Formulera ett maskinoperatör CV som gör dig till en lämplig kandidat för arbetsgivarna

Om du är intresserad av ett jobb som maskinoperatör så är du troligtvis ganska duktig på att hantera maskinerna som ingår i din arbetsplats och vet hur man på bäst sätt genomför just dina arbetsuppgifter. Vad du däremot troligtvis inte har så bra koll på är hur man skriver ett bra CV, eftersom att det knappast är någonting som du brukar göra.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Det är dock minst lika viktigt att vara duktig på att skriva CV:n när du söker ett jobb, som det är att vara duktig på din arbetsuppgifter, speciellt om du arbetar inom ett yrke som är väldigt populärt med många ansökningar. Du har dock hittat rätt när du gick in på den här guiden och här kommer vi att försöka vägleda dig till hur du skriver ett riktigt bra CV som leder till jobb.

Maskinoperatör CV

Table of Contents

Det här gör någon som arbetar som maskinoperatör

Om du arbetar som maskinoperatör så är det troligtvis din uppgift att sköta maskiner vid olika arbetsplatser och övervaka arbetet som maskinerna gör. Det kan vara inom vilka branscher som helst, men oftast är det inom någon form av konstruktion eller livsmedel. Du kanske jobbar på en produktion där ni tar fram en viss produkt eller ett livsmedel. Där blir det din uppgift att ställa in maskinen, oftast sker det via datorn, se till så att materialet som behövs är påfyllt och se till så att allt flyter på som det ska göra i arbetet.

Dessa punkter anser vi är en bra idé att du tar med i ditt CV

Du jobbar inom en bransch som kräver väldigt mycket praktisk erfarenhet. Det är för att mycket av det arbetet du gör är svårare att lära ut vid en skolbänk, istället måste man lära sig det på plats vid maskinerna. Du har säkert gjort praktik under din utbildning och det är viktigt att du nämner att du genomgått den, men viktigast är att du noga beskriver din erfarenhet och berättar vad för någonting som du har gjort tidigare.

Du får gärna ta med vart och vad du har gjort så att arbetsgivaren får en tydligare bild av de kompetenser som du faktiskt besitter. Du bör gärna också ta med en lista på de kompetenser som du faktiskt har och försöka att koppla dem till ditt arbete. Dessa kompetenser är mest relevanta om de handlar om de kompetenser som du behöver i ditt yrke och om de går att tydligt bevisa för arbetsgivaren.

Så här kan ett exempel på ett CV för en maskinoperatör se ut

Roger Bengtsson
1982-06-14
Maskinoperatör
072-599374
roger.bengtsson@exempel.com
Sveavägen 25
632245, Linköping

Introduktion
Jag är en utbildad och erfaren maskinoperatör som drivs av att underlätta arbetet för så många människor som möjligt. Det är min uppgift att se till så att maskinerna är underhållda och fungerar på ett bra sätt – ett arbete jag lägger största möjliga vikt vid. Jag vill fortsätta att utveckla mig inom mitt yrke och bli ännu duktigare på det jag.

Arbetslivserfarenheter
Maskinoperatör
2016-nuvarande

  • Jag arbetade som maskinoperatör på Lernia och hade som uppgift att se till så att de maskiner som fanns i produktionen fungerade bra.
  • Jag fyllde även på med nytt material till maskinerna och såg till så att ingenting gick sönder
  • Det var en lärorik arbetsplats med mycket självständigt arbete och jag blev duktigare på att hantera mitt yrke och arbeta självgående.

Utbildningar
Yrkeshögskoleutbildning – Maskinoperatör
Lernia, Linkping
2012-2014

Kunskaper och färdigheter

  • B- körtkort och truckkort.
  • Utbildad maskinoperatör.
  • Lång erfarenhet inom yrket.
  • Duktig på att överse produktionen och se till så att arbetet flyter på på ett bra sätt.
  • Talar flytande engelska och svenska.

