Den stora möjligheten till att arbeta hemifrån och den höga snittlönen på upp till 62 000 kronor är ytterligare bonusar.
Innan du kan börja arbeta som programvaruutvecklare måste du dock samla ihop nödvändig kompetens antingen via en utbildning eller genom att få erfarenhet nog att kunna bevisa dina kunskaper. Du behöver dessutom ett riktigt bra CV programvaruutvecklare som visar din arbetsgivare vad du kan och att du är rätt person för jobbet.
De flesta anser att CV-skrivande är krångligt och i många fall jobbigt, men i den här artikeln kommer vi att visa att det inte alls behöver vara så. Vi kommer att erbjuda vägledning och några enkla knep, samt behandla följande punkter:
- Ett konkret CV-exempel för en programvaruutvecklare.
- Hänvisningar till var du kan läsa ytterligare CV-exempel och liknande.
- Guider i hur du skapar varje del av ditt CV på ett enkelt och korrekt sätt, med tillhörande exempel, tips och varningar.
- Svar på vanliga frågor om att söka jobb som programvaruutvecklare.
Table of Contents
Exempel på CV för programvaruutvecklare
1999-08-30
Programvaruutvecklare
070-9541243
johannes.osterberg@gmail.com
Allégatan 112A
83134, Östersund
linkedin.com/johannesosterberg
Introduktion
Mångsidig programvaruutvecklare med många års erfarenhet som anställd och frilansare. Har flera projekt i ryggen som givit mig värdefulla kompetenser som både programmerare och utvecklare, såsom programmeringsspråk, programanvändning, underhåll och testning. Mina främsta styrkor är min problemlösningsförmåga, min samarbetsförmåga och min kreativitet både gällande idéer och utföranden. I framtiden vill jag arbeta i grupper och med projekt som kräver långa och svåra processer, då jag drivs av att utmanas och lösa problem ihop med andra.
Arbetslivserfarenhet
2021-2022
Programvaruutvecklare
Frilansande på distans
- Jag samarbetade med fyra olika företag och deras programmerare i att utveckla appar, ett spel och ett textredigeringsprogram.
- Använde främst HTML och C++, men introducerades även till en rad andra programspråk.
- Fick endast goda omdömen och har redan utfört flera mindre uppdrag åt ett par av företagen.
- Skapade många kontakter och fick värdefulla erfarenheter gällande samarbete, projektledning och inte minst problemlösning.
2020-2021
Programvaruutvecklare
Östersunds kommun
- Utvecklade två skilda system åt skolor och sjukvården som ville digitalisera sina mötesforum.
- Arbetade tillsammans med en programmerare med HTML, Qt och C++ för att utveckla systemens användarvänlighet och prestanda.
- Kom med tankar och idéer i arbetet och bidrog till att reducera 64% av alla buggar och tekniska problem.
2018
Programmerare och webbutvecklare
Multi Challenge Östersund
- Skapade en webbsida åt företaget med en rad olika funktioner och fördelar med HTML och C.
- Bidrog med idéer och synpunkter gällande webbsidans utformning och funktioner.
- Utförde efterarbete när hemsidan var klar i form av felsökningar och buggfixar.
- Utvecklade en självsäkerhet i att arbeta på egen hand med uppdrag som var relativt nya för mig.
Utbildning
2018-2021
Programvaruteknik
Mittuniversitetet Östersund
2015-2018
Teknikprogrammet
Jämtlands gymnasium
- Inriktning informations- och medieteknik.
Kompetens
Yrkeskompetens:
- Goda förmågor som projektledare.
- Dokumenterat avancerade problemlösningsförmågor.
- Mycket goda programmeringsförmågor inom konstruktion, underhåll, testning och analys.
- Erfarenhet som webbutvecklare.
- Avancerade kunskaper inom spelutveckling och spelteknik.
Datorkunskaper:
- Avancerade kunskaper i HTML, C++ och C.
- Goda kunskaper i JavaScript, C# och Python.
- Grundläggande kunskaper i de flesta andra programspråk.
- Behärskar SEO.
- God vana i samtliga operativsystem på standardmarknaden.
Övrig kompetens:
- Svenska som modersmål.
- Flytande i engelska.
- Goda kunskaper i spanska.
- B-körkort.
