Som tur är är det något som vi är specialister på! I den här CV guiden ska vi försöka vägleda dig i hur man skriver ett riktigt bra CV och får jobb som kontoansvarig. Läs vidare för att ta del av alla tips och trix!
Table of Contents
Vad jobbar en kontoansvarig med? Och vad är det för typ av jobb?
En kontoansvarig eller key account manager som det också kallas är någon som jobbar med att ta hand om företagets kunder och sälja in produkterna/tjänsterna till dem. Det är lite som en säljare, men inte riktigt då en kontoansvarig har en högre roll i företaget och jobbar med att forma en bra relation med kunderna och möta deras behov kontinuerligt.
En kontoansvarig sköter hela processen när det gäller att skaffa en ny kund. De kontaktar intressanta kunder, pitchar in produkt eller tjänst och överser hela affären. Dessutom har de hand om mycket statistik har resultansvar i företaget på både lång- och kort sikt. De har även en “omvärldsbevakning” och hittar och ser vilka behov som finns i samhället i stort. Det är alltså lite som en säljjobb men mer avancerat och med mera ansvar.
Hur börjar man jobba som kontoansvarig eller account manager?
Att jobb som kontoansvarig är egentligen en väldigt bred marknaden och därför har de flesta kontoansvariga utbildningar och erfarenheter från diverse olika universitet och arbeten. Det viktigaste för företaget är egentligen inte vad för typ av tidigare erfarenhet du har, utan hur duktig du är på ditt jobb och vad du kan tillföra företaget.
För att göra det behöver du dock sälja in dig bra. Vi rekommenderar att man fokuserar på de relevanta och meriterande erfarenheterna som man har och skriver lite extra om dem, istället för att skriva lika mycket på allting. Det är dock en brist på kvalificerade key account managers, så vi rekommenderar att man skaffar sig en riktigt bra utbildning för att konkurrera ut dem som inte har det.
Vad är en relevant utbildning eller arbetslivserfarenhet som ökar chansen att bli anställd som kontoansvarig?
Det finns olika utbildningar att välja mellan och vissa väljer att läsa en ekonomiutbildning eller något liknande. Vi rekommenderar dock att läsa en riktig “account manager”- utbildning. Sådana utbildningar finns på flera business schools i Sverige, som i Göteborg och Stockholm, och utbildningarna heter ofta “account manager” och sedan en inriktning som “B2B” eller “digital solutions”.
Det är bättre att läsa en sådan utbildning eftersom att de är direkt utformade för att passa yrket som account manager. Det är alltså en väldigt kvalificerande utbildning och du har även flera olika inriktningar eller specialiseringar att välja mellan.
Om du har tidigare jobbat som säljare eller inom försäljning är det också väldigt meriterande eftersom att företag letar efter någon som har god koll på hur försäljning fungerar.
Hur du ska gå tillväga och vad du ska lyfta fram när du skriver ditt CV som kontoansvarig
När du väl skriver ditt CV sedan så är det bra att lyfta fram de erfarenheter som du har som är meriterande eller relevanta. Som att du har erfarenhet av försäljning eller att du har utbildning som key account manager.
Om du ska skriva ett riktigt bra CV som kontoansvarig är det också viktigt att lyfta fram dina personliga egenskaper och vad som gör dig till en duktig säljare. När det gäller ett CV för en kontoansvarig behöver du lyfta fram dina kompetenser inom saker som försäljning eller marknadsföring betydligt mer än om du t.ex. hade sökt jobb som sjuksköterska.
Försök alltså fundera på vad för egenskaper och kompetenser som gynnas eller som ses som fördelaktiga i ett yrke som key account manager och skriv ditt CV utifrån det.
Några fler användbara tips som du bör ha med dig när du skriver ditt CV
Läs noga igenom jobbannonsen innan du skriver ditt CV
Vi rekommenderar att du noga läser igenom de jobbannonser som du vill söka innan du skriver CV:t. Även om du söker flera liknande tjänster och där alla är i samma bransch, så finns det ändå lite olikheter från jobbannons till jobbannons beroende på vad arbetsgivaren letar efter.
Du bör därför noga läsa igenom jobbannonserna och sedan göra separata listor med saker som varje arbetsgivare letar efter. De listorna kan du sedan utgå efter när du skriver ditt CV.
Fundera över dina styrkor och egenskaper
Nästa steg är att göra en lista över dina styrkor, kompetenser och egenskaper. Ta med exakt allting som du kommer på. Det här är bara en “mindmap” som du kan spåna idéer på, du behöver inte ta med allting i CV:t. När du sedan är klar med den listan kan du jämföra listan med listorna från jobbannonserna.
Då ser du hur bra du passar för ett visst jobb, men också vilka egenskaper som inte är så attraktiva eller eftertraktade. Plocka bort allt som rekryteraren inte letar efter och gör ett CV som är baserat på de egenskaper som arbetsgivaren letar efter.
