Hur du ska skriva ett riktigt bra vårdgivare CV för att få det jobb som du vill

Om du jobbar inom ett vårdyrke och vill söka ett nytt jobb eller ska precis komma ut i arbetslivet efter en lång utbildning så vill du naturligtvis skapa chansen att få det bästa möjliga jobbet. Det är här vi kommer in i bilden och hjälper dig med att skriva ett riktigt snyggt och välskrivet CV.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Läs vidare i den här guiden för att få tips över hur du ska gå tillväga för att få jobbet som du drömmer om och hur du skriver ett riktigt bra CV.

Table of Contents

Vad är en vårdgivare och hur fungerar det?

En vårdgivare är egentligen inget yrke, utan det är en juridisk person och instans som bedriver sjukvård. Det kan alltså vara ett sjukhus, ett apotek, en hälsocentral, en region eller en privat aktör m.m. Det är alltså själva stället där de som jobbar inom vården arbetar.

Vissa vårdgivare är du automatiskt skriven hos, medan hos andra behöver du ansöka till. De regionala är dessutom till en viss mån gratis, medan privatägda tar en summa pengar för sina tjänster. I och med att det finns så många olika typer av vårdgivare så har ju dock du som vårdsökande större valmöjligheter när det kommer till vilken vård du kan få och vart du kan få den.

Vårdgivare CV

Vad finns det för exempel på yrken som ger vård?

Alla som jobbar inom vården jobbar alltså oftast hos en vårdgivare. Det finns många olika typer av vårdyrken med varierande svårighetsgrader och varierande utbildningar, som läkare, sjuksköterska, apotekare, fysioterapeut, barnmorska och många fler.

Förhoppningsvis kommer den här guiden att kunna hjälpa dig som vill söka ett vårdyrke, oavsett av vilket yrke som du är intresserad av. Det är dock viktigt att tänka på att det här är en generell guide som riktar in sig på flera olika vårdyrken och förhoppningsvis kommer du att här få lite tips som du kan ta med dig.

Om du vill hitta en guide som är speciellt inriktat mot ditt yrke så hänvisar vi till våra yrkesguider. Här hittar du en bra guide till hur du skriver ett sjuksköterska CV, här ett läkare CV och här ett apotekare CV.

Det är också viktigt att tänka på att branscherna för olika vårdyrken kan se olika ut, även om samtliga är vårdyrken. Du bör därför basera och utforma ditt CV enligt din bransch praxis. Eftersom att du jobbar eller ska jobba inom just det yrket så har du säkert bäst koll hur du bör lägga upp ett sådant CV och vad som vanligtvis ska vara med/ska inte vara med.

Vårdgivare CV

Några tips som är bra att ha med sig när du ska skriva ditt CV

Nedan kommer dock några generella tips som kan vara bra att ha med sig och som gäller oavsett vilket vårdyrke som du är intresserad av att söka.

Skräddarsy CV:t efter den tjänst du söker

Det absolut bästa tipset är helt enkelt att skräddarsy ditt CV efter den tjänst du söker. Ett misstag som många tyvärr gör är att det bara gör ett CV och sedan så skickar de samma CV till alla jobbannonser som de söker. Låter det bekant? Oroa dig inte, det är ett vanligt misstag att göra, men som tur är så vet du om det nu så att du kan lösa det.

Du behöver bara gå in på just den jobbannonsen som du är intresserad av, om du har flera tjänster som du är intresserade av så kan du ta dem i tur och ordning. Stryk sedan under alla viktiga ord som dyker upp i annonsen. Det kan vara ord som är kopplade till krav, önskemål, arbetsplatsens uppgifter etc. Alla ord som är kopplade till det som väntas av dig och till de kvaliteter som du har.

Vårdgivare CV

Gör en lista för varje annons som du bestämmer dig att söka. När du skriver ditt CV så utgår du sedan från varje lista och skriv ett CV som är skräddarsytt mot just det jobbet. Det gör så att du framstår som mer relevant och lämplig för just den tjänsten, än om du skrivit ett generellt CV.

