Innan du tillåts ta del av de många fördelarna måste du dock skriva ett riktigt bra CV kock som är noga anpassat för att få dig att framstå som extra kvalificerad och tilltalande när du söker lediga jobb som kock. Det lyckas du med genom att fokusera alla delar av CV:t för att passa just kockyrket. I den här artikeln önskar vi få lära dig på ett konkret sätt hur du går tillväga, och det uppnår vi genom att behandla följande punkter:
- Ett tydligt CV-exempel som passar kockyrket.
- En hänvisning till var du kan finna ytterligare hjälpmedel och stöd.
- En omfattande guide i hur du skriver varje del av CV:t på egen hand, med tillhörande exempel, tips och varningar.
- Kommentarer i hur du optimerar din ansökan med ett personligt brev och en referenslista
Table of Contents
CV-exempel för kockar
19920815-XXXX
Kock
070-6722218
matteojarv@gmail.com
Glassvägen 51
70211, Örebro
instagram.com/matteosmat
Introduktion
Över 13 år som verksam kock och högt utbildad. Erfarenheter inom såväl restaurangkedjor och storkök som fine dining, och vill fortsätta utvecklas inom fine dining och avancerad gastronomi. Mina främsta styrkor ligger i min förmåga att hitta innovativa och spännande recept till både ovanliga och vanliga råvaror samt min öppenhet och vilja att ständigt utvecklas.
Arbetslivserfarenheter
Kock
Boo Natur Hjortkvarn
2018-2022
- Arbetade under Michelinkocken Joe Devine och lagade avancerade rätter i mindre skala.
- Deltog i att sätta menyer och hitta nya recept med aktuella råvaror.
- Fick ofta beröm och bidrog i att höja kundnöjdheten med 13%.
- Lärde mig en hel del om fine dining och att skapa högkvalitativa och innovativa rätter.
Praktik kock
Maaemo Oslo
2016
- Arbetade i ett halvår på en av världens främsta restauranger, och hade främst ansvar över soppor och såser.
- Deltog i planeringsmöten där menyn bestämdes och råvaror presenterades.
- Fick många lärdomar gällande att lyssna på och lära mig av framstående kockar.
Kock
Storgatan 18 Örebro
2011-2014
- Bidrog till att öka kundnöjdheten med 20%.
- Fick ansvar över menyn vid flera tillfällen och fick då välja recept, råvaror och servering.
- Lagade mindre avancerade, men klassiska, rätter i stor skala.
APL kock
Jamie’s Italian Gatwick London
2010
- Arbetade i ett stort kök med kockar med olika kunskapsnivåer med att skapa enkla italienska rätter i stor skala.
- Utvecklade mina kunskaper i att arbeta i ett stort kök med tydligt bestämda menyer.
- Fick mersmak i kockyrket och det höga tempot men insåg att jag hellre arbetar med finare och innovativare rätter.
Utbildningar
Kulinarisk kock och måltidskreatör
Örebro universitet
2014-2017
- Examensarbete om molekylär gastronomi.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Virginska gymnasiet Örebro
2008-2011
Kvalifikationer och kompetenser
Kvalifikationer:
- Över 13 års erfarenhet inom flera restaurangbranscher.
- Högskoleexamen.
- Arbetat under en Michelinkock.
Yrkeskompetens:
- Särskilt goda kunskaper och erfarenheter inom det italienska och skandinaviska köket. Detta gäller råvarukunskap, recepttillverkning och matlagning.
- Erfarenhet inom samtliga typer av matlagning, från bakning, tillredning av kalla rätter och soppkokning till kött, fisk, skaldjur och pasta.
- Dokumenterat goda kunskaper i estetisk formgivning och servering.
- Klarar av att stå upp och arbeta i såväl stressiga som fokuserade miljöer i uppåt 12 timmar åt gången.
- Kan lyfta tunga vikter vid behov.
Övrig kompetens:
- Flytande i svenska och engelska.
- Goda kunskaper i norska och italienska.
- Körkort.
Ytterligare CV-exempel och hjälpmedel
Om exemplet ovan är för avancerat eller av andra anledningar inte passar dig eller hjälper dig – sök dig då vidare på vår hemsida. Där erbjuder vi en mängd CV-exempel inom olika yrkesområden och nivåer som säkerligen kommer att komma väl till hands när du ska få inspiration till ditt eget CV. Ett tips kan vara att kolla in vår CV-exempel för ungdomar.
