Smarta tips och användbara exempel över hur du ska gå tillväga för att skriva ett grymt bra handledare CV och få drömjobbet.

Som handledare är du säkert van vid att vägleda andra till jobb, men hur mycket erfarenhet har du själv av att skaffa jobb. Det är här vi kommer in i bilden! I den här guiden kommer vi att ge exempel på hur ett CV för en handledare kan se ut.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Ge dig tips och komma med bra rekommendationer. Läs vidare för att lära dig hur just du ska gå tillväga för att skriva ett riktigt bra CV!

Handledare CV

Table of Contents

Vad är en handledare och vad för typ av utbildning krävs?

En handledare är egentligen ett ganska brett begrepp och därför kan det vara svårt att veta exakt vad som menas med det. Oftast är en handledare någon som vägleder någon annan till någonting. Det kan vara genom att jobbcoacha, alltså att försöka matcha personen med ett jobb, eller genom att jobba som en mentor, som hjälper till på en arbetsplats och lär upp nya anställda.

Det är därför ett väldigt brett begrepp och någon som jobbar som handledare kan ha väldigt många olika typer av arbetsuppgifter, beroende på vilken arbetsgivare den har och vad för typ av jobb. Därför är det viktigt att noggrant läsa igenom jobbannonserna på alla jobb som du söker för att försöka få en inblick i vad för typ av arbetsuppgifter som det är.

Det är viktigt att vara medveten om att det inte finns en specifik handledareutbildning. Däremot så kräver de flesta arbetsgivare en utbildning på universitetsnivå för att anställa någon som handledare och därför är det viktigt att du läser igenom annonsen för att se vad för typ av utbildning som krävs. Det kan t.ex. vara en utbildning inom socialt arbete, juridik, personalarbete, arbetsliv, sociologi och många fler. Det finns alltså en ganska bred ingång till yrket.

Handledare CV

📌 Tips: Vi rekommenderar att du läser igenom flera olika jobbannonser och letar efter vad för typ av utbildning som rekryteraren letar efter i de flesta fall. Då får du en bra bild över vilken utbildning du bör läsa.
💡 Notera: Det finns en utbildning som heter handledarutbildning. Det är dock inte kopplat till yrket handledare, utan det är en introduktionskurs för de som ska ta körkort. Blanda därför inte ihop de två.

Hur ska ett CV som är inriktat mot handledning att läggas upp?

Någonting som många inte tänker på är att CV:t bör formuleras olika beroende på vilket jobb det är som personen söker. Många väljer istället att ha ett liknande CV oberoende av tjänsten som de söker. Vi rekommenderar istället att du funderar på tjänsten som du vill söka och kommer fram till vad som är viktigt inom just den branschen.

I det här fallet så finns det ingen speciell utbildning som man måste läsa för att bli handledare. På grund av det har alla väldigt olika utbildningar och här bör du ta chansen att sticka ut. Fullproppa din utbildning med bara relevanta och meriterande kurser och läs flera av de ämnen som rekryteraren letar efter. Eftersom att utbildningsmöjligheterna är så fria så har du här en ypperlig möjlighet att skräddarsy din utbildning.

Du bör dock fokusera på din arbetslivserfarenhet. De flesta rekryterare letar efter någon som har praktisk erfarenhet och då blir arbetslivserfarenheten ovärderlig. Det bästa är om du har flera olika tidigare jobb som är meriterande och om du praktiskt kan beskriva hur tjänsten gynnat dig i din karriär.

Handledare CV

Vilka jobberfarenheter är bra att ha?

Eftersom att en handledare jobbar med att handleda andra människor är sociala yrken alltid bra att ha jobbat på. Det visar att du har erfarenhet med att hantera andra människor och att du har social kompetens. Det är också bra att du jobbar i någon form av ledarroll eller att du tidigare coachat någon. Det behöver inte vara någonting avancerat. Kanske har du hjälpt någon med att plugga matte eller liknande?

Precis som för utbildningarna kan du alltså ha en ganska bred bakgrund och många olika typer av yrken är meriterande. Vi rekommenderar dock att du siktar in dig på yrken som liknar handledare så mycket som möjligt, då förstår rekryteraren att du har den kompetens som krävs.

Vad gör man om man inte har utbildning eller tidigare erfarenheter?

