Den höga snittlönen på över 40 000 kronor i månaden plus eventuell provision är inte heller fy skam.
För att få njuta av fördelarna och ta dig in i branschen måste du dock få en lämplig utbildning och värdefulla erfarenheter, och inte minst skriva ett riktigt bra och säljande fastighetsmäklare-CV. Det utgör ditt första “möte” med rekryteraren eller arbetsgivaren och är avgörande i om du går vidare i rekryteringsprocessen eller inte.
Många anser det svårt att få till ett tillräckligt fördelaktigt CV, men i den här artikeln ska du få se att det inte alls behöver vara det. Vi kommer bland annat att behandla följande:
- Ett CV-exempel för en fastighetsmäklare.
- Länkar till ytterligare CV-exempel och andra användbara texter.
- Omfattande guider i hur du skapar varje del av ditt CV med tillhörande tips, varningar och konkreta exempel.
- Svar på vanliga frågor om att söka jobb som fastighetsmäklare.
Table of Contents
Exempel på ett fastighetsmäklare-CV
2000-03-11
Fastighetsmäklare
070-6755627
adrian.sandstrom@gmail.com
Lindvägen 21
38733, Öland
linkedin.com/adrian_sandstrom9271
Introduktion
Som ny på arbetsmarknaden har jag ännu inte hittat min största drivkraft, men däremot vet jag efter den begränsade erfarenhet jag har att mina främsta styrkor är min sociala förmåga, min organisatoriska ådra och min kreativitet. I framtiden vill jag fortsätta få ta eget ansvar och själv vara drivande i de projekt jag tar mig an. Jag vill därtill få utveckla mina förmågor inom mäklaryrket och ge klienter en så smidig affär som möjligt.
Arbetslivserfarenhet
Fastighetsmäklare
Svensk fastighetsförmedling Öland Färjestaden
Juni 2022-pågående
- Arbetade med sju försäljningar från besiktning, fotografering och publicering till överlåtning och efterarbete.
- Ansvarade över flera besiktningar och kvalitetskontroller och hjälpte kollegor med fotoarbetet på tre bostäder.
- Arbetade med såväl stora villor som mindre bostadsrätter och fritidshus.
- Lärde mig en hel del om att ta initiativ, att vara självgående och att lita på min egen förmåga.
Praktik som fastighetsmäklare
Mäklarhuset Gävle
Mars 2021-Juni 2021
- Observerade och deltog i arbetet med att sälja fem olika bostäder tillsammans med en verksam fastighetsmäklare.
- Fick ansvara över en publicering och över tre visningar på egen hand.
- Provade på mina förmågor inom besiktning, fotografering, publicering, kundkontakt, försäljning, pappersarbete och efterarbete.
- Fick oändligt med insikter och lärdomar om att arbeta som mäklare i samtliga stadier både själv och i samarbete med kollegor.
Praktik som mäklarassistent
Fastighetsbyrån Borgholm
Juni 2019-Augusti 2019
- Observerade och assisterade vid de ordinarie mäklarnas arbeten såväl på kontoret som i bostäderna.
- Utförde mycket administrativt arbete och tog kontakt med kunder, hantverkare, banker och kollegor.
- Lärde mig mycket om mäklaryrket och utvecklade en hel del kunskaper inom kundbemötande, fastighetsekonomi och administration.
Utbildning
Fastighetsmäklarprogrammet, 180 hp
Högskolan i Gävle
Augusti 2019-Juni 2022
Ekonomiprogrammet
Kalmar Fria Läroverk
Augusti 2016-Juni 2019
- Inriktning ekonomi.
Kvalifikationer och kompetenser
Kvalifikationer:
- Registrerad fastighetsmäklare hos Fastighetsmäklarinspektionen.
- Kandidatexamen i företagsekonomi.
- Medlem i Fastighetsmäklarförbundet.
Yrkeskompetens:
- Avancerade kommunikationsförmågor och säljarförmågor.
- Mycket goda administrativa förmågor.
- Goda kunskaper inom bostads- och fastighetsjuridik, -ekonomi och byggnadsteknik.
- Goda färdigheter inom bostadsfotografering.
- Goda färdigheter inom kreativt och informativt skrivande.
- Vana vid att besikta, kontrollera och bedöma kvalitén på bostäder.
Övrig kompetens:
- Svenska som modersmål.
- Flytande i engelska.
- Avancerade kunskaper i finska.
- B-körkort.
- HLR och första hjälpen.
Hitta fler CV-exempel hos oss
Vi förstår om CV-exemplet ovan inte passade just dig och din situation, och i så fall kan du klicka dig vidare till vår hemsida där vi erbjuder ytterligare sådana. Du kan exempelvis läsa våra CV-exempel för studenter, säljare eller för konstnärliga yrken.
Förutom våra CV-exempel kan du därtill läsa våra andra lärorika och inspirerande texter som kan vara till stor hjälp i CV-skrivandet. Dessa består av blogginlägg och artiklar som djupdyker i delarna av och sektionerna i ett CV.
