Det viktigaste är att du skriver ett CV som är sanningsenligt men som ändå ger en positiv bild av dig. Vi kommer att gå igenom exakt hur du bör göra för att lyckas med det i den här guiden.
Table of Contents
Vad har en handläggare för sysslor?
Handläggare är ett yrke som är väldigt brett. Det är för att yrket handläggare kan finnas inom väldigt många branscher. Kanske jobbar du som arbetsmarknadshandläggare, där du bland annat stöttar arbetslösa och bedömer om de kan utföra ett visst arbete, annars kanske du jobbar som biståndshandläggare och är den som ser över vilka som ska få bidrag. Det kanske istället är så att du arbetar som antagningshandläggare eller vilken annan handläggare som helst.
Det medför att en handläggare har väldigt många olika sysslor. Oftast handlar det dock om att denne måste bedöma något och sedan bestämma angående någon punkt som oftast rör någon annan. Det kan se lite olika ut vad för utbildningar som behövs för dessa olika yrken som handläggare, men oftast behöver du ha en social utbildning som socionom eller liknande. På vissa arbetsplatser behöver du även ha en utbildning där du läst en del juridik. Yrket är därför brett och varierande och det finns inte en mall som passar för alla.
Vad ska en handläggare ta med i ett CV?
För att verkligen lyckas med ditt CV så bör du utgå från dig själv och din kompetens. Fundera igenom vad det är som du kan och vad du har gjort tidigare i ditt yrkeslivs som är relevant för den roll som du är intresserad av att söka nu. Tänk på att CV:t inte ska bli för långt, istället vill du att den ska vara perfekt längd och bara innehålla saker som är intressant och relevant i relation till det jobb som du söker. Runt ett till två sidor fungerar bra här. Skriver du mer en två sidor är det för mycket och för långt och om det är mindre än en sida så får du inte med allt det om dig som är viktigt att få med.
Det är också viktigt med en röd tråd i CV:t och att du följer en och samma väg i CV:t när du berättar om dina erfarenheter. Erfarenheterna får gärna följa en relevant ordning och inte sticka ut alltför mycket från varandra. Du vill ändå välja erfarenheter som är relevanta för just det jobbet som du söker. Som handläggare bör du främst ta med erfarenheter där du kan peka på din analytiska och administrativa förmåga, det är trots allt det som du mest kommer att jobba med som handläggare. Har du jobbat med människor tidigare är det ett stort plus.
Exempel på hur ett CV för en handläggare kan se ut
1993-05-13
Biståndshandläggare
071-6735373
josefin.josefson@exempel.com
Grisvägen 69
52632, Linköping
linkedin.com/josefin.josefson
Introduktion
Utbildad socionom med lång erfarenhet som biståndshandläggare. Jag vill hela tiden fortsätta att utvecklas inom mitt yrke och bli ännu duktigare på det jag gör.
Arbetslivserfarenhet
2015-2016
Biståndshandläggare
Linköpings kommun
- Jag bedömde och undersökte om olika personer skulle ha rätt till försörjningsstöd och andra bidrag.
- Jag samarbetade mycket med kollegor där vi gjorde olika utredningar tillsammans och kom fram till en modell som fungerade för flera.
- Jag blev mycket bättre på mitt arbete och utvecklade även mina empatiska förmågor.
Utbildning
2012-2015
Socionomexamen
Linköping Universitet
Kvalifikationer och kompetens
Kompetenser:
- Utbildad socionom
- Lång erfarenhet som biståndshandläggare
- Svenska som modersmål
- Körkort
Tänk också på att lägga till ett personligt brev för att berätta mer om dig
När du har skrivit CV:t och är klar med det så är det dags för nästa steg som innefattar att skriva det personliga brevet. Det personliga brevet är som en förlängning eller ett komplement av CV:t och det är till för att utveckla några punkter om dig som du kanske inte riktigt fick med i CV:t. Du kan t.ex. utveckla lite om en visst jobb som du arbetat på tidigare. Du kanske kan berätta vad du fick för lärdomar av yrket och vad för kompetenser som du har fått av det.
