Table of Contents
Vad gör en förskolelärare?
Först och främst bör vi definiera begreppet förskolelärare. Vad är egentligen det? En förskollärare är en person som har utbildning som förskolelärare och är den personen som tar ansvar över barnens lärande. Du har de pedagogiska ansvaret för barnen och ska se till att de utvecklas i en bra takt och lär sig det som de behöver lära. Du har ansvar över flera stycken barn i grupp, men det är också viktigt att kunna se till varje individs individuella behov och kunna ta fram planer som passar alla olika behov som barnen har. Det är därför ett väldigt viktigt yrke eftersom att en förskollärare tar hand om den framtida befolkningen och ser till så att de passar in i samhället.
Hur får man jobb som förskollärare?
För att få jobb som förskollärare så behöver du allra först ett riktigt bra CV. Men hur skriver man egentligen en sådan? Det du bör tänka på är att du ska skriva ett CV är att du visar en bild av dig själv som är så bra som möjligt. Du ska absolut inte överdriva och visa en bild av dig som inte är sann. Om du har ljugit om dina kompetenser i CV:t så kommer det att komma fram förr eller senare. Du bör även försöka hålla någon form av röd tråd igenom ditt CV. Det ska vara tydligt att CV:t är skrivet av dig och att du presenterar en bild av dig som är noga avvägd och uttänkt. Du bör ta fram information som ger en enhetlig och tydlig bild av dig och vem som du är.
Du bör även fundera på vad du tar med i CV:t. Du bör enbart ta med saker som är relevanta eftersom att det är viktigt att du kan visa att du på ett kort och koncist sätt kan ta med det som är viktigast i CV:t. Du bör bara ta med saker som faktiskt hör till det yrke som du söker. Söker du jobb som förskollärare är det därför inte jätterelevant att du gått en yrkesutbildning som svetsare och du bör därför inte ta med det. Tänk på att hela tiden sålla och välja ut det som är relevant av din erfarenhet.
Ett CV exempel du som vill jobba som förskolelärare bör studera noga
1988-06-25
Förskollärare
070-09878765
susanna.lindtorp@exempel.com
Saltsjövägen 14B
68467, Stockholm
Introduktion
Jag är en utbildad och erfaren förskollärare som brinner för att se utvecklingen som barnen genomgår när de går från små barn till redo att börja skolan. Att kunna se barnen växa och utvecklas är min största drivkraft och är det som gör att jag hela tiden vill fortsätta jobba inom det här yrket. Jag vill fortsätta att bli ännu duktigare på mitt yrke och snabbare förstå vad varje individuellt barn behöver.
Arbetslivserfarenhet
Förskollärare
Blå apan, Stockholm
2017-nuvarande
- Arbetade på en avdelning tillsammans med tre barnskötare och 17 barn. Översåg även kontakten med vårdnadshavarna och skickade ut veckobrev regelbundet.
- Hade ansvar över pedagogiken och översåg att barnen utvecklades i rätt och jämn takt i förhållande till deras ålder.
- Utvecklade mig väldigt mycket inom pedagogik och blev bättre på att se alla barns individuella förutsättningar.
Utbildning
Förskollärarprogrammet
Stockholm universitet, Stockholm
2014-2017
Kvalifikationer och kompetenser
Yrkeskompetens:
- Utbildad förskollärare.
- Arbetat över sex år som förskollärare.
- Goda kunskaper i att komma på individuella planer som passar för alla olika barn.
- Duktig på pedagogik.
- Duktig på administrativa och tekniska sysslor.
- Kan genomföra vattenlivräddning, första hjälpen och HLR.
Övrig kompetens:
- Har B-körkort.
- Talar svenska som modersmål.
Dessa delar bör du ta med i ditt CV
Som du kan se i exemplet ovan så finns det några väldigt viktiga delar som du bör ta med i CV:t. Dessa delar är standarden för CV:n och även om du självklart inte måste ta med dessa om du inte vill, så kommer arbetsgivaren troligtvis tycka att det är väldigt märkligt eller ser väldigt tomt ut om du inte tar med dessa delar i någon form i alla fall. Du behöver inte ha dem i exakt samma format eller namnge dem samma namn, men det vore bra om dessa är med.
Header
En header ska vara med för att det ger en snabb introduktion till dig och berättar för arbetsgivaren vad den kollar på när den ser ditt CV. I headern ska det vara uppgifter om dig och som kan behövas när du ska bli anställd. Vi rekommenderar att du tar med namn, adress, födelsedatum, länk till ditt LinkedIn konto, mail och telefonnummer. Det räcker egentligen med dessa uppgifter eftersom att listan ska vara kort och bara sammanfattande ta med de viktigaste uppgifterna om dig.