⚠️ Varning: Även om du söker flera jobb inom t.ex. sjuksköterska så ser ingen jobbannons exakt likadan ut som någon annan. Alla arbetsgivare har trots allt olika krav och letar efter olika saker. Därför är det viktigt att du skriver olika CV:n för alla jobbannonser (såvida inte två eller tjänster är näst intill identiska).
📌 Tips: Bara för att du ska skriva olika CV:n för varje jobbannons så betyder ju inte det att du måste börja från början varje gång. Du kan gärna använda en färdig mall som du helt enkelt modifierar lite varje gång du ska söka ett nytt jobb. Då blir det inte lika tidskrävande att göra CV:t och du kan fokusera på viktigare saker.

Använd ett passande språkbruk och läs igenom CV:t flera gånger

Det är också viktigt att du använder ett språkbruk som passar någon som söker jobb inom ett vårdyrke. Använd gärna vissa nyckelord som visar att du har yrkeskompetens inom det yrket om du vill söka och du förstår hur jargongen ser ut. Vilka typ av ord som det kan vara vet du bäst, men för en sjuksköterska kan det vara ord som anestesi, AKS, onkologi etc.

Du måste också använda en bra ton i ditt CV för att väcka rekryterarens intresse över dig som person. Du bör vara saklig och tydlig i ditt framträdande, men samtidigt inte för rigid eller stel. Det måste fortfarande vara en trevlig och lättläst läsning för rekryteraren. Undvik också klyschorna och försök istället att lyfta fram konkreta exempel på dina kompetenser och kvaliteter.

Det är också viktigt att du håller samma typ av språkbruk och ton under hela CV:t. Det blir väldigt rörigt och märkligt om du låter väldigt avslappnad under en del av CV:t, men väldigt formell under en annan.

⚠️ Varning: Undvik att låta dryg, skrytig eller otrevlig i CV:t. Det är viktigt att du låter självsäker och som att du har förtroende för dina kompetenser, men det får inte bli för mycket så att du bara upplevs som för skrytig.

Vårdgivare CV

Håll det kort och sålla bland dina erfarenheter

Ett annat misstag som många gör är att de helt enkelt listar a4 efter a4 med gamla erfarenheter och kompetenser. Det blir lätt tjatigt och för arbetsgivaren är det inte så relevant att läsa om vad du gjorde för 10 år sedan. Försök att sålla så mycket som möjligt bland dina erfarenheter och bara ta med saker som är relevanta och meriterande.

CV:t bör i övrigt också hållas så kort som möjligt. Runt 1-2 a4 sidor fungerar alldeles utmärkt och om det blir mer än det så är det alldeles för mycket. Bland dina arbetslivserfarenheter så räcker det med att du listar ca 3-5 relevanta och meriterande erfarenheter. Bland utbildningar behöver du egentligen bara lista din senaste utbildning, men om du har flera utbildningar på universitetsnivå så bör du lista alla (om de är relevanta).

📌 Tips: Om du har svårt att veta vad som egentligen är relevant och meriterande så kan du fundera på den tjänsten som du vill söka. Vad är det för egenskaper eller kompetenser som krävs för den? Har du tidigare gjort något där just de egenskaperna eller kompetenserna krävs? Om du hittar sådana tidigare arbeten så är de relevanta och de som du bör nämna.

Strukturen och det visuella i CV:t är viktigt för att göra ett gott intryck

Många tror att det viktigaste i CV:t är innehållet och vad för typ av information som du väljer att ta med. Och det är visserligen sant, men om du enbart fokuserar på innehållet så finns risken att det visuella i CV:t blir lidande. Att CV:t ser proffsigt och snyggt ut är minst lika viktigt för att rekryteraren ska fortsätta att läsa just ditt CV.

Du bör undvika alltför starka färger eller konstiga typsnitt. Beroende på vilken tjänst som du söker kanske du dessutom ska testa lite olika färgval och visuella effekter. Något som söker ett jobb inom vårdyrken kan t.ex. använda blått och vitt eftersom att det är typiska sjukhusfärger. Å andra sidan kanske det är ett färgval som många använder och därför kanske det är bättre att välja något helt annat för att sticka ut, som grönt och rosa.

📌 Tips: Använd en CV-mall från oss. Vi är experter på det visuella i CV:n, såväl som innehållet, och har flera riktigt snygga mallar som passar alla olika behov. Du får gärna leta runt lite på sidan och förhoppningsvis hitta någon som du gillar.

