Hur man kan göra för att skriva ett fängslande säkerhetsvakt CV som får rekryterare intresserade och jobben uppradade

Du som är intresserad av att jobba med säkerhet behöver ett riktigt bra CV som visar upp din erfarenhet och dina kompetenser. Men att skriva ett sådant bra CV kan vara riktigt svårt och det är därför som vi är här för att hjälpa till.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Vi önskar att du efter den här guiden har alla de verktyg som du behöver för att skriva ett grymt CV. Nu kör vi igång!

Table of Contents

Vad för typ av jobb har någon som jobbar som säkerhetsvakt eller väktare?

En säkerhetsvakt eller väktare är någon som jobbar med säkerhet och skydd åt ett företag. Kanske åker de runt till flera kunder och ser till så att allt ser bra ut eller så är de placerade på t.ex. ett hotell eller en nattklubb där de överser säkerheten och om nödvändigt avlägsnar personer som uppträder hotfullt.

De kan även jobba med övervakning och att kontrollera övervakningskameror och kan åka ut till kund om dennes hemlarm aktiveras. En säkerhetsvakt eller väktare har därför en ganska bred sysselsättning och ofta kan det även variera väldigt mycket vad för typ av pass och tider som den anställde jobbar. Vissa väktare jobbar enbart natt, medan andra jobb i skift och vissa jobbar vanliga kontorstider. Om du väljer att bli väktare är det därför möjligt att välja mycket själv hur du vill jobba.

Säkerhetsvakt CV

Vad behövs för typ av utbildning för att börja jobba som säkerhetsvakt?

För att få börja jobba som säkerhetsvakt behöver du ha gått en utbildning som heter väktarutbildning. Det är ett krav och du kan därför inte välja om du vill gå utbildningen eller inte. Det finns speciella skolor som du kan läsa utbildningen på, t.ex. väktarskolan eller liknande skolor. Hela utbildningen kostar ca 16 000 kr och då är det två delar som du läser.

Om du har tur så får du dock anställning på ett större företag, som securitas. De erbjuder automatiskt väktarutbildning för alla nya anställda och du får dessutom lön för den tiden som du går kursen. De två delarna i utbildningen kallas för VU1 och VU2, det står för väktarutbildning 1 och 2, och de är upplagda på lite annorlunda sätt. Under VU1 så läser du hela utbildningen på nio dagar och sedan behöver du jobba runt 160 arbetstimmar inom bevakningsbranschen för att få fortsätta med VU2.

När du har slutfört dina arbetstimmar och läst VU1 så kan du hoppa på VU2. Det är en fördjupande kurs som går in ännu mer om väktaryrket och vad du kan stötta på i din tjänst. Utbildningen består av 48 timmar utspridda på fem dagar och när den utbildningen är klar så är du en färdigutbildad och legitimerad väktare.

Du behöver dock friska upp dina kunskaper allt eftersom med olika fortbildningar. Den första fortbildningen måste ske inom fyra år från det att du började med VU1. Missar du att gå fortbildningen inom 4 år förlorar du din väktarlegitimation och kan inte längre arbeta som det. Du behöver även läsa om de båda grundutbildningarna. Sedan kommer det nya fortbildningar vart fjärde år.

Säkerhetsvakt CV

Vad för typ av innehåll är inte dumt att ta med om man vill skriva ett otroligt bra CV?

Det som egentligen är viktigast för en väktare är dennes personliga egenskaper. Visst alla kan blir legitimerade väktare genom utbildningen, men det innebär inte att alla faktiskt passar att jobba som väktare. En väktare bör vara någon som är lugn och stabil, som har en förmåga att hålla huvudet klart i stressiga och pressande situationer och som kan på ett tryggt och metodiskt sätt avvärja hot och attacker.

