Skriv ett riktigt bra CV Barnskötare och få drömjobbet | Alla tips, trix och mallar som du behöver

Om du jobbar som barnskötare och vill söka ett nytt jobb eller om du kanske precis gått klart din utbildning och vill börja jobba så behöver du ett riktigt bra CV som gör att du lättare får jobb som barnskötare. Som tur är finns vi här för att hjälpa dig!

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

I den här guiden ska vi försöka att göra det så tydligt och lättförståeligt som möjligt hur du ska gå tillväga för att skriva ett bra CV för jobb som barnskötare och få jobbet. Läs vidare för att hitta tips, trix och mycket mer.

Table of Contents

Vad är en barnskötare och vad jobbar en sådan med?

En barnskötare är någon som tar hand om barn, oftast på en förskola eller ett dagis. En barnskötare tar hand om barnen på förskolan medan föräldrarna jobbar och dennes uppgift kan vara att planera aktiviteter, leka med barnen och genomföra lättare undervisning eller pedagogik. En barnskötare är helt enkelt ett steg innan lågstadielärare och där ligger fokuset snarare på lek än på undervisning.

Förutom det så samverkar barnskötaren med de andra barnskötarna, dokumenterar och diskuterar kring barnens utveckling, har utvecklingssamtal och träffar föräldrarna under föräldramöten, samt följer och är delaktig i den pedagogiska läroplanen.

Barnskötaren är helt enkelt den person som barnen träffar mest innan det är dags för dem att börja grundskolan. Det är därför viktigt att det är en duktig och kompetent barnskötare som jobbar enligt de pedagogiska modellerna eftersom att den är med så tidigt i barnens utvecklingsstadium.

barnskötare cv

Kan man anställa en barnskötare privat som förälder?

I Sverige jobbar främst barnskötare på dagis och förskolor. Därför är det inte möjligt att privat som förälder anställa en barnskötare för att ta hand om ens barn. Istället kan föräldrarna anställa en barnvakt om de behöver någon som passar barnen på dagarna. Tänk dock på att en barnvakt oftast inte har någon utbildning och deras enda uppgift är egentligen bara att ta hand om barnet.

En barnskötare däremot har en utbildning och är dessutom kompetent och duktig på bland annat pedagogik. Det innebär att en barnskötare inte bara passar barnet utan också genomför viss undervisning och överser barnens utveckling. Som förälder är det därför en bättre idé att ha barn på dagis eller förskola då det också gynnar barnets utveckling.

Krävs det någon utbildning för att bli barnskötare?

Egentligen krävs det ingen utbildning för att bli barnskötare och för bara några år sedan hade de flesta barnskötare bara examen från gymnasiet. Men idag är det allt fler som utbildar sig till barnskötare och det har skapats flera utbildningar på komvux för att möta den efterfrågan.

Rent tekniskt sett finns det ingen krav på utbildning för att få jobba som barnskötare eftersom att det inte är ett legitimationsyrke, men trots det så vill de flesta arbetsgivare att de de amställer har en utbildning som barnskötare.

barnskötare cv

För att få jobbet som barnskötare bör du därför skaffa dig en utbildning som barnskötare. Det finns utbildningar på komvux som är på cirka ett och ett halvt år (eller 65 veckor) och då ingår praktik och du blir färdigutbildad.

Kan jag få jobb som barnskötare även om jag inte har utbildning?

Eftersom att det är arbetsgivare här som bestämmer vad de har för krav så finns det fortfarande möjlighet för dig att få jobb som barnskötare, även om du saknar utbildning. Först och främst bör du leta runt bland flera jobbannonser och se om du kan hitta någon som inte har krav på utbildning. Fokusera på att söka till dem.

Om du däremot inte hittar någon sådan annons, men ändå känner att du har de egenskaper som behövs för att börja jobba som barnskötare så kan du testa att söka ändå. I sådana fall får du helt enkelt sälja in dina resterande kunskaper och förklara hur det kommer sig att du är den person som de bör anställa.

Kanske har du erfarenhet med barn och har jobbat som barnvakt tidigare? Kanske har du någon annan relevant utbildning som examen från barn- och fritidsprogrammet eller någon kurs i pedagogik? Fundera över dina kompetenser och lista och beskriv dem på ett attraktivt sätt.

Vilka egenskaper bör en barnskötare ha?

