Guide mjukvaruingenjör cv – allt och lite till om hur du skriver ett vinnande cv för en mjukvaruingenjör

Arbetsmarknaden skriker efter mjukvaruingenjörer och därför har du som jobbar inom det en god chans att bli väldigt eftertraktad på marknaden. För att få de största och mest välbetalda företagen att vara intresserade av just dig är det dock viktigt att du ansöker med ett välskrivet, snyggt och professionellt CV.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

I den här guiden kommer du att få exempel på hur ett bra CV kan se ut, hur du ska strukturera och lägga upp ditt CV och bra tips att tänka på. Läs vidare för att lära dig hur man skriver ett vinnande CV!

Table of Contents

Vad gör en mjukvaruingenjör?

En mjukvaruingenjör är någon som jobbar som ingenjör inom mjukvaruutveckling. En mjukvaruingenjör utvecklar mjukvaran inom ett program och har ofta koll på hela strukturen av programmet. Det är mer omfattande än att bara skriva kod. Arbetsområdet är väldigt brett och utvecklaren kan både designa, utveckla och testa mjukvaran. Som mjukvaruingenjör finns det därför väldigt varierande arbetsuppgifter!

Mjukvaruingenjör CV

De kunskaper du kommer att behöva för att lyckas som mjukvaruingenjör

För att lyckas som mjukvaruingenjör krävs det att du är påhittig och handlingskraftig. Ofta kan det dyka upp nya saker när du utvecklar mjukvaran och då krävs det att du snabbt kan komma på nya lösningar och ändra om i programmet. Du måste också ha koll på hur du kan utveckla mjukvara. För det krävs programmeringskunskaper, men även kunskaper i matte och fysisk. Sådana kunskaper får du oftast genom en utbildning.

Mer om utbildning och kompetens som krävs för att jobba som mjukvaruingenjör

För att kunna jobba som mjukvaruingenjör behöver du oftast ha gått en utbildning inom området. En vanlig sådan utbildning är civilingenjör inom mjukvaruutveckling, mjukvaruteknik eller inom datateknik. Det är en 5-årig utbildning som flera tekniska högskolor i Sverige erbjuder. Du kan även välja att bli högskoleingenjör inom de ovan nämnda ämnena istället. Det är en kortare utbildning som ligger på 3 år och du kommer snabbare ut i arbetslivet.

Det är främst dessa två utbildningar som leder till en karriär inom mjukvaruutveckling eftersom att de utbildningarna fokuserar på matte och fysik också, och inte bara programmering. För att bli mjukvaruingenjör krävs fokus på alla tre delarna. Du kan bli utvecklare även om du inte går en utbildning då många utvecklare är självlärda. Men fler och fler arbetsgivare ställer krav på högre utbildning nu och det är även väldigt bra för dig som utvecklare att gå en utbildning för att utvecklas vidare.

📌 Tips: Även om du är en självlärd programmerare så kan det vara en god idé att läsa en utbildning på universitetsnivå. Då utvecklar du dina kompetenser och kan bygga kontakter.

Mjukvaruingenjör CV

Skillnaden mellan mjukvaruingenjör, utvecklare, javascript-utvecklare och python-utvecklare

Oftast figurerar det flera olika namn på mjukvaruingenjörer. Det är för att det inte är en skyddad titel och därför kallar sig många det, oavsett utbildning. Det som dock är en skyddad titel är civilingenjör och högskoleingenjör, så om du vill ha en skyddad titel bör du satsa på en dataexamen inom civil- eller högskoleingenjör. T.ex. civilingenjör inom mjukvaruteknik.

Begreppen ovan är inte helt synonymer, men en person kan exempelvis vara alla fyra. En mjukvaruingenjör är någon som håller på och utvecklar, designar och/eller testar mjukvara. Det är alltså någon som bara håller på med mjukvara. En utvecklare är någon som utvecklar saker. Det kan vara system, programvara, kod eller vad som helst. En mjukvaruingenjör är alltså en utvecklare, men det är inte säkert att utvecklaren är en mjukvaruingenjör.

