Hur du ska skriva ett framgångsrikt och välskrivet dansare CV som gör att arbetsgivarna vill anställa dig

Du som är dansare har inte ett traditionsenligt jobb i den bemärkelsen att du jobbar måndag till fredag, 8 till 16 och är ledig på helger. Istället jobbar dansare runt klockan med både kvällspass, morgonpass, helgpass, men även dagspass. Som dansare behöver du därför ha ett betydligt mer flexibelt schema än vad de flesta anställda har.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Men trots det så är det mångas dröm att jobba som en dansare och naturligtvis vill vi hjälpa dig att nå dina drömmar. Tyvärr är det ganska stor konkurrens inom yrket och väldigt många dansare är arbetslösa. Med den här guiden vill vi hjälpa dig att skriva ett riktigt bra CV så att du kan få det där jobbet som dansare. Läs vidare för att ta del av alla tips och trix.

Dansare CV

Table of Contents

Hur jobbar en dansare och vad för typ av arbetsuppgifter har en dansare?

En dansare är som yrkestitel nämner en person som dansar, fast professionellt. Alltså någon som jobbar med att dansa. Det kan vara många olika typer av dansformer som en professionell dansare jobbar med. Kanske är personen anställd på en teater där den följer med teatergrupper som en bakgrundsdansare eller så tävlar den professionellt i tiodans och tävlingsdans. Kanske dansar den åt artister som befinner sig på turné eller så är det en balettdansare som är med vid flera uppsättningar.

Det finns alltså ganska många vägar som en dansare kan ta och schemat kan därför se väldigt olika ut. En dansare uppträder ju självklart inte hela tiden i olika pjäser och föreställningar, utan mycket av tiden går åt av träna i en dansstudio inför en uppsättning, föreställning eller pjäs.

Dansare CV

Naturligtvis leder det till att dansarens schema kan vara väldigt varierande och ofta tränar dansaren när den har mest motivation och känner för det, kanske är det tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Om den tränar i grupp måste dock naturligtvis gruppen samordna sin träningstid. En dansare jobbar oftast också kvällar och helger då det är du som en pjäs eller föreställning oftast visas. Det kan också bli ganska mycket resande eftersom att dessa föreställningarna oftast är på helt olika platser i landet.

Kan en dansare också jobba som koreograf?

Oftast är dansare och koreograf två skilda yrkestitlar, men det är klart att en dansare också kan jobba med att koreografera sitt egna nummer. När det gäller stora produktioner och föreställningar så finns det oftast flera dansare anställda, men också folk som enbart jobbar som en koreograf.

Dansare CV

Men om det är en dansare som kanske jobbar privat och har en tiktok eller youtube kanal eller om det är en person som dansar tävlingsdans så kommer den personen troligen att göra sin egna koreografi själv. Speciellt för tävlingsdans så är det också ett moment att på kort tid kunna göra en koreografi till en låt som dansaren precis har fått.

Vilken utbildning finns som krav för att man ska kunna börja jobba som dansare?

Eftersom att dansyrket är så brett så finns det också lite olika krav och önskemål när det kommer till utbildning. Många arbetsgivare vill att deras dansare ska ha någon form av professionell utbildning, men det behöver inte vara på ett lärosäte utan det kan vara från någon form av danskurs eller liknande.

För vissa danser är det också mer accepterat än dansaren är egenlärd, än för andra. T.ex. behöver en balettdansare ha gått på balettskola för att lära sig den teknik som krävs för att hålla en hög standard på sin balett. För någon som dansar som bakgrundsdansare för en hiphop-artist är det mer accepterat att den personen är egenlärd eftersom att dansformen är bredare och kan se olika ut beroende på dansarens stil.

Dansare CV

Om du behöver en dansutbildning eller inte är därför beroende på vilken typ av dans som du dansar pch vilken arbetsgivare som du har. Du bör dock gärna gå någon danskurs eller liknande så att du får professionell hjälp.

Om du vill gå en dansutbildning så finns det flera program på både grundskole-, gymnasie- och högskolenivå. T.ex. erbjuder Stockholms konstnärliga högskola dansutbildningar (men även utbildningar som koreograf) på universitetsnivå, medan Svenska Balettskolan erbjuder balettutbildningar för grundskole- och gymnasienivå.

Dansare CV

Vad för lön brukar någon som jobbar som dansare att få?

Dansyrket är som nämnt ovan väldigt brett och det gör också att lönen kan se väldigt olika ut, både beroende på arbetsgivare, men även på dansform och anställning. En dansare som dansar på föreställning eller teater i Sverige tjänar runt 20 000 kr till 25 000 kr per månad.