Om du däremot saknar utbildning eller tidigare erfarenhet så får du helt enkelt fokusera på det du har. Hur kommer det sig att just du hade gjort bra ifrån dig i rollen som handledare? Kanske är du socialt lagd eller är en duktig utbildare? Fokusera på dina styrkor och försök ge konkreta exempel.

Om du dessutom bara saknar de ena av de ovan två nämnda sakerna så kan du helt enkelt fokusera på det andra. Om du saknar arbetslivserfarenheter så fokuserar du på din utbildning och vice versa. Saknar du båda sakerna får du helt enkelt sälja in dina personliga egenskaper.

Handledare CV

Hur skriver man ett CV som är skräddarsytt för det jobb som man söker?

Som nämnt innan är det viktigt att läsa igenom jobbannonsen noga. Då vet du exakt vad rekryteraren söker efter. Gör gärna en lista på allt viktigt i annonsen och stryk under viktiga begrepp med en penna. Då får du svart på vitt och strukturerat vad det är som arbetsgivare frågar efter.

Någonting som många glömmer är att skriva specialanpassade CV:n. Istället gör de helt enkelt så att de skriver ett CV som de skickar till alla arbetsgivare som de söker jobb hos. Det är ett sätt som vi inte rekommenderar. Istället är det bättre att skriva flera CV:n (du kan använda samma utgångsmall) där alla är skräddarsydda att passa en specifik jobbannons, då upplevs som du en perfekt match för jobbet och sannolikheten att du blir kallad på en intervju ökar.

📌 Tips: Naturligtvis är det jobbigt att skriva kanske 5 till 10 CV:n från grunden. Istället är det bättre att använda en utgångsmall på CV:t som du sedan modifierar för att passa alla olika typer av jobb.
💡 Notera: Även om du bara söker jobb inom samma yrke så ser jobbannonserna oftast olika ut eftersom att alla arbetsgivare letar efter olika saker. Men om du hittar jobbannonser som är väldigt lika och letar efter samma saker så behöver du inte göra flera olika CV:n. Då är det smidigare att använda samma CV till flera jobbannonser, men tänk på att det fortfarande måste vara skräddarsytt mot jobbet som du söker.

Några bra saker att tänka på när du söker jobb som handledare

Eftersom att alla som söker arbete som handledare oftast har en väldigt bred eller olika bakgrunder så är det viktigt att just du sticker ut. Det kan bli svårt eftersom att det finns så många olika typer av utbildningar och erfarenheter som dina konkurrenter kan ha. Egentligen är det viktigaste inte vad för typ av erfarenheter du har utan hur du formulerar dem.

Handledare CV

Visa hur erfarenheterna har stärkt dig i ditt yrke och vad du har lärt dig från dem. Var också ödmjuk och positivt, men ändå självsäker över dina förmågor så att rekryteraren får en bra bild av dig. Om du och de andra kandidaterna har liknande kompetenser så väljer rekryteraren ofta att gå på personlighet och personkemi då du ska kunna jobba med de andra människorna i teamet. Se därför till att din personlighet lyser igenom i CV:t, men undvik att bli alltför personlig.

📌 Tips: Ett tips för att sticka ut är att använda en bild på dig själv i CV:t. Då får rekryteraren en bild över hur du ser ut och du blir minnesvärd. Tänk dock på att bilden bör vara tagen på ditt ansikte och du bör ha en ljus bakgrund. En professionell bild med andra ord och inte en selfie eller ett gruppfoto med andra personer.

Ett bra exempel på hur ett CV för en handledare kan se ut

Madelene Hammarström
1996-11-17
Handledare
071-788759
madelene.hammarstrom@exempel.com
Ekvägen 16C
13997, Stockholm
Linkedin.com/madelene.hammarstrom

Introduktion
Efter en femårig utbildning inom socialt arbete, juridik och personalarbete tog jag steget ut i arbetslivet som HR-specialist för en mindre firma. Det lärde mig mycket om vikten av goda relationer mellan medarbetarna och att hantera de konflikter som uppstår. Med det i bagaget letade jag med vidare mot en roll som handledare. Det visade sig att min tidigare erfarenhet kom väl till pass och jag var riktigt duktig på att planera för, coacha och hantera individer i både gruppmiljö och ensam. Mina styrkor ligger att kunna coacha människor till att skapa viktiga kontakter inför framtiden och jag har även själv ett stort kontaktnät som jag är stolt över.

