Skriv ett enastående bankbiträde CV och bli anställd på en bank | Alla tips du behöver

Drömmer du om att jobba på bank? Kanske har du precis gått klart en gymnasieutbildning inom ekonomi och behöver hjälp med att skriva ett CV? Att skriva ett bra CV är svårare en många tror och därför är det inte så konstigt att många, speciellt många unga, har svårt med att skriva CV. Det är trots allt troligtvis ett av de första CV:n som de skriver.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Här kan dock vi hjälpa till. Vi är riktigt duktiga på att skriva CV:n som inte bara är intressanta och välformulerade, utan också snygga och praktiska. Den här guiden är till för alla bankbiträden som behöver hjälp att skaffa jobb. Läs vidare för att få reda på hur du exakt ska gå tillväga för att skriva ett fantastiskt bra CV som landar drömjobbet.

Table of Contents

Vad för typ av arbetsuppgifter har ett bankbiträde och vad är egentligen ett bankbiträde för något?

Bankbiträde är nog en ganska okänd term för många. Du har säkert hört om banktjänsteman förut? En banktjänsteman är någon som vägleder kunden rätt, kan ge ut lån och gör olika analyser på det ekonomiska läget. Det är alltså personen som sköter de svåra ekonomiska delarna i banken och har oftast en högre utbildning.

Ett bankbiträde är däremot den som sköter de lite mindre avancerade delarna, så att banktjänstemännen får avlastning. Till exempel så kan bankbiträdet stå i receptionen och ta emot alla kunder som kommer. De kan även hjälpa till med lättare ekonomiska sysslor som att hjälpa till med att ta ut pengar ur en bankomat, hjälpa kunder som vill öppna eller stänga konton på banken eller hjälpa till med att göra insättningar.

Bankbiträde CV

Vad krävs det för utbildning för att få jobb som bankbiträde?

Det är alltså ganska grundläggande arbetsuppgifter som ett bankbiträde har och oftast så kräva det dessutom ingen högre utbildning. Detta är naturligtvis olika från arbetsgivare till arbetsgivare, men de flesta kräver ingen utbildning från t.ex. högskola eller universitet. Istället så får den anställde en kortare utbildning inom banken för att lära sig alla system och liknande.

På grund av att det egentligen inte krävs någon utbildning så är det därför viktigt att den anställde har sådana egenskaper och kvaliteter som gör att den ändå har det som krävs för att jobba som bankbiträde.

Hur ska ett CV som bankbiträde skrivas?

När du då ska skriva ditt CV så finns det lite olika saker som du bör tänka på. Det finns inget krav att du ska ha utbildning, men om du har en högre utbildning inom ett relevant ämne så är det naturligtvis väldigt meriterande och relevant att nämna det. En sådan utbildning kan t.ex. vara en kandidatexamen inom ekonomi eller liknande.

Om du däremot saknar utbildning så gör det ingenting eftersom att det inte är ett krav. Ta bara med vilken din senaste utbildning var och när du tog examen från den. Fokusera sedan lite mer på de arbetslivserfarenheter som du har och vad du har lärt dig från dem. Det ger arbetsgivaren en tydlig bild av dina kompetenser och hur du skulle kunna använda dem i din nya tjänst som bankbiträde.

Bankbiträde CV

Det kan dock vara så att du helt saknar arbetslivserfarenheter. Det är inte helt omöjligt om du t.ex. nyss slutat gymnaiset. Då är det istället bättre att fokusera på de egenskaper och kompetenser som du har. Kanske är det riktigt duktig på matte? Eller så är du väldigt social och bra på att hantera kunder. Du har säkert någon eller några egenskaper som är attraktiva för arbetsgivaren här så fokusera lite extra på dem och ge konkreta exempel på i vilka situationer som du har haft nytta av dem.

📌 Tips: Ett annat bra förslag är att skriva om eventuella praktikplatser, PRAO-jobb, Arbetsplatsförlagt lärande (APL) eller voluntärarbeten som du har haft. Det är också en viktig erfarenhet, även om du inte fått betalt för det och du har säkert fått kompetenser och egenskaper där som kan vara intressant för arbetsgivaren. Skriv därför lite extra om sådana erfarenheter om du saknar arbetslivserfarenheter.