Det kan vid vissa tillfällen vara farligt eller obehagligt att vara en väktare och då måste väktaren kunna hantera situationen på ett bra sätt. Det är definitivt där som de personliga egenskaper kommer till nytta och det är också dessa egenskaper som du bör fokusera på mest i ditt CV. Det är dem som kommer att skilja dig från alla andra med utbildning och som visar att du är extra lämpad för yrket.

Förutom de personliga egenskaperna är även dina tidigare arbetslivserfarenheter otroligt viktigt i CV:t. Det är dessa som visat att du har erfarenhet, att du vet vad du gör och att du vet vad yrket väktare innebär. Om du har arbetslivserfarenheter är det därför väldigt viktigt att du fokuserar lite extra på dessa och förklarar och skriver om dem lite mer.

Säkerhetsvakt CV

Ett riktigt framgångsrikt exempel på hur ett CV för en säkerhetsvakt kan vara utformat

Stefan Rogersson
1981-05-26
Säkerhetsvakt
071-9876543
stefan.rogersson@exempel.com
Måsstigen 654
76535, Göteborg
linkedin.com/stefan.rogersson

Introduktion
Jag är en säkerhetsvakt med mycket och lång erfarenhet av olika typer av säkerhetsarbeten och övervakningsarbeten. T.ex. har jag varit den som översett olika övervakningskameror och larm, jag har även ryckt ut när något varit fel där. Jag har även jobbade som vakt på både finare restauranger och nattklubbar i Göteborg. Där har mina arbetsuppgifter inkluderat att eskortera ut personer som inte sköter sig och se till så att det är trivsamt för gästerna/kunderna. Jag är stolt över min förmåga att alltid behålla lugnet i svåra situationer och se till så att arbetet sker på ett metodiskt sätt.

Arbetslivserfarenhet
2016-pågående
Säkerhetsvakt
AlltidSäker AB, Göteborg

  • Var on-call för ett företag som jobbade med att sälja och utveckla hemlarm till både privatpersoner och företag.
  • Så fort larmet gick så ryckte jag och en kollega ut till platsen för att se till så att allt var bra och i vissa fall avlägsna någon eller ringa polis/brandman.
  • Jag var även en del av teamet som övervakade vissa specifika fastigheter åt kund genom en övervakningskamera och larmade, samt åkte ut till platsen om jag såg något mystiskt.
  • Arbetet lärde mig dels hur man arbetar på ett stort säkerhetsföretag, men även vad som faktiskt kan hända när man åker ut och ska hantera ett inbrott mitt i natten.

2011-2016
Säkerhetsvakt
Gastrons Nattklubb AB, Göteborg

  • Arbetade natt på en nattklubb flera dagar i veckan och hade som uppgift att bland annat se till så att gästerna skötte sig.
  • Jag avlägsnade även bråkstakar eller personer som inte kunde bete sig från platsen och såg till så att det var ordning och reda, samt trevligt för alla.
  • Jobbet gav mig en viktigt insikt i hur man bryter upp ett bråk på bästa sätt och hur man kan jobba i situationer som ibland blir stressiga eller pressande.

Utbildning

2023
Fortbildning, väktare
Väktarskolan AB, Göteborg

2019
Fortbildning, väktare
Väktarskolan AB, Göteborg

2015
Fortbildning, väktare
Väktarskolan AB, Göteborg

2011
Grundutbildning, VU2
Väktarskolan AB, Göteborg

2007
Grundutbildning, VU1
Väktarskolan AB, Göteborg

Kompetens

Yrkeskompetens:

  • Utbildad säkerhetsvakt med flera fortbildningar.
  • Kan genomföra HLR och första hjälpen.
  • Kan arbeta ingripande.
  • Har god fysik och agerar snabbt.
  • Flexibel och jobbar bra såväl själv som i team.

Övrig kompetens:

  • B-körkort.
  • Talar både svenska och engelska flytande.