En balettdansare som dansar och jobbar internationellt kan dock tjäna uppemot 30 000 till 35 000 kr per månad. De riktiga duktiga balettdansarna som är de mest eftertraktade tjänar dock betydligt mycket mer än det.

Dansare CV

Ett välskrivet och välstrukturerat exempel på hur ett CV för en dansare kan se ut

Josefin Myrskog
97-11-09
Balettdansös
070-9876778
josefin.myrskog@exempel.com
Grönsaksgatan 14H
76543, Stockholm
instagram.com/josefin.myrskog

Introduktion
Jag har dansat balett sedan jag var 4 år och har både tränat vid den Svenska Kungliga Balettskolan och arbetar vid den Kungliga Baletten i Stockholm. Jag brinner för balett och drivs av att alltid utveckla mig själv och få mig att prestera lite bättre än gårdagens föreställning. All min tid läggs i träningssalen, oavsett om det är fritid eller arbete. Jag har inte arbetat vid den Kungliga Baletten under en längre tid, men drömmer om att nå premiärdansar-status.

Arbetslivserfarenhet
Balettdansös, 1:a Solistdansare
Kungliga Baletten, Stockholm
2021-nuvarande

  • Jag arbetar som 1:a Solistdansare på Kungliga Baletten i Stockholm. Det är både en lärorik och pressande roll, men jag älskar att kunna utveckla mig inom det som jag brinner för.
  • Jag tränar balett ungeför 35 timmar i veckan och utöver det så är jag även med på flera uppställningar och scenframträdanden.
  • Jag utvecklade mig ännu mer inom balett och fick ännu fler betydande roller vid flera stora uppsättningar.

Balettdansös, 2:a Solistdansare
Kungliga Baletten, Stockholm
2018-2021

  • Jag arbetar som 2:a Solistdansare på Kungliga Baletten i Stockholm. Det har utvecklat min kompetens och kunskap inom balett ännu mer och jag kände mig nöjd och bekväm med min roll.
  • Jag tränade balett ungefär 40 timmar i veckan och utöver det så var jag även med på några föreställningar.
  • Jag gjorde många fler scenframträdanden än tidigare och det utvecklade min förmåga att uppträda framför publik och att hantera nerverna som uppstår i samband med det.

Balettdansös, Dansare
Kungliga Baletten, Stockholm
2016-2018

  • Jag blev anställd på den Kungliga Baletten som mitt första jobb och där arbetade jag som dansare i två år.
  • Jag tränade och dansade balett ungefär 45 timmar per vecka och var även med i några föreställningar och uppvisningar.
  • Jag blev ännu bättre på att dansa balett och jag utvecklade mina tekniker ännu mer.

Utbildning

Yrkesdansarutbildning
Kungliga Svenska balettskolan, Stockholm
2013-2016

Förberedande dansarutbildning
Kungliga Svenska balettskolan, Stockholm
2008-2013

Kvalifikationer och kompetens

Kvalifikationer:

  • Yrkesutbildning i balett.
  • Anställning vid Kungliga Baletten.
  • Dansat vid Svenska kungliga balettskolan

Yrkeskompetens:

  • Dansat balett i över 22 år.
  • Hög utbildning och lång erfarenhet.
  • Erfarenhet av olika tekniker.
  • Har dansat vid flera olika balettkompanier, även utomlands.

Övrig kompetens:

  • Talar svenska som modersmål.
  • Talar och skriver flytande engelska och franska.
  • B-körkort.

Priser och föreställningar

3:e plats ungdoms-SM i balett
2015

Roller:

  • Odette/Odile i Svansjön
  • Hermia i En midsommarnattsdröm
  • Aurora i Törnrosa
  • Kristin i Fröken Julie
  • Behagets Fé i Törnrosa

Hur bör ett CV skrivas av en dansare?

Om du är en dansare och ska skaffa en ny anställning så bör du skriva ett riktigt bra CV för att få det jobbet som du vill ha. Det är en hög konkurrens om jobben så det gäller att ditt CV, så väl som din dans är riktigt vass. Hur CV:t bör läggas upp kan se olika ut beroende på vilken typ av dans som du dansar, men du bör försöka skriva CV:t på ett sådant sätt som gör att du uppfattas som så intressant för arbetsgivaren som möjligt.

