Skriv ett toppenbra vikarie CV och få jobbet som du drömmer om

Om du jobbar som vikarie eller söker jobb som vikarie är du antagligen ganska tidigt i ditt arbetsliv och du har troligtvis inte haft så många tidigare jobb. Om det stämmer på dig kanske du dessutom är väldigt osäker när det kommer till att skriva ett riktigt bra CV. Men du behöver inte oroa dig! För det är CV:n som vi är experter på.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

I den här guiden kommer vi att nämna tips och trix som kan vara bra att tänka på när du ska skriva ditt vikarie CV. Dessutom så kommer du att få se ett riktigt bra exempel på hur ett CV för en vikarie kan se ut, så att du får lite inspiration till när du ska skriva ditt egna CV. Läs vidare för att ta del av alla tips och för att bli riktigt bra på CV-skrivandet.

Vikarie CV

Table of Contents

Vad är en vikare och vad för olika typer av arbetsuppgifter har en sådan?

En vikarie är någon som jobbar på ett vikariat och den kan egentligen ha vilka arbetsuppgifter som helst, eftersom att en vikarie helt enkelt är en inhoppare för den vanliga personalen. Det är alltså möjligt att ha vikarier i de flesta branscher, men absolut vanligast är inom skolan, så det är en vikarie inom skolan som vi kommer att hänvisa till fortsättningsvis.

Vikariens uppgift är att ta över de uppgifter som den ordinarie personalen har. Inom skolan kan det t.ex. vara att leda en lektion, ser till så att eleverna gör det som de ska göra, se till att allt material finns i klassrummet, vara rastvakt på rasterna och mycket mer. Alla arbetsbeskrivningar ser olika ut så det gäller att kolla upp vad som gäller för just den tjänsten som du söker.

Vikarie CV

Vad innebär ett vikariat?

Ett vikariat innebär att du bara jobbar där en viss tid. Det är en tidsbestämd anställning som är till för att ersätta någon ordinarie personal som inte jobbar just då. Det kan t.ex. vara för att personalen har semester, är föräldraledig, tjänstledig eller av någon annan anledning inte är på jobbet under den perioden. Vikariens uppgift är helt enkelt att ta över den personens roll under en viss tid för att avlasta för företaget och de andra anställda.

Krävs det någon utbildning för att börja jobba som vikarie?

Generellt sätt finns det bara vikariat för tjänster som inte kräver utbildning eftersom att få personer med utbildning vill börja på en anställning som bara erbjuder visstid. Därför finns det sällan vikariat inom yrken där utbildning krävs och även om utbildning krävs för de vanliga anställda, som för lärare, så krävs det inte av vikarien för att den alltid får stöttning av erfarna kollegor och ska t.ex. inte sätta betyg eller rätta uppgifter. Vikarien får alltså bara göra mer grundläggande uppgifter.

Det enda undantaget är om det är ett sommarvikariat som letar efter studenter på vissa program. Det kan t.ex. vara en advokatbyrå som letar efter juriststudenter på sommarna. Då gör dock studenterna inte alltför avancerade saker och de får alltid vägledning av en mer erfaren kollega.

⚠️ Varning: Du bör dock nämna din utbildning även om det inte är relevant för rollen som du söker. Du behöver bara nämna din senaste examen, men det är ändå viktigt att du nämner någon utbildning så att rekryteraren vet att du har fått din examen från gymnasiet.

Vikarie CV

Hur du bör lägga upp ditt CV om du vill få jobb som en vikarie

Eftersom att det inte krävs en utbildning för att få jobb som vikarie så behöver du fokusera mer på dina andra erfarenheter och kompetenser. Om du vill börja jobba som vikarie på en skola är det viktigt att du är social, tålmodig och duktig på att prata inför en klass. Här är det attraktivt för arbetsgivaren om du har vana vid barn eller att hålla presentationer. Fokusera därför lite extra på dina tidigare arbetslivserfarenheter. Kanske har du jobbat på ett fritids tidigare?

Om du däremot inte har några arbetslivserfarenheter alls så behöver du inte oroa dig för det. Då är det bättre att fokusera på dina personliga egenskaper och dina andra typer av erfarenheter. Kanske är du en duktig talare och har vunnit debattpris? Eller så har du tävlat i matte?