Skapa ett snyggt CV
Få ägnar särskilt mycket tid åt utsidan av sina CV:n, men i själva verket är det utsidan som spelar mest roll i det första intrycket. Utan en lämplig utsida, eller layout, finns det stor risk att ditt CV hamnar i papperskorgen redan innan det blir läst.
En bra layout, och då speciellt för en mäklare, är konkret och luftig i designen så att de olika sektionerna är tydligt uppdelade. Det underlättar läsningen av innehållet och riktar även fokuset till de olika delarna, vilket är toppen. Layouten bör dock samtidigt ha en uppseendeväckande och personlig touch för att väcka intresse, och här kan du vända dig till en färgklick, en designdetalj eller något liknande. Försök att se CV:t som ett professionellt dokument men som samtidigt representerar dig och dina främsta fördelar.
Ladda ner en CV-mall
Vårt bästa råd till dig som vill lyckas med layouten av CV:t är att ladda ner en färdig CV-mall. Vi erbjuder exempelvis CV-mallar som alla är professionellt tillverkade och lämpliga för mäklaryrket, och som samtidigt går att specialanpassa. Du kan exempelvis byta färgskala, typsnitt och struktur på sektionerna.
Våra mallar är därtill helt gratis och enkla att använda. De går också att ladda ner i både PDF- och Word-format beroende på vad din rekryterare eller arbetsgivare efterfrågar.
Språkbruk
Till sist måste du också ägna några minuter åt att hitta ett lämpligt språkbruk för ditt CV. Du ska trots allt ge läsaren intrycket av att du är socialt kompetent, som en mäklare måste vara, och samtidigt professionell och kvalificerad för de övriga delarna. Det måste synas i dina meriter och i ditt språk!
Börja med att försöka hitta en ton som är objektiv, ödmjuk och positiv, samt som reflekterar din personlighet. Det får dig att framstå som trevlig och lätt att ha att göra med, och visar att du har rätt kompetens för yrket.
Sedan kan du fundera på hur du på bästa sätt framstår som professionell. Vi rekommenderar dig att endast använda ett korrekt och formellt språk med ord som är branschenliga. Det gör att läsaren associerar dig med yrket och att du verkar extra kvalificerad. Några ord att överväga kan exempelvis vara:
- Fastigheter.
- Bostäder.
- Klienter.
- Besiktning.
- Ekonomi.
- Kreativitet.
- Kommunikation.
- Administration.
Inled CV:t med dig själv
När ovanstående aspekter är noga övervägda och färdiga är det dags att sätta igång med själva skrivarbetet. Det inleder du bäst från början, genom att introducera dig själv. Ditt namn och din yrkestitel är allra viktigast, och därför borde de presenteras först. Skriv dem som en rubrik över CV:t eller som första punkter i din första sektion.
Den första sektionen ska alltid vara headern, då den innehåller en lista på dina viktigaste person- och kontaktuppgifter som läsaren måste ha enkel tillgång till. Du kan anpassa listan lite grann, exempelvis om rekryteraren eller arbetsgivaren efterfrågar något specifikt, men i de flesta fall behöver bara följande punkter ingå:
- För- och efternamn.
- Födelsedatum.
- Yrkestitel.
- Telefonnummer.
- E-post.
- Adress.
- Länk till eventuell professionell hemsida.
En bra header kan se ut som följande:
19901230
Fastighetsmäklare
073-8790778
patriciastark@hotmail.com
Brogatan 74B
93331, Arvidsjaur
linkedin.com/patriciastark
Introduktion
Efter din header behöver du fortsätta din presentation av dig själv men i form av en löpande text. Inkludera gärna så mycket info som möjligt om exempelvis din karriär, dina övriga erfarenheter, dina styrkor, drivkrafter, fördelaktiga egenskaper, framtidsdrömmar och mål. Introduktionen har nämligen som funktion att presentera dig som arbetare, att väcka intresse samt att hinta om vad det resterande CV:t behandlar.
Ett bristfälligt förslag på en introduktion riktar endast fokuset till erfarenheter och visar ingen som helst personlighet eller användbar info. Den använder därtill ett alltför avancerat och långdraget språkbruk och kan därmed se ut som följande:
Skriv om dina tidigare arbetslivserfarenheter
Sektionen som borde komma härnäst i CV:t, då den anses extra viktig, är den om arbetslivserfarenheter. I den sektionen kan du ange uppåt fem eller sex erfarenheter från arbetslivet som varit givande i din karriär, som är relevanta för jobbet du söker och som är under tio år gamla och därmed är aktuella.
Varje erfarenhet måste du dessutom ange med följande information:
- Yrkesroll eller titel.
- Arbetsplats, arbetsgivare eller företag och läge.
- Tidsperiod i månad och år eller helår.
- Kortfattade kommentarer som exempelvis behandlar arbetsuppgifter, ansvarsområden, prestationer och lärdomar.
En arbetslivserfarenhet som har flera bristande kvaliteter och som därmed inte hör hemma i ett fastighetsmäklar-CV kan exempelvis vara:
18/3 2009-25/9 2010
- Jag sålde över trettio bostäder, och då främst fritidshus, både på egen hand och tillsammans med kollegor.