Förutom CV-exempel kan du även hitta artiklar, guider, blogginlägg, hjälpsamma verktyg och inte minst CV-mallar som underlättar ditt CV-skrivande oerhört. De kan du ladda ner gratis med all rights reserved i både Word- och PDF-format.
Skriv ett CV kock som ser bra ut
När du önskar påbörja ditt CV-skrivande borde du börja med utsidan först och sedan arbeta dig inåt. Utsidan innefattar främst layouten, vilket i sig innefattar allt ifrån typsnitt och struktur på innehållet till färger och estetisk formgivning. Layouten avgör vilket första intryck rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare får av dig, och den påverkar dessutom hur hen kommer att läsa ditt CV.
Om du väljer en intetsägande men prydlig layout kommer allt fokus att hamna på ditt innehåll, men det kan samtidigt innebära att du verkar tråkig och inte blir ihågkommen i senare skeden i rekryteringsprocessen. Om du istället väljer en unik och minnesvärd layout med många konstnärliga och särskilda detaljer undviker du att glömmas bort, men du kan även störa läsningen då fokuset istället ständigt dras ifrån innehållet. Så det bästa är om du hittar ett mellanting som ger dig samtliga fördelar.
Struktur
När du valt en layout och vill inleda skrivprocessen måste du först fundera på ytterligare ett par saker. Strukturen är en av dem, och det innefattar både i vilken ordning du presenterar sektionerna och hur innehållet i varje sektion anges. Sektionerna är enkla, då de bör följa den traditionella och mest logiska strukturen som illustrerades i vårt CV-exempel ovan. Det ser ut som följande:
- Header.
- Introduktion.
- Arbetslivserfarenheter.
- Utbildningar.
- Kvalifikationer och kompetenser.
- Eventuell sektion om “övrigt”.
Ordningen på innehållet i sektionerna om arbetslivserfarenheter och utbildningar, samt i vissa fall sektionen om “övrigt” måste struktureras antingen efter relevans, där den mest relevanta erfarenheten prioriteras överst och den minst relevanta sist, eller enligt en omvänt kronologisk ordning, där den senaste erfarenheten prioriteras först och den äldsta sist.
Språkbruk
Den andra saken du bör ha i åtanke innan du påbörjar ditt CV är vilket språkbruk du ämnar vända dig till. Inom kockyrket är det viktigt att du visar att du är lätt att ha att göra med och att du klarar av att arbeta i grupp och i en slags hierarki. Det gör du bäst genom att använda ett positivt, ödmjukt och objektivt språk. Sedan är därtill viktigt att du ger ett så kvalificerat och professionellt uttryck som möjligt, så att rekryteraren anser dig vara en bättre kandidat än de övriga sökande. Det lyckas du med om du använder ett korrekt och formellt språk samt om du använder branschenliga och fördelaktiga ordval.
Några exempel på ord du bör överväga i ditt CV för kockar kan vara:
- Utbildad.
- Erfarenhet.
- Fine dining.
- Storkök.
- Gastronomi.
- Innovativ.
- Recept.
- Råvaror.
- Meny.
- Fokus.
- Stresstålig.
- Uthållig.
Börja med dig själv
När det till sist är dags att inleda skrivprocessen bör du alltid börja med att presentera dig själv. Det gör du först och främst med ditt namn, antingen i en rubrik eller som första punkten i en header. Din header ska sedan lista dina övriga person- och kontaktuppgifter som är relevanta för rekryteraren. Det handlar främst om följande punkter:
- För- och efternamn.
- Personnummer.
- Eventuell yrkesroll eller titel.
- Telefonnummer.
- E-post.
- Postadress.
- Eventuell länk till professionell hemsida eller portfolio.
- Fotografi på dig själv i porträtt utan störande rekvisita, filter eller accessoarer (om det inte mot förmodan undanbedes av företaget eller arbetsgivaren).
Ett dåligt exempel på en header rör till ordningen ovan, missar vissa punkter, adderar ytterligare och irrelevanta punkter, samt ignorerar råden ovan. Det kan se ut som följande:
Ofelia Karlström
19901201-9822
princessanofelia@hotmail.com
Tvåbarnsmamma
Gift
facebook.com/ofelia.karlstrom
Introduktion
Introduktionen är ännu en presenterande sektion men som du kan formulera på ett lite ledigare sätt. Många väljer att endast ange en professionell sammanfattning i introduktionen, men vi rekommenderar dig att därtill nämna vad du har för personliga fördelar. Det kan handla om allt ifrån prestationer och lärdomar till drivkrafter och styrkor, och det kan vara avgörande i om du premieras framför en annan sökande kandidat eller inte.