Vikarie CV

Oavsett vad du har gjort så bör du försöka att lista ut dina styrkor som kan gynna dig som vikarie och sedan komma på praktiska exempel där du fick nytta av dessa styrkor. Då framstår du som kompetent och attraktiv för arbetsgivaren, även om du inte har tidigare arbetslivserfarenheter.

📌 Tips: I annat fall så kanske du har haft någon relevant praktikplats som du kan nämna eller så kanske du har voluntärarbetat. Alla sådana erfarenheter som hör till det jobb som du söker kan vara relevant.

Ett exempel på hur ett CV för en vikarie kan se ut

Tobias Stenström
1999-07-17-XXXX
Lärarvikarie
074-267236
tobias.stenstom@exempel.com
Måsvägen 14B
98676, Stockholm
linkedin.com/tobias.stenstrom

Introduktion
Jag läser just nu till lärare på heltid, men letar efter ett vikariat som löper mellan januari och juni. Jag har tidigare jobbat 3 år som lärarvikarie och jobbar även inom skola och fritids som extrajobb och sommarjobb, vilket innebär att jag har över 5 års erfarenhet med att jobba med barn. Jag brinner för lärandet och vill att så många barn som möjligt så få en så kvalitativ skolgång som möjligt.

Arbetslivserfarenheter
Lärarvikare
Jönsen Skola F-1 till F-9, Stockholm
Augusti 2020 – nuvarande

 • Jag jobbar extra på en grundskola som har barn från årskurs 1 till 9. Jag har jobbat i alla kurser förutom 9:orna.
 • Under sommarperioderna och på kvällarna jobbar jag även extra på fritidsgården som hör till skolan.
 • Erfarenheten har lärt mig mycket om hur man lär ut till unga barn så bra som möjligt, speciellt till barn som inte är så intresserade av att lära sig. Det har även ökat mitt intresse för läraryrket.

Lärarvikarie
Torpahögsskolan, Norrköping
Juni 2018 – Juli 2020

 • Jag hoppade in som mattelärare i en klass där läraren var sjukskriven. Jag samordnade lektionsplanerna med mer erfarna kollegor, men fick även göra mycket själv.
 • Jag ledde lektionerna, förklarade extra för de som inte förstod matteböckerna och rättade även läxor.
 • Jag satte även betyg för eleverna tillsammans med en mer erfaren kollega som översåg allting och som också rättade elevernas prov.
 • Det lärde mig om hur allting går till på en skola och gav mig mersmak för yrket.

Utbildningar

Grundlärarprogrammet, barn i årskurs 4-6
Stockholms universitet
Augusti 2020-nuvarande

 • Inriktning barn i årskurs 4-6, naturorienterade ämnen

Samhällsvetenskapsprogrammet
Storkens Gymnasium
2015-2018

 • Inriktning beteende

Kompetenser

Yrkeskompetenser:

 • Goda kunskaper i Classroom, Google-produkter och andra skolplattformar som Digiexam.
 • Goda kunskaper i Office-programen som Excel, Word och PowerPoint.
 • Goda kunskaper inom naturrelaterade ämnen.

Övriga kompetenser:

 • Talar svenska som modersmål.
 • Talar engelska flytande.
 • Kan göra mig förstådd på spanska.
 • B-körkort.

Några tips som som kan vara bra att ha med dig när du ska skriva ditt CV

Förhoppningsvis är det nu lite klarare hur du ska gå tillväga för att skriva ett riktigt bra CV. Men om du fortfarande känner dig lite osäker så kommer här några tips på vad du bör tänka på när du ska skriva ett CV för att det ska framstå som extra attraktivt.

Fokusera på dina styrkor

Visst, är det viktigt att du är sanningsenlig, men om det är något som du är mindre bra på är det bättre att du utelämnar det helt än att du nämner det, i alla fall i CV:t. Svagheter är något som du och rekryteraren kan diskutera kring vid intervjun istället. I CV:t är det bättre att du enbart fokuserar på dina styrkor så att du framstår så attraktiv som möjligt. Annars kanske du inte blir kallad till intervju alls.

⚠️ Varning: Med det sagt ska du inte ljuga kring eller undanhålla dina svagheter. Du behöver inte nämna dem i CV:t, men när det är dags för intervjun är det bättre att vara ärlig.

Läs jobbannonsen noga och se till att skräddarsy CV:t

Något som många missar är helt enkelt att skräddarsy sitt CV mot den jobbannons som man söker. Istället gör många ett generiskt CV som de skickar till alla arbetsgivare som de är intresserade av. Det är bättre att göra olika CV:n där alla att skräddarsydda mot just en jobbannons.

