Undvik lögner i ditt CV men fortsätt ge goda intryck

Det är inte ovanligt att en väljer att ljuga i sitt CV oavsett om en är ny på arbetsmarknaden eller inte, då det kan verka nödvändigt för att framstå som tillräckligt kvalificerad.
lögn på cv:n

Skapa ditt CV på några minuter

Faktum är att människor ljuger i snitt tre gånger per dag, och att de känner sig ännu mer benägna att göra det i betydande sammanhang såsom i en rekrytering.

Att ange en lögn på CV:n är inte alltid hela världen, och det finns till och med källor som rekommenderar det, men det kan också leda till grava konsekvenser. Förlorade chanser att få det sökta jobbet, försämrat rykte på arbetsmarknaden och en anmälan är bara några exempel. I den här artikeln önskar vi därför få vägleda dig i ämnet, och det gör vi genom att behandla följande punkter:

  • Genomgångar i vilka de vanligaste lögnerna är, i vilka sektioner de förekommer samt hur de kan se ut. Här ger vi dessutom tips, varningar och exempel på bättre alternativ.
  • Några ord om hur du optimerar ditt CV utan att inkludera lögner eller osanningar.
  • Hänvisningar till ytterligare hjälpmedel och stöd till ditt CV-skrivande.
  • Svar på vanliga frågor om att ljuga i ett CV.

lögn på cv:n

Table of Contents

Vanliga lögner

De vanligaste lögnerna på arbetsmarknaden idag är både större och mindre lögner, och påverkar bilden du ger rekryteraren eller arbetsgivaren olika mycket. Den senaste listan som framställts av en undersökning från USA ser ut som följande:

  • 57 procent förskönar kompetenser.
  • 55 procent förstorar ansvarsområdena i erfarenheter.
  • 42 procent överdriver anställningars tidsramar.
  • 34 procent ljuger om yrkesbeteckningar.
  • 33 procent anger en falsk akademisk examen.
  • 26 procent ljuger om tidigare anställningar.
  • 18 procent anger falska belöningar och utmärkelser.
📌 Tips: Observera att de flesta lögnerna handlar om överdrifter och försköningar, vilket inte nödvändigtvis måste ses som osanningar. Det drar upp procenten i listan ovan rejält.

Lögner om kompetenser

När det handlar om att ljuga om kompetenser handlar det oftast om överdrifter eller försköningar, och därför är det den vanligaste platsen för lögner i CV:t. Mjuka kompetenser som exempelvis en passion inom jobbområdet, problemlösningsförmågor, samarbetsförmågor eller liknande är svåra att bevisa och dessutom relativa, så där kan du som skriver CV vrida på sanningen ganska rejält.

Hårda kompetenser såsom datakunskaper, språkkunskaper, innehav av körkort eller liknande är svårare att ljuga om då de är lättare att kontrollera och testa. Om du ska arbeta som programmerare kan du exempelvis inte påstå att du behärskar ett programmeringsspråk som du inte ens känner till. Det kommer du få sota för senare, isåfall!

Några sätt på vilka du kan överdriva dina hårda kompetenser utan att direkt ljuga eller råka i klistret kan vara följande:

KORREKT
“Grundläggande kunskaper i Excel” (när du endast fått en kort genomgång av en kompis).

“God ledarskapsförmåga” (när du har deltagit i grupparbeten och tagit kommando på något sätt under din arbetstid).

⚠️ Varning: Akta dig för att spåra ut för mycket gällande såväl mjuka som hårda kompetenser, oavsett om de är relativa eller inte. Du behöver exempelvis inte påstå att du är framåt och kommunikativ om du är blyg, eller att du är kreativ om du snarare är logiskt lagd.
📌 Tips: Inkludera gärna kompetenser som du i första hand inte anser dig vara tillräckligt duktig på, men var ärlig om din nivå av expertis. Säg till exempel att du har grundläggande kunskaper i, snarare än att du är flytande i, tyska om du knappt kan få ihop en korrekt mening.

Lögner om arbetslivserfarenheter

Folk kan hitta på mängder av osanningar och överdrifter gällande sina arbetslivserfarenheter, och här vill vi lyfta ett varningens finger. Dina arbetslivserfarenheter är nämligen ofta väldigt enkla att kolla upp och kontrollera för en rekryterare eller arbetsgivare, då hen kan ringa upp chefen eller en referens du angivit och be att få kika på kontraktet du hade. Hen kan dessutom ställa följdfrågor som blir svåra att svara på om du inte varit sanningsenlig i ditt CV.

Det som är vanligast är att förvrida sanningen om ansvarsområdena och arbetsuppgifterna, samt att ändra på tidsperioden av anställningen. Det är inte heller ovanligt att använda en annan yrkestitel än den du faktiskt hade, vilket kan skapa stora problem då titlar i vissa fall innebär stora skillnader. En barnskötare och en förskollärare, eller en jurist och en advokat, är exempelvis inte samma sak och innefattar väldigt olika arbetsuppgifter trots att många ser dem som synonymer.