Arbetslivserfarenhet
Handledare
Stensons Recruits, Stockholm
2018-pågående

  • Jag coachade ett gäng på 20 personer i både gruppmiljö och ensamma. Målet var att hitta passande jobb för de här människorna och att ge de tekniker för att skapa varaktiga och långsiktiga kontaktnät.
  • Dessutom krävde tjänsten väldigt stora administrativa kunskaper eftersom att det var jag som skapade coach-planerna, genomförde dem och dokumenterade alla framsteg.
  • Jag lärde mig väldgit mycket om hur människor fungerar, hur jag leder och stöttar en grupp och en individ på bästa sätt och hur jag kan motivera någon att utmana sig själv.

HR-specialist
Anderssons Bygg AB, Södertälje
2016-2018

  • Jag arbetade tillsammans med ett team på tre personer. Vi hanterade främst klagomål inom firman och medlade i eventuella konflikter som uppstod.
  • Jag skötte även annonseringen och rekryteringen av nyanställda, samt kalla till och genomförde intervjuer.
  • Jag lärde mig mycket om personalarbete och hur man ska gå tillväga för att jobba med andra människor och lösa konflikter på ett så bra sätt som möjligt.

Utbildning
Masterutbildning, socialt arbete och juridik
Stockholms Universitet
2014-2016

Human Resources, HR, kandidatprogram
Stockholms Universitet
2011-2014

Kompetens
Yrkeskompetens:

  • Mycket goda förmågor inom personalarbete, socialt arbete och juridik.
  • Bevisade kunskaper och erfarenhet inom HR och som handledare.
  • Mycket goda kunskaper inom ledarskap och administration.
  • Duktig på att kommunicera med andra människor och lösa problem.
  • Goda pedagogiska färdigheter.

Övrig kompetens:

  • Talar svenska som modersmål.
  • Talar flytande engelska.
  • B-körkort.

Tänk på att strukturen och layouten är viktig

Tänk på att rekryteraren inte bara får en bild av dig genom den information som du har, utan också på vilket sätt som du presenterar den. Du vill ha ett CV:t som är strukturerat, luftigt och lättläst. Om du istället har ett CV som är stökigt, fullproppat med information och dåligt uppbyggt så finns risken att bilden av dig försämras.

Du bör använda ett CV där det finns tydliga sektioner med rubriker och där varje del har mellanrum till nästa del. Känns det svårt att skapa ett sådant CV själv? Oroa dig inte. På vår hemsida har vi fullt med snygga CV-mallar som passar alla behov. Välj helt enkelt det som du tycker om bäst.

Handledare CV

Tänk också på vilket typ av typsnitt som du använder och vilka färger

Något som är minst lika viktigt i CV:t är vilka färger och vilket typsnitt som du använder. Typsnittet bör vara ett akademiskt typsnitt som t.ex. Times New Roman. Undvik alltså kursiva stilar eller liknande. Färgen bör vara svart. Någon annan färg på typsnittet kan bli jobbigt eller svårt att läsa.

När det gäller färgen i CV:t bör du hålla dig till max två eller tre färger. Om du använder alldeles för många färger finns risken att CV:t upplevs som plottrigt eller stökigt. Istället är det bättre att inte använda för många färger så att du fortsätter att upplevas som strukturerad.

Förslag på hur strukturen kan se ut

Nedan kommer ett förslag på hur strukturen kan se ut. Du väljer helt enkelt själv hur du vill lägga upp det, men nedan är ett bra exempel som vi rekommenderar att du följer.

Handledare CV

Header – I headern listar du helt enkelt dina personliga uppgifter som namn, telefonnummer, mail, adress och födelsedatum. Du kan även ta med yrkestitel och länk till din LinkedIn-profil. Det ska helt enkelt bara vara en kort lista över kontaktuppgifter och liknande till dig.

Introduktion – I introduktionen skriver du en kort sammanfattning om dig. Du kan välja själv vad du vill ta med, men karriär, mål, drömmar och lärdomar är en bra utgångspunkt. Tänk dock på att det enbart ska handla om ditt yrke här. Vad du drömmer om i ditt privatliv är alltså inte relevant.