Ett exempel på ett riktigt bra CV för någon som vill få jobb som bankbiträde

Clara Stefansson
1999-02-18
Bankbiträde
075-8765433
clara.stefansson@exempel.com
Mårtenstigsgatan 653
75645, Göteborg
linkedin.com/clara.stefansson

Introduktion
Jag har över 5 års erfarenhet av att arbeta som bankbiträde och har dessutom läst på ekonomiprogrammet på gymnasiet innan det. Jag är flitig och effektivt och bra på att hjälpa kunderna med lättare bestyr. Jag har även en god teknisk kunskap och har kunnat fixa till bankomaten när den flera gånger hängt sig och vägrat att ta emot pengar. Jag vill jobba på en bank där jag får möjlighet att utveckla mig ännu mer inom mitt yrke och förhoppningsvis börja få genomföra svårare arbetsuppgifter.

Arbetslivserfarenhet
2018-pågående
Bankbiträde
Handelsbanken, Göteborg

 • Jag jobbade i “receptionen” på Handelsbanken i Göteborg och hjälpte kunderna med mindre ocjh enklare problem, som t.ex. att starta och stänga konto i banken, samt att ta ut och sätta in pengar i bankomaten.
 • Jag skötte även vissa administrativa uppgifter som att svara på mejl, ta emot samtal och eventuellt koppla dem vidare till rätt person. Sortera och kopiera dokument samt se till att det var ordning och reda på kontoret.
 • Jag har lärt mig mycket om hur arbetet på en bank går til och känner mig redo att ta nästa steg mot svårare arbetsuppgifter.

Utbildning
2015-2018
Ekonomiprogrammet
Majsens Gymnasium, Göteborg

 • Inriktning ekonomi och samhälle.

Kompetenser

 • Över 5 års erfarenhet av bankvärlden och som bankbiträde.
 • Gymnasieexamen inom ekonomi.
 • God koll på teknik, planering och administration.
 • Duktig på att hantera kunder, svara i telefon och i mejl.
 • God datorvana och bra koll på program som Office-programmen.
 • Svenska och engelska som modersmål.
 • B-körkort.

Några vanliga fel som du bör undvika när du skriver ditt CV

Att skriva ett bra och välformulerat CV är svårt, riktigt svårt, men fördelen med att det är så svårt är att många före dig att skrivit CV:n som misslyckats. Det gör att vi nu vet vad för typ av vanliga misstag som kan dyka upp i ett CV och vad du bör göra för att undvika dem. Följande är tre punkter som vi tycker är extra viktigt att du tänker på under CV skrivandet och undviker att göra.

Du glömmer bort att ge konkreta exempel på dina färdigheter och vad du har bidragit med under tidigare anställningar

Ett vanligt fel som många gör är att de inte är tydliga och konkreta med sina färdigheter i CV:t. T.ex. så kanske de skriver att de är “stresståliga och samarbetsvilliga” utan att faktiskt specificera vad de menar med det. Det säger egentligen inte arbetsgivaren någonting. Stresstålig? I vilken situation? När? Hur? För arbetsgivaren blir det bara tomma ord på ett papper.

För att undvika det behöver du göra det kristalltydligt vad det faktiskt är som du menar. Om du skriver att du är sstresstålig så behöver du också skriva i vilken situation som du är det, hur du hanterar situationen och hur du reagerar på stress. Det är tydliga och konkreta exempel som gör att arbetsgivaren faktiskt vet vad du menar och eftersom att det är så vanligt med att bara ta med klyschor och tomma ord så kommer du att sticka ut om du kommer med konkreta exempel. Chansen att få komma på intervju ökar därför.

Bankbiträde CV

Du tar med irrelevant information

Det är svårt att skriva CV och en av de svåraste delarna är att veta vad som är relevant att ta med. Det är självklart svårt att veta och det leder till att många tar med precis allt som de har gjort och hoppas på det bästa. Det är inte ett bra sätt att skriva CV på eftersom att det bara blir en stor massa av information som arbetsgivaren måste ta sig igenom. Det kan leda till att rekryteraren tappar intresset för just dig.

Dessutom kan väldigt mycket information leda till att vikten inte läggs vid de viktigaste delarna, alltså vid informationen som är mest relevant, och att den viktiga informationen försvinner i myllret av annan, oväsentlig, information.