Läs fler CV-exempel och liknande
Exemplet ovan kanske inte tilltalar dig, eller också kanske du vill få ta del av ytterligare exempel av andra anledningar, och då rekommenderar vi dig att söka dig vidare på vår hemsida. Kolla till exempel in våra CV-exempel för programmerare, javautvecklare och för ungdomar och samla på dig all inspiration och kunskap du behöver för att skapa ett eget programvaruutvecklare-CV.
Skapa ett imponerande CV programvaruutvecklare
Det första du behöver fundera på innan du sätter igång med ditt skrivarbete för CV:t är hur du vill att CV:t ska se ut. Utsidan spelar nämligen en stor roll gällande vilket intryck du ger rekryteraren eller arbetsgivaren, och det kan vara avgörande i om hen väljer att läsa ditt CV eller inte. Det är alltså ett otroligt viktigt steg.
Utsidan, eller layouten, innefattar allt ifrån typsnitt och struktur till estetisk design och färgval, och kan antingen försvåra eller förenkla läsningen. Den kan även påverka om du väcker uppmärksamhet och verkar minnesvärd eller inte, och om du upplevs som en lämplig kandidat för jobbet eller inte.
För dig som vill arbeta som programvaruutvecklare är det viktigt att layouten reflekterar struktur, tydlighet och en viss kreativitet. Det uppnår du genom att välja en design som är luftig och avskalad, som har ett lättläst typsnitt och som har enstaka färger.
Ladda ner en CV-mall programvaruutvecklare
Vår största rekommendation till dig angående layouten är att använda färdiga CV-mallar. Vi erbjuder exempelvis helt gratis CV-mallar som är professionellt framtagna och därför garanterar ett gott första intryck. De går dessutom att anpassa så att de lämpar sig för just dig och din situation, och finns att ladda ner i såväl PDF- som Word-format beroende på vad din arbetsgivare eller rekryterare föredrar.
Struktur
En del av layouten som samtidigt samspelar med innehållet i CV:t är strukturen. Här ingår såväl strukturen gällande sektionerna i ditt CV som strukturen på informationen inom sektionerna.
Strukturen på sektionerna som alltid är lämplig och som många rekryterare och arbetsgivare förväntar sig är följande:
- Header eller kontaktuppgifter.
- Introduktion, profiltext eller professionell sammanfattning.
- Arbetslivserfarenhet.
- Utbildning.
- Kompetens eller färdighet och kunskap.
- Eventuella övriga sektioner.
När det gäller strukturen på innehållet i sektionerna kan du antingen välja mellan en omvänt kronologisk ordning eller en relevant ordning. Den omvänt kronologiska ordningen ger ett tydligt, lättsamt och professionellt intryck och passar dig som har en rak karriär bakom dig, och den prioriterar informationen efter tidsperiod där den senaste erfarenheten eller punkten hamnar först och den äldsta sist. Den relevanta ordningen ger snarare intrycket av att du är extra meriterad och passar dig som har en rörig karriär inom många områden och yrken, och den sorterar informationen efter relevans där den mest meriterande erfarenheten eller punkten anges först och den minst meriterande sist.
Språkbruk
Det sista du behöver ägna tanke åt innan du börjar skriva ditt CV, och som också har med såväl den övergripande layouten som med innehållet att göra, är språkbruket. Språket du använder påverkar nämligen intrycket du ger och hur texten ser ut i längd, stil och ton.
Som programvaruutvecklare behöver du kunna uttrycka dig korrekt och enkelt, på ett så koncist sätt som möjligt, och det behöver reflekteras redan i CV:t. Du borde därtill använda ord som får dig att verka extra kvalificerad, påläst och duktig inom ditt område, såsom exempelvis:
- Programspråk.
- Kod.
- Mjuk/hårdvaruutveckling.
- Programvara.
- Utveckling.
- System.
- Problemlösning.
- Process.
Inled ditt CV med en presentation
När det väl är dags att börja skriva CV:t är det bäst att inleda med ditt namn, precis som i andra första möten. Ditt namn är nämligen din viktigaste referenspunkt som rekryteraren eller arbetsgivaren ska komma ihåg när hen läser ditt resterande CV, och det är också något som bjuder in läsaren på ett trevligt sätt.
Ditt namn kan du antingen ange som en rubrik över ditt CV, tillsammans med din yrkesroll eller titel, eller också kan du ange det som första punkt i din header. Det är sektionen som alltid ska inleda CV:t.
