Skriva ett vinnande lärarassistent CV – Tips, exempel och mallar

Kanske har du nyss gått ut gymnasiet eller så har du hoppat på en ettårig yrkesutbildning som lärarassistent som du nu har klar med. Oavsett så vill du nu söka jobb som lärarassistent och då behöver du självklart skriva ett riktigt bra CV som ökar chansen för dig att få ett riktigt bra jobb.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

I den här guiden kommer vi att komma med bra tips och trix, mallar och exempel på hur du kan skriva ett riktigt bra CV för lärare-assistent. Vi ska göra vårt bästa för att guiden blir så informativ och vägledande som möjligt och så hoppas vi att du lär dig något av detta!

Lärarassistent CV

Table of Contents

Vad är en lärarassistent och hur börjar man jobba som det?

En lärare-assistent är någon som jobbar med att assistera läraren i klassrummet. Det kan vara med allt från att stödja läraren under genomgången, svara på frågor, stödja de barnen som behöver lite extra hjälp och kanske hjälpa de barn som har varit sjuka att komma ifatt.

Dessutom så hjälper lärare-assistenten till med administrativ hjälp. Det kan vara att kopiera papper, ta närvaro, dela ut lektionsmaterial etc. Det finns alltså ganska många arbetsuppgifter som en lärare-assistent kan ha och deras främsta uppgift är att stödja läraren i klassrummet och se till så att lektionen bedrivs på ett bra sätt.

För att börja jobba som en lärare-assistent behöver du egentligen bara söka en tjänst som lärarassistent tillsammans med ett riktigt bra CV för att visa att du är den bästa lärare-assistenten som arbetsgivaren kan få. Fortsätta läsa för att få råd och tips om hur du skriver ett sådant CV som vinner jobb.

Krävs det någon utbildning för att bli lärarassistent?

Lärarassistent är ett jobb på grundnivå och därför krävs det egentligen ingen utbildning. Det viktigaste är att du har de färdigheter som krävs för jobbet och om du har dessa utan att behöva gått en utbildning, då fungerar det lika bra. Då måste egentligen bara visa att du är den person som är bäst lämpad för jobbet. Lärare-assistent är inte ett yrke som är legitimerat och därför krävs det ingen utbildning.

Om du däremot saknar de färdigheter som krävs för jobbet, eller helt enkelt bara vill gå en utbildning, så kan du helt enkelt välja att gå en utbildning som heter “Lärarassistentutbildning”. Det är en ett- eller tvårig yrkesutbildning som ges på flera olika yrkeshögskolor och folkhögskolor. Du har därför goda möjligheter att få exakt den kompetens som krävs för att få börja jobba som lärare-assistent.

Lärarassistent CV

Det är dock viktigt att tänka på att lärare-assistent är ett jobb på grund nivå och därför ligger lönen enligt SCB runt 26 000 kr. Det är inte dåligt för ett jobb som egentligen inte kräver utbildning, men om du vill gå en utbildning som gör en högre lön kan det vara en bättre idé att gå en annan utbildning, som en lärareutbildning.

Vad som är bra att tänka på innan du börjar skriva ditt CV

Innan du börjar skriva på ditt CV är det viktigt att fundera på vad du vill att CV:t ska innehålla. Det är viktigt att det finns en röd tråd i CV:t och därför kan det vara en god idé att göra en mindmap innan du börjar skriva. På det pappret skriver du ner alla relevant och meriterande information som du vill ha med. Du kan också sålla bort information allt eftersom om det finns något som senare blir irrelevant.

Tänk på att helt skräddarsy ditt CV för det jobb som du söker

Det är även bra att kolla upp och noga läsa den jobbannons för det jobb som du söker. Något som många missar är att skräddarsy sitt CV så att det passar det jobb som de söker. Istället gör det bara ett typ av CV som de bifogar till alla ansökningar.

