Sjuksköterskestudent CV – olika tips och CV-exempel för att hjälpa dig att skriva ett bra CV

En sjuksköterska är någon som jobbar inom sjukvården och överser mediciner och patientkontakten. Det är sjuksköterskans uppgift att se till så att allting på vårdavdelningen flyter på som det ska och att alla patienter får den vård som de förtjänar.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Sjuksköterska är ett legitimationsyrke och du blir sjuksköterska genom en treårig utbildning på ett universitet eller högskola. En sjuksköterskestudent är alltså någon som just nu håller på att läsa till sjuksköterska och inte ännu är klar med sin utbildning.

Table of Contents

Några exempel på olika typer av specialiseringar som en sjuksköterska kan välja att vidareutbilda sig inom

Förutom de vanliga arbetsuppgifterna för ett sjuksköterska så finns det fler jobb som en sjuksköterska kan göra. Många väljer att vidareutbilda sig inom olika sektioner inom vården och det leder till mer och större arbetsuppgifter och högre lön.

Några exempel på sektioner som en sjuksköterska kan vidareutbilda sig inom är kirurgisk vård, operationsvård, anestesisjukvård och intensivvård. De första 3 handlar, som man hör på namnet, om vård i kring, före och efter operationer. Sjuksköterskan kanske förbereder narkosen eller tar hand om patienten som ska opereras. När det gäller intensivvård så tar sjuksköterskan hand om personer som befinner sig i livshotande tillstånd och assisterar de anhöriga.

Sjuksköterskestudent CV

Det är dock viktigt att lyfta fram att dessa positioner oftast kräver utbildning. Men dessa utbildningar är oftast korta och går på halvfart eller deltid. Det är alltså möjligt att kombinera studier med ditt vanliga jobb som sjuksköterska.

Hur skriver jag ett CV sjuksköterska?

När det nu är dags att skriva CV är det några viktiga saker att tänka på. Först och främst bör du hålla dig kortfattad och saklig i ditt sjuksköterske CV. Du får inte bli för långrandig för då finns det risk för att rekryteraren helt enkelt tappar intresset. Istället ska CV vara en kort sammanfattning av dig som yrkesperson och visa att du är rätt person för rollen.

Det är också viktigt att du delar upp CV:t på rätt sätt och använder rätt layout. Nedan kommer mer information om det.

Hur ska layouten och typsnittet se ut?

Det är viktigt att tänka på att CV:t är den första inblicken som arbetsgivaren får av dig och att den är uppbyggd på ett bra sätt är vitalt för att få jobbet du söker. När det kommer till layout och typsnitt är det viktigt att du väljer något som inte är tråkigt eller ointressant, men samtidigt måste det vara professionellt.

Välj Times New Roman eller Arial som typsnitt. Det är oftast de typsnitten som är rekommenderande och resten kan uppfattas som barnsliga eller liknande. Typsnitten bör du hålla så enkelt som möjligt. Det spelar ingen roll för just typsnittet är den är lite “tråkig”.

När det däremot kommer till layouten är det viktigt att du väljer någon som fångar läsarens intresse. Den ska inte vara för vulgär, naturligtvis, men den behöver ändå vara någonting som gör dig ihågkommen. Kika gärna runt bland våra fina mallar för att hitta någon som passar dig. Vi är experter på snygga och funktionella mallar och det går bra att ladda ner dem.

📌 Tips: Ofta kan det vara en bra idé att välja en layout eller mall som liknar hemsidan till den arbetsgivare som du söker jobb hos. Det kan vara en liten detalj eller liknande färger. Oftast registrerar hjärnan undermedvetet en igenkänningsfaktor och chansen att de kollar på ditt CV en extra gång blir större.

Sjuksköterskestudent CV

Vad är det viktigaste att ha med först?