Gör mycket research om det företag som du vill arbeta hos
Det är också bra att göra mycket research om det företag som du söker jobb hos. Kanske har de någon speciell design eller färgval på deras hemsida som du kan ta med i ditt CV för att öka igenkänningsfaktorn? Eller så ser du vilket typ av språk som de använder och kan försöka matcha det.
Det är också positivt att göra research om företaget eftersom att då får du reda på mer vad folk tycker om det, vad för arbetsuppgifter som du skulle eventuellt ha och om det är ett företag som du vill jobba hos.
Lägg upp dina erfarenhet och tidigare jobb på ett sätt som bara stärker dig som kandidat för det nya jobbet
Ett misstag många gör är att bara lista sina tidigare jobb och erfarenheter utan att mer förklara hur det jobbet har stärkt dig i din karriär eller vad du har lärt dig av det. Tänk på att bara ta med erfarenheter som är relevanta och meriterande och var sedan väldigt tydlig med hur de är relevanta eller meriterande till det nya jobb som du söker.
Det kan du t.ex. göra genom att göra en liten mindre punktlista där du listar dina arbetsuppgifter och lärdomar etc.
Några vanliga misstag som du bör undvika
Undvik att göra ett för “plottrigt” CV
Ett vanligt misstag är att många tar med så mycket information som möjligt i sitt CV för att de vill visa att de har gjort mycket i sin karriär och är kompetenta. Men faktum är att ett alltför fyllt Cv snarare kan bli ditt fall.
Ett CV som är packat med information blir svårläst och “plottrigt”, och dessutom så vet inte rekryteraren vilken information som är mest relevant. Det är bättre att ta bort information som inte är relevant och fokusera på det viktigaste. Då blir det dessutom lättare överskådligt och rekryteraren behöver inte lägga tid på att reda upp vad det är som personen tittar på.
För att göra det lättare att läsa bör du dela in CV:t i tydliga sektioner som avgränsar med rubriker som “arbetslivserfarenhet” eller “utbildning”. Dessutom bör det vara mellanrum mellan sektionerna så att de inte ligger för tajt i CV:t och du bör även ha ett lämpligt och luftigt radavstånd.
Undvik att göra CV:t för långt med massor med onödiga detaljer
Håll det också kortfattat och var inte rädd för att ta bort sådant som är onödigt. Runt en till två a4 ark fungerar alldeles utmärkt och du bör det även vara luftigt mellan sektionerna och raderna. Du vill även ha någon form av röd tråd i CV:t och därför bör du undvika att ta med information som inte är relevanta.
Är det verkligen viktigt att ta med att du var hundvakt under gymnasiet om du nu söker jobbet som account manager? Less is more, och i det här fallet bör du spara din plats till erfarenheter som är lite mer meriterande.
Undvik klyschorna och att överdriva alltför mycket
Något som i väldigt vanligt i CV är klyschor. Och vi förstår att du må vara stresstålig men att skriva “”jag är van vid att hålla många bollar i luften” är intetsägande. Försök istället förklara på vilket sätt du är stresstålig med konkreta exempel, och i vilka situationer som du har utnyttjat det och vad som hände då.
Då blir det tydligare för rekryteraren exakt vilka kunskaper eller egenskaper som du besitter. Undvik också att överdriva alltför mycket. Det är skillnad på att sälja in sig och översälja sig. Om du inte kan programmera i python bör du inte heller säga det. En sådan lögn kommer komma ut förr eller senare. Det är bättre att du sakligt berättar vad just du kan och hur de gynnas av att anställa dig.
Ett riktigt bra CV exempel på hur ett CV för en kontoansvarig kan se ut
19960314-XXXX
072-5787462
klaraklasson@exempel.com
Stockholmsvägen 27B
56587, Stockholm
Introduktion
Jag har flera års erfarenhet av säljyrken och vill nu gå vidare till något med mer ansvar och större arbetsuppgifter. Jag har precis en avslutad account manager utbildning i ryggen och är redo att ta steget ut i arbetslivet. Jag är en fena på att sälja och är riktigt duktig på att bygga starka och bestående kundkontakter. Jag drivs av att nu höga resultat och utvecklas och ser den här tjänsten som den perfekta platsen att göra det på.
Arbetslivserfarenhet
Säljare
Sales Stockholm
2018- nuvarande
- Jag har jobbat som säljare under de senaste åren och de har gett mig goda kunskaper inom cold calling, kundbemötande och att skapa långvariga och starka band till kunderna. Jag har också lärt mig om hur man säljer in en produkt/tjänst på bästa sätt.
- Det är en erfarenhet som har gjort mycket för min sociala förmåga och jag är en betydligt bättre säljare nu än när jag startade.
- Det jag är stoltast över under min tid på företaget är att jag fick titeln månadens bästa säljare flera månader i rad och gjorde flera gånger veckans största försäljning.
Butikssäljare/butikspersonal
LindIt Stockholm
2014-2018
- Jag jobbade under fyra år som butikssäljare i en mindre butik i Stockholm, under de sista ett och ett halvt åren fick jag dessutom förtroendet att jobba som butikschef.
