Du som drömmer om att få arbeta som projektledare har goda chanser att få jobb, då det råder stor efterfrågan på arbetsmarknaden för tillfället, men däremot måste du skriva ett utmärkt CV projektledare för att lyckas. Ett sådant kan även vara nyckeln till att få välja och vraka bland olika jobberbjudanden.
I den här artikeln kommer vi att hjälpa dig i ditt CV-skrivande så att du verkligen optimerar det, genom att behandla följande punkter:
- Ett tydligt CV-exempel för projektledare.
- Länkar till fler exempel och andra hjälpande texter.
- En guide i hur du skapar utsidan av ditt CV.
- Genomgångar i hur du bäst formulerar de olika delarna av och sektionerna i ditt CV med tillhörande exempel, tips och varningar.
- Något kort om hur du kompletterar ditt CV med ditt personliga brev.
- Svar på vanliga frågor om att söka jobb som projektledare idag.
Table of Contents
Exempel på projektledare-CV
1994-06-20
Projektledare
070-3360933
rfallman@live.se
Auroravägen 5
63225, Eskilstuna
Linkedin.com/rasmusfallman
Introduktion
Efter nästan åtta år som verksam VVS-ingenjör och två år som projektledare har jag avancerade kompetenser och förmågor inom området. Mina största drivkrafter som även formar mina framtidsmål är att leda längre projekt med stora resultat, att skapa och upprätthålla relationer med inspirerande kollegor samt att ständigt få utvecklas vidare i min arbetsroll. Ett nytt korttidsmål jag strävar mot för tillfället är att få arbeta med övergriplig planering snarare än praktiskt arbete.
Arbetslivserfarenhet
Projektledare
Enwell Eskilstuna
2020-pågående
- Jag ledde projekt med minst fem medarbetare gällande utveckling av, installation av, underhåll av samt reparation av värmepumpar, kyla och solenergi.
- Arbetet krävde mycket praktiskt arbete men också att inspirera och hjälpa mina medarbetare, och att föra det administrativa arbetet runt omkring projekten.
- Jag lärde mig en hel del om bland annat ledarskap, projektledning, administration och inte minst efterarbete.
Energiingenjör
Riksbyggen Norrköping
2015-2020
- Ansvarade framför allt för införsäljning och uppföljning av energioptimeringsavtal men ledde även projekt inom installationsentreprenad.
- Mina arbetsuppgifter inkluderade många olika saker, men de mest lärorika var säljarbetet, projektledningen och kvalitetsuppföljningen. Jag fick även bidra till att utveckla nya lösningar och arbetssätt gällande energi- och miljötjänster.
- Lärde mig till exempel väldigt mycket om VVS- och energibranschen, om att samarbeta med kunder och liknande samarbetspartners och om att leda projekt tillsammans med kollegor.
Praktiserande VVS-ingenjör
Vattenfall Norrköping
Periodvis 2014-2015
- Observerade och assisterade verksamma VVS- och energiingenjörer i att utveckla befintliga produkter, lösningar och arbetssätt.
- Fick delta i möten, hjälpa till i praktiska jobb och ge förslag på idéer och lösningar när tillfälle gavs.
- Jag fick många värdefulla lärdomar och erfarenheter men kanske framför allt ett självförtroende och ett ökat sug efter att få ge mig in i branschen.
Utbildning
Agil och digital projektledare
House of Minds distans
2020
VVS-ingenjör
Tekniska Högskolan Linköping
2013-2015
Teknikprogrammet
Realgymnasiet Linköping
2010-2013
Kompetens
Yrkeskompetens:
- Mycket avancerade förmågor inom VVS och energi.
- Avancerade förmågor inom generell teknik och motorik.
- Mycket goda kunskaper inom projektledning och efterarbete.
- Goda problemlösningsförmågor.
Kommunikativ kompetens:
- Dokumenterat avancerade ledarskapsförmågor.
- Mycket goda pedagogiska färdigheter.
- Framstående administrativa färdigheter.
Övrig kompetens:
- Svenska som modersmål.
- Flytande i engelska.
- Goda kunskaper i tyska.
- B-körkort.
- Truckkörkort.