Dansare CV

Om du dansar en sådan typ av dans som arbetsgivare kräver att du har utbildning för att de ska anställa dig så bör du naturligtvis skaffa en utbildning och sedan nämna den i CV:t. Du bör dock fokusera mer på dina erfarenheter, t.ex. vilka tidigare arbeten som du arbetat på, om du har fått några priser och utmärkelser eller vad för shower och scenframträdanden som du har gjort.

Du bör alltså försöka att fokusera på det som gör att du uppfattas som mest attraktiv i arbetsgivarens ögon. Eftersom att det är du som dansar inom just din bransch så har troligtvis du bäst koll på vad just det är.

Vad kan en dansare ta med istället om den saknar arbetslivserfarenheter?

Många dansare, speciellt nya dansare, kanske saknar tidigare jobb och arbetslivserfarenhet. Vanligtvis spelar det ingen roll för en dansare om du saknar arbetslivserfarenhet eller inte eftersom att dansare vanligtvis anställs genom auditions och då gäller det att du har talang och dansar bra.

Om du däremot vill nämna något i CV:t istället för arbetslivserfarenheter så kan du fundera över vad du har gjort istället som kan vara värt att nämna. Kanske är det en danstävling, en föreställning, en utmärkelse, en kurs eller utbildning eller så har du vunnit ett pris. Allt sådant är relevant och bra att nämna.

Hur man skulle kunna gå tillväga om man inte har någon motivation för att skriva sitt CV eller om allt man skriver “låter dåligt”.

Att skriva ett CV kan vara riktigt svårt för många, än svårare är det att skriva ett bra CV. Förhoppningsvis så vet du nu lite mer om vad som är relevant att ta med i ett CV och vad som inte är det. Men även om man vet vad man ska ta med i CV:t och hur man ska lägga upp det, så kan det ändå vara svårt att komma igång eller svårt att ha motivationen att hålla igång skrivandet.

Tyvärr finns det inget botemedel mot “writer’s block” och det gäller helt enkelt att bara försöka komma över det. Oftast så går det lättare att skriva efter att man kommit igång och skrivit en stund och då brukar kvaliten även bli bättre. Vi rekommenderar därför att du helt enkelt sätter igång och skriver.

Oftast är det pressen att “jag måste skriva ett bra CV” som gör att stressen kommer och det blir svårt att skriva. Försök istället att tänka att du inte behöver använda det du skriver först i ditt CV. Då blir det oftast lättare att komma igång om du känner att ingen annan behöver läsa det här. När du sedan kommit igång flyter skrivandet ofta på bra och det blir även lite bättre kvalité på det.

Hur CV:s alla sektioner bör vara uppbyggda

I CV:t finns flera sektioner som är bra att ha med. Om du missar att ta med någon sektion kan det verka som att CV:t är ofullständigt och rekryteraren kanske undrar vart den försvunna sektionen är. Ta helt enkelt bara med att följande sektioner för att undvika det problemet.

Om du saknar något, t.ex. arbetslivserfarenheter så behöver du naturligtvis inte ta med det. Men försök att fylla på med något annat så att det inte blir kännbart att något är utelämnat i CV:t.

Header

Så högt upp i CV:t som möjligt eller så tydligt som möjligt bör du ha din header. Det är viktigt att den är högt upp och tydlig så att rekryteraren ser headern direkt, det finns nämligen information där som är ganska viktigt vid rekryteringen av dig.

I headern bör du nämna ditt namn, din adress, ditt telefonnummer, din mejladress, din yrkestitel och om du har ett konto på LinkedIn. Det räcker med det för att rekryteraren ska kunna rekrytera dig och om du tar med fler saker än det riskerar du att låta för personlig eller oproffsig.

💡Notera: Om rekryteraren vill att du sa ta med något eller om denne vill att det är något som du ska skippa att ta med så lyssnar du naturligtvis på rekryteraren. Det är trots allt där som du söker jobb och det som de säger är viktigast. Vi har bara en grundläggande guide.

Introduktion

Nästkommande sektion är introduktionen och i den skriver du lite om dig själv, vad du kan erbjuda i rollen och vilka kompetenser och erfarenheter som du har. Det är viktigt att du här bara skriver om din karriär och ditt yrkesjag. Du i ditt privatliv är alltså inte så intressant. Du kan faktiskt välja lite själv vad du vill skriva om, men det viktigaste är att arbetsgivaren blir intresserad av dig och vill veta mer.

Arbetslivserfarenhet

Under sektionen med arbetslivserfarenhet så nämner dina tidigare arbetslivserfarenheter, om du har några. Nämn vart du jobbade, vilken tidsperiod som du jobbade, vad företaget hette och orten som det låg på och vad din yrkestitel var. Beskriv även vad du fick göra på arbetet och vad du har lärt dig av det. Det kan du göra i en punktlista. Den behöver dock inte var lång, det räcker med 3-4 punkter.