Ett annat alternativ är att skriva noggrant om dina färdigheter och ta upp praktiska exempel på när du fick användning av dem och vad du gjorde då. Det är någonting som du inte får plats med i CV:t och därför är det viktigt att ta med det för att vidare förklara dig lite till dina kompetenser och färdigheter. Det finns många flera punkter som du kan ta upp i det personliga brevet och det är bara din fantasi som sätter gränserna. Tänk dock på att enbart ta med saker som målar en positiv bild av dig och som får dig att upplevas som kompetent.
Hur ska det personliga brevet vara upplagt?
Du väljer självklart själv hur du vill att ditt personliga brev ska vara upplagt och vad du vill ha med i det. Det finns dock några punkter som vi kommer att tipsa om och som vi rekommenderar att du tar med i det personliga brevet eftersom att det är väldigt viktiga punkter.
Personlig hälsning
Se till att börja brevet med en slags personlig hälsning till rekryteraren eller arbetsgivaren. Du kan t.ex. nämna personens namn eller skriva något om företaget som du söker jobb hos? Varför ska du då göra detta? Att göra det visar att du har gjort din research om företaget och verkligen vet vilka de är och varför de är intresserade av att anställa någon som gör det som du gör. Inget företaget vill ju anställa en person som skickade samma generiska brev till 14 arbetsgivare och hoppas på att någon väljer att anställa. Istället bör du visa att du är intresserad av att jobba hos just det företaget.
Börja starkt
Självklart vill just du fånga arbetsgivarens intresse, men hur ska du göra det om du börjar det personliga brevet alldeles för mesigt. Börja inte med att skriva generellt om dig, utan försök komma på en inledning som tar dem med storm och som får rekryteraren att vilja fortsätta att läsa ditt personliga brev. Du behöver inte oroa dig för att låta för “mycket” eller för “dryg” i din ansökan och den får gärna vara lite klämkäck.
Förklara varför just du passar perfekt för tjänsten och för företaget
Hur kommer det sig att rekryteraren ska anställa just dig av alla de, kanske hundra personerna, som söker tjänsten? Det kan ju rekryteraren omöjligt veta och därför är det viktigt att du noggrant förklarar varför just du passar perfekt för tjänsten och för företaget. Gör mycket research om det jobb som du söker och även om det företag som du är intresserad av. Skriv sedan ner några rader då du tydligt förklarar varför just du bör få jobb på företaget.
Att avsluta med en call-to-action vore lämpligt
Call to action innebär att du avslutar på ett sätt som gör att du uppmanar rekryteraren till handling. Det kan t.ex. vara att du ber rekryteraren att kontakta dig för att fortsätta diskutera någonting som du nämnt i det personliga brevet eller CV:t. Du indikerar helt enkelt att bollen ligger hos den personen.
Avslutning: Följande är lämpligt att bygga upp ditt CV runt
Vi har nått slutet på den här guiden och förhoppningsvis har du lärt dig något av det. Vi hoppas att du kan fortsätta att utvecklas tillsammans med våra resurser och tänk även på att spana in dessa tips nedan för att få de bästa råden för ditt CV-skrivande.
📌 Tips:
- Utveckla ditt CV och det personliga brevet och försök att ta med tydliga exempel om dig och din erfarenhet.
- Försök att framstå som tilltalande och intressant. Du vill att de ska anställa dig, trots allt.
⚠️ Varningar:
- Även fast att du ska ta med en personlig hälsning så ska du inte bli personlig. Du ska alltså enbart ta med information om ditt yrke och undvika att ta med information om ditt privatliv.
Läs fler guider för att få mer inspiration
Om du vill få ännu mer inspiration kring hur du ska skriva ditt CV eller ditt personliga brev så kan du spana in följande guider: guide för administrativ assistent, sekreterare och kundtjänstrepresentant. Några av dessa handlar om CV-skrivande och de andra om personliga brev.