Utvecklare inom ett specifikt språk

Javascript-utvecklare och python-utvecklare är utvecklare inom de två specifika språken. Språken kan också användas för att utveckla mjukvara, vilken innebär att båda typerna av utvecklare också kan vara en mjukvaruingenjör. Men det är inte säkert att mjukvaruingenjören jobbar i de specifika språken, det finns många olika programmeringsspråk som kan användas till mjukvaruutveckling.

📌 Tips: Många arbetsgivare letar efter utvecklare som kan programmera i flera olika språk. För att vara extra eftertraktad på arbetsmarknaden är det därför bra att ha kompetenser inom flera olika programmeringsspråk, som java eller C++.

Mjukvaruingenjör CV

CV exempel för utvecklare

Namn: Carolin Jonsson
Födelsedatum: 1992-03-11
Adress: Exempelvägen 19, 123 45 Exempel
E-post: carolin.jonsson@exempel.se
Telefonnummer: 073-444 45 55

Introduktion
Erfaren java-utvecklare med kunskaper inom mjukvaruutveckling. Jag har och över fem års erfarenhet av att bygga java-clients och är stolt över mina förmåga att utveckla högkvalitativa program snabbt. Jag vet att jag med min kunskap och expertis kan bidra till bättre lönsamhet för ert företag i Stockholm.

ARBETSLIVSERFARENHET
November 2019 – pågående
Mjukvaruingenjör | ToTheFuture, Kristianstad

  • Sköter och utvecklar mjukvaruprogram i Java. Bygger, förbättrar och implementerar skalbara och säkra system och ser till så att projekten flyter på.
  • Har ansvaret över ett mindre team och kvalitetssäkrar projekten.

UTBILDNING
2014 – 2019
Karlstads Universitet| Karlstad
Civilingenjör, inriktning mjukvaruteknik

TEKNISKA FÄRDIGHETER

  • Erfarenhet av C/C++, C#, Pyhton, Linux
  • Erfarenhet av att arbeta med inbyggda system
  • Erfarenhet av AWS, GCP, Azure och Scilab

Referenser lämnas vid förfrågan

Välj någon av våra mallar för att skapa ett snyggt och professionellt CV

Innan du börjar skriva ditt CV bör du hitta en mall som ser snygg och proffsig ut. Du kan kika runt lite på sidan för att hitta en mall som passar dig. Vi har flera olika exempel på mallar och de passar flera olika behov. Se till att använda ett uppseendeväckande mall för att fånga arbetsgivarens uppmärksamhet.

Mjukvaruingenjör CV

Hur ditt CV bör vara uppbyggt

Om du inte vill skriva CV:t i en mall, utan istället vill designa CV:t själv är det möjligt att göra det. Det är dock viktigt att tänka på ordningen som du har i mallen. Det är viktigt att den följer en logisk ordning och bara listar de viktigaste och mest relevanta sakerna. Nedan kommer en guide på vad du bör ha med på varje del av CV:t.

Header

Absolut först i CV:t ska en header finnas med. Det är där du listar dina personliga uppgifter och andra uppgifter som är viktiga i det är stadiet, som kontaktuppgifter. Ingenting onödigt ska vara med här och headern ska hållas väldigt kort. Headern kan vara högst upp på CV:t eller i en egen sektion till vänster av CV:t. Det bör vara tydligt att det är en egen sektion och det gör också att ditt CV framstår som tydligare och mer strukturerat. I headern bör följande punkter stå:

  • Ditt efternamn och förnamn.
  • Ditt födelsedatum.
  • Ditt mobilnummer.
  • Dina hemadress eller postadress.
  • Eventuell yrkestitel (exempelvis mjukvaruingenjör).
  • Om du har en professionell hemsida kan du länka den.
⚠️ Varning: Punkterna ovan tar med de viktigaste om dig så följ dem i första hand. Om du avviker från dem riskerar du att ta med information som är irrelevant eller olämplig. Avvik bara från punkterna om rekryteraren specifikt frågar efter något eller ber dig att inte ha med något.
📌 Tips: Det kan också vara en bra idé att lägga till en bild på dig i headern, så att rekryteraren får se ett ansikte på dig och så att du blir mer minnesvärd.