Säkerhetsvakt CV

Det här bör du ha med (eller göra) i CV:t för att det ska uppfattas som välskrivet och intressant

Det kan vara svårt att veta exakt vad man bör ta med i ett CV, vilket är helt förståeligt. CV:n är riktigt svåra att skriva. Här kommer dock några tips på vad vi rekommenderar att du tar med i CV:t och vad du bör göra för att uppfattas som professionell och förtroendeingivande.

En tydlig beskrivning av dig som får arbetsgivaren intresserad

Många missar tyvärr att ta med en tydlig och välskriven bild av sig själv som konkret visar vad man kan och vad man vill. Vi rekommenderar verkligen att du är väldigt tydlig i CV:t med vem du är och vad du har att erbjuda företaget. CV:t blir betydligt mer dynamiskt i sådana fall, än om du bara listar dina utbildningar och arbetslivserfarenheter rakt upp och ned.

Du vill att rekryteraren och/eller arbetsgivaren ska bli intresserad av dig genom CV:t och det säkraste sättet att uppnå just det är att ge en tydlig bild av dig. Vi kommer att skriva lite mer om hur du ska gå tillväga för att lyckas med det lite längre ned.

⚠️ Varning: Däremot är det viktigt att tänka på att bara för att du ska ge en tydlig bild av dig så ska den naturligtvis inte vara för privat. Du ska bara ge en bild av din karriär och hur du fungerar på ditt jobb. Hur du är privat är inte relevant alls så undvik att föra in CV:t på ditt privatliv.

Använd ett bra språk och en trevlig ton

I CV:t bör du se till att använda ett bra språk och en trevlig ton. Men vad innebär egentligen det? Jo, det innebär att du först och främst använder ett språk som passar ett CV och passar en väktare. Du bör därför inte ha med slang och vardagsspråk utan det måste vara korrekt standardsvenska som CV:t är skrivet på.

Vad för typ av tonfall du har i texten är även oerhört viktigt. Tänk på att det är svårt att helt kunna kopiera ett tonfall från talat språk till papper. Något som du tycker låter på ett sätt när du pratar, kanske uppfattas på ett helt annat sätt när det är skrivet på ett papper. Du bör därför jobba lite extra för att tonen du använder ska uppfattas som trevlig. Du får absolut inte låta dryg eller otrevlig då det är det snabbaste sättet att hamna i “inte anställa-högen”.

⚠️ Varning: Språket får dock inte bli för “stelt” eller för “korrekt”. Du behöver inte låta som en robot, satsa istället på en lätt och ledig ton där du är professionell och objektiv men ändå lättsam och intresseväckande.

Var noggrann med dina erfarenheter och kunskaper

Vi har gått in lite på det innan, men vi upprepar det igen för att det är otroligt viktigt. Du behöver vara väldigt konkret med vad du har gjort tidigare. Om vi ska ta arbetslivserfarenheter som exempel. Om du bara skriver att “ jag jobbade på ett säkerhetsbolag, det var kul ” så säger det absolut ingenting för arbetsgivare. Vad gjorde du? Vad för typer av arbetsuppgifter fanns där? Vad för typ av företag var det? Vad har du lärt dig av det? Det är sådant som arbetsgivaren vill veta och som gör dig till en intressant kandidat att anställa.

Se därför till att de du tidigare gjort är kristallklart och oerhört tydligt. Du bör förklara i CV:t vad du har gjort innan, vad du har lärt dig av det osv. Det gör att det blir tydligt för arbetsgivaren vad du kan och vad du har gjort. Det är oerhört viktigt med andra ord.

Gör en uppdelad text som både består av punktlistor och löpande text

CV:t måste även vara lättläst. Det är väldigt viktigt eftersom att ett svårläst CV ökar risken att läsaren tröttnar och ger upp på ditt CV. Men hur gör man egentligen ett CV lättläst? Vi rekommenderar att du gör CV:t så dynamiskt som möjligt. Det innebär att du blandar löpande text och punktform. Den löpande texten är till för att ge en tydlig och djup bild av dig, medan punktformen är till för att bryta av och göra texten lättare att skanna av och läsa. För att öka chansen att rekryteraren läser hela ditt CV bör du därför blanda dessa två former och försöka göra CV:t så dynamiskt som möjligt.