Header
Headern är en kort lista på dina viktigaste person- och kontaktuppgifter och den bör placeras högst upp eller längst till vänster i ditt CV, då den ska läsas före de andra sektionerna. På så vis skapar du en tydlig presentation innan du går in på den mer detaljerade informationen om dig och din karriär.
Företaget eller arbetsgivaren du söker jobb hos kan efterfråga eller undanbe särskilda uppgifter i headern, men i de flesta fall är följande punkter bra att lyfta fram:
- För- och efternamn.
- Personnummer eller födelsedatum.
- Eventuell yrkesroll eller titel.
- Telefonnummer.
- E-post.
- Postadress.
- Eventuell länk till portfolio eller professionell hemsida.
Ett bra exempel på en header följer råden ovan och undviker att ange ytterligare irrelevant information, såsom följande:
20010401
Programvaruutvecklare
072-7278993
ines.guldberg@hotmail.com
Nicklassons väg 81
31135, Falkenberg
linkedin.com/ines.guldberg
Introduktion
Den andra sektionen som presenterar dig och som därför bör inkluderas före de övriga sektionerna i CV:t är introduktionen. Vissa kallar sektionen för profiltext eller professionell sammanfattning, men dessa namn kan vara begränsande. Vi, tillsammans med de flesta rekryterare och arbetsgivare på den svenska arbetsmarknaden, ser hellre att du anger så mycket information du kan så att du väcker intresse, verkar minnesvärd och framstår som så meriterad som möjligt.
I introduktionen kan du exempelvis nämna din professionella bakgrund inom arbetslivet och akademien, dina prestationer, dina lärdomar och insikter, dina styrkor, drivkrafter och personliga fördelar, samt dina mål och framtidsdrömmar. Ange allt som är relevant för jobbet och som kan vara intressant för rekryteraren eller arbetsgivaren att känna till.
Ett bra exempel på en introduktion för en programvaruutvecklare kan likna följande:
Arbetslivserfarenhet
Nästa sektion anser många är den viktigaste sektionen och det är ofta den som fyller mest utrymme i CV:t – sektionen om arbetslivserfarenhet. I den kan du ange minst ett par och max fem eller sex erfarenheter som är meriterande för jobbet du söker, under tio år gamla och som givit dig något i din karriär. De övriga alternativen är bäst att sålla bort då de bara tar upp onödig plats.
Varje arbetslivserfarenhet bör dessutom presenteras med följande information:
- Arbetsroll, titel eller huvudsakliga arbetsuppgift.
- Arbetsgivare, arbetsplats eller företag samt läge eller stad.
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Korta men utförliga kommentarer som berättar om arbetsuppgifter, prestationer, ansvarsområden, lärdomar och insikter.
Hur du skriver ett CV programvaruutvecklare utan erfarenhet
Om du är ny på arbetsmarknaden eller har svårt att komma på erfarenheter att ange av andra anledningar så behöver du inte oroa dig. Du behöver nämligen inte endast inkludera erfarenheter som är långtida anställningar på prestigefyllda företag eller liknande, utan det räcker gott och väl med arbetslivserfarenheter som faller inom följande kategorier:
- Volontärarbeten eller andra obetalda arbeten.
- Extra-, sommar- eller helgjobb.
- Praktikplatser eller APL.
- Enstaka “frilansuppdrag” du fått göra.
- Uppgifter eller arbeten från skolan eller en fritidsaktivitet.
Ett exempel på en arbetslivserfarenhet som inte följer råden ovan och som därför inte är lämplig för en programvaruutvecklare kan vara följande:
7/11 2007- 9/6 2009
- Jag använde C++ och Qt för att programmera fram en app och två olika hemsidor.
- Jag fick sluta för att jag ville jobba mer och fick inte så många uppdrag.
Utbildning
En annan sektion som liknar sektionen om arbetslivserfarenhet en hel del är den om utbildningar. Denna sektion bör nämligen endast innehålla ett par eller uppåt fyra erfarenheter som är tydligt relevanta och aktuella, och varje erfarenhet bör innehålla följande information:
- Utbildning, examen, program eller kurs.
- Lärosäte, skola eller utbildare samt stad eller läge.
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Eventuell kommentar som anger inriktning, specialområde, profil eller fördjupning.