Här är ett exempel på en header där råden ovan inte har följts:

FELAKTIG
Fotbollsspelare
Mammaledig
Mjukvaruingenjör
tiktok.com/mammacarolinjonsson
facebook.com/carolin.jonsson
19920311-1614
carolin.jonsson@exempel.se
073-4444555

Som du kan se så tar personen med information som inte är relevant eller helt enkelt opersonlig. Du vill bara visa dig som yrkesperson här så ta inte med information om ditt privatliv.

Introduktion

I nästa steg ska du skriva en introduktion. Den ska vara kortfattad, men ändå tydligt beskriva dig som yrkesperson. Ta bara med information som är relevant till jobbet du söker och skriv en introduktion som får rekryteraren att bli intresserad av just dig. Det finns flera olika saker du kan ta med i introduktionen, nedan kommer en lista på några av dem. Tänk på att du inte behöver ha med allting, utan välj ut några områden som du nämner och välj de som är mest kopplade till det jobb som du söker.

  • Tidigare jobb.
  • Erfarenhet.
  • Tekniska styrkor.
  • Kompetenser.
  • Kunskaper
  • Drivkrafter.
  • Prestationer.
  • Mål för framtiden.
⚠️ Varning: Introduktionen ska hållas kort. Mellan tre till fyra korta meningar är lagom och se till att bara ta med relevant information.

Ett bra exempel på en introduktion för en mjukvaruingenjör är:

KORREKT
Erfaren java-utvecklare med kunskaper inom mjukvaruutveckling. Jag har och över fem års erfarenhet av att bygga java-clients och är stolt över mina förmåga att utveckla högkvalitativa program snabbt. Jag vet att jag med min kunskap och expertis kan bidra till bättre lönsamhet för ert företag i Stockholm.

Arbetslivserfarenheter

Nästa steg är att skriva om dina tidigare arbetslivserfarenheter. För många rekryterare eller arbetsgivare är den här sektionen den viktigaste. Lägg därför mest krut på den. Det är dina arbetslivserfarenheter som visar att du haft en likande roll tidigare och att du skulle passa bra i deras team eller i nästa projekt.

Lista gärna flera arbetslivserfarenheter, då rekryteraren får en större bild över vad du jobbat med innan. Mellan två till fem arbetslivserfarenheter som är meriterande och relevanta är en bra tumregel. Tänk på att även grundläggande jobb kan vara relevanta, om du tydligt listar vad de jobben har gett din karriär. Anställningarna ska helst vara aktuella och ska inte vara äldre än 10 år.

Dina valda erfarenheter bör sedan presenteras i punktform. Följande punkter bör vara med:

  • Tidsperioden som du arbetade på det jobbet. Det kan stå i år och månad eller bara år.
  • Din arbetstitel, arbetsuppgift eller likande
  • Namnet på företaget/arbetsgivaren/arbetsplatsens som du jobbade hos. Det kan även vara bra att ta med i vilken stad arbetet låg.
  • Några få punkter om dina prestationer, arbetsuppgifter, ansvarsområden etc. Det ska vara i löpande text.
📌 Tips: Du behöver inte enbart ta med jobb som var omfattande eller komplicerade. Om du är nyexaminerad eller ny på arbetsmarknaden kanske du inte har så mycket efarenhet. Då är det istället bättre att nämna några erfarenheter än inga alls, det kan vara allt ifrån praktikplatser, APL:er, volontärarbeten, extrajobb eller skoluppgifter.
⚠️ Varning: Se till att du presenterar information i en kronologisk ordning. I annat fall kan det verka som att du har luckor i ditt CV eller att det saknas information, vilket kan få rekryteraren att bli osäker på CV:ts trovärdighet.
📌 Tips: Om du däremot har mycket erfarenhet kan det vara bättre att använda ett funktionellt CV. I ett sådant listar du de relevantaste erfarenheterna först istället för att ta dem i en kronologisk ordning. Då får rekryteraren snabbare en överblick över dina kompetenser.