Om du ska kunna visa för arbetsgivare att du har de som krävs, trots att du inte har utbildning, så bör du kunna lägga upp och skriva om dina personliga egenskaper på ett sätt som får dig att låta kompetent. Det kan vara olika vad arbetsgivare letar efter och vad för personliga egenskaper som de vill ha, men följande är en lista på saker som vi rekommenderar.

  • Du bör vara duktig på att ta ansvar.

Det här gäller egentligen på vilken arbetsplats som helst, men lite extra när det gäller barn. Det fungerar inte att du står med händerna i fickan och väntar på att någon säger åt dig vad du ska göra. Istället måste du kunna överblicka verksamheten, ta in helheten och se vad som behöver göras. Maten ska ställas fram, utflykter ska planeras och barnen är uttråkade.

Att du ser vad som behöver göras och sedan tar ansvar för att det genomförs är en egenskap som många arbetsgivare letar efter. Då spelar utbildningen mindre roll.

  • Du bör vara duktig på att kommunicera.

Det är viktigt att du är duktig på att kommunicera och interagera med andra för att få verksamheten att flyta på. Du måste både vara duktig på att diskutera med andra barnskötare och förskollärare för att er pedagogik ska bli samsynkad, men du måste även kunna kommunicera med och hantera barnen och deras föräldrar.

Det är viktigt att alla förstår vad du menar och du bör även kunna uttrycka dig sammanhängande i skrift då du kan behöva föra dokumentation kring planerade aktiviteter, saker som hänt idag, planeringar m.m.

  • Du bör vara duktig på att ta initiativ.

Att vara duktig på att ta initiativ hör ihop med den först punkten. Det gäller att du kan påbörja saker själv och inte är beroende av någon annan som styr. Du kan ta egna initiativ till att påbörja eller samordna en aktivitet och tar tag i arbetsuppgifter som ligger och skräpar.

  • Du bör vara uppmärksam.

Det är visserligen viktigt att vara uppmärksam på många jobb, men det är extra viktigt när man jobbar med barn. Du har ansvaret över flera barn och det är din uppgift att se till att ingenting händer dem. Därför är det viktigt att du är uppmärksam och kan hålla koll på flera saker samtidigt.

Du behöver även vara uppmärksamhet på det sättet att du är en god lyssnare. Du lyssnar och uppmärksammar barnet när den pratar och får den att känna sig sedd.

Vad krävs för att få börja jobba som barnskötare?

Förutom det som nämnts ovan så är det även viktigt att du har en proffsig och mogen inställning till ditt jobb, och att du ser det som viktigt. Det gör arbetsgivaren mer intresserad av att anställa dig. Du bör även ha ett utdrag ur belastningsregistret som visar attt du kan jobba med barn och du bör tycka om att arbeta med barn.

barnskötare cv

Ett CV exempel som funkar för jobb som barnskötare

Josef Karlström
19981214-XXXX
073-45264
josefkarlstrom@exempel.com
Mössvägen 14B
63462, Mönsterås
linkedin.com/josef.karlstrom

Introduktion
Jag har 4 års erfarenhet av att arbeta med barn och det har både lärt mig hur man på bästa sätt sköter en sådan verksamhet och samordnar allting. Jag drivs av att jobba med barn och jag tycker det är ovärderligt att få vara med i deras utveckling och se hur de formas. Den här tiden har också lärt mig mycket om hur man håller koll på många barn samtidigt och kommunicerar med vårdnadshavare. Jag vill jobba vidare och utveckla mig inom yrket.

Arbetslivserfarenheter
Barnskötare
Kajens förskola, Mönsterås
2019-Nuvarande

  • Jag arbetade tillsammans med tre andra barnskötare och två förskollärare på en avdelning på 30 barn i åldrarna fyra till sex.
  • Jag bemötte både barn och vårdnadshavare och var den som svarade på mejl och skötte utskick av information.
  • Planerade utflykter och aktiviteter och ordnade temadagar.

Barnskötare
Gåsens dagis, Mönsterås
2018-2019

  • Hade ansvar över 15 barn tillsamans med två andra barnskötare.
  • Jag lekte med barnen, samt övervakade, skötte om och umgicks med dem.
  • Var “rastvakt” och ansvarade över barnen när de lekte utomshus.
  • Vid lunchen och frukosten ansvarade jag över ett bord med sex barn.
  • Panerade och ansvarade för samlingar, utflykter och andra aktiviteter.