En fördelaktig introduktion följer råden ovan men inkluderar samtidigt all nödvändig och meriterande information. Det kan exempelvis se ut som följande:
Arbetslivserfarenheter
Sektionen som följer dina presentationer är den om arbetslivserfarenheter, och den brukar vara den längsta sektionen. Du behöver inte presentera fler än fem eller sex erfarenheter, och det räcker ofta med ett par eller tre stycken, men dock borde du ange följande information till varje erfarenhet:
- Yrkesroll, titel eller huvudsakliga arbetsuppgift.
- Arbetsplats, arbetsgivare eller företag samt eventuell stad eller läge.
- Ungefärlig tidsperiod.
- Kommentarer om arbetsuppgifter, ansvarsområden, prestationer, lärdomar och insikter.
Om du är ny på arbetsmarknaden eller inte har arbetslivserfarenheter
Du behöver inte ha många arbetslivserfarenheter eller flera år inom branschen för att få lediga jobb som kock, så det är inte konstigt om du anser det svårt att fylla sektionen om arbetslivserfarenheter. Något vi rekommenderar dig att ha i åtanke är dock att vissa erfarenheter är mer relevanta och meriterande än du först anar. Du behöver inte endast ange långa och omfattande anställningar, utan du kan lika gärna nämna följande typer av erfarenheter:
- Helg-, sommar- eller extrajobb.
- Praktik eller APL.
- Volontärarbete.
- Enstaka eller kortlivade uppgifter eller uppdrag från skolan, en fritidsaktivitet eller vardagen.
Om din gymnasieskola haft en restaurang i vilken samtliga elever arbetar i kan du till exempel formulera den erfarenheten som följande:
Stockholms hotell- och restaurangskola
2017-2020
- Deltog i att förbereda, laga och servera mat av olika slag från hela världens kök.
- Samarbetade med klasskompisar och lärare och hittade min roll i flera sammanställningar.
- Provade på att sätta ihop recept och menyer av olika råvaror.
Utbildningar
Nästa sektion, som du med fördel kan presentera innan sektionen om arbetslivserfarenheter om du är ny på arbetsmarknaden, är den om utbildningar. I den kan du ange mellan en och tre eller fyra utbildningar som är relevanta för jobbet du söker och som helst inte är över tio år gamla. Till varje utbildning ska du även ange följande information:
- Utbildningens namn, program, kurs eller examen.
- Utbildare, skola eller lärosäte.
- Ungefärlig tidsperiod eller examensår.
- Eventuell kommentar om inriktning, fördjupning eller arbete.
Kvalifikationer och kompetenser
Sektionen som avslutar de flesta CV:n är den om kvalifikationer och kompetenser. Vissa väljer att dela upp den i flera mindre sektioner med varsina rubriker, men vi rekommenderar dig att istället strukturera upp innehållet under en och samma rubrik för att underlätta läsningen för rekryteraren. De olika delarna i sektionen kan då till exempel bestå av:
- Kvalifikationer – Hur många års erfarenheter du har, vilken nivå du är utbildad på, om du har särskilda licenser eller legitimationer, eller om du är specialiserad på något visst område.
- Yrkeskompetens – “Hårda” färdigheter och kunskaper som är konkreta och lätta att bevisa, och som har tydliga kopplingar till kockyrket. Det kan till exempel handla om vilken typ av mat du kan laga, om du har erfarenheter i att sätta ihop menyer, om du har ledarskapskunskaper, om du har särskilda fysiska förmågor, och så vidare.
- Övrig kompetens eller personlig kompetens – Flera “hårda” färdigheter och kunskaper som inte är direkt kopplade till yrket men som ändå är meriterande. Det kan vara språkkunskaper, körkort eller sociala kompetenser.
Exempel på relevanta “mjuka” kompetenser men som inte ska anges i sektionen kan vara:
- Samarbetsvillig.
- Kreativ.
- Lösningsorienterad.
- Lyhörd.
- Nyfiken.
- Stresstålig.