Utbildningar

Det som kommer sedan är att lista dina utbildningar. Här är det viktigt att inte skriva för långa och hålla det kort och koncist. Det är inte så viktigt vilken lågstadieskola du gick på för 15 år sedan, utan nämn bara utbildningar som är viktiga för ditt yrke. Som civiliningenjör inom datateknik. Nämn även vad för typ av teknisk kunskap du fick med dig från utbildningen som gör så att utbildningen är relevant för den roll som du söker. Nedan är exempel på bra punkter att ha med:

  • Tidsram för utbildningen, gärna i i månad och år.
  • Namn på utbildningen, programet, kurser, examen eller dylikt.
  • Lärosätets, skolans eller utbildarens namn.
  • Ta även med en kort anteckning om din inriktning, profil, specialisering med mera och nämn vilka relevanta tekniska kunskaper som du har fått med dig.
📌 Tips: Ta även med utbildningar som fortfarande pågår. Då visar du arbetsgivaren att du håller på att studera just nu.

Kompetenser

Du bör avsluta med att lista dina relevanta kompetenser. Välj bara ut meriterande kompetenser och relevanta för jobbet och lista dem på en informerande sätt.

Det bör vara relevanta kompetenser för jobbet du söker eller som frågas efter av rekryteraren. För en mjukvaruingenjör är det saker som teknisk kunskap och erfarenhet av vissa system:

  • C/C++, C#, Pyhton, Linux
  • Erfarenhet av att arbeta med inbyggda system
  • Erfarenhet av AWS, GCP, Azure och Scilab
⚠️ Varning: Lista bara “hårda” kompetenser och spara eventuella mjuka kompetenser till andra delar av din ansökan, t.ex. din introduktion. Det är bättre att lista de hårda kompetenserna och ha det mjuka i en löpande text.

Det är också viktigt att bifoga ett personligt brev

Det är en bra idé att bifoga ett personligt brev till ditt CV. Gärna genom att använda samma mall som du använde på CV:t. Du får du en enhetlig layout på alla dina personliga dokument och du uppfattas även som mer professionell. I det personliga brevet kan du skriva mer om dig och ge en djupare bild på varför rekryteraren bör anställa dig.

📌 Tips: Tänk på att hålla det personliga brevet koncist och kort. Det räcker med en halv till en hel a4-sida.

Mjukvaruingenjör CV

Avslutning: Hur du får ett jobb som mjukvaruingenjör genom att skriva ett fantastiskt CV

Avslutningsvis är det bara att läsa igenom ditt CV en sista gång och sedan söka det där jobbet. Med hjälp av den här guiden gar du kommit en bra bit på vägen på hur du ska strukturera ett CV och även fått lite exempel på hur ett CV för en mjukvaruingenjör bör se ut. Här kommer fler tips och varningar för att lyckas med ditt CV.

📌 Tips:

  • Lyft fram dina tekniska färdigheter för att visa dina hårda kompetenser för rekryteraren.
  • Skapa ett CV vars layout matchar det företag du söker jobb hos. Det ökar igenkänningsfaktorn för rekryteraren och undermedvetet kommer ditt CV att bli ihågkommet.
  • Om du har gjort program eller liknande som är publicerad kan det vara en god idé att ta med en länk till det. Då får arbetsgivaren en bild för vad tidigare projekt som du har gjort.

⚠️ Varningarna:

  • Ta inte med information som inte är relevant. Fokus ska ligga på dig som professionell person. Ingenting från ditt privatliv ska tas med.
  • Ta inte heller med information som är oseriös, inaktuell, irrelevant eller onödig.
  • Uttryck dig kortfattat och koncist och se till att ha kvar läsarens uppmärksamhet hela tiden.

Liknande artiklar