Introduktion
Sedan tar du med en introduktion, sammanfattning, personlig profil, eller vad du nu vill kalla den och i denna så skriver du i löpande form om dig. Tänk på att enbart nämna saker om din karriär här. Du ska alltså inte tro att den här sektionen handlar om dig privat och sedan ta med massor med information om dig som inte handlar om dig i relation till ditt yrke. Här är det enbart relevant att förklara dina drömmar, mål och tankar relaterat till ditt jobb och ditt yrke.
Arbetslivserfarenheter
Sedan kommer delen med arbetslivserfarenheter och det är en del som skrivs i blandform. Först ska du skriva upp vart du jobbade, när du jobbade där, företagets namn och orten i kort punktform. Sedan ska du göra en lista i punktform där du beskriver och förklarar vad du fick göra på företaget och vad du har lärt dig av det, fast i långa meningar istället för korta punkter.
Utbildning
Bland delen med utbildning så går du tillväga på ungefär samma sätt som innan, men förutom att du inte ska ta med några långa punkter där du utförligt skriver om vad du fick göra. Istället tar du bara med i kort punktform, så som du gjorde på arbetslivserfarenheter, vart du pluggade, vilken utbildning, när och vilken ort. Det räcker så och du behöver inte skriva så mycket mer på utbildningen.
Kompetenser
Allra sist kommer en avslutande lista som handlar om de kompetenser som du har. Det räcker med en kort lista i punktform här där du bara nämner vad du kan. Du bör helst ta med kompetenser som hör till ditt yrke och som man kan bevisa att du besitter. Det är lite svårt för arbetsgivaren att veta vad du faktiskt kan om du skriver upp en kompetens som är svår att testa eller bevisa.
Du behöver även ta med ett personligt brev
Något som även är väldigt viktigt att ta med när du ska skicka in ditt CV är att du tar med ett personligt brev. Det är ett ytterligare tillfälle för dig att visa för arbetsgivaren att du passar perfekt för den rollen som du söker. Det personliga brevet ska till skillnad från CV:t enbart skrivas i löpande form. I CV:t är det istället så att de allra flesta delarna innehåller listor i punktform och det enda som formmässigt sticker ut är introduktionen som skrivs i löpande form.
Du kan tänka dig att det personliga brevet ska vara en längre eller större version av det personliga brevet. Du kan egentligen välja helt själv vad du vill skriva om men du kan ta med saker som vad du har gjort på tidigare jobb, vad du är intresserad av (jobbmässigt), några tydliga exempel på kompetenser som du har eller något liknande. Ett personligt brev kan alltså vara väldigt varierande och det som är viktigt är att du skriver ett brev som är representativt för dig och som får arbetsgivaren att bli intresserad av vad du har att erbjuda.
Vad innebär personliga brev?
Personliga brev är oerhört viktiga eftersom att det är ett sätt för dig att ytterligare bevisa att du bör få jobbet. För att det personliga brevet ska se lika professionellt ut som CV:t så finns det några saker du bör göra. Du ska helst undvika att bara skriva ett a4 paper i word med vanlig brödtext. Det ser ganska tråkigt ut och är intressant att läsa.
Istället kan du försöka att välja till några färger som du kan använda eller olika former. Det bör dock inte bli så pass mycket att det blir rörigt och jobbigt för rekryteraren att läsa. Allt bör hela tiden hållas på en lagom nivå. Det personliga brevet bör även helst vara väldigt lika till CV:t. Du bör ha ungefär samma färger och typsnitt i båda dokumenten, det är för att båda dokumenten ska få en enhetlig känsla och verka som att de passar ihop.
Avslutning: Så här lyckas du med ditt CV
Du har nu fått många tips och vi hoppas att du kommer att lyckas med att skriva ditt första (?!) CV. Nedan har vi också tagit med några fler tips och varningar som är viktiga att tänka på för att lyckas med CV:t.
📌 Tips:
- Se till att verkligen fokusera på de positiva aspekterna om dig. Du vill trots allt sälja in en väldigt bra och kompetent bild av dig.
- Om du har många års erfarenhet bör du fokusera lite extra på det och noga förklara vad din långa erfarenhet har lärt dig.
⚠️ Varningar:
- Se till att inte ta med personlig information. Det är inte det som är relevant här och du bör fokusera på att ta med information om karriären.
Spana in våra andra spännande guider
Tyckte du att den här guiden var spännande? Var bra, då kanske du också vill höra om alla de andra guiderna som också finns på vår hemsida. Det är nämligen så att vi skriver många olika guider till flera olika yrken. Kanske är det så att du vill läsa på lite mer om något annat yrke eller så kanske din kompis eller familjemedlem jobbar inom ett annat yrke och ska söka jobb? Då kan du t.ex. spana in våra guider om lärare, undersköterskor och engelskalärare.