Läs fler CV-exempel och andra hjälpsamma texter
Vi förstår om CV-exemplet ovan inte var perfekt för just dig och din situation, och att du därför vill få läsa flera exempel för att få tillräckligt med inspiration. Sök dig i så fall vidare på vår hemsida så kan du få ta del av en mängd relevanta CV-exempel. Du vill kanske läsa exemplet för chefer, byggledare, administratörer eller något liknande.
Förutom exemplena erbjuder vi dessutom blogginlägg, artiklar och guider av olika slag som alla kan vara till stor hjälp. De djupdyker nämligen in i de olika ämnena som finns omkring att skriva en fulländad ansökan eller att söka jobb i övrigt.
Skapa ett snyggt CV
När du fått inspiration och känner dig redo för att börja med ditt egna CV bör du ta ett steg tillbaka och fundera på hur du vill att CV:t ska se ut. Det är nämligen inte tillräckligt att bara skriva innehållet till CV:t och sedan vara nöjd, utan först och främst måste du ge ett första intryck och lämna läsaren med ett sug om att få veta mer. Det gör du via utsidan.
Layouten, som CV:ts utsida kallas, är alltså avgörande i om ditt CV över huvud taget blir läst. Därför är det viktigt att du väljer en layout som speglar dina personliga fördelar, som kan lyfta fram vilket jobb det är du faktiskt söker och som ger bilden av att du är professionell och värd att överväga i rekryteringsprocessen. Du kan lyckas med det genom att välja en layout med vissa utstickande designelement såsom en färgklick eller en särskild designdetalj, så länge de är neutrala och inte väcker löje. Du kan även vända dig till en layout som erbjuder en tydlig överskådlighet, ett lättläst format och ett enkelt typsnitt. Raka linjer, luftiga mellanrum och markerade rubriker är också bra alternativ.
Ladda ner en CV-mall
Ingen förväntar sig att du ska skapa en layout på egen hand utan professionell träning eller utbildning, så ödsla inte tid på det. Välj istället att ladda ner en färdig mall som erbjuder en bra layout med alla de fördelar du söker. På vår hemsida erbjuder vi en mängd olika alternativ på mallar som du kan ladda ner helt gratis.
Alla våra mallar är professionellt skapade och granskade, och de går därtill att specialanpassa för att lämpa sig för just dig och din situation särskilt väl. Våra mallar kan du också ladda ner i såväl PDF- som Word-format beroende på vad din potentiella arbetsgivare eller rekryterare efterfrågar.
Språkbruk
En annan aspekt du behöver ägna dig åt innan du skriver innehållet till ditt CV är språkbruket. Det hänger samman med såväl innehållet som layouten, och kommer spela en stor roll i vilket första intryck du ger läsaren.
Som projektledare är det viktigt att du kan kommunicera med såväl medarbetare som andra inblandade personer, och det bör du visa redan i ditt CV. Börja därför med att lyfta fram ett positivt, ödmjukt och pedagogiskt språk som är lättläst och kortfattat. Du kan också försöka uttrycka dig på ett objektivt sätt för att inte verka skrytig eller falskt blygsam i din framtoning.
Därefter kan du fokusera på att skapa en professionell och relativt formell bild av dig själv som arbetare genom att hålla ett lämpligt fokus på ditt professionella jag snarare än ditt privata jag. Du bör därtill använda ett korrekt språkbruk utan slarvfel eller talspråk. Sedan är det alltid en bra idé att få fram din kompetens genom att använda ord och begrepp som är branscenliga och som används i yrket. Sådana kan för en projektledare till exempel vara:
- Kommunikation.
- Ledarskap.
- Struktur.
- Planering.
- Administration.
- Kontroll.
- Ansvar.
- Projekt.
Inled CV:t med dig själv
Om du ägnat lite tid och energi på att skapa utsidan av ditt CV är det dags att påbörja skrivarbetet. Det gör du bäst om du börjar från början, då det hjälper dig att hålla en röd tråd och inte råka upprepa dig själv.
I detta fall innehåller början ditt namn, precis som i andra första möten. Så skriv gärna ditt för- och efternamn samt din yrkesroll eller titel i en rubrik över CV:t eller som första punkt i den inledande sektionen – headern.