Om du aldrig skrivit CV förut eller jobbat på samma jobb länge kan det vara svårt hur du bör strukturera upp ditt CV. Men oroa dig inte. Vi är här för att hjälpa dig! Först eller i början av CV:t är det viktigt att ha med en lista på dina personliga uppgifter, som telefonnummer, namn, adress, mejl, osv. Det är för att rekryteraren snabbt kan få en överblick över vem du är och den behöver inte leta runt i ditt CV för att hitta den informationen.

Den sektionen brukar kallas för header och där ska bara information som är relaterat till dig som yrkesperson finnas med. Ta alltså inte med instagramkontot för din hund eller nämn att du spelar tennis på fritiden (såvida du inte söker ett jobb inom tennis). Det är viktigt att alltid hålla dig koncis och kort och att bara ta med information som är relevant.

Efter headern bör du ha med en sammanfattning om dig, en introduktion. Där tar du med de viktigaste om dig, som eventuella tidigare jobb, utbildning eller andra saker som gör dig relevant för jobbet du söker.

Hur ser den rätta strukturen ut i ett CV för sjuksköterska?

Hur den “rätta strukturen” ser ut är naturligtvis olika för alla. Det beror på vilken typ av erfarenhet och utbildning du har och på vilket sätt du gynnas av att lista dem i en viss ordning. De flesta bör börja med en header och introduktion men sedan är det fritt i vilken ordning du listar resterande sektioner.

Om du har mycket arbetslivserfarenhet bör du börja med den sektionen, om du istället har relevant utbildning, men inte jobbat så mycket är det bra att börja med det. Om du varken har utbildning eller arbetslivserfarenhet är det istället bättre att lista kompentenser så att du trots det kan visa att du har de färdigheter som krävs för att genomföra jobbet du söker på ett bra sätt.

Sjuksköterskestudent CV

Sedan kan du också välja om du vill lista dina erfarenheter i omvänd kronologisk ordning eller i en funktionell ordning. En omvänd kronologisk ordning är otroligt vanligt inom CV-skrivande då det är en ordning som börjar med det som hände sist: alltså det som oftast är det mest relevanta, som den senaste utbildningen eller det senaste jobbet.

Om den mest relevanta erfarenheten däremot var ett jobb som du hade för två jobb sedan eller om den mest relevanta utbildningen var en utbildning som du gjorde tidigare så är det bättre att välja den funktionella ordningen. Det gör att du kan placera alla relevanta erfarenheter längst fram i CV:t, oavsett när i tiden som de är ifrån. Fundera över vilken ordning som passar dig bäst och använd det till ditt CV.

📌 Tips: Om du exempelvis har varit på ett jobb länge eller har “luckor” i ditt CV (t.ex. att du varit arbetslös eller sjukskriven) kan det vara bra att välja den funktionella ordningen. Det gör att glappen mellan jobben och utbildningarna inte märks lika tydligt.
📌 Tips: Har du många relevanta utbildningar och arbetslivserfarenheter som du vill ta med är det istället bättre att välja den kronologiska ordningen eftersom att annars kan ditt CV uppfattas som lite rörigt.

Vad är några bra saker att ha med i sitt CV sjuksköterska?

Innan du börjar skriva ditt CV sjuksköterska är det bra att ha en plan för hur du ska lägga upp ditt skrivande. Det är för att processen ska vara så smidig som möjligt och för att undvika att ta med information som inte är relevant.

Men hur vet man egentligen vilken information som är relevant? Egentligen vet du som yrkesperson mest om vad som är relevant för din bransch. Men allt som är relevant är egentligen all information som stärker bilden av dig som yrkesperson inom din bransch. För en sjuksköterska kan det vara examen från sjuksköterskeprogrammet, arbetslivserfarenhet från ett stort sjukhus eller liknande.

Det är också bra att ta med saker som kanske inte har en direkt koppling till sjuksköterska, men som gör att du är ypperlig i rollen som sjuksköterska. Det kan vara att lista personliga egenskaper som lyhörd, omtänksam, effektiv, organiserad etc. Fundera igenom allting du skriver om och se till så att de du listar är saker som visar att du är en duktig sjuksköterska.