För att verkligen sticka ut och bevisa att du är rätt person för jobbet så krävs det att du har ett CV som är exakt vad de letar efter. Ett tips är att läsa igenom jobbannonsen och stryka under allt väsentligt. Av de understrycka orden gör du nu en lista bredvid din mindmap. Nu har du en lista på exakt vad rekryteraren letar efter!

Lärarassistent CV

Försök att inkorporera ord från den listan in i ditt CV så att du framstår som en ideal kandidat och att du har exakt vad de letar efter. Det gör dessutom att du sticker ut och blir minnesvärd, vilket ökar chansen att du får komma på en intervju.

Ett exempel på hur ett CV- exempel för lärare-assistenter kan se ut

Maria Bergstedt
2001-XXXX
Lärarassistent
071-3513567
maria.bergstedt@exempel.com
Rådhusgatan 65
75335, Stockholm
linkedin.com/se/mariabergstedt

Introduktion
jag har en bred erfarenhet inom skolväsendet och har jobbat som lärarassistent sedan jag tog studenten för tre år sedan. Jag brinner för att barnen ska få den hjälp som de förtjänar och i min huvudklass hjälper jag till med att undervisa några barn som har halkat efter i skolplanen. Jag vill läsa vidare till lärare och planerar att ta en lärarexamen för årskurs 1-3 samtidigt som jag extrajobbar som lärare-assistent. Med min målmedvetenhet och drivkraft vet jag att jag gör skillnad för barnen.

Arbetslivserfarenheter
Lärarassistent
Mårtenskolan
2020-nuvarande

 • Jag stöttade läraren med allt som behövdes i klassrummet, lektionensmaterial, upprop etc. Dessutom fick jag, efter några månader, ansvar för att se till att de som halkade efter kom ikapp de andra barnen i klassen.
 • Jag fick även ansvar över klassen helt när den ordinarie läraren var sjukskriven i en period. Jag fick då testa på att utforma lektionsplaner helt själv och att sköta ordningen i klassrummet.
 • Den här tiden lärde mig mycket om pedagogik och jag är tacksam för den tid som jag har fått där.

Utbildningar
Samhällsvetenskapsprogrammet
Torleifs gymnasium
2017-2020

 • Inriktning samhälle

Kompetenser

 • Kan genomföra HLR och första hjälpen.
 • Kan använda Google Classroom, Meet och andra plattformar som används för undervisningen.
 • Innehar dessutom kompetenser inom alla MS program som PowerPoint, Outlook och Word.
 • Innehar B-körkort.
 • Talar svenska flytande.
 • Talar god engelska.

Ladda ner en CV-mall för lärarassistenter som är helt gratis eller kolla in några av våra CV-exempel enligt bransch

Kanske var det här exemplet inte helt rätt för dig? Oroa dig inte. Vi har massa med CV-exempe enligt bransch på ver hemsida här och vi har dessutom bloggartiklar med tips och CV-mallar som gör det ännu lättare för dig att skriva ditt CV.

Tveka inte att utnyttja alla våra resurser. Vi är här för att hjälpa dig att skriva ett riktigt bra CV och vi har stor erfarenhet inom branschen. Använd några av våra snygga och proffsiga mallar för att öka chansen att du blir med jobb.

Hur du bör strukturera ditt CV lärare-assistent och vilka sektioner som du bör ha med

När du ska skriva ditt CV behöver du fundera på hur det ska struktureras upp. Vad kommer först? Vilken punkt är viktigast att ha med? Osv. Vi rekomenderar att du har med tydliga sektioner med rubriker som visar vad varje sektion är. Det enda undantaget är headern där du inte ska ha någon rubrik alls.

Det är också viktigt att fundera över i vilken ordning som sektionerna ska komma. Headern och introduktionen kommer först, men sedan kan du välja i vilken ordning som du vill ha de andra. Du bör välja en ordning som listar den sektion som är mest meriterande först. Om du t.ex. har många arbetslivserfarenheter ska det därför listas först.