Om du gärna vill framstå som extra kvalificerad eller liknande kan du använda dessa metoder när du anger dina arbetslivserfarenheter:

  • “Ändra” på tidsperioden för erfarenheten genom att vara mindre specifik och endast ange året eller månaden och året.
  • Rucka på yrkestiteln genom att ange en generellare yrkestitel som är korrekt men som får dig att verka extra betydande och meriterad.
  • Berätta om dina faktiska ansvarsområden och arbetsuppgifter men på ett övergripande vis som du kan argumentera för i intervjun eller liknande. Var inte så pass specifik så att du måste vara falsk!
⚠️ Varning: Det går att framstå som extra kvalificerad och kompetent genom att vara mindre specifik, och då slipper du dra till med lögnaktiga påståenden av allra högsta grad. Så undvik det så mycket du kan, oavsett vilken del av arbetslivserfarenheten det gäller.

lögn på cv:n

Lögner om utbildningar

De som ljugit om att ha en examen eller liknande kommer med stor sannolikhet att bli påkomna, då flera arbetsgivare och rekryterare i Sverige begär examensintyg eller bevis på betyg och liknande. Det är dessutom en lögn som säger en hel del om dig om den uppdagas, då den är så pass stor. Få rekryterare skulle låta en sådan lögn glida förbi utan att reagera alltför starkt eller ge dig konsekvenser.

Om du vill visa att du är utbildad och gått kurser eller liknande kan du ange dem för sig i CV:t. Du måste inte ha en färdig examen för att ha särskilt fördelaktiga kunskaper, utan du kan anses meriterad med hälften av kurserna. I så fall kan du lyfta fram din utbildning som följande exempel:

KORREKT
Kommunikationsprogrammet, 120 hp
Högskolan i Gävle
2020-pågående

  • Inriktning kommunikatör.
📌 Tips: Var öppen med att du inte är färdig med eller har den utbildning som efterfrågas till det jobb du söker, men var därtill noga med att visa att du är på god väg eller att du har andra utbildningar som är jämförbara. Du kanske inte är utbildad byggledare, men har mindre utbildningar i ledarskap, projektledning och dylikt samt lång erfarenhet inom byggbranschen. En sådan variation kan få dig att sticka ut och verka ännu mer intressant än den färdigutbildade kandidaten du står emot!

Lögner om övriga meriter

Den senaste undersökningen visar även att nästan var femte kandidat överdriver hittar på osanningar om andra meriter som exempelvis belöningar, utmärkelser och priser. Det kan handla om något så enkelt som “månadens anställda” eller liknande, men också om prestigefyllda priser såsom OS-medaljer eller litterära utmärkelser. Sådana osanningar är i de flesta fall bara löjliga och ger inte kandidaten några fördelar. Ett pris kan vara meriterande och få kandidaten att sticka ut, men det är sällan ett krav för att få det jobb som söks. Så det är otroligt onödigt och väcker mest irritation hos läsaren av CV:t.

📌 Tips: Om du faktiskt vunnit ett pris eller tagit emot en utmärkelse finns det absolut anledning att nämna den, men bara om den är relevant i CV:t och presenteras i sin sanningsenliga form. Den är säkerligen värd nog i sig själv och behöver inte överdrivas!
⚠️ Varning: Det är ofta bättre att undvika osanningar helt och hållet, så att slösa dem på en sådan trivial sak som ett falskt pris är inte en god idé. Det visar snarare på dålig karaktär hos kandidaten.

Sätt att optimera CV:t utan att ljuga

Många för med osanningar för att de är rädda att inte räcka till eller för att de inte når upp till det rekryteraren efterfrågar helt och hållet. Men faktum är att du kan optimera ditt CV och få dig själv att verka extra kvalificerad utan att vara det minsta falsk eller överdriven.

Vårt första råd brukar vara att hitta en utmärkt layout till ditt CV så att du ger ett gott första intryck och väcker intresse, samt att du uttrycker dig rätt. Du kan anstränga dig för att få in en personlighet i språket och på så vis verka vara extra passande för yrket, eller också kan du använda branschenliga ord och begrepp för att framstå som kompetent och kunnig. Sådana trick kan vara betydande i hur läsarens minns dig senare i rekryteringsprocessen, då du format hens intryck av dig till det bättre utan att vrida på sanningen det minsta lilla.

Det finns även andra metoder du kan vända dig till för att optimera innehållet i ditt CV utan att fara med osanning. Vi har redan lyft fram några tidigare i artikeln, men du kanske också vill få ytterligare alternativ. I så fall kan du se till att använda varje sektion till sin fullaste potential på så vis att du anger alla dina relevanta meriter och inkluderar mycket information till varje. Du kan exempelvis fylla ut din sektion om arbetslivserfarenheter med volontärarbeten, praktikplatser, extrajobb och liknande för att framstå som extra erfaren. Du kan dessutom utöka sektionen om kompetenser om du delar upp den i underrubriker eller separata sektioner och därmed får utrymme att ange ytterligare kompetenser.