Därför är det viktigt att du först och främst tar ut all erfarenhet som är relevant. Det kan vara utbildning inom det ämnet som du vill jobba inom, vissa personliga egenskaper som behövs i ditt nya jobb eller tidigare arbetslivserfarenheter där du har utvecklat kompetenser som du behöver för det nya jobbet, alternativt där du har haft liknande arbetsuppgifter.

Bankbiträde CV

Det finns alltså ganska många olika saker som du kan skriva om men det viktigaste är att du bara tar med saker som faktiskt är relevant. Flera olika saker kan vara relevanta och det är inte bara jobb inom samma yrke som är det (även om sådana naturligtvis är mest relevant).

⚠️Varning: Det kan vara så att du har väldigt många relevanta erfarenheter. Kanske har du 10 stycken jobb som är relevanta eller flera utbildningar? Du får fortfarande inte ta med för mycket och här kan det vara läge att ta ut dina mest relevanta erfarenheter och skippa de andra, även om dessa erfarenheter också hade kunnat vara relevant.

Du tänker inte på att det visuella i CV:t är minst lika viktigt

Som vi nämnde i början så är det inte bara viktigt att själva informationen i texten är välskriven och intressant, CV:t måste även se visuellt tilltalande ut. Det är nämligen så att människor oftare får positiva känslor om sådant som ser vackert ut, än sådant som inte ser vackert ut. Genom att göra ett snyggt CV så har du redan där vunnit några extra poäng.

Du bör ha ett CV som är välorganisera och snyggt strukturerat. Det får inte vara plottrigt eller rörigt och för att uppnå det bör du hålla dig till ett begränsat färgval och ett akademiskt typsnitt. Det räcker med kanske två, tre färger i CV:t och då bör minst en av färgerna vara en neutral färg. Typsnittets färg bör även vara svart och inte en svårtläst färg som t.ex. gul eller blå.

📌 Tips: Låter det svårt att veta hur du ska få till ett snyggt CV? Det är inte så konstigt eftersom att det generellt är väldigt svårt att göra snygga CV:n. Vi är dock här för att hjälpa dig. Du kan istället använda en CV-mall från vår hemsida. Vi har flera olika snygga mallar att välja mellan och de passar riktigt bra för ett CV som bankbiträde. Det är bara att fylla i din information i de blanka rutorna i CV:t som vi erbjuder och så är du klar. Du får både ett snyggt och stilrent CV, samtidigt som du sparar din viktiga tid.

Vad sektionerna i CV:t ska innehålla

Header

Först kommer headern och där skriver du upp dina uppgifter som arbetsgivaren behöver. Det kan vara kontaktuppgifter som mail, telefonnummer och adress. Men även personliga uppgifter som namn, födelsedatum, yrkestitel och LinkedIn konto.

Introduktion

Sedan kommer introduktionen som är en kort sammanfattning om dig och din karriär. Tänk på att bara nämna yrkesrelaterad information och ingen privat eller personlig. Du kan nämna dina mål eller drömmar, tidigare erfarenheter, komeptenser eller vad som helst som är kopplat till ditt yrke.

Arbetslivserfarenhet

Lägg lite extra energi på dina arbetslivserfarenheter och nämn tidsperiod, ort, yrkestitel, namn på arbetsgivaren och vad du fick göra på arbetet/vad du lärde dig.

Utbildning

Skriv lite kort om din utbildning. Grundtanken är att du bara behöver nämna din senaste utbildning, men om du har flera utbildningar på högskolenivå eller om en tidigare utbildning är mer relevant så kan du naturligtvis välja flera utbildningar att skriva om. Skriv kort om dem i punktform och nämn tidsperiod, namn, ort, och vilket lärosäte som utbildningen fanns på.

Kvalifikationer och kompetenser

Om du har några komptenser eller kvalifikationer som är kopplade till yrket bör du nämna dem i en egen lista. Det kan vara saker som att du har koll på det svenska banksystemet, har en utbildning inom ekonomi eller liknande.

Några andra bra tips om CV:n som du bör tänka

Om du behöver några fler tips för att lyckas med ditt CV-skrivande så kommer det här.

Tänk på att lista dina erfarenheter på ett sätt som gynnar dig

CV:t är trots allt ett dokument som ska måla upp dig som så attraktiv som möjligt. Därför bör du lägga upp det på ett sätt som gynnar dig. Undvik att ta med saker som gör att du framstår som oattraktiv och fokusera lite extra på dina positiva kvaliteter.