Alla CV:n bör inledas med en header högst upp i det vänstra hörnet, då det är en lista över alla dina viktiga kontakt- och personuppgifter som din potentiella arbetsgivare eller rekryterare kommer att behöva känna till eller använda under rekryteringsprocessen. De skiljer sig åt beroende på företaget eller arbetsgivaren, men i de flesta fall är följande punkter bra att utgå ifrån:
- Namn.
- Födelsedatum.
- Yrkesroll eller titel.
- Telefonnummer.
- E-post.
- Adress.
- Eventuell länk till professionell hemsida eller LinkedIn-profil.
En bristande header kan se ut som följande exempel, som inte följer råden ovan:
Leif “Leffe” Barkman
facebook.com/leffe.barkman
leffe@saab.se
071-7801734
Skåning
Gift
Introduktion
Härnäst följer en annan inledande och presenterande sektion, nämligen introduktionen. Förr var det vanligare med en “professionell sammanfattning” som bara behandlade tidigare erfarenheter och prestationer, men idag vill CV-läsare oftare att du ska lyfta fram ytterligare information än så. En introduktion ger dig möjligheten att därtill bland annat berätta om dina lärdomar, insikter, styrkor, drivkrafter, “mjuka” kompetenser, personliga fördelar, framtidsdrömmar, mål och liknande. Allt du gjort och vill göra, alltså.
En jättebra introduktion som snabbt visar vem kandidaten är och som håller ett lämpligt fokus kan till exempel se ut som följande:
Arbetslivserfarenheter
Nästa sektion behandlar arbetslivserfarenheter, vilket många anser vara den viktigaste delen av ett CV. För att dina arbetslivserfarenheter ska ses som meriter måste du dock välja ut maximalt fem eller sex stycken som alla är tydligt relevanta för den tjänst du söker, som varit givande i din karriär och karriärmässiga utveckling och som är under tio år gamla. Varje erfarenhet ska dessutom presenteras med följande information:
- Yrkesroll, titel eller huvudsakliga arbetsuppgift.
- Arbetsgivare, arbetsplats eller företag och stad eller läge.
- Tidsperiod i månad och år eller helår.
- Kortfattade kommentarer som anger dina ansvarsområden, arbetsuppgifter, prestationer, lärdomar, insikter och så vidare.
En bristfällig erfarenhet är inte direkt relevant för en projektledare, har bristande språkbruk, missar viktig information och riktar uppmärksamhet till fel aspekter. Det kan till exempel se ut som följande:
Bålsta
- Under en sommar stod jag i ett jordgubbsstånd och sålde jordgubbar och lite hallon.
- Jag fick knappt nåt betalt så jag slösade mest min tid, men min arbetsgivare var i alla fall nöjd.
Utbildningar
Sektionen om utbildningar liknar sektionen om arbetslivserfarenheter på flera sätt då den ställer samma krav på att varje erfarenhet måste vara tydligt relevant för den sökta tjänsten och dessutom vara aktuell, och alltså under tio år gammal. Dina utbildningar presenteras även med samma typ av information, som i detta fall ser ut som följande:
- Utbildning, kurs, examen eller program.
- Utbildare, skola eller lärosäte och stad eller läge.
- Tidsperiod i månad och år eller helår.
- Eventuell kommentar som anger fördjupning, profil, inriktning eller dylikt.
Ett utmärkt exempel på en utbildning för en projektledare kan likna följande:
IHM Business School Stockholm
Januari 2021-Maj 2021
Kompetenser
De allra flesta avslutar sina CV:n med en sektion om kompetenser då det rundar av all information som angetts på ett bra sätt. I sektionen får du nämligen lista dina främsta och mest meriterande “hårda” kompetenser som är konkreta och lätta att mäta.
Börja alltid sektionen med de kompetenser som är mest meriterande och som har med den nya tjänsten du söker att göra. I detta fall handlar det till exempel om kommunikativa kompetenser inom ledarskap, pedagogik och liknande, samt om organisatoriska kunskaper, tekniker och metoder som används i ditt specifika fält och så vidare. Det kan därtill handla om tekniska förmågor eller kunskaper inom särskilda användbara områden såsom ekonomi, juridik eller dylikt.