Arbetslivserfarenhet – Här listar du i ordning vilka tidigare tjänster som du har haft. Ta med årtal, namn, ort och arbetsgivarens namn. Ta även med en kort punktlista över arbetsuppgifter och lärdomar.

Utbildning – Under utbildning listar du dina tidigare utbildningar på samma sätt som dina tidigare tjänster. Ta med namn, ort, utbildning och årtal. Här behöver du dock inte ta med en punktlista med arbetsuppgifter, men om du läst en meriterande kurs eller har något annat som du vill ta med så kan du göra det här.

Kompetenser – Under kompetenser så listar du kvalifikationer, kompetenser och färdigheter som är kopplade till tjänsten som du söker och som visar att du har det som krävs för jobbet. Om du har många kompetenser kan du dela upp dem i några lämpliga listor.

Glöm inte heller bort att lämna referenser

Något som många rekryterare eftersöker är referenser. Det är för att de ska kunna få en ännu bredare bild av dig och för att se att det du har sagt stämmer. Att lämna referenser är alltså något positivt för dig och du bör i slutet av CV:t skriva något i stil med “referenser lämnas på begäran”.

Handledare CV

Så här bör du tänka kring referenserna

Det är bra att lämna kompetenser, men det är ännu viktigare att lämna rätt referenser. Det måste vara någon som känner dig väl, men som inte känner dig privat. Alltså bör det vara någon från ditt jobb eller från din utbildning. Som en chef, professor eller handledare. Om du har arbetslivserfarenhet bör du i första hand lämna referenser från tidigare jobb. Lämna bara akademiska referenser om du precis kommer från din utbildning och ska ut i arbetslivet.

Runt två till tre referenser fungerar bra, men tänk på att du måste stämma av med referenserna aå att de kan ställa upp för dig innan du ger ut deras uppgifter till din potentiella arbetsgivare.

Ta också med ett personligt brev

Tillsammans med CV:t bör du även bifoga ett personligt brev. Det är som en längre version av din introduktion och fungerar som en ytterligare bild av dig till rekryteraren. Det är viktigt att ha med ett sådant för att få en djupare bild av dig, men tänk på att inte upprepa något som du nämnde i CV:t för många gånger. Det är viktigt att hålla det kort och koncist.

Handledare CV

Avslutning: Så här gör du för att skriva ett grymt bra CV för en handledare

Nu hoppas vi att du har fått alla tips som du behöver för att skriva ett riktigt bra CV. Lycka till och se till att sticka ut bland de andra kandidaterna så att du får jobbet som du drömmer om. Nedan kommer en kort lista över tips och varningar som det kan vara bra att ha med dig.

📌 Tips:

  • Fundera på hur din struktur och layout ska vara uppbyggd. Den speglar dig och det är viktigt att du ger ifrån dig intrycket av att vara professionell och strukturerad.
  • Använd gärna en CV-mall från oss för att säkerställa att layouten ser riktigt bra ut. Vi har flera olika snygga mallar att välja mellan.
  • Glöm inte bort att sticka ut i CV:t så att du blir minnesvärd och ihågkommen. Det kan du t.ex. göra genom att använda en professionell bild på dig så att rekryteraren får en bild över hur du ser ut.
  • Läs igenom flera jobbannonser noga så att du vet vad rekryteraren letar efter och anpassa ditt CV efter det.
  • Skapa dock en grundmall som du kan skräddarsy som du behöver, då slipper du göra ett nytt CV varje gång du ska söka jobb.

⚠️ Varningar:

  • Undvik att bli för privat eller personlig i CV:t. Vad du har för personliga drömmar eller privata konton på sociala medier är inte relevant, utan håll dig bara till yrkesmässig information.
  • Undvik att bli för plottrig eller att skriva för mycket. Ett bra CV ska vara luftigt och lätt att läsa.
  • Undvik dessutom att göra CV:t för långt. Det är bättre att sålla bland information än att ta med så mycket som möjligt. Runt en till två a4 sidor fungerar bra.

Fler resurser att använda dig av

Du får gärna spana vidare på vår hemsida för att ta del av våra andra resurser. Vi har CV-mallar för dig som ska söka jobb, CV-exempel för dig som behöver exempel på hur ett CV enligt bransch kan se ut, och en karriärblogg för dig som behöver ännu mera tips och trix.

Liknande artiklar