Vi rekommenderar att du helt enkelt läser igenom jobbannonsen noga och sedan stryker under alla viktiga ord och alla begrepp som visar vad arbetsgivaren letar efter. Samla sedan orden i en lista. Nu har du en smidig punktlista som visar exakt vad just den arbetsgivaren letar efter. Försök att använda dessa ord som nyckelord när du sedan skriver ditt CV.

📌 Tips: Även om du ska göra flera olika CV:n så är det bra att börja med en och samma ursprungsmall som du sedan förändrar lite. Då slipper du göra om CV: varje gång du ska söka jobb.

Sålla bland dina erfarenheter

Ett annat misstag som många gör är att de helt enkelt tar med alldeles för mycket i CV:t. Det är inte relevant att ta med alla anställningar som du har haft, speciellt inte om de inte alls har någon koppling till det som du söker nu. Istället är det bättre att bara välja ut de erfarenheter som är mest meriterande och relevanta och sedan fokusera på dem.

Det räcker med max fem arbetslivserfarenheter och du behöver egentligen bara ta med utbildningar på universitetsnivå, såvida inte din utbildning från gymnasiet är den senaste examen som du har. Tänk på att det räcker med att CV:t är runt 1-2 a4 sidor långt. Blir det mer än 2 sidor är det alldeles för mycket. Då finns risken att rekryteraren helt enkelt tappar intresset.

Tänk på det visuella och följ den röda tråden

Något som också är viktigt är att fundera över hur CV:t ser ut för den som läser. Det är inte bara informationen i texten som måste vara intresseväckande, utan själv formalian och layouten är minst lika viktigt. Om det är för rörigt eller för mycket färger så finns risken att både du och CV:t upplevs som ostrukturerat/ostrukturerade.

Det måste också finnas en tydlig röd tråd mellan alla sektioner och det får inte vara olika färger och typsnitt i varje sektion, utan hela CV:t måste ge ifrån sig ett enhetligt intryck.

📌 Tips: Du kan använda en visuell detalj från det företag som du söker jobb hos. Kanske använder de alltid samma typsnitt eller ett visst färgval. Om du använder samma sak så kommer rekryteraren undermedvetet att känna igen ditt CV och då ökar chansen att du får komma på intervju.

Det är viktigt att strukturen på CV:t blir rätt

För att du ska få ett så bra och välgenomtänkt CV som möjligt är det viktigt att det också ser bra ut. Du kan självklart välja själv hur du vill strukturera upp CV:t, men nedan kommer ett förslag som vi rekommenderar.

Header

Först bör du lista dina kontaktuppgifter och dina personliga uppgifter. Det är uppgifter som namn, telefonnummer, mailadress, födelsedatum, adress, yrkestitel och eventuellt en länk till ett konto på t.ex. LinkedIn eller en liknande sajt.

Ett exempel pår hur det kan se ut är följande:

KORREKT
Tobias Stenström
1999-07-17-XXXX
Lärarvikarie
074-267236
tobias.stenstom@exempel.com
Måsvägen 14B
98676, Stockholm
linkedin.com/tobias.stenstrom

Introduktion

Under introduktionen så skriver du en kort professionell sammanfattning om dig som yrkesperson och din karriär. Det kan vara saker som dina drömmar, mål, ambitioner, dina tidigare erfarenheter och din karriärutveckling.

Ett exempel på hur en bra introduktion kan vara skriven kommer här:

KORREKT
Jag läser just nu till lärare på heltid, men letar efter ett vikariat som löper mellan januari och juni. Jag har tidigare jobbat 3 år som lärarvikarie och jobbar även inom skola och fritids som extrajobb och sommarjobb, vilket innebär att jag har över 5 års erfarenhet med att jobba med barn. Jag brinner för lärandet och vill att så många barn som möjligt så få en så kvalitativ skolgång som möjligt.

Arbetslivserfarenhet

Under arbetslivserfarenhet så skriver du om de tidigare jobben som du arbetat på. Du kan nämna företagets namn, ort, yrkestitel och mellan vilken tidsperiod som du jobbade på det jobbet. Glöm inte heller bort att ta med en kort punktlista om vad du fick göra på jobbet och vad du lärde dig. Det hjälper rekryteraren att få en bättre bild av dig och dina kunskaper.