Följande delar ska CV:t vara uppbyggt av

Maskinoperatör CV

Det finns en väldigt tydlig struktur i exemplet ovan som du bör följa. Det är extra viktigt att följa den strukturen för att då får du verkligen med allting du behöver få med i CV:t för att det ska bli framgångsrikt.

Kontaktinformation

Det du direkt behöver ha med i CV:t är dina kontaktuppgifter och din kontaktinformation. Det är för att din framtida arbetsgivare direkt ska kunna se vem du är och vilka uppgifter om denne behöver kontakta dig. Det är därför väldigt viktigt att dina kontaktuppgifter kommer tidigt i CV:t och att arbetsgivaren direkt får syn på den.

Introduktion

I sektionen efter kontaktinformationen kommer den korta introduktion om dig som du ska skriva. Den sektionen är otroligt viktig eftersom att det ger arbetsgivaren en bild av dig och denne kompetenser, samt vad du kan. Du kan till väldigt stor del välja själv vad du vill ta med i CV:t. Det som främst är viktigt är dock att du tar med information om dig som är relevant och som handlar om ditt yrke.

Några punkter du kan nämna i introduktionen är t.ex. din tidigare erfarenhet, din utbildning, andra relevanta kompetenser du har, drömmar och mål kopplat till karriären eller egenskaper som du har, som att du är en team-spelare och bra på att samarbeta.

Arbetslivserfarenheter

Efter det kommer arbetslivserfarenheterna och det du gör i den sektionen är att du skriver några punkter om de relevanta jobb som du har. Du bör välja ut kanske två till fem stycken jobb som är relevanta och handlar om det nya jobb som du håller på att söka nu. Sedan skriver du upp dessa jobb och tar med yrkestiteln du hade, företagets namn, orten du arbetade på och tidsperioden som du arbetade på det jobbet.

När du har gjort några punkter för de jobben som du valt att ta med bör du också göra en extra punktlista nedanför varje jobbpunkt där du fokuserar på att beskriva vad du fick göra på din arbetsplats. Det är också relevant att nämna lite om vad du har lärt dig och fått för kompetenser från arbetet. Det ger arbetsgivaren en bättre bild av vad du kan och vad du kan bidra med på din nya arbetsplats.

Utbildning

Om du har någon relevant utbildning att ta med bör du även göra det. En relevant utbildning är en utbildning som det är krav på att du har, eller om den innehåller saker som är meriterande för ditt nya jobb. Du ska helst inte nämna så många utbildningar, utan det räcker med max två eller tre stycken. Tänk dock på att enbart nämna utbildningarna om de är relevanta, du behöver inte ta med alla utbildningar som du har haft.

Sedan gör du på samma sätt som för jobblistan över. Du gör en lista där varje ny punkt är en ny utbildning och sedan så tar du med datum, utbildningens och lärosätets namn och ort. Utbildningen är inte lika relevant som arbetslivserfarenheterna så det räcker med den informationen.

Kompetenser

Sedan bör du också ta med en lista på de egenskaper, kompetenser och kvalifikationer som du har. Det är ett sätt för dig att visa för arbetsgivaren att du har massor med relevanta och meriterande kvalifikationer som kommer att kunna gynna dig i ditt nya jobb.

Det är också viktigt för arbetsgivaren att läsa ett personligt brev, så se till att ta med ett sådant

Maskinoperatör CV

För att verkligen få till en bra ansökan bör du även ta med ett personligt brev som ytterligare kan personalisera din ansökan och får arbetsgivaren intresserad av dig. I det personliga brevet kan du vara något mer personlig och om du har några frågor om arbetsgivaren eller företaget kan du även ta med dessa här.

Läs fler guider för att inspireras ytterligare

Ett annat bra sätt för att få ännu flera tips är att läsa fler guider. Det finns många olika guider på vår hemsida som du kan ta del av och några vi rekommenderar är guider om kurir, forskare och fotograf. Det kan vara ett sätt för dig att få ännu flera tips om CV-skrivande och hur du ska gå tillväga för att lyckas med ditt CV.

Liknande artiklar