Vårdgivare CV

Hur en bra struktur bör vara uppdelad och vad den ska innehålla

Med tanke på att det visuella är viktigt för att CV:t ska se bra och strukturerat ut så är det också viktigt att själva strukturen och hur CV:t är uppbyggt är bra. Nedan kommer en struktur som vi rekommenderar.

Header

Först i CV:t bör du ha en header där du helt enkelt listar alla dina kontaktuppgifter och personliga uppgifter. Du behöver inte namnge headern något, utan det är bara att lista de uppgifter som du har i en prydlig lista. När vi nämner privata uppgifter är det inte uppgifter om t.ex. civilstånd, barn eller eventuella husdjur. Det är alltför privat och inte relevant för rekryteraren alls.

Nämn istället uppgifter som namn, adress, telefonnummer, mailadress, födelsedatum, yrkesroll och eventuellt en länk till ditt konto på LinkedIn eller en liknande sida.

📌 Tips: Lista i första hand bara de här uppgifterna. Allt annat än det är inte så relevant och kan vara onödigt. Den enda gången du bör avvika från listan är om rekryteraren specifikt frågar efter något eller undanber att något nämns. I annat fall kan du gott följa vår lista.

Introduktion

Sedan kommer introduktionen och i den skriver du helt sonika en kort, professionell samanfattning av dig som yrkesperson. Den ska vara i löpande text och kan innehålla saker som framtidsdrömmar, karriärmål, tidigare erfarenheter, ambitioner och mycket mer. Det viktigaste är att du visar att du har det som arbetsgivaren letar efter och att du kan bidra med något till deras företag.

Det är också viktigt att introduktionen hålls kort. 3 till 4 meningar är lagom. Om den är för lång riskerar istället arbetsgivaren att tappa intresset.

Arbetslivserfarenhet

Under arbetslivserfarenhet listar du dina tidigare (relevanta) erfarenheter genom att nämna din yrkestitel, arbetsgivarens namn, ort och den tidsperiod under vilket du jobbade på företaget.

Du bör också ta med en kort punktlista där du med konkreta exempel listar vad du fick göra under arbetet och vad det lärde dig. Det hjälper din framtida arbetsgivare att se vilka kompetenser du har och cad för typ av arbetsuppgifter som du har haft på tidigare anställningar.

Utbildning

Utbildning listar du på exakt samma sätt som du listade din tidigare arbetslivserfarenhet. Du bör nämna utbildningens namn, orten, lärosätets namn och tidsperioden som du studerade på utbildningen. Du behöver dock inte ta med en punktlista med vad du fick göra under utbildningen, istället räcker det om du nämner om du läst en meriterande kurs eller liknande.

Tips: Om du saknar arbetslivserfarenheter kan det dock vara bra att utveckla lite under din utbildning och kanske förklara vad du gjorde och vilka lärdomar som du fått. Om du har arbetslivserfarenheter är det dock ingenting som dub behöver göra.

Kompetenser

Du avslutar sedan med att lista de kompetenser som du har. Om du har många kompetenser kan du dela upp dem i flera listor med olika rubriker. T.ex. under yrkeskompetenser och övriga kompetenser.

Ett CV-exempel på hur ett riktigt bra CV för någon som ger vård kan se ut

Berit Gustafsson
19680907-XXXX
070-6452667
berit.gustafsson@exempel.com
Sandströmsvägen 14B
98765, Stockholm
Linkedin.com/berit.gustafsson

Introduktion
Jag är en erfaren sjuksköterska som har jobbat över 20 år inom intensiven. Jag prioriterar alltid mitt jobb högt och ser till att mina patienter alltid tas om hand på bästa sätt. Mina styrkor ligger i att jag alltid jobbar lugnt och metodiskt även om det på intensiven ofta kan bli ganska stressigt och fartfullt. Även om det är många människor som ska få vård samtidigt så ser jag på varje arbetsuppgift med största allvar och ser till så att ett bra jobb alltid blir gjort.

Arbetslivserfarenhet
Sjuksköterska
Stockholms sjukhus
2015- nuvarande

  • Jag arbetade tillsammans med sju stycken andra sjuksköterskor och två läkare på en intensivvårdsavdelning vid Stokholms sjukhus.
  • Det innefattade att ge vård till mycket svårt sjuka eller skadade människor och se till så att alla mediciner och all omvårdnad sköts.
  • Perioden lärde mig mycket om hur det fungerar att ge vård till personer som potientiellt befinner sig i sitt sista skede i livet.