📌 Tips: Läs gärna på om det jobb du söker väl, så att du får med allt de efterfrågar som du kan bidra med. På så vis kan du även få inspiration till att komma på ytterligare saker att inkludera i CV:t som får dig att verka extra meriterad och minnesvärd.
⚠️ Varning: Det gäller att tänka smart och att göra beslut angående CV:t på eget bevåg, men att fara med osanning är kanske inte det bästa alternativet. Om du är osäker på hur du ska verka tillräckligt kvalificerad utan lögnerna, eller om dina små friseringar anses vara för grava, kan du be en vän om hjälp. Det finns även flera hjälpmedel och annat stödmaterial online som kan vara till stor hjälp.

lögn på cv:n

Sammanfattning: Undvik lögner i ditt CV

För att förtydliga vad du behöver ha i åtanke när du själv ska skriva CV önskar vi nu få upprepa de viktigaste tipsen och varningarna som vi lyft fram i artikeln. Det underlättar även om du behöver påminna dig själv om dem i framtiden.

📌 Tips:

  • Alla osanningar är inte förbjudna, utan du kan gott och väl överdriva vissa saker eller vara extra diffus gällande detaljer om du så önskar. Så länge du kan argumentera för dig själv om du blir konfronterad.
  • De flesta av dina meriter och erfarenheter räcker som de är, oavsett om det gäller en ofärdig examen eller en grundläggande kompetens, så ange dem på ett sanningsenligt vis så ska du se att de anses vara tillräckliga ändå.
  • Ange gärna meriter som fungerar som alternativ till de meriter som efterfrågas, då sådana kan ses som ännu mer intresseväckande och meriterande i vissa fall.
  • Ta hjälp av vänner eller guider online om du vill försäkra dig om att det du anger i ditt CV är tillräckligt sanningsenligt. Om du skäms över att visa det för en vän kanske du inte är sanningsenlig nog.

⚠️ Varningar:

  • Undvik att vara falsk i ditt CV då det i de flesta fall innebär onödiga konsekvenser och att läsaren ser dig som olämplig.
  • Anpassa gärna CV:t efter vad som efterfrågas för rollen du söker, men var inte rädd för att inkludera annat som du anser kan kompensera för dina brister. Det är klokare än att fara med osanningar i allra högsta grad!
  • Fastna inte i att du behöver uppnå alla rekryterarens krav utan lita istället på att du och dina meriter räcker, för att på så vis slippa ljuga.

Få ytterligare hjälp hos oss

Vi hoppas att artikeln ovan var till hjälp och inspirerade dig till att bli mer sanningsenlig i ditt CV, men vi förstår om du behöver mer hjälp i ditt CV-skrivande än så. Kolla i så fall in vår hemsida och ta del av alla våra resurser som gör arbetet enklare, roligare och snabbare. Du kan exempelvis läsa våra lärorika blogginlägg, artiklar, guider och CV-exempel. Eller också kan du ladda ner våra mallar och använda vår supersmidiga CV-byggare.

Se till att du skapar en lämplig och fördelaktig ansökan redan idag utan att ljuga, så kommer nästa jobb att bli ditt. Lycka till!

lögn på cv:n

Vanliga frågor och svar om att ljuga i sitt CV

Fråga: Är det olagligt att ljuga i sitt CV?

Svar: Att ljuga i CV:t kan liknas med bedrägeri och kan därför anses olagligt. En liten frisering eller överdrivning spelar sällan någon stor roll, men om du rakt ut ljuger och på så vis får den lediga tjänsten snarare än någon som i själva verket är mer kvalificerad än du kan det leda till konsekvenser.

Fråga: Är det vanligt att ljuga?

Svar: Ja, enligt en svensk forskare är över 80 procent av Sveriges befolkning benägna att ljuga eller undanhålla information i såväl rekryteringssammanhang som i andra sammanhang för att få sig själv att se bättre ut eller ge ett bättre intryck. Så det är absolut vanligt att undanhålla sanningen, oavsett om det är moraliskt rätt eller inte.

Fråga: Vad händer om man ljugit i sin ansökan?

Svar: I de allra flesta fall uppdagas lögnen redan i rekryteringsprocessen då din potentiella arbetsgivare eller rekryterare ställer frågor i en arbetsintervju eller kontrollerar dina uppgifter via dina referenser, och då kommer du med stor sannolikhet inte få jobbet. Om du mot förmodan lyckas få jobbet trots din lögn och den uppdagas senare, när du inlett arbetet, riskerar du att framstå som opålitlig och som följd förlora jobbet.

Liknande artiklar