Sjuksköterskestudent CV

Exempel på hur ett CV för en sjuksköterskestudent kan se ut

Kim Johansson
2003-XXXX
074-5671234
kimjohansson@exempel.com
Skogsvägen 35
51243, Nacka

Introduktion
Jag är läser första året på sjuksköterskeprogrammet i Stockholm. Än så länge har jag inte gjort praktiken, men jag har jobbat på ett äldreboende sedan tidigare så jag har erfarenhet av vårdyrken. Jag är lättlärd och energisk och vill bidra till en bättre vårdmiljö då jag själv fått erfara när det inte fanns tillräckligt med personal inom vården. Jag brinner för att hjälpa andra människor och vill beskriva mig som väldigt empatisk och godhjärtad.

Arbetslivserfarenhet
Jobbade inom äldrevården
Stockholms äldreboende
Sommaren 2022

Den här tiden var viktig i mitt liv då jag lärde mig hur man hjälper till och vårdar andra människor på bästa sätt. Jag hjälpte till med att byta kläder, diska, städa, tvätta rent och ta hand om de äldre. Efter en tid fick jag även hjälpa till med att ge medicin.

Utbildningar
Sjuksköterskeprogrammet
Stockholms Univeresitet
2022- Nuvarande

Just nu studerar jag de grundläggande kurserna, men jag vill inrikta mig mot intensivvård i ett senare skede.

Kunskaper och färdigheter

 • Jag talar engelska och svenska flytande, samt kan kommunicera på språken i skrift.
 • Jag har även tagit en kurs i HLR och kan utöva det.
 • B-körkort.

Hur du kan gå till väga och de olika valmöjligheterna du har om du inte har någon arbetslivserfarenhet

Ovan är ett exempel på cv för en sjuksköteskestudent. Det innebär oftast att du saknar arbetslivsarfarenhet och är mitt uppe i din utbildning. Men trots det innebär det inte att du inte kan lyckas få ihop ett relevant CV. Du kan välja att fokusera extra mycket på din utbildning och lista vad du har fått göra och hur det har stärkt dina kompetenser som en sjuksköterska.

Du har säkert också fått praktisera på ett sjukhus eller gjort VFU. Det är viktiga erfarenheter som du kan ta med även i CV:t och lägg lite extra krut på att förklara vad du gjorde på praktiken och vad de erfarenheterna har gjort för ditt yrke som sjuksköterska.

Sjuksköterskestudent CV

Det finns alltså väldigt mycket att hämta från din utbildning. Så bli inte avskräckt över att du saknar arbetslivserfarenhet. Dessutom så skriker sjukhusen efter legitimerade sjuksköterskor så du kommer inte ha svårt alls att slå dig in på arbetsmarknaden!

Några exempel på hur du gör ditt sjuksköterska CV unikt och så att det sticker ut

När det gäller att skriva ett CV som sticker ut bör du, innan du börjar skriva din mall, att läsa igenom jobbannonsen noggrannt. Då får du en tydlig blick över exakt vad som arbetsgivaren frågar efter. Sedan kan du anpassa ditt CV för att ta med just de egenskaperna och färdigheterna som de letar efter.

Det är också viktigt att CV:t är snyggt och lättläst. Annars tappar rekryteraren intresset och chansen att du får komma på intervju minskar. Det är också viktigt att ta med en bild på dig själv så att de får en bild av hur du ser ut. Det gör CV:t lite mer personligt.

Glöm inte heller att ta med ett personligt brev. Ibland är det många som glömmer personliga brev, men det är minst lika viktigt att ha med det som CV:t. Det ger rekryteraren en ännu större och mer personaliserad bild av dig.