Ett sätt som du kan använda för att måla upp dina erfarenheter och egenskaper på ett visst sätt är att använda olika typer av ordningar och strukturer. Det gör du genom att välja om du ska strukturera upp altting med hjälp av den funktionella ordningen eller den kronologiska.

Den kronologiska innebär att du skriver upp allting i den ordningen som det hände, du börjar med den senaste och avslutar med det som hände först. Men den funktionella så börjar du istället med det mest relevanta och avslutar med det minst relevanta.

Om du t.ex. har luckor i ditt CV som du vill dölja så är det bättre med den funktionella varianten eftersom att det blir mindre tydligt att du ahr luckor då. Om du istället hade din mest relevanta erfarenhet senaste så kan du välja den kronologiska ordningen istället, men du väljer självklart själv på vilket sätt som du vill strukturera upp det.

Tänk på att hålla det intressant och kort

Som vi gått in lite på tidigare så är det viktigt att du hela tiden håller arbetsgivarens intresse. Det gör du genom att bara ta med relevant information och genom att se till att CV:t är kort. Det får absolut inte bli för långt eftersom att det visar att du inte kan välja ut den viktigaste informationen att ta med. Det räcker med ett till två a4 ark för att informationen ska presenteras.

Tänk på att noga korrekturläsa texten och att undvika slarv- eller stavfel.

Ta också som vana att alltid avsluta processen med att läsa igenom CV:t, flera gånger. Då ökar chansen att du upptäcker fel som du kan åtgärda. Tänk dig själv. Det är inte så kul för arbetsgivaren att upptäcka stav- eller slarvfel i din text eftersom att det ger bilden av att du inte är noggrann och ser till så att ditt arbete är felfritt. Det är få som vill ha en sådan anställd.

Bankbiträde CV

Avslutningsvis: Så här gör du för att skriva ett riktigt enastående CV för ett bankbiträde

För att få jobbet som bankbiträde behövs också ett vinnande CV. Vi hoppas att du kommer att lyckas med att skriva ditt CV nu när du har fått massor med smarta tips som är utformade för att specifikt passa någon som jobbar som ett bankbiträde. Läs vidare nedan för att få en sammanställd lista på varningar och tips som är helt vitalt att tänka på när man skriver sitt CV.

📌 Tips:

 • Korrekturläs flera gånger och be gärna en kompis eller familjemedlem att också läsa igenom det. Oftast blir man “blind” för sin egen text och då kan man behöva någon annan för att upptäcka felen.
 • Använd en CV-mall från skriva-cv för att säkerställa att det visuella ser snyggt ut. Du sparar tid och slippter utforma CV:t själv.
 • Ta enbart med saker som gynnar dig. Det finns ingen anledning att nämna svagheter nu, det kan du göra på intervjun sen. Nu gäller det att sälja in sig själv.

⚠️ Varningar:

 • Undvik att bara nämna “klyschor” och “tomma ord”. Det säger sällan något för arbetsgivaren och för många kan det vara en “turn-off” som ytterligare minskar chansen att du får jobbet. Var istället konkret och tydlig och kom med praktiska exempel.
 • Undvik att ta med irrelevant eller ointressant information. Istället är det bättre att hålla det kort, koncist och intressant för arbetsgivaren hela vägen.
 • Se till att du upplevs som en person som de är intresserade av att anställa. Du bör därför uppfattas som samarbetsvillig, intresserad och entusiastisk. Undvik att använda ett språk som kan uppfattas som otrevligt eller drygt.

Ta del av några ytterligare resurser på vår webbsida för att lyckas med att skriva ett fantastiskt CV

Nu har vi kommit till slutet av den här guiden och vi hoppas att det har varit lärorikt. Vi har faktiskt ytterligare resurser och hjälpmedel på vår hemsida för alla som behöver det så det är bara att spana runt lite där för att hitta ytterligare hjälp.

T.ex. har vi flera olika guider som liknar den här, men som är för andra yrken så att du alltid får hjälp skräddarsytt efter just ditt yrke. Vi har även massor med snygga CV-mallar som du kan välja mellan och en karriärblogg med fler tips och trix. Håll till godo!

Liknande artiklar