Utbildning

Under utbildning så listar du utbildningen på samma sätt som du listade arbetslivserfarenheterna. Du nämner ort, lärosäte, utbildningens namn och mellan vilken tidsperiod som du läste den. Du behöver dock inte ta med en punklista med saker som du fick göra. Det räcker med att du nämner eventuella inriktningar eller specialiseringar och om du läst någon meriterande kurs.

Kompetenser

Sedan kommer kompetenserna och där gör du helt enkelt en lista med de kompetenser som du har. Om du har många kompetenser kan du dela upp listan i flera listor med olika rubriker. Du kan t.ex. döpa rubrikerna till “yrkeskompetenser” och “övriga kompetenser”.

⚠️ Varning: Om du inte har någon arbetslivserfarenhet alls så bör du dock utveckla dig lite angående något annat. Kanske har du en utbildning som du kan skriva mer om eller så kan du ta med konkreta exempel på när du fick användning av dina kompetenser.

Se till att du använder ett professionellt, men passande språk

Det är viktigt att du funderar på vilket typ av språk som du ska använda. Det måste vara enhetligt och likadant inom varje sektion. Det vore väldigt märkligt om du har ett jätteformelt språk i en sektion, men ett väldigt avslappnat språk i en annan. Du bör sikta på att ha ett så jämnt språk som möjligt.

Du bör vara saklig och formell. Du ska låta proffsig men samtidigt inte för rigid. Du ska också låta säker på dig själv, men inte för dryg eller kaxig.

📌 Tips: Glöm inte heller bort att använda vissa yrkesord som visar att du förstår terminologin. Då visar du arbetsgivaren att du vet vad som används inom just det yrket. “Classroom” är ett exempel för en lärarvikarie.

Ta också med ett personligt brev

Det är också viktigt att ta med ett personligt brev när du söker jobbet. Det personliga brevet är till för att ge en ännu djupare bild av dig och är som en fortsättning av introduktionen. Den ska likna CV:t i både formalia och utseende, men ska vara i löpande form och är lite mer avslappnat än CV:t.

Avslutning: Så här skriver du ett riktigt bra CV för en vikarie och får jobbet som du har väntat på

Förhoppningsvis hittade du vad du sökte i vår vikarie-guide och håller på att skriva ett riktigt grymt CV just nu. Om du fastnar på vägen så får du gärna cirkulera tillbaka hit och läsa om guiden igen för att kanske få ännu mera tips som du missat. Nedan kommer också en lista på några tips och varningar som kan vara bra att ha med sig.

📌 Tips:

 • Se till att du är saklig och formell och att du på ett konkret sätt kan framföra dina erfarenheter och kompetenser.
 • Håll det kortfattat och se till att inte bli för långdragen då det leder till att rekryteraren tappar intresset.
 • Använd typiska yrkesord som är vanliga inom det yrket. Då framstår du som extra kompetent.
 • Använd gärna någon detalj från företaget som du söker jobb hos, som ett typsnitt eller ett färgval. Då känner rekryteraren undermedvetet igen CV:t och chansen att du får komma på intervju ökar.
 • Om du saknar arbetslivserfarenheter så kan du ta med erfarenheter som du kanske inte tänker på först, som praktikplatser eller voluntärarbete.

⚠️ Varningar:

 • Glöm inte bort att nämna din gymnasieutbildning, om du saknar examen från högskola, i annat fall finns risken att det verkar som att du inte tagit examen från gymnasiet och få arbetsgivare vill anställa någon utan gymnasieexamen.
 • Undvik att ljuga om dina kompetenser eller erfarenheter, sanningen kommer alltid fram och det är bättre att du inte får jobbet än att du får jobbet och så visar det sig att du inte har det som krävs för att genomföra det.
 • Undvik också att upprepa dig för mycket, då upplevs du som tjatig och rekryteraren tappar snabbt intresset.

Om du behöver mer hjälp får du gärna spana in våra andra hjälpmedel

Om du kanske inte riktigt hittade vad du letade efter här eller vill spana in ännu fler resurser som vi erbjuder så får du gärna göra det. Vi har snygga CV-mallar som passar för alla jobb och ser oerhört proffsiga ut. Vi har också guider med CV-exempel för dig som behöver inspiration kring ett visst jobb och så kan du få flera tips i vår karriärblogg.

Liknande artiklar