Sjuksköterska
Örebros sjukhus
2001-2015

  • Jag arbetade under en lång tid på intensivvården på Örebros Sjukhus tillsammans med fem sjuksköterskor och en läkare.
  • Arbetet innefattade att ge intensivvård till de personer som kom in på intensivvårdsavdelningen och sköta omvårdnaden.
  • Det lärde mig mycket om hur det går till på en intensivvårdsavdelning och hur man bäst hanterar stressen, men samtidigt utför ett kvalitativt arbete.

Utbildningar

Specialistsjuksköterskeprogrammet
Högskolan i Örebro
1995-1997

  • Inriktning mot intensivvård

Sjuksköterskeprogrammet
Högskolan i Örebro
1990-1993

Kompetenser

  • Talar och skriver flytande svenska och engelska.
  • Kan utöva HLR och första hjälpen.
  • Har god koll på de flesta journalsystem som används i Sverige.
  • B-körkort.

Glöm inte bort ett personligt brev som kan komplettera CV:t

Det är också viktigt att ta med ett personligt brev för att ge en ytterligare och djupare bild av dig till arbetsgivaren. Ibland gör vissa misstaget att bara ta med ett CV och tro att det räcker med det, men faktum är att i de allra flesta fall så vill rekryteraren få med ett personligt brev också så att det blir ännu tydligare vem du är.

Hur personliga brev bör vara uppbyggda

Ett personligt brev bör skrivas i löpande text och det ska vara som en utökad version av introduktionen. Här har du din chans att ytterligare sälja in dig själv till arbetsgivaren och du bör fokusera på din erfarenhet, dina kompetenser och vad du kan bidra med på den nya arbetsplatsen. Förklara helt enkelt varför de bör anställa dig.

⚠️ Varning: Undvik dock att bli för tjatig eller att upprepa information som du redan nämnt i CV:t. Det tappar rekryteraren lätt intresset av och meningen med det personliga brevet är att få rekryteraren ännu mer intresserade. Nämn bara något som du nämnt i CV:t om du kan fylla på det med ännu mer relevant information som gör att det är logiskt att du också nämner det i brevet.

Avslutning: så här skriver du ett riktigt bra CV för olika typer av vårdyrken

Förhoppningvis har du här fått riktigt mycket tips och resurser hur du ska gå tillväga för ett skriva ett riktigt bra CV för ditt yrke inom vården. Oavsett vad för typ av tjänst som du söker så hoppas vi att du har lärt dig något som du kan ha nytta av. Här kommer några varningar och tips som du bör ha med dig när du skriver ditt CV:

📌 Tips:

  • Använd gärna en snygg CV-mall så slipper du göra en layout själv.
  • Gör en grundmall till ditt CV som du kan utgå ifrån varje gång som du ska skriva ett nytt CV.
  • Se till att hålla CV:t kort. Om det blir för långt finns risken att rekryteraren tappar intresset.
  • Om rekryteraren specifikt frågar efter någonting ska du självklart nämna det, även om vi inte rekommenderar det. Lyssna i första hand på rekryteraren eftersom att det är där som du söker jobbet.

⚠️ Varningar:

  • Undvik att ta med information eller erfarenheter som inte är relevanta. Du bör bara ta med saker som är kopplade till det yrke som du söker.
  • Undvik att låta för skrytig eller dryg i CV:t. Du bör satsa på en ödmjuk och saklig ton, men ändå ta med konkret information om dina tidigare erfarenheter och kompetenser.
  • Tänk på att verkligen skriva olika CV:n för alla olika jobbannonser och inte försöka gena. Du kommer att framstå som en bättre kandidat för rekryteraren om du verkligen passar in på den tjänst som du söker.

Använd fler av våra resurser för att öka din kompetens inom CV-skrivande

Behöver du mer hjälp eller vill spana in våra andra resurser? Du är så välkommen. Här hittar du snygga CV-mallar som du kan välja mellan när du ska skriva ditt CV. Här finns CV-exempel och guider baserade på olika yrken och här har vi en karriärblogg med ännu fler smarta tips. Lycka till nu!

Liknande artiklar