Lärarassistent CV

Om du istället har en meriterande utbildning men få erfarenheter så listar du utbildningen först. Om du varken har meritande utbildning eller erfarenheter kan det istället vara en god idé att lista dina kompetenser först. Då kan du mer konkret visa att du har de färdigheter eller egenskaper som arbetsgivare letar efter.

Header

I headern ska alla dina personliga uppgifter stå. Anledningen till att headern ska vara först är för att rekryteraren direkt ska kunna se ditt namn. Du kan antingen välja om du vill ha headern högst upp på sidan eller om den ska vara i en egen sektion på någon av sidorna. Det spelar ingen roll, det viktigaste är att det sticker ut och att ditt namn syns direkt. Rekryteraren ska inte behöva få leta efter ditt namn.

Följande punkter är ett exempel på saker som headern bör innehålla:

 • För och efternamn.
 • Födelsedatum.
 • Yrkestitel eller arbetsroll. (t.ex. lärarassistent)
 • Mobilnnummer.
 • Mailadress.
 • Hemadress.
 • Länk till t.ex. LinkedIn eller annan liknande hemsida.
📌 Tips: Använd i första hand punkterna som står ovan. Då vet du att det blir rätt. Använd bara andra punkter, eller skippa några av de ovan, om rekryteraren specifikt ber om det. Annars räcker de punkter som vi har nämnt.
⚠️ Varning: Det är oerhört viktigt att inte ta med för privata uppgifter här eller uppgifter som är irrelevanta. Det kan t.ex. vara konton till instagram eller facebook eller bilder på dina husdjur.

Introduktion

Nästa steg är att skriva en introduktionen. Du kan antingen välja att ha den högst upp på sidan eller efter headern. I den ska du ta med information om dig som gör dig attraktiv för den roll som du söker. Några exempel på punkter som du kan ta upp i introduktionen är:

 • Dina framtida mål
 • Eventuella lärdomar från tidigare erfarenheter.
 • Din karriär.
 • Dina styrkor och kompetenser.
 • Dina drivkrafter och prestationer.

Det ska dock inte vara i punktform utan skrivas i löpande text i introduktionen. Du behöver inte ta med alla punkter, utan ta bara med den viktigaste informationen för att få en tydligare bild för din yrkesperson.

⚠️ Varning: Se till att inte blir för lång i introduktionen eftersom att det ökar risken för att arbetsgivaren tappar intresset. Ta inte heller med irrelevant information. Bara information som stärker tesen att du bör få jobbet är bra information att ta med.

Ett exempel på en bra introduktion är:

KORREKT
jag har en bred erfarenhet inom skolväsendet och har jobbat som lärarassistent sedan jag tog studenten för tre år sedan. Jag brinner för att barnen ska få den hjälp som de förtjänar och i min huvudklass hjälper jag till med att undervisa några barn som har halkat efter i skolplanen. Jag vill läsa vidare till lärare och planerar att ta en lärarexamen för årskurs 1-3 samtidigt som jag extrajobbar som lärare-assistent. Med min målmedvetenhet och drivkraft vet jag att jag gör skillnad för barnen.

Arbetslivserfarenhet

Sedan kommer arbetslivserfarenhet (om det är den sektion som du har valt att ta med först). I den ska du ta med relevant arbetslivserfarenhet i punktform och skriva några få punkter om arbetet. Det är viktigt att du håller det relevant här. De flesta har ganska många arbetslivserfarenheter, men det räcker med kanske 3 till 6 relevanta och meriterande jobb att skriva om.

Sedan presenterar du de erfarenheterna tillsammans med följande information:

 • Din yrkestitel/arbetsroll.
 • Namn på orten där den tidigare arbetsplatsen ligger och namn på arbetsplatsen.
 • Start- och slutdatum över när du påbörjade och avslutade anställningen.
 • En liten punktlista över kommentarer som du har kring arbetet.

