sedan vidare med att ta med den mest relevanta arbetslivserfarenheten som du har
Sedan bör du fokusera på de tidigare jobb som du har haft. De ska helst vara jobb som är relevanta för det nya jobb som du söker nu. Det är alltså jobb som antingen är precis det jobbet som du söker nu, eller som har delar i sig som liknar ditt nya jobb. Det kan exempelvis vara att du fått användning av dina problemlösningsförmågor på ditt gamla jobb, vilket du även får nu.
Det du ska ta upp under sektionen med arbetslivserfarenheter är tidperioden som du arbetade på jobbet, företagets namn och orten du arbetade på. Det är också viktigt att ta med det du lärt dig på jobbet och vad för typer av arbetsuppgifter som du hade.
Sedan är det dags att nämna lite kort om din utbildning
Nästa steg blir att skriva några rader om din utbildning. Du behöver inte skriva lika mycket här som du skrev om din utbildning, utan det räcker att du nämner en eller två utbildningar och sedan bara nämner utbildningens namn, när du pluggade på den och på vilket lärosäte. Du kan helt skippa att nämna eventuella lärdomar och arbetsuppgifter, det är inte så relevant för din utbildning.
Avsluta sedan CV:t med en lista över de yrkesrelaterade kompetenser som du har
Sedan avslutar du CV:t genom att ha med en punktlista där du tar med alla dina kompetenser som du har och som är relevanta för ditt nya jobb. Det får gärna vara kompetenser som man tydligt kan bevisa, men det kan vara någon annan kompetens också.
Avslutning: Så här lyckas du med att skriva ditt CV för en videoredigerare
Nu när du anlänt till slutet av den här guiden så hoppas vi att det har varit lärorikt och intressant. Läs gärna om den flera gånger för att verkligen se till så att du har alla verktyg för att lyckas med ditt CV.
📌 Tips:
- Använd verkligen alla de sektioner som finns i CV:t. Om du missar att använda någon sektion kanske du upplevs som att du saknar erfarenhet eller kompetenser.
- Ta med en länk till din portfölj där du tydligt kan visa vad du har gjort tidigare och vad för kompetenser som du faktiskt har.
⚠️ Varningar:
- Undvik att bli personlig och privat. Företaget vill höra om ditt arbete och hur du ska gå tillväga för att lyckas inom din nya tjänst. De är inte intresserade av att höra om ditt privatliv.
- Var inte för otydlig eller orelevant. Det är viktigt att enbart ta med saker som arbetsgivaren är intresserad av och som gör att du framstår som intressant för tjänsten.
Använd också fler resurser för att ta del av fler tips
Om du behöver mer hjälp när du ska skriva ditt CV får du gärna spana in guiderna via vår hemsida. Vi har många olika guider som behandlar andra delar av CV-skrivande och som förhoppningsvis gör så att själva processen med att skriva CV blir lite lättare. Guiderna är om andra yrken men förhoppningsvis kommer du att tycka att dessa är lärorika ändå, några exempel är CV-exempel och guide om jobb som datavetare, programmerare och processledare.