- Jag gillade inte det administrativa arbetet utan ville hellre få vara kreativ och träffa intressanta människor.
Utbildningar
Nästa sektion liknar den om arbetslivserfarenheter på flera sätt, då den också behandlar erfarenheter men i form av utbildningar. Du kan dock endast inkludera tre eller fyra erfarenheter som mest och samtliga måste vara aktuella, relevanta och givande för ditt yrke.
Varje utbildning ska presenteras med samma typ av info som arbetslivserfarenheterna, och i detta fall handlar det om följande:
- Examen, utbildning, program eller kurs och eventuell nivå på utbildningen.
- Utbildare, lärosäte eller skola och läge.
- Tidsperiod i månad och år eller helår.
- Eventuell kommentar om profil, inriktning eller fördjupning.
För en mäklare skulle följande utbildning kunna vara ett utmärkt alternativ:
Högskolan Väst och FEI Göteborg
2018-2020
Kvalifikationer och kompetenser
Många avslutar sina CV:n med nästkommande sektion, som är den om kvalifikationer och kompetenser, då den rundar av innehållet på ett konkret sätt med listor över de mest meriterande kompetenserna. De måste inte nödvändigtvis ha nämnts tidigare i CV:t eller ha med en utbildning eller arbetslivserfarenhet att göra.
Börja gärna sektionen med dina kvalifikationer. De kan exempelvis vara om du är registrerad mäklare, om du är medlem i relevant en yrkesförening eller organisation, vilken nivå din utbildning ligger på eller hur många års erfarenhet du har som verksam arbetare.
Lyft sedan fram dina kompetenser som har med yrket att göra och som kommer att imponera på läsaren allra mest. Det kan vara allt ifrån sociala och kommunikativa färdigheter till kunskap inom juridik och ekonomi. Efter det kan du fortsätta med kompetenser som inte samspelar med yrket men som ändå är meriterande, såsom datakunskaper, fysiska förmågor, språkkunskaper eller innehav av körkort.
Några “mjuka” kompetenser som är meriterande för mäklare men som ska sparas till ett personligt brev eller din introduktion kan vara:
- Social.
- Förtroendeingivande.
- Optimistisk.
- Tävlingsinriktad.
- Öppen.
- Kreativ.
Övriga sektioner i ett CV för fastighetsmäklare
Vissa har mer meriter att ange i CV:t, och om du är en av dem kan du addera ytterligare sektioner för dem. Sådana meriter kan exempelvis handla om priser och utmärkelser, publikationer eller medverkanden i särskilda mediala sammanhang.
Sammanfattning: Skapa ett CV som fastighetsmäklare
Innan du anser ditt CV och personliga brev färdigt och redo att skickas in till rekryteraren rekommenderar vi dig att dubbelkolla så att du tagit hänsyn till våra viktigaste tips och varningar. De består av nedanstående punkter:
📌 Tips:
- Ladda ner en CV-mall för att garantera att du ger ett gott första intryck.
- Anpassa ditt språkbruk efter mäklaryrket så att du framstår som extra tilltalande och kompetent.
- Använd alla sektioner och informationstillfällen rätt så att du får utrymme att visa alla dina meriter och fördelar.
- Våga sticka ut och verka unik då det gör dig minnesvärd. Det är en viktig del av yrket, trots allt!
⚠️ Varningar:
- Håll ditt CV koncist så att det förblir kort och lättläst.
- Akta dig för att råka ange information som inte är relevant, aktuell, sanningsenlig, intressant eller lämplig. Sådant är bättre att exkludera.
- Som mäklare är det viktigt att hålla en professionell ton trots att klienterna i många fall blir vänner, och detsamma gäller i CV:t. Undvik därför att rikta fokuset till ditt privata jag.
Få mer hjälp hos oss
Om artikeln ovan var till hjälp bör du kolla in vår hemsida och de andra resurserna vi erbjuder där. Du kan exempelvis läsa våra inspirerande och lärorika texter och använda våra praktiska verktyg. Bland dessa finns våra CV-mallar och vår CV-byggare.
Se till att du optimerar ditt CV och multiplicerar dina chanser till att få ditt nya jobb redan idag. Lycka till!
Vanliga frågor och svar om att söka jobb som fastighetsmäklare
Fråga: Är det svårt att få jobb som fastighetsmäklare?
Svar: Om du har de egenskaper som krävs och ett stort driv så kommer du säkerligen inte ha några problem att få jobb som mäklare. Dock råder det stor konkurrens för nyblivna mäklare på arbetsmarknaden, så se till att ditt CV lyfter dig högre än de andra sökande kandidaterna.
Fråga: Är fastighetsmäklare ett bra jobb?
Svar: Mäklaryrket är populärt och erbjuder flera fördelar, men branschen är samtidigt tuff på många sätt. Om du är ambitiös, tävlingsinriktad, social och kreativ så är dock jobbet som fastighetsmäklare toppen.