Säkerhetsvakt CV

Ta även med det viktiga personliga brevet

Lägg även till ett personligt brev. Det kan vara ett ypperligt tillfälle för dig att vara ännu mer konkret och tydlig i vem du är eftersom att hela brevet ska skrivas i löpande text. Det blir därför ett viktigt tillägg till ditt CV och du kan ge en mycket djupare och bättre bild över dig och din karriär.

Det personliga brevet ska som sagt vara i löpande form och runt en halv till en hel sida fungerar jättebra. Då blir brevet inte för kort, men samtidigt inte för långt. Är det för kort riskerar det att inte tillföra något extra från det personliga brevet och det enda som händer är att arbetsgivarens tid slösas. Liknande är det om brevet är för långt – då tappar arbetsgivaren lätt intresset och risken att du inte blir anställd ökar.

📌Tips: I det personliga brevet är det viktigast att det hela tiden är relevant och lärorikt. Det innebär att du bör verkligen se till att du inte upprepar något som du redan nämnt i CV:t. Försök istället att komma på ny information att skriva om eller att lägga till någon ny, viktig information om det som du redan nämnt.

Dessa delar är viktiga att ha med i CV:t

Nedan kommer några exempel på delar som är viktiga att ha med i CV:t, annars kanske rekryteraren uppfattar det som att du inte har alla de kompetenser som de letar efter.

Header

Allra först kommer headern och det är kort sammanfattat en punktlista över dina kontaktuppgifter och andra nödvändiga uppgifter som behövs när du ska bli anställd. Det är din adress, ditt telefonnummer, din mail, din yrkestitel, ditt födelsedatum, ditt namn och en länk till ditt konto på LinkedIn. Det behövs ingenting mer än det och dessa är bara de mest nödvändiga uppgifterna. Håll det kort är vårt tips.

Introduktion

Introduktionen liknar det personliga brevet väldigt mycket till sättet. Det ska vara en text i löpande form och ge en bild av dig och ditt yrke. Återigen är det viktigt att inte vara personlig alls utan du ska bara rikta uppmärksamhet mot ditt yrke och karriären. Du kan nämna dina tidigare jobb, saker som du kan eller vissa specifika kompetenser du har. Det är fritt vad du vill skriva om och du kan därför sväva ut lite i introduktionen.

Arbetslivserfarenhet

Delen med arbetslivserfarenhet är väldigt viktig eftersom här finns möjligheten att tydligt visa för arbetsgivaren vad du har gjort innan och vad du har lärt dig av det. Det är därför viktigt att du fyller på mycket och konkret i den sektionen. Välj ut några av dina mest relevanta jobb och lista dem i en punktlista. Ta med årtal, ort, arbetsgivarens namn och yrkestitel, samt en punktlista där du i löpande form och på ett konkret sätt skriver om din erfarenhet.

Utbildning

Delen med dina tidigare utbildningar lägger du upp på exakt samma sätt som arbetslivserfarenheterna, med namn på utbildning, namn på ort och lärosäte och tidsperiod. Utbildningen är dock inte lika viktig som arbetslivserfarenheterna och här kan du därför hålla det kort. Skippa därför att skriva om vad du fick göra och vad du lärde dig av det, det är inte lika relevant att skriva om utbildningen.

Kompetenser

I slutet kommer en avslutande lista med de kompetenser som du har. Det kan vara kompetenser som är relaterade till ditt yrke eller så är det övriga kompetenser. Ordna dem i en prydlig lista så att det är lätt att läsa, men glöm inte att dela upp listan i flera listor om du har väldigt många kompetenser. En relevant kompetens för en säkerhetsvakt kan t.ex. vara att du har gått en HLR- eller första hjälpen-utbildning.