Ett bra exempel på en utbildning för en programvaruutvecklare kan vara följande tvådagarskurs:
Arrow ECS Stockholm
2021
Kompetens
De flesta avslutar sina CV:n men sektionen om kompetenser, eller färdigheter och kunskaper som den också kan kallas. Här kan du ange kvalifikationer, om du har några, eller andra meriterande fördelar som inte nämnts tidigare i CV:t eller som du vill lyfta fram lite extra. För en programvaruutvecklare kan det exempelvis handla om licenser, diplom, särskilda specialinriktningar eller hur många års erfarenhet du har.
Du kan även ange konkreta och “hårda” kompetenser som har nära koppling till yrket såsom särskilda metoder, tekniker och kunskap i programmeringsspråk eller programvara. Du kan därtill ange kompetenser som är meriterande även fast de inte har med yrket i sig att göra, som exempelvis övriga datorkunskaper, fysiska förmågor, språkkunskaper och innehav av körkort.
Några exempel på “mjuka” kompetenser som är meriterande och nämnvärda men som inte bör inkluderas i sektionen i fråga kan vara:
- Noggrann.
- Idérik.
- Stresstålig.
- Lösningsorienterad.
- Samarbetsvillig.
- Kreativ.
Övriga sektioner
Vissa väljer att addera ytterligare sektioner i sina CV:n, och det rekommenderar vi endast om du har något specifikt att fylla dem med. Det kan exempelvis vara priser och utmärkelser, särskilda publikationer eller mediala deltaganden, eller något annat meriterande som inte har en uppenbar plats i de tidigare nämnda sektionerna.
Sammanfattning: Lyckas med ditt CV som programvaruutvecklare
Läs gärna vår lilla sammanfattning av de viktigaste tipsen och varningarna innan du påbörjar ditt egna CV-skrivande, så att du blir väl medveten om vad du bör ha i åtanke under processen. Här kan du dessutom friska upp minnet om du skulle behöva det i framtiden.
📌 Tips:
- Ladda ner och använd en CV-mall för att optimera din layout och skapa ett bra första intryck.
- Anpassa din struktur och ditt språkbruk för att passa just dig och din situation samt för att framstå som tilltalande och kvalificerad.
- Använd de olika sektionerna och informationstillfällena i CV:t så väl du kan så att du ger intrycket av att vara extra meriterad.
- Våga verka unik och sticka ut, då det gör dig minnesvärd.
⚠️ Varningar:
- Var personlig där det är lämpligt, men vänd aldrig fokuset till ditt privata jag snarare än ditt professionella jag. CV:t är trots allt ett professionellt dokument.
- Undvik att ange information som är irrelevant, inaktuell, falsk, upprepande, uppenbar, alltför privata eller ointressant av andra anledningar.
- Uttryck dig aldrig långdraget i CV:t då det ska gå snabbt och enkelt att läsa igenom.
Använd vår hemsida för ännu bättre resultat
Vi hoppas att artikeln ovan var till stor hjälp i ditt CV-skrivande, men vi förstår om du önskar få ytterligare verktyg för att lyckas så bra som möjligt med din jobbansökan. Vi rekommenderar i så fall att du klickar dig vidare på vår hemsida, där vi erbjuder lärorika texter i form av blogginlägg, guider, artiklar och inte minst CV-exempel inom olika områden. Du kan dessutom dra nytta av våra CV-mallar, vår personligt brev-byggare och vår CV-byggare som underlättar och snabbar på processen att skriva CV.
Se till att du optimerar din ansökan så att du ökar dina chanser att landa nästa lediga jobb. Lycka till!
Vanliga frågor och svar om att söka jobb som programvaruutvecklare
Fråga: Hur blir man programvaruutvecklare i Sverige?
Svar: Det finns flera vägar att gå för att bli programvaruutvecklare på den svenska marknaden. Antingen blir du anställd på ett företag eller så frilansar du för ett eller flera företag. Det du behöver är en särskild kompetens, erfarenhet att visa din arbetsgivare, och inte minst ett utmärkt CV som lyfter fram dina främsta fördelar.
Fråga: Kan man skriva sitt CV på engelska om man vill bli programvaruutvecklare internationellt?
Svar: Många programvaruutvecklare arbetar internationellt och gör därför rätt i att skriva sina CV:n på engelska hellre än svenska. Hur du bäst lyckas med ett engelskt CV kan du läsa här, men kom ihåg att samtidigt följa tipsen i artikeln ovan.