Övriga sektioner i ett CV för kockar
Vissa kandidater väljer därtill att addera ytterligare sektioner i sitt CV, som de flesta kallar för “övrigt”. En sådan kan innehålla särskilda publikationer eller medverkanden i media eller andra stora sammanhang. Eller också kan sektionen innehålla utmärkelser eller priser.
Optimera din ansökan med ytterligare dokument
När ditt CV är färdigt och du låtit någon du litar på korrekturläsa det är det dags att komplettera det med ytterligare dokument. Det handlar främst om ditt personliga brev, vilket ska bifogas tillsammans med CV:t när du skickar in din ansökan, men också om dokument som kan behövas senare i rekryteringsprocessen. Bland dessa är referenslistan oftast viktigast, men du kan därtill behöva utdrag ur belastningsregistret, personbevis eller examensbevis.
Personligt brev
Som sagt är ett personligt brev det viktigaste dokumentet i din ansökan näst efter CV:t. Det skiljer sig dock på många sätt från det formella CV:t, då det låter dig uttrycka dig aningen ledigare och personligare. Du kan dessutom inkludera eller utveckla sådant som inte fått utrymme i CV:t, såsom dina förhoppningar inför framtida arbetsplatser och roller samt vilka fördelar du har som arbetare och hur du kan bidra till en arbetsplats eller ett arbetslag.
Ett personligt brev kan exempelvis innehålla följande punkter:
- En hälsningsfras och en presentation av ditt professionella jag.
- Dina styrkor, drivkrafter, “mjuka” kompetenser och övriga fördelar.
- Vad du har för drömmar och ambitioner inför framtiden och hur det stämmer överens med jobbet du söker.
- En avskedsfras som uppmanar till kontakt.
Referenslista
Ett annat dokument som kan vara bra att ha och som många inom kockbranschen uppskattar är en lista på referenser. En sådan fungerar som en extra merit om du känner branschfolk som är särskilt intressanta, och den hjälper därtill rekryteraren att få en tydligare bild av vem du är som arbetare.
Din referenslista borde alltså endast innehålla ett par eller tre referenser som känner dig väl i ett professionellt sammanhang och som kommer att imponera på eller åtminstone duga för rekryteraren. Det kan till exempel handla om före detta kollegor, lärare, klasskamrater eller chefer. Till varje referens måste dessutom följande information finnas tillgänglig:
- För- och efternamn.
- Relation till dig.
- Telefonnummer.
- E-post.
Sammanfattning: Skriv ett CV anpassat för jobb som kock
För att du enkelt ska kunna återvända till våra främsta tips och råd när du själv skriver ett CV önskar vi nu få upprepa de viktigaste punkterna vi presenterat i artikeln. Det hoppas vi därtill ska ge dig en djupare kunskap i hur du skapar ett bra CV på egen hand.
📌 Tips:
- Skriv ditt CV med alla hjälpmedel och verktyg som finns tillgängliga, så att du vet att resultatet blir så bra som möjligt. CV-mallar med lämpliga layouter är särskilt fördelaktiga.
- Använd språkbruk och strukturer som samspelar med kockyrket och som gör att du framstår som extra kunnig och tilltalande, samt lätt att ha att göra med.
- Dubbelkolla så att du använder alla sektioner och informationstillfällen till sina fullaste potentialer, så att rekryteraren uppfattar dig som särskilt kvalificerad och fördelaktig och så att du inte missar att ange något viktigt.
- Våra verka minnesvärd och unik, så att ditt namn stannar hos rekryteraren och dyker upp senare i rekryteringsprocessen.
⚠️ Varningar:
- Undvik att uttrycka personliga eller privata detaljer så mycket som möjligt, och låt istället fokuset ligga på vem du är i ett professionellt sammanhang.
- Se till att du är selektiv både i innehållet och informationen du anger så att du inte inkluderar falska, inaktuella, irrelevanta eller av andra anledningar ointressanta saker.
- Var kortfattad och koncist i hur du formulerar ditt CV så att det inte blir plottrigt eller svårläst.
Få ytterligare hjälp
Du kan behöva ytterligare hjälp trots att du läst artikeln och tagit del av alla tips och råd. Om så är fallet kan du söka dig vidare på vår hemsida och ta del av alla våra hjälpmedel och resurser som underlättar ditt CV-skrivande. Bli en fena på att skapa CV:n redan idag, och öka dina chanser att få ditt drömjobb. Lycka till!