Utbildning

Sedan kommer sektionen med utbildning och den kan du skriva på ett liknande sätt som de tidigare jobben. Nämn tidsperiod, vad utbildningen hette, vart lärosätet låg och vid vilken skola som du studerade. Nämn också om du läst någon meriterande eller relevant kurs också.

Kompetenser

Kompetenser innebär alla de kunskaper och färdigheter som du har. Du kan nämna alla dem i en egen sektion. Smidigast blir om du listar dem i en punktlista eftersom att det blir lätt att läsa. Om du har väldigt många kompetenser så kan du dela upp dem i flera listor med lite olika rubriker så blir det lätt att få en överblick över allting.

Extra information (t.ex. projekt och föreställningar, utmärkelser och priser)

Den här sektionen hade du inte behövt lägga till om du arbetade som t.ex. revisor. Men eftersom att du arbetar inom ett kreativt yrke så är det en god idé att ta med något som kan mer konkret visa vad för typ av kompetenser som du har, vad du har gjort innan.

Här är det en god idé att ta med saker som roller du har haft i projekt eller föreställningar, eller om du vunnit någon utmärkelse eller något pris. Det är ett sätt att tydligt illustrera för arbetsgivaren vad du kan.

Referenser

Avsluta sedan CV:t med att skriva “referenser lämnas på begäran”. Då vet rekryteraren om att om denne frågar efter referenser så har du några att ge ut. Tänk dock på att du frågar dina referenser att dom kan tänka sig att vara det och inte bara ger ut referenser hej vilt till potentiella arbetsgivare.

Du kan välja mellan att lämna jobbreferenser och akademiska referenser. Jobbreferenser är från någon som du tidigare jobbat med, t.ex. en kollega eller en chef. Akademiska referenser är däremot en referens från någon som du träffat via din utbildning eller liknande, t.ex. en lärare. Tänk på att en jobbreferenser är lite mer relevant för arbetsgivaren så du bör i första hand lämna sådana, men om du inte har någon tidigare arbetslivserfarenhet så går det alldeles utmärkt att lämna en akademiskt referens.

Avslutningsvis: Den här guiden hjälper dig att skriva ett vinnande CV för en dansare som letar jobb

Den här guiden är till för dig som vill skaffa jobb som dansare, förhoppningsvis så har du nu allt som behövs för att skriva ett vinnande CV. Om du får några funderingar medan du håller på att skriva ditt CV så rekommenderar vi att du kommer tillbaka till den här guiden och läser om tipsen igen. Följande är några tips och varningar som är bra att följa och komma ihåg.

📌 Tips:

  • Se till att verkligen använda alla sektioner. Annars får CV:t flera glapp och det kan verka som att du inte har någon erfarenhet. Även om du saknar något specifikt, typ arbetslivserfarenheter, så bör du fylla på med något annat för att fylla ut CV:t.
  • Om du arbetar som dansare så har du troligtvis dansat i någon föreställning eller något liknande innan. Se till att nämna allt sådant eftersom att det är relevant och meriterande för arbetsgivaren.
  • Glöm inte att ta med referenser. Genom dina referenser får rekryteraren en bredare eller annan bild av dig och det är alltid intressant för arbetsgivaren att veta hur du är som anställd.

⚠️ Varningar:

  • Undvik att vara för privat eller personlig. Det är bara du som yrkesperson och din karriär som är intressant i CV:t så se till att hålla dig till det.
  • Undvik att ta med information som rekryteraren inte är intresserad av. Vår guide är en bra utgångspunkt och du bör följa den, men om rekryteraren har specifika krav eller önskemål så bör du utgå från det i första hand.
  • Undvik att låta CV:t vara för svårt att läsa eller ostrukturerat. Det ska hela tiden vara lätt och smidigt att läsa CV:t och därför bör du undvika att göra det plottrigt och svårläst. Det måste även vara lätt att direkt hitta alla sektioner i CV:t. Rekryteraren ska t.ex. inte behöva få leta efter headern.

För att få ytterligare tips får du gärna spana in våra andra hjälpmedel

Behöver du ytterligare tips eller hittade du inte vad du letade efter? Du får du gärna gå in på vår hemsida skriva-cv.com. Vi har massor med olika tips, guider exempel och mycket mer som du kan ha nytta av. Förhoppningsvis så hittar du vad du söker där.

Liknande artiklar