Praktik Barnskötare
Svampens förskola, Mönsterås
2017-2018

  • Hade praktik på svampens förskola tre dagar i veckan genom min utbildning.
  • Hjälpte till med att ta hand om barnen och följde med på utflykter.
  • Lärde mig mycket om hur det går till på en förskola och vad en barnskötare jobbar med.

Utbildningar

Barnskötare
Komvux Mönsterås
2017-2018

  • Hade praktik på Svampens förskola i Mönsterås

Barn- och fritidsprogrammet
Sveaskolan Mönsterås
2014-2017

  • Inriktning barnskötare.

Kvalifikationer och kompetenser

Kvalifikationer:

  • Sex års erfarenhet av att ta hand om och jobba med barn.

Yrkeskompetens:

  • Har goda kunskaper i tekniska system och kan hantera utskick av information/veckobrev.
  • Goda kunskaper inom administration.
  • Har stor erfarenhet av flera olika pedagogiska modeller och använder dem aktivt i mitt arbete.
  • Duktig på att möta barnen på deras nivå och samordna med vårdnadshavare.

Fysisk kompetens:

  • Kan genomföra första hjälpen.
  • Kan genomföra HLR.
  • Kan vattenlivrädda.

Övrig kompetens:

  • Pratar svenska flytande.
  • Pratar engelska flytande.
  • Kan tala grundläggande tyska
  • Innehar B-körkort.

Hur din struktur på CV:t bör se ut för att få jobbet som barnskötare

Det är viktigt att du lägger upp din struktur på ett bra sätt för att få CV:t att se strukturerat och enhetligt ut. Tänk dock på att inte göra det för “packat”. Du bör ha lite mellanrum mellan sektionerna och lägg inte till alltför mycket information som gör det oöverskådligt och svårt att läsa.

barnskötare cv

Header

Du bör börja med en header. Du kan välja om du vill placera den högst upp på CV:t ett till sektionen till vänster. I den fyller du i alla personliga uppgifter om dig som namn, adress, mobil, mail, födelsedatum och eventuellt en länk till din profil på en jobbsida, som LinkedIn.

Introduktion

I introduktionen skriver du en kort sammanfattning om dig själv. Det räcker med fyra till fem meningar. Det bör inte bli för långrandigt och du bör bara ta med saker som “berättar” eller “bevisar” varför som du ska få jobbet.

Ett exempel på hur en sådan introduktion kan se ut är:

KORREKT
Jag har 4 års erfarenhet av att arbeta med barn och det har både lärt mig hur man på bästa sätt sköter en sådan verksamhet och samordnar allting. Jag drivs av att jobba med barn och jag tycker det är ovärderligt att få vara med i deras utveckling och se hur de formas. Den här tiden har också lärt mig mycket om hur man håller koll på många barn samtidigt och kommunicerar med vårdnadshavare. Jag vill jobba vidare och utveckla mig inom yrket.

Ett exempel på hur du inte bör skriva en introduktion kommer här:

FELAKTIG
Jag har jobbat som cafebiträde men det var inte så kul så nu vill jag börja jobba som barnskötare istället. Jag är bra med barn och barn tycker om mig så jag tror att jag kommer att passa perfekt för rollen. Dock är jag inte så bra på att organisera saker och göra det effektivt, men jag har så många positiva egenskaper som väger över det.
⚠️Varning: Här har personen haft med saker som inte är relevanta (som att den jobbat på ett cafe, men söker jobb som barnskötare), saker som visar känslor på ett negativt sätt (att den tyckte att det var tråkigt) och saker som får den att framstå som olämplig för jobbet (att den är dålig på att vara organiserad och effektiv).

Arbetslivserfarenhet

Under arbetslivserfarenhet så listar du dina tidigare arbeten i antingen en kronologisk eller funktionell ordning. Kronologisk ordning innebär att du listar dina arbetslivserfarenheter i den ordningen som du jobbade, du börjar med det jobbet som du jobbade på sist.

Det kan vara en bra ordning att använda om du vill framstå som strukturerad och ordningsam. Använd dock bara den om din mest meriterande arbetslivserfarenhet är din senaste. Om du däremot hade din mest meriterande arbetslivserfarenhet för några anställningar sedan så bör du använda den funktionella ordningen.

I den funktionella ordningen så väljer du helt enkelt själv i vilken ordning som du vill lista dina arbetslivserfarenheter. Du kan därför välja att lista din mest meriterande erfarenhet först, oavsett när du hade den.