Därefter kan du ange alla övriga kompetenser som inte nödvändigtvis har med yrket som projektledare att göra men som fortfarande kan anses vara meriter. Sådana kan till exempel vara fysiska förmågor, språkkunskaper eller innehav av körkort. Det kan också handla om andra kompetenser som du fått genom åren och som du tror kan intressera läsaren av ditt CV.
“Mjuka” kompetenser som är utmärkta att ange i ett projektledare-CV men som inte bör få utrymme just här kan vara dessa exempel:
- Kreativ.
- Social.
- Lösningsorienterad.
- Strukturerad.
- Noggrann.
- Observant.
Komplettera CV:t med ett personligt brev
När ditt CV är färdigt och du känner dig redo för att skicka in det till rekryteraren eller arbetsgivaren är det hög dit att komplettera det med ett personligt brev. Ditt personliga brev är nämligen i de flestas ögon ett minst lika viktigt dokument då det ger dig möjligheten att beskriva i löpande text vad du har för professionell bakgrund samt varför du är rätt person för jobbet du söker. Ditt personliga brev ger dig även chansen att visa på dina personliga fördelar som inte kommit fram ordentligt i CV:t.
Alla personliga brev behöver optimeras för att ge bästa möjliga intryck och resultat, precis som för CV:n. Följande punkter är bra riktlinjer då de utgör grundstommen av ett personligt brev utan att krångla till det för mycket:
- En hälsning som anger läsarens namn.
- En inledande sektion som besvarar läsarens frågor om vem du är, varför du sökt jobbet och vad som gör dig rätt för jobbet i fråga.
- Ytterligare några sektioner som djupare behandlar dina fördelar och erfarenheter, och som tillsammans ger läsaren en god bild av dig som kandidat.
- En avslutande sektion som både tackar läsaren och uppmanar hen till att ta kontakt med dig inom kort.
- En avskedshälsning samt din underskrift.
Sammanfattning: Optimera ditt CV för projektledare
Som avslutning önskar vi nu få återupprepa de främsta tipsen och varningarna vi angett i artikeln ovan, så att du enkelt kan dubbelkolla så att du fått med allt när du skrivit ditt egna CV. Det underlättar även i framtida situationer om du vill friska upp minnet en aning på nytt.
📌 Tips:
- Ladda ner och använd mallar till såväl CV:t som ett personligt brev för att försäkra dig om att du ger läsaren ett gott intryck av dig.
- Anpassa språkbruket och hur du skriver så att du framstår som extra kompetent, kvalificerad och tilltalande.
- Använd varje sektion och informationstillfälle i CV:t så att du visar alla dina fördelar och meriter.
- Försök att sticka ut och verka unik då det ökar dina chanser att komma vidare i rekryteringsprocessen.
⚠️ Varningar:
- Akta dig för att kanske få med information som är för personlig, oseriös, falsk, irrelevant, inaktuell eller olämplig av liknande anledningar.
- Håll CV:t kort och koncist så att du inte gör det för svårläst eller tar upp för mycket av läsarens tid.
- Rikta aldrig bort fokuset från till professionella jag till ditt privata jag, då såväl ett personligt brev som ett CV ju är högst professionella dokument.
Sök efter mer hjälp hos oss
Om du ansåg att artikeln ovan var till hjälp kan vi varmt rekommendera dig att kolla in våra övriga hjälpande resurser på vår hemsida. Vi erbjuder nämligen mer än inspirerande exempel och texter, då det även finns gratis mallar och en superenkel och användbar CV-byggare.
Acceptera hjälpen som erbjuds och se på så vis till att optimera dina kunskaper och resultatet av din jobbansökan redan idag. Lycka till!
Vanliga frågor och svar om att söka jobb som projektledare
Fråga: Vad förväntas av en projektledare?
Svar: Projektledare måste framför allt kunna leda människor framåt på olika sätt, och dessutom planera, marknadsföra, organisera och utvärdera. Projektledaren ska kunna driva ett lyckat projekt, kort sagt.
Fråga: Vad tjänar en projektledare i Sverige år 2022?
Svar: Marknadslönen för en projektledare ligger enligt Unionen på mellan 36 000 och 60 000 kronor, beroende på efterfrågan, erfarenhet, kompetens och liknande. Det finns dock chans till högre löner än så om du arbetar upp dig och tar dig an större projekt.