Jag kan inte komma igång med CV:t, vad gör jag?

Det viktigaste att tänka på när du har svårt med att komma igång med CV:t är att inte stressa upp dig själv. Det är oftast vi själva och vår stress som sätter käppar i hjulet när det kommer till att skriva bra CV:n. Istället är det bättre att ta det lugnt, försöka få ner stressen och intala dig själv att det inte finns någon press alls att skriva ett bra CV.

Det kan vara lättare sagt än gjort, men ett sätt att lyckas med det är att helt enkelt bestämma att du inte behöver spara det som du skriver i CV:t. Börja skriv CV:t med inställningen att “blir det bra så behåller jag det, men blir det dåligt så kastar jag det”. Då vet du när du börjar skriva att om det är riktigt dåligt så behöver ingen annan någonsin se det. Det kan göra att pressen minskar och det känns lite mindre jobbigt att börja skriva. När du sedan kommit igång med CV:t brukar det flyta på lite bättre och det går lättare att skriva.

Avslutning: Den här guiden hjälper dig att skriva ett kraftfullt CV som vinner jobbet

För att skriva ett riktigt bra CV för en säkerhetsvakt behöver man också veta hur man skriver bra CV:n. Förhoppningsvis är det något som du lärt dig genom den här guiden och kan sätta igång och tillämpa dina lärdomar i praktiken. Om det är så att du behöver ännu fler tips eller att ditt minne behöver friskas upp lite så kommer en sammanställning på bra tips, trix och varningar som du behöver här.

📌 Tips:

  • Försök att vara så intresseväckande som möjligt i ditt CV. Det är det som gör att rekryteraren blir intresserad av att anställa dig.
  • Håll dig strikt till saker som rör din karriär, ditt jobb och dig i ditt yrke. Det är verkligen inte relevant hur du är som privatperson i det här läget.
  • Tänk på att vara konkret och väldigt tydlig när du tar upp exempel på dina erfarenheter eller kompetenser. Det gör att det blir väldigt klart vad det är som du faktiskt kan.

⚠️ Varningar:

  • Undvik att använda en ton som låter otrevlig eller elak. En sådan person vill ingen anställa och det är betydligt mycket bättre att uppfattas som ödmjuk, kommunikativ och samarbetsvillig.
  • Undvik att bara ha en typ av text i CV:t. Det gör det jobbigare att läsa och lite för styltigt. Istället är det bättre att blanda mellan punktlistor och löpande text för att göra det lätt att läsa och dynamiskt.
  • Undvik ett CV som är antingen för kort eller för långt. Då tappar rekryteraren intresset direkt och chansen att du blir anställd minskar.

Glöm inte bort våra andra resurser

Är det så att du i själva verket inte jobbar som säkerhetsvakt? Kanske jobbar du som en annan typ av säkerhetspersonal och letar efter en CV-guide som kan hjälpa just dig? Då behöver du inte leta längre. Här har vi ett exempel på en just sådan guide. Vi har dessutom flera liknande guider på vår hemsida som alla handlar om guider som är baserade på ett visst yrke. Här hittar du alla guider som du kan välja mellan.

Om du behöver ytterligare hjälp så hänvisar vi gärna till vår karriärblogg. Det är en blogg som handlar om CV-skrivande och kommer med tips som är lite mer generella och passar för alla typer av CV:n. Vi rekommenderar även att du laddar ner en CV-mall från oss. De passar dig som vill skriva ett CV, men som inte vill slösa tid på att välja färger, layout och typsnitt etc. Istället har vi färdiga mallar som passar bra för CV:n som säkerhetsvakter skriver.

Det finns sju mallar att välja mellan och där alla är namngivna efter olika städer. Om du däremot vill fixa din layout själv och vill ha friheten att kunna välja färger osv. så har vi en CV-byggare där du kan bygga din layout helt själv.

Liknande artiklar