Ett exempel på hur en sådan lista kan se ut kommer här:

KORREKT
Lärarassistent
Mårtenskolan
2020-nuvarande

 • Jag stöttade läraren med allt som behövdes i klassrummet, lektionensmaterial, upprop etc. Dessutom fick jag, efter några månader, ansvar för att se till att de som halkade efter kom ikapp de andra barnen i klassen.
 • Jag fick även ansvar över klassen helt när den ordinarie läraren var sjukskriven i en period. Jag fick då testa på att utforma lektionsplaner helt själv och att sköta ordningen i klassrummet.
 • Den här tiden lärde mig mycket om pedagogik och jag är tacksam för den tid som jag har fått där.
⚠️ Varning: Var inte för vag eller otydlig. Här ska du visa före rekryteraren exakt vad du jobbat med tidigare och hur det gynnat dig.

En dåligt skriven arbetslivserfarenhet är:

FELAKTIG
Lärarassistent
Mårtenskolan
2020-nuvarande

 • Jag jobbade med barnen, det var kul.

Hur du ska gå tillväga om du saknar tidigare erfarenhet

Kanske har du precis tagit studenten eller så saknar du helt enkelt erfarenhet? Det är vanligare än du tror, speciellt eftersom att lärare-assistent inte kräver utbildning. Men hoppet är inte kört för dig om du saknar arbetslivserfarenhet. Kanske har du haft någon praktik eller voluntärarbete som du kan skriva om?

I annat fall kanske du har personliga egenskaper som gör så att du är lämpad för tjänsten. Skriv isåfall lite extra om varför just du hade passat perfekt för tjänsten. Dessutom är det ofta en brist på personal inom skolan, så förhoppningsvis kommer du att få jobb någonstans, även om du saknar erfarenheter.

Utbildning

I nästa sektioner skriver du om utbildningar och då går du tillväga på samma sätt som under arbetslivserfarenhet: tidsperiod, namn, ort och utbildning. Du behöver dock inte göra en punklista med kommentarer kring utbildning som du gjorde med jobben. Du kan dock skriva en punkt om du har en inriktning eller specialisering, eller om du läste någon kurs som var meriterande.

Ett exempel på hur det kan se ut är:

KORREKT
Samhällsvetenskapsprogrammet
Torleifs gymnasium
2017-2020

 • Inriktning samhälle
Fundera också på vilken utbildning som faktiskt är meriterande. Här har vi nämnt gymnasieexamen eftersom att det är den högsta examen som personen har. Hade den istället haft en universitetsexamen hade det troligtvis inte varit så relevant att nämna gymnasieexamen. Grundskoleexamen behöver du heller aldrig nämna.

Kompetenser

Till sist bör du göra en punktlista över dina kompetenser. Du kan välja att dela upp listan under flera rubriker om du har många kompetenser. Utgångspunkten är dock att ta med kompetenser som är kopplade till ditt yrke.

Övriga kompetenser som du skulle kunna ta med är eventuella språkkunskaper och om du har körkort.

Ett exempel på hur en sådan lista kan se ut kommer här:

 • Kan genomföra HLR och första hjälpen.
 • Kan använda Google Classroom, Meet och andra plattformar som används för undervisningen.
 • Innehar dessutom kompetenser inom alla MS program som PowerPoint, Outlook och Word.
 • Innehar B-körkort.
 • Talar svenska flytande.
 • Talar god engelska.

I vårt exempel står alla kompetenser i en lista eftersom att personen inte har nämnt så många kompetenser. Du kan välja lite hur listan ska vara upplagd själv, men det som är mest relevant bör komma högst upp.

Glöm inte bort ett personligt brev

Glöm inte heller bort det personliga brevet! I det personliga brevet finns din chans att synas lite mer personligt och använd den som en möjlighet för arbetsgivaren att få ett bättre intryck av dig. Det är dock viktigt att du fortfarande håller brevet kort och att du inte tar med information som är irrelevant eller onödig.