- Jag lärde mig mycket om hur försäljning får till, men även hur varuhantering, lagerhantering och hur kassan fungerar.
- Dessutom lärde det mig mycket om vikten av att bygga upp bra kundkontakter och hur man ska gå tillväga för att få en bra relation med sina kunder.
Utbildningar
Account manager B2B
Stockholm Business School
2020-2022
- Jag läste med inriktning på B2B
Försäljnings- och serviceprogrammet
Srockholms gymnasium
2011-2014
Färdigheter och kunskaper
- Goda kunskaper inom försäljning.
- Goda kunskaper inom CRM-verktyg som upsales och Microsoft Dynamics 365
- Goda tekniska kunskaper.
- Svenska som modersmål.
- Talar engelska flytande.
- B-körkort.
Glöm inte bort att ladda ner en riktigt snygg CV mall som både är proffsig och attraktiv
För att framstå som riktigt proffsig med ditt CV bör du också använda en mall som speglar det. Som tur är har vi flera CV mallar på vår hemsida som du kan välja mellan. Vi är experter på snygga och funktionella mallar och de passar bra för ett jobb som key account manager.
Hur du bör strukturera upp ditt CV och vad du bör tänka på
Det är viktigt att du har en bra struktur på ditt CV. Följande rekommenderar vi, du kan dock välja om du vill ha alla sektioner efter varandra eller om du ska ha några bredvid varandra för att göra CV:t lite mer dynamiskt.
Header
I headern bör du lista dina personliga uppgifter som namn, adress, mobilnummer, mail, födelsedatum och eventuellt länk till ett konto på en jobbsida som LinkedIn. Det ska bara vara en kort lista på dina uppgifter, men undvik att vara privat. Instagramkonton hör alltså inte hemma här.
Introduktion
I introduktionen skriver du en kort sammanfattning om dig som yrkesperson och varför du är den person som de bör anställa. Du kan nämna saker som mål, ambitioner, erfarenheter etc.
Arbetslivserfarenhet
Under arbetslivserfarenhet listar du dina tidigare erfarenhet med namn, stad, datum och en kort lista över arbetsuppgifter och lärdomar.
Utbildning
Utbildningarna listar du på samma sätt som de tidigare arbetena, men du behöver inte ta med en lista på vad du fick göra under utbildningen. Istället räcker med med någon ev. meriterande kurs eller inriktning/specialisering.
Kompetens
Under kompetens så listar du helt enkelt relevanta kompetenser, kvalifikationer etc. Saker som tydligt bevisar att du har det som krävs för jobbet.
Glöm inte bort vilket typ av språk som du använder när du skriver ett CV
Något som många inte tänker på är vad för typ av språk som de använder. Du bör sikta på att använda ett språk som är ödmjukt men professionellt och det bör även passa någon som jobbar som kontoansvarig. Tänk på att du ibland behöver sälja in företagets produkt eller tjänst via mail och därför är det viktigt att du redan i CV:t har ett riktigt bra språk.
Ta också med ett personligt brev
Glöm inte heller det personliga brevet. Det är ett brev som är till för att ge en lite tydligare och närmare bild av dig och vad du kan tillföra företaget. Tänk på att precis som för CV:t hålla det kort och relevant och inte ta med onödig information. Runt en a4 sida räcker här. Du bör också undvika att upprepa information som du redan tagit upp i CV:t, såvida det inte tillför något extra.
Avslutning: Så här skriver du ett grymt CV för en kontoansvarig. Få jobbet med ett riktigt bra CV
Så, det var hela guiden! Vi hoppas att du lärt dig lite om hur du bör gå tillväga för att skriva ett riktigt grymt CV och förhoppningsvis hjälper detta dig att skaffa ett jobb som key account manager. Följande är en liten sammanställning på tips och varningar som kan vara bra att tänka på när du skriver ditt CV.
📌 Tips:
- Göra flera listor. På dina egenskaper, på det arbetsgivarna letar efter, på det ni har gemensamt. Då blir det lättare att veta vad du ska ta med i ditt CV.
- Lägg till någon detalj i CV:t som ökar igenkänningsfaktorn för rekryteraren. Som en symbol eller ett färgval.
- Använd några ord som är typiska för din bransch och som får dig att upplevas som kompetent.
- Använd en CV-mall från oss för att få en riktigt bra mall med hög kvalité. Tänk också på att använda samma eller en liknande mall för det personliga brevet.
⚠️ Varningar:
- Se till att du inte blir för lång. Runt ett till två a4 är lagom. Du bör heller inte ta med information som är irrelevant eller onödigt.
- Översälj dig inte eftersom att eventuella lögner alltid kommer att komma fram.
- Undvik också klyschorna och försök att vara konkret i allting som du nämner genom att använda exempel.
Spana gärna in våra andra resurser också!
Om du inte riktigt hittade vad du sökte efter här så vill vi gärna hänvisa till våra andra resurser. Vi har olika CV-mallar som passar alla behov och CV-exempel enligt bransch för flera olika typer av yrken. Dessutom har vi en karriärblogg om du behöver ytterligare tips och trix.