Det här är några av de färdigheter och kunskaper som du behöver att ha som sjuksköterska och sjuksköterskestudent

Det är också viktigt att tänka på att lista färdigheter och kunskaper. Många glömmer helt bort att lista dem och tar bara med utbildningar och arbetslivserfarenheter. Det gör det svårt för arbetsgivaren att se vilka personliga egenskaper som du har och därför kan det vara svårt att få en bild av hur du är som person. Exakt vilka färdigheter och kunskaper som just en sjuksköterska behöver besitta är naturligtvis olika, men nedan kommer en lista på saker som kan vara bra att vara.

 • Ansvarsfull
 • Omtänksam
 • Noggrann
 • Empatisk
 • Flexibel
 • Lyhörd
 • Duktig på MS-programmen
 • Kan hantera journalsystem
 • Duktig på att hantera olika mediciner

Relevant arbetslivserfarenhet att ta med i ditt CV för sjuksköterska

För sjuksköterskor är egentligen alla erfarenheter som rör vården eller omvårdnad meriterande. Har du tidigare jobbat på t.ex. en äldreboende är det relevant eftersom att du tagit hand om personer. Om du är en sjuksköterskestudent kanske du däremot inte har så mycket arbetslivserfarenhet inom vården eller omvårdnad.

Då kan du istället trycka på andra erfarenheter som du har inom andra kategorier. Kanske har du jobbat på ett café där du har jobbat mycket med andra människor. Det kan vara meriterande eller relevant eftersom att sjuksköterska är ett väldigt socialt yrke.

Sjuksköterskestudent CV

Vad du kan göra för att optimera ditt CV sjuksköterska

Innan du skickar iväg till CV tillsammans med ditt personliga brev till potientiella arbetsgivare att det viktigt att kolla igenom CV:t så att det ser bra ut och att allting är rättstavat. Nu har du chans att optimera ditt CV och se till så att allting följer en röd tråd och är sammanhängande. Se till att du presenterar en enhetlig och proffsig bild av dig så att du blir attraktiv för arbetsgivaren.

Avslutning: Hur du ska gå tillväga för att skapa ett bra och vinnande CV för sjuksköterska och som gör jobbsökandet lätt och smidigt

Avslutningsvis är det viktigt att skapa ett bra CV för att lättare vinna jobb och få en större valmöjlighet bland jobben som du är intresserad av. Följ gärna vår guide och cirkulera tillbaka hit när du väl ska skriva ditt CV. Nedan kommer några tips och varningar över vad du bör undvika och använda när du skriver ditt CV som sjuksköteskestudent!

📌 Tips:

 • Se till att CV:t är enhetligt och strukturerat. Det gäller både layouten och typsnittet, men även innehållet och dina kompetenser.
 • Använd ett tydligt och proffsigt språkbruk. Om du exempelvis har flera stavfel så uppfattas du som väldigt oprofessionell och risken att rekryteraren inte väljer dig ökar.
 • Det är också bra att kommentera de erfarenheterna som du har. Genom att beskriva och förtydliga vad du gjort på tidigare arbetsplatser eller utbildningar så blir det tydligt för rekryteraren hur de är relevanta till det jobb som du söker nu.

⚠️ Varningar:

 • Se till att bara ta med information som är kopplat till dig som yrkesmänniska. Ta exemeplvis inte med privata instagramkonton eller liknande. Här gäller det att visa att du i ditt yrke är rätt person för jobbet.
 • Undvik att ta med information som inte är relevant. Den bästa informationen är information som stärker “argumenten” för att du förtjänar jobbet som du söker.
 • Håll dig kort. Om du blir alldeles för långrandig finns risken att rekryteraren tappar intresset. Det är därför viktigt att sålla bland informationen och bara ta med saker som är viktigt för det som du söker.

Om du inte riktigt hittade vad du sökte här så får du jättegärna kolla vidare bland våra andra mallar här på hemsidan. Det finns något för alla så förhoppningsvis hittar du något som passar för dig!

Liknande artiklar