Försök också att inte upprepa dig. Om du har tagit med något i CV:t bör du inte ta med det i det personliga brevet, såvida det inte lägger till något eller på andra sätt gör så att ditt personliga brev blir mer meriterande av att informationen finns med.

Anledningen till att personliga brev är så viktiga

Det är väldigt viktigt att du har med ett personligt brev eftersom att det är enda chansen som du har, förutom under introduktionen, att ge en mer personlig bild av dig till arbetsgivaren. Det är också ett sätt att ytterligare bevisa varför du är rätt person för rollen.

Avslutning: Det enklaste sättet att skriva ett riktigt starkt CV som kan lyfta fram dina färdigheter på ett sammanfattande sätt

Så, här har vi det! En sammanfattande och enkel guide över hur du ska gå tillväga för att skriva ett riktigt bra CV. Vi hoppas att det har varit lärorikt. Förhoppningsvis kommer du med lätthet nu kunna landa riktigt bra jobb som lärare-assistent. Nedan kommer en liten sammanfattning av bra tips och varningar som kan vara bra att ha med sig:

📌 Tips:

 • Tänk på att följa vår guide. Vi är experter på att skriva CV och om du följer vår guide så kommer du att lyckas skriva ett riktigt bra CV.
 • Vi har också flera resurser på ver hemsida som du gärna får kika på, som mallar, CV-exempel, bogginlägg och andra tips. Det är bra att använda så mycket tips som möjligt för att skriva ett riktigt bra CV.
 • Tänk på att strukturera ditt CV beroende på vad för typ av erfarenhet som du har. Om du har meriterande utbildningar bör det komma först, men om du har mycket arbetslivserfarenhet är det bra att lista det först.
 • Tänk också på att skräddarsy ditt CV mot det jobb som du söker. De flesta söker jobb med ett generiskt CV så om du söker jobb med hjälp av ett skräddarsytt CV så kommer du att sticka ut.

⚠️ Varningar:

 • Var inte för vag och otydlig i CV:t. Du vill ge ifrån dig ett professionellt intryck men samtidigt vara ingående om dina kompetenser, vad du kan och dina erfarenheter.
 • Undvik att ta med privata uppgifter som instagramkonton eller liknande. Det gör så att du inte uppfattas som så proffsig.
 • Se också till att hålla dig kortfattad och att ta bort information som inte behövs eller är meriterande. Runt 3 till 6 jobb räcker och utbildningar på universitetsnivå (nämn gymnasieexamen om du inte har utbildningar på universitesnivå).

Vanliga frågor och svar!

Fråga: Hur långt ska CV:t vara?

Svar: Det är viktigt att hålla CV:t relativt kort och lättläst. Runt en till två a4 sidor är lagom. Om du har information som räcker till mer sidor än det behöver du sålla och bara ta med den viktigaste informationen. Det är bättre att göra ett kortare CV och bara ta med relevanta eller meriterande uppgifter, istället för att skriva ned exakt allting som du har gjort i din karriär.

Fråga: Vad för typ av typsnitt ska jag använda i CV:t?

Svar: Det är viktigt att du uppfattas som professionell. Därför bör du också ha ett CV som speglar dig. Times New Roman, Arial eller något liknande är att rekommendera och det är även dem som används vid publikationer eller liknande. Om du använder något annat typsnitt, som kursiv stil eller liknande, så finns risken att du uppfattas som oproffsig.

Fråga: Behöver jag börja mitt CV på något speciellt sätt?

Svar: Du kan egentligen börja med ditt CV hur du vill. Men den så kallade “headern” bör komma först. Om du istället vill att headern ska vara placerad på någon av sidorna så kan du göra så istället. Då kanske det är lämpligt att introduktionen kommer högst upp istället.

Liknande artiklar