📌Tips: Du kan även använda den funktionella ordningen om du har många luckor i din erfarenhet. Då märks luckorna mindre tydligt.

När du sedan listar arbetslivserfarenhetern så nämner du helt enkelt ort, arbetsplatsens namn, din sysselsättning, tidsperiod och en liten punktlista över vad du fick göra på arbetet och lärdomar.

Ett exempel på hur det kan se ut kommer här:

KORREKT
Barnskötare
Kajens förskola, Mönsterås
2019-Nuvarande

  • Jag arbetade tillsammans med tre andra barnskötare och två förskollärare på en avdelning på 30 barn i åldrarna fyra till sex.
  • Jag bemötte både barn och vårdnadshavare och var den som svarade på mejl och skötte utskick av information.
  • Planerade utflykter och aktiviteter och ordnade temadagar.

barnskötare cv

Utbildning

När det kommer till utbildning så listar du det på exakt samma sätt med ort, namn på skolan, namn på utbildningen eller kursen. Du behöver dock inte ta med en kort punktlista med vad du fick göra. Ta enbart med en punkt om du läst någon specifik specialisering eller meriterande kurs.

Skriv också upp utbildningarna i kronologisk ordning. Oftast är den listan så kort så det blir märkligt om den skrivs i funktionell ordning.

Ett exempel på det kommer här:

KORREKT
Barnskötare
Komvux Mönsterås
2017-2018

  • Hade praktik på Svampens förskola i Mönsterås

Kompetens

När det kommer till kompetenser kan du dela upp dem i flera olika listor. Exempelvis yrkeskompetens, övrig kompetens och fysisk kompetens. Du kan välja vilka listor som helst, det viktigaste är att det är relevant för det jobb som du söker.

📌Tips: Om du har väldigt många kompetenser så lista inte alla i en spalt. Då blir det svårt att få en överblick och läsa dem. Dela istället upp dem i olika kategorier så att det blir lättare för rekryteraren att följa med.

Ta också med ett personligt brev för att ytterligare öka chansen att du blir anställd

Glöm inte heller bort att skriva ett personligt brev. I ett personligt brev kan du bli ännu mera tydlig om vem som du är och vad du har att tillföra. Tänk dock på att inte bli alltför privat, det är främst ditt yrkes-jag som arbetsgivaren är intresserad av här.

Du bör heller inte upprepa information i det personliga brevet, då finns risken att det blir för långt och jobbigt att läsa. Runt en a4 sida för brevet räcker.

📌Tips: Använd en layout som liknar den som du använda för CV:t. Det gör att båda dokumenten, och även du, upplevs som enhetlig/a, vilket hjälper till att stärka den positiva bilden av dig.

barnskötare cv

Spana in alla våra hjälpande resurser!

Glöm inte heller att spana in alla resurser som finns på vår sida. Vi har massor med mallar som du kan ladda ner och även CV-exempel enligt bransch och en karriärblogg som hjälper dig på vägen. Tveka inte att spana in allt det här för att få ännu mera hjälp!

Avslutningsvis: Så här gör du för att skriva ett riktigt bra CV barnskötare

Vi vill tacka för att du tog dig tiden att läsa igenom den här guiden! Förhoppningsvis är det en hjälp på vägen och du kommer nu att kunna skriva ett riktigt bra CV. Här kommer en sammanställning av tips och varningar som kan vara bra att ha med sig!

📌 Tips:

  • Använd en liknande layout för både det personliga brevet och CV:t. Då framstår du som enhetlig och kompetent.
  • Använd en CV-mall från oss för att framstå som proffsig och strukturerad. Vi är experter på snygga mallar och de passar alla behov.
  • Håll dig kort och undvik att bli för långdragen. Du vill också använda ett CV som har tydliga sektioner så att allting blir lättläst.
  • Dela upp allting i tydliga rader med rubriker så att det blir lätt och läsa.

⚠️ Varning:

  • Var objektiv och saklig i CV:t. Du vill inte vara för privat och du vill inte heller visa känslor på ett negativt sätt. Om du visar känslor eller åsikter så bör de vara positiva.
  • Undvik att avvika från råden i artiklen. Vi är experter på detta och vet hur man skriver bra CV:n. Om rekryteraren däremot efterfrågar något specifikt ska du följa dennes krav.
  • Ta aldrig med irrelevant eller onödig information. Allt ska vara relevant och stödja dig i